Sniega pūce

Sniegotā pūces zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Strigiformes
Ģimene
Strigidae
Ģints
Bubo
Zinātniskais nosaukums
Bubo Scandiacus

Sniegotās pūces aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Sniegotās pūces atrašanās vieta:

Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika
Okeāns

Sniega pūces fakti

Galvenais laupījums
Lemmings, Voles, Zivis
Atšķirīga iezīme
Melnbalti marķējumi un liela galva
Spārnu platums
130 cm - 164 cm (51 collas - 65 collas)
Dzīvotne
Mežzeme Arktikas tundrā
Plēsoņa
Cilvēks, lapsas, savvaļas suņi
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Lemmings
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
7
Sauklis
Viena no lielākajām pūču sugām pasaulē!

Sniegotās pūces fiziskās īpašības

Krāsa
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
50 jūdzes stundā
Mūžs
10 - 17 gadi
Svars
1,1 kg - 2 kg (2,4 mārciņas - 4,4 mārciņas)
Augstums
60 cm - 75 cm (24 collas - 30 collas)

Sniegotā pūce ir pazīstama arī kā Arktikas pūce vai lielā baltā pūce. Sniegotā pūce galvenokārt atrodas Arktikas lokā, un sniega pūces diapazons ir visā Kanādā, Grenlandē, Eiropā un Āzijā. Sniegotā pūce ir oficiālais Kvebekas putns Kanādas ziemeļaustrumos.



Sniegotā pūce ir viena no lielākajām pūču sugām pasaulē, un vidējā pieaugušā sniega pūce aug apmēram 65 cm garumā un spārnu platums ir aptuveni 140 cm. Sniegotās pūces tomēr var būt mazākas par šo un pat izaugt vairāk nekā 75 cm.



Neskatoties uz ziemeļu polārā loka sniegoto pūču lielo klāstu, ir ziņots, ka sniega pūces dodas tālāk uz dienvidiem, meklējot pārtiku. Sniegotas pūces ir pamanītas līdz dienvidiem līdz Teksasai ASV un pat Karību jūras reģionā. Sniegotās pūces parasti tiek pamanītas arī visā Eiropā un Āzijā, sākot no Lielbritānijas līdz Ķīnas dienvidiem.

Sniegotās pūces ligzdas taisa uz zemes, bet ligzdošanas vietu izvēlējās ļoti uzmanīgi. Sniegotās pūces ligzdas vietai jābūt labi pārredzamai, lai sniegotā pūce spētu sekot apkārtnei, turklāt sniegotās pūces ligzdai ir jābūt arī labam pārtikas avotam, lai sniega pūcei nebūtu atstājiet ligzdu ilgi (ja vispār), lai ēst.



Sniegotās pūces vairojas maijā, un sniega pūces mātītes dēj līdz 14 olām, lai gan sniega pūces vidējais sajūga izmērs ir aptuveni 7. Tīri balti sniegoti pūču cāļi no olām izšķiļas pēc apmēram 5 nedēļu inkubācijas perioda. Gan sniegotās pūces tēviņš, gan sniega pūces mātītes palīdz barot savus mazuļus un baidīties no tiem, kā arī aizsargā sniegotos pūces cāļus no plēsējiem.

Lai arī sniegotās pūces ir visēdāji, viņiem galvenokārt ir gaļēdāju diēta. Lemings un citi mazi grauzēji, piemēram, peles un pūkas, ir galvenie sniega pūces barības avoti. Sniegotās pūces ir oportūnistiski mednieki, kas nozīmē, ka viņi izmantos iespēju nomedīt lielākus dzīvniekus. Ir zināms, ka sniegotās pūces medī zivis (kad tās var atrast), vāveres, trušus, žurkas, putnus un pat lielus zīdītājus, piemēram, ķemmītes un lapsas.

Tāpat kā citas lielo putnu sugas, ir zināms, ka sniegotā pūce norij veselīgu ēdienu un pēc tam kaulus granulu veidā atgremo līdz 24 stundām pēc barošanas. Lai uzturētu sevi, sniega pūcei katru dienu jāēd ap 5 lemingiem vai pelēm, kas ir gandrīz 2000 vienā gadā.



Ir zināms, ka sniegotajai pūcei ir spilgti baltas spalvas, kuras bieži ir plankumainas ar melnu un pelēku. Sniegotajai pūcei ir arī lielas acis, ass, izliekts knābis un liela galva, kā arī spalvas uz kājām. Visas šīs sniegotās pūces iezīmes ļauj sniega pūcei pēc iespējas veiksmīgāk izdzīvot polārā loka ietvaros.

Pateicoties lielajam izmēram, sniega pūces vidē ir maz dabisko plēsēju. Cilvēki, kas medī sniegoto pūci, ir galvenie sniegotās pūces plēsēji kopā ar lielām lapsām, savvaļas suņiem un vilkiem.

Skatīt visu 71 dzīvnieki, kas sākas ar S

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Kristofers Perrins, Oksfordas Universitātes apgāds (2009) Putnu enciklopēdija

Interesanti Raksti