Milzu Āfrikas zemes gliemezis

Milzu Āfrikas zemes gliemežu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Mollusca
Klase
Gastropoda
Pasūtījums
Achatinoidea
Ģimene
Achatinidae
Ģints
Achatina
Zinātniskais nosaukums
Achatina Fulica

Milzu Āfrikas zemes gliemežu aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Milzu Āfrikas zemes gliemeža atrašanās vieta:

Āfrika

Milzu Āfrikas zemes gliemežu fakti

Galvenais laupījums
Lapas, dārzeņi, augļi, ziedi
Dzīvotne
Mitras meža platības
Plēsoņa
Savvaļas kaķi, putni, cilvēki
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
200
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Lapas
Tips
Mīkstmieši
Sauklis
Lielākā gliemežu suga uz zemes!

Milzu Āfrikas sauszemes gliemežu fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Dzeltens
  • Tīkls
Ādas tips
Cietais ārējais apvalks
Maksimālais ātrums
0,002 jūdzes stundā
Mūžs
3-10 gadi
Svars
250-450g (8,8-15,9oz)

Milzu Āfrikas sauszemes gliemezis ir lielākā uz sauszemes sastopamā gliemežu suga, un tā garums parasti ir aptuveni 20 cm. Milzu Āfrikas sauszemes gliemežu dzimtene ir Austrumāfrikas mežu teritorija, bet tā ir ievesta Āzijā, Karību jūras reģionā un vairākās salās gan Klusajā, gan Indijas okeānā.



Milzu Āfrikas sauszemes gliemezis parasti tiek uzskatīts par kaitēkli, jo šie gliemeži apēd gandrīz visu veģetārieti, ko viņi var atrast un ir izrādījušies diezgan postoši, kad ap kultūrām un savvaļas ziediem. Ir zināms arī, ka milzu Āfrikas sauszemes gliemeži pārnēsā parazītus, un dažās valstīs, piemēram, ASV, tos ir nelikumīgi turēt kā mājdzīvniekus.



Milzu Āfrikas sauszemes gliemežu dzimtene ir mitra, meža teritorija, bet mūsdienās to var atrast lauksaimniecības apgabalos, piekrastes zemēs, dabiskos mežos, apstādītos mežos, krūmājos, pilsētu teritorijās un mitrājos. Tiek uzskatīts, ka milzīgais Āfrikas sauszemes gliemezis ir ļoti invazīvas sugas, un tikai no viena indivīda var izveidot lielas sauszemes gliemežu kolonijas.

Milzu Āfrikas sauszemes gliemežiem ir gan vīriešu, gan sieviešu reproduktīvie orgāni. Lai gan milzīgie Āfrikas sauszemes gliemeži galvenokārt pārojas viens ar otru, izolētākos reģionos milzīgais Āfrikas sauszemes gliemezis spēj pats vairoties. Milzīgs Āfrikas sauszemes gliemezis katru gadu dēj ap 6 olu ķetnām, vienā sajūtā uzliekot vidēji 200 olas. Apmēram 90% gliemežu inkubācijas izdzīvo, kas nozīmē, ka no gliemežiem brīvā teritorija var ātri inficēties.



Milzu Āfrikas sauszemes gliemeži ir aktīvi nakts laikā un dienas stundas pavada droši aprakti pazemē. Milzu Āfrikas sauszemes gliemeži sasniedz pieaugušo lielumu līdz 6 mēnešu vecumam, un, lai gan to augšanas ātrums šajā brīdī palēninās, milzīgie Āfrikas sauszemes gliemeži nekad neapstājas. Lielākā daļa milzu Āfrikas sauszemes gliemežu sasniedz 5 līdz 6 gadu vecumu, bet ir zināms, ka dažiem milzīgiem Āfrikas sauszemes gliemežu indivīdiem ir vairāk nekā 10 gadu.

Galējā sausuma periodos milzīgais Āfrikas sauszemes gliemezis nonāk aestimācijā (vasaras miegā). Milzu Āfrikas sauszemes gliemezis aizzīmogojas čaumalā, lai noturētu ūdeni, un Āfrikas milzu sauszemes gliemeži to dara apmēram 3 reizes gadā, atkarībā no apgabaliem, kuros tie dzīvo.

Skatīt visu 46 dzīvnieki, kas sākas ar G

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija

Interesanti Raksti