Jaguar

Jaguar zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Felidae
Ģints
Pantera
Zinātniskais nosaukums
Panthera onca

Jaguar saglabāšanas statuss:

Netālu no draudiem

Jaguar atrašanās vieta:

Centrālamerika
Dienvidamerika

Jaguar izklaides fakts:

Lielākais kaķis Amerikas kontinentā!

Jaguar fakti

Medījums
Brieži, Kapibara, Tapīrs
Vārds Jauns
Cub
Grupas uzvedība
  • Vientuļnieks
Jautrs fakts
Lielākais kaķis Amerikas kontinentā!
Paredzamais iedzīvotāju skaits
15 000
Lielākais drauds
Medības un biotopu zaudēšana
Visizcilākā iezīme
Skaists rozetes kažokādas raksts
Grūtniecības periods
90 - 105 dienas
Dzīvotne
Lietus meži, purvs un palienes
Plēsoņa
Cilvēks
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
3
Dzīvesveids
  • Krēsla
Parastais nosaukums
Jaguar
Sugu skaits
1
Atrašanās vieta
Centrālā un Dienvidamerika
Sauklis
Lielākais kaķis Amerikas kontinentā!
Grupa
Zīdītājs

Jaguar fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Dzeltens
  • Melns
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
50 jūdzes stundā
Mūžs
12 - 15 gadi
Svars
36kg - 160kg (79lbs - 350lbs)
Garums
1,1 m - 1,9 m (43 collas - 75 collas)
Dzimumgatavības vecums
3 - 4 gadi
Zīdīšanas vecums
3 mēneši

Jaguar klasifikācija un evolūcija

Jaguar ir lielākais kaķis Amerikas kontinentā, un tas ir vienīgais no pasaules ‘lielajiem’ kaķiem, kas sastopams Jaunajā pasaulē. Jaguāri ir cieši saistīti ar leopardiem, un tiem ir vairākas līdzīgas īpašības, tostarp atšķirīgais plankumainais raksts uz kažokādas. Jaguar ir trešais lielākais kaķis pasaulē aiz Tīģera un lauvas, un tas ir labi pazīstams ar savu milzīgo spēku un veiklību. Faktiski nosaukums Jaguar tiek teikts no vietējo amerikāņu vārdayaguarkas nozīmē “kas nogalina ar vienu lēcienu”. Neskatoties uz savu neticamo spēku, Jaguars visu laiku ir medīts galvenokārt viņu satriecoši skaistās kažokādas dēļ. Lai gan medības uz Jaguar kažokādām tagad ir aizliegtas, populācijas skaits visā to dabiskajā areālā ir samazinājies, no vairākiem apgabaliem Jaguars ir pilnībā pazudis.



Jaguar anatomija un izskats

Jaguar ir liels un muskuļots dzīvnieks, kura ķermenis ir smagāks un izturīgāks nekā leoparda. Viņiem ir liela, plata galva, kuras žokļi ir tik stipri, ka tiek uzskatīts, ka viņiem ir visspēcīgākais kodums no visiem pasaules kaķiem. Jaguāriem parasti ir vai nu iedeguma, vai tumši dzeltenas krāsas kažokādas pārklājums, kas ir iezīmēts ar tumšākiem rozēm līdzīgiem rakstiem, kas ir līdzīgi leoparda modeļiem (bez tam, ka to vidū ir tumši plankumi). Jaguar kažokādas modelis, kas pazīstams kā rožains, katram dzīvniekam ir unikāls, tāpat kā pirkstu nospiedumi ir raksturīgi tikai atsevišķiem cilvēkiem, un, neskatoties uz tā skaistumu, tas faktiski darbojas kā perfekta maskēšanās apkārtējos džungļos. Šī maskēšanās izrādās tik būtiska viņu izdzīvošanas iespējām, ka lietus mežos atrastie Jaguāri ir tumšākas krāsas un bieži vien mazāki nekā atklātākos apgabalos.



Jaguar izplatīšana un biotops

Jaguar ir pamatiedzīvotājs Rietumu puslodē, kur tas galvenokārt apdzīvo Centrālās un Dienvidamerikas tropiskos lietus mežus. Lai gan vēsturiskā Jaguar izplatība ir izplatījusies visā kontinentā un pat ASV dienvidu štatos, mūsdienās tā ir ierobežota ar lietus mežu attālām kabatām, īpaši mitrā Amazones baseinā. Jaguāri parasti dod priekšroku bieziem, blīviem, mitriem džungļiem, kur ir daudz seguma, lai veiksmīgi medītu un pēc tam nomedītu laupījumu. Gandrīz vienmēr tie atrodas ūdens tuvumā un dod priekšroku vai nu pastāvīgam purvainam, vai sezonāli applūdušam mežam. Jaguar ir nopietni skāris dzīvotņu zudums visā tās dabiskajā areālā, kā arī malumednieki, kas tos nošauj, nonākot pārāk tuvu augošajām liellopu rančām.

Jaguar uzvedība un dzīvesveids

Kaut arī šis nenotveramais dzīvnieks lielāko daļu laika pavada vai nu atpūšoties koku drošībā, vai medībās blīvā pamežā, Jaguāri mīl atrasties ūdens tuvumā, piemēram, palienēs un lēni braucošās upēs (kas ir reti sastopams kaķu vidū), un viņi reti dodas uz sausām, vairāk tuksnesim līdzīgām teritorijām. Jaguar ir lielisks peldētājs un var pārvietoties pa ūdeni ar pārsteidzošu ātrumu, it īpaši, meklējot upuri. Tāpat kā daudzu citu kaķu sugu gadījumā, arī Jaguar ir vientuļš dzīvnieks, izņemot pirmos pāris gadus, ko Jaguar mazuļi pavada kopā ar māti. Vīrieši ir īpaši teritoriāli, un, lai gan viņu mājas diapazons pārklāsies ar vairākām sievietēm, viņi nikni aizstāvēs savu plāksteri no citiem vīriešiem. Jaguāri iezīmē savas teritorijas ar urīnu, ieskrāpējot pēdas uz kokiem un apliecinot sevi ar rūcošiem balss zvaniem.



Jaguar reprodukcijas un dzīves cikli

Neskatoties uz to, ka lielākā daļa Jaguar mazuļu parasti piedzimst no decembra līdz martam, nav nekas neparasts, ka viņi piedzimst citos gadalaikos. Pārošanās sezonā Jaguar sieviete izmantos skaļus balss aicinājumus, lai piesaistītu tēviņu savā teritorijā. Jaguāru mātītēm parasti piedzimst divi vai trīs mazuļi. Pēc tam, kad viņu mazuļi būs piedzimuši, sieviete Jaguar nepieļaus tēviņu savā teritorijā, jo šajā posmā viņa ļoti aizsargā savus mazuļus. Jaguar mazuļi ir dzimuši neredzīgi, un redzi iegūst apmēram pēc divām nedēļām. Māte viņus atradina apmēram 3 mēnešu vecumā, lai gan mazuļi paļausies uz viņu māti, lai medītu un nodrošinātu viņus līdz apmēram 6 mēnešu vecumam. Pēc 6 mēnešiem Jaguar mazuļi sāks pavadīt jaguāru mātēs medībās, bet paši neuzdosies, kamēr viņiem nav gadu vai divus gadus un viņi ir izveidojuši sev teritoriju.

Jaguar diēta un laupījums

Lielākā daļa Jaguar medību notiek zemē, taču ir zināms, ka viņi medī laupījumus gan ūdenī, gan kokos, no kurienes Jaguar var viegli apslēpt savu laupījumu, bieži to nogalinot ar vienu spēcīgu kodumu. Vidēja lieluma zīdītāji veido lielāko daļu Jaguar uztura, ieskaitot briežus, kapibarus, pekarīšus un tapīrus, kurus viņi klusumā pavada caur blīviem džungļiem. Atrodoties ūdenī, Jaguars medī bruņurupučus, zivis un pat mazo Kaimanu, kad rodas šāda iespēja. Ir zināms, ka Jaguar ir drausmīgs un agresīvs mednieks, un tiek uzskatīts, ka tas ēd vairāk nekā 80 dažādas dzīvnieku sugas, lai papildinātu savu uzturu. Pieaugot cilvēku apdzīvotajām vietām, rančo īpašnieki ir vainojuši Jaguar arī mājlopu zādzībā, īpaši apgabalos, kas skar Jaguar teritoriju.

Jaguar plēsēji un draudi

Sakarā ar Jaguar lielo izmēru un dominējošo raksturu, nav citu savvaļas dzīvnieku, kas, kā zināms, faktiski to uzskata par upuri. Pēc tam, kad tie tika atrasti visā Dienvidamerikas kontinentā, cilvēki tos ir medījuši galvenokārt par kažokādu, kas ir izraisījis krasu Jaguaras iedzīvotāju skaita samazināšanos visur. Neskatoties uz to, ka Jaguar tagad ir tiesiski aizsargāts un ir samazināta to medīšana pēc kažokādas, dzīvotnes zaudēšana palielina risku galvenokārt mežu izciršanas veidā, lai radītu vietu lauksaimniecībai vai cilvēku apmetņu audzēšanai, kas nozīmē šos lielos un majestātiskos dzīvniekus. tiek virzīti attālākos dzimtajā reģionā.



Jaguar interesanti fakti un funkcijas

Jaguāriem ir visspēcīgākais koduma spēks no visiem kaķiem, un, tāpat kā citi ‘lielie’ kaķi, viņi var rēkt (citi kaķi to nevar). 'Jaguar' neapšaubāmi ir pārsteidzoši skaists dzīvnieks, un tas dabiski ir piesaistījis gan zinātnieku, gan mednieku uzmanību, un daudzi cilvēki, diemžēl, ir bijuši malumednieki par izteikti rakstainu kažokādu. Lai gan Jaguariem parasti ir dzeltenīgas krāsas kažokādas, ir zināmas arī citas krāsas, tostarp melnā un baltā. Tāpat kā ar melnajiem leopardiem, tie nav pilnīgi melni, jo jūs joprojām varat redzēt plankumus (lai arī vāji) spēcīgā saules gaismā. Tiek teikts, ka jaguāri spēj krustoties gan ar leopardiem, gan ar lauvām. Filmas industrija ražoja Lepjag, lai ražotu kaķi, kuram bija Jaguar izskats, bet kuru bija vieglāk apstrādāt ar leoparda temperamentu. Tagad viņš dzīvo pensijā Lielā kaķa svētnīcā, un, tāpat kā citi ‘lielo’ kaķu hibrīdi, viņš ir sterils.

Jaguar attiecības ar cilvēkiem

Vēsturiski Jaguars ir parādījies visā Amerikas pamatiedzīvotāju kultūrā, jo šie cilvēki labi apzinājās šī dominējošā plēsēja spēku un daži uzskatīja, ka Jaguar bija pazemes kungs. Viņus baidās cilvēki, kuri apdzīvo teritorijas, kas atrodas netālu no džungļiem, un arī rančo īpašnieki bieži vaino viņu pazudušos mājlopus. Neskatoties uz to, ka Jaguars ir ļoti agresīvs, neprovocēti uzbrukumi cilvēkiem ir reti. Jaguārus lielā mērā ir skārusi mežu izciršana visā Centrālamerikas un Dienvidamerikas reģionā, galvenokārt lauksaimniecības jomā ar vislielāko skaitu tagad Amazones baseinā.

Jaguar aizsardzības statuss un dzīve šodien

Kādreiz Jaguar tika atrasts no Dienvidamerikas gala līdz pat Meksikas un ASV robežai un aiz tās robežām, taču medības pēc to kažokādu un biotopu zuduma radīja krasu iedzīvotāju skaita samazināšanos. Mūsdienās tos ļoti, ļoti reti redz ASV un tos uzskata par apdraudētiem visā to dabiskajā areālā, lai gan Jaguar IUCN Sarkanajā sarakstā ir iekļauts kā dzīvnieks, kurš apkārtējā vidē ir apdraudēts. Lai gan precīzs iedzīvotāju skaits nav zināms, tiek lēsts, ka šodien lietus mežā klīst 15 000 Jaguar cilvēku.

Skatīt visus 9 dzīvnieki, kas sākas ar Dž

Kā teikt Jaguar ...
BulgāruJaguar
KatalāņuJaguar
ČehuJaguar
DāņuJaguar (dārgs)
VācuJaguar (kaķis)
AngļuJaguar
EsperantoJaguar
SpāņuJaguar
SomuJaguar
FrančuJaguar
Ebreju valodājaguārs
HorvātuJaguar (dzīvnieks)
UngāruJaguar
Itāļu valodaJaguar
JapāņuJaguar
HolandiešuJaguar
AngļuJaguar (dārgs)
PoļuJaguar
PortugāļuJaguar
TurkuJaguar
ZviedruJaguar (dzīvnieks)
VjetnamiešuGepardi
ĶīniešuJaguar
Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija
  8. Jaguar vēsture, pieejama šeit: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/jaguar/
  9. Informācija par Jaguar, pieejama šeit: http://www.defenders.org/wildlife_and_habitat/wildlife/jaguar.php
  10. Jaguar Facts, pieejams šeit: http://www.tropical-rainforest-animals.com/Jaguar-Information.html

Interesanti Raksti