Milzu pandu lācis

Milzu pandu lāču zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Ursidae
Ģints
Ailuropoda
Zinātniskais nosaukums
Ailuropoda melanoleuca

Milzu pandu lāču aizsardzības statuss:

Neaizsargāta

Milzu pandu lāča atrašanās vieta:

Āzija

Milzu pandu lāča jautrības fakts:

Bambuss veido 99 procentus no viņu uztura!

Milzu pandas lāča fakti

Medījums
Bambuss, augļi, grauzēji
Vārds Jauns
Cub
Grupas uzvedība
  • Vientuļnieks
Jautrs fakts
Bambuss veido 99 procentus no viņu uztura!
Paredzamais iedzīvotāju skaits
2000
Lielākais drauds
Biotopa zaudēšana
Visizcilākā iezīme
Plaukstas kaula pagarinājums darbojas kā īkšķis
Citi vārdi)
Milzu lāča kaķis, bambusa lācis
Grūtniecības periods
5 mēneši
Dzīvotne
Lielā augstumā mitrs bambusa mežs
Plēsoņa
Cilvēki, leopardi, plēsīgie putni
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Diennakts / Nakts
Parastais nosaukums
Milzu Panda, Milzu pandas lācis
Sugu skaits
1
Atrašanās vieta
Ķīnas centrālās daļas kalni
Sauklis
Bambuss veido 99 procentus no viņu uztura!
Grupa
Zīdītājs

Milzu pandu lāča fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
20 jūdzes stundā
Mūžs
20 - 35 gadi
Svars
110 kg - 250 kg (242 mārciņas - 551 mārciņas)
Augstums
1,5 m - 1,8 m (4,9 pēdas - 6 pēdas)
Dzimumgatavības vecums
4 - 8 gadi
Zīdīšanas vecums
12 - 15 mēneši

Milzu pandu lāču klasifikācija un evolūcija

Milzu panda ir lāču suga, kas sastopama Ķīnas centrālās un rietumu daļas kalnos. Milzu panda ir viens no slavenākajiem un viegli identificējamiem dzīvniekiem pasaulē, un tas ir arī viens no retākajiem, un dabiskajā vidē tas ir ārkārtīgi apdraudēts, galvenokārt no biotopu zaudēšanas. Milzu panda ir unikāla starp lāčiem, jo ​​viņi neguļ ziemas guļas stāvoklī, piedzimstot ir ļoti mazi bērni un izdzīvo ar diētu, kas ir gandrīz pilnībā veģetārietis. Kopš Giant Panda pirmoreiz atklāja franču dabaszinātnieks 1869. gadā, tas ir kļuvis par globālu saglabāšanas simbolu, un Pasaules Dabas fonds to izmanto kā savu logotipu. Ķīniešu iedzīvotāji Milzu pandu uzskata arī par miera simbolu, un ir veikti daudzi centieni, lai mēģinātu aizsargāt atlikušās populācijas viņu dzimtajos biotopos.



Milzu pandu lāča anatomija un izskats

Milzu panda ir vidēja vai liela izmēra lācis, kuram tāpat kā citām sugām ir liela galva, īsa aste un garš purns ar lielu degunu, kas viņiem piešķir izcilu ožu. Milzu pandas biezā kažokāda ir krēmbalti nokrāsa ar lieliem melniem pleķiem uz ekstremitātēm, pleciem, ausīm un degunu, un ap viņu mazajām acīm ir izteikti melni plankumi. Milzu Panda ēd gandrīz tikai bambusu, un tam ir arī vairāki fiziski pielāgojumi, lai palīdzētu patērēt, ieskaitot plaukstas kaula pagarinājumu, kas darbojas mazliet kā īkšķis, ļaujot Milzu pandai saķerties ar bambusa kātiem. Viņiem ir arī lieli žokļi ar spēcīgiem žokļa muskuļiem, kas kopā ar plakanajiem molāriem ļauj Milzu pandai sasmalcināt bambusa kātiņus un lapas, lai iegūtu barības vielas.



Milzu pandu lāču izplatība un biotops

Vēsturiski Milzu Panda būtu bijusi sastopama visā Jandzi upes baseina zemienē, taču cilvēku aktivitātes palielināšanās šajās teritorijās Milzu pandas ir virzījusi augstu kalnos. Attālās populācijas joprojām ir sastopamas sešās dažādās kalnu grēdās Ķīnas centrālajā un rietumu daļā, kur tās apdzīvo platlapju un skujkoku mežus ar biezu bambusa nepietiekamu stāvu augstumā no 5000 līdz 13 000 pēdām. Šie augstie meži ir vēsi, duļķaini un mitri, un parasti tie ir pakļauti lielam nokrišņu līmenim. Tiek uzskatīts, ka Milzu pandas unikālā krāsa var palīdzēt viņiem saplūst šajos miglainos mežos, kad viņi barojas ar pārtiku. Tomēr tieši šo biotopu zaudēšana mežu izciršanai ir lielākais drauds Milzu pandai mūsdienās, jo viņi izdzīvošanai paļaujas gandrīz tikai uz bambusu.

Milzu pandu lāča uzvedība un dzīvesveids

Milzu Panda ir vientuļš dzīvnieks, kas aizņem teritoriju, kas apzīmēta ar izdalījumiem no smaržu dziedzeriem un skrāpējumiem uz kokiem. Milzu pandu tēviņš klīst mājās, kas ir vairāk nekā divas reizes lielāks par mātītes izmēru, un viņa teritorija pārklājas ar vairākām milzu pandu mātītēm, ar kurām viņam ir selekcijas tiesības. Tā kā bambuss nav īpaši barojošs, milzu pandai katru dienu jāēd daudz bambusa, un tā var patērēt līdz 30 kg bambusa lapu, dzinumu un kātu, kas ir aptuveni 40% no ķermeņa svara. Milzu pandas tāpēc no 12 līdz 15 stundām dienā velta bambusa graušanai, ko viņi dara, apsēžoties, ļaujot priekšējām ķepām saķerties ar augiem. Lai gan šķiet, ka Milzu Panda visu dienu pavada vai nu ēdot, vai guļot, ir zināms arī, ka viņi labi prot kāpt kokos un vajadzības gadījumā var pat labi peldēt.



Milzu pandu lāču pavairošana un dzīves cikli

Milzu pandas šķirne ir no marta līdz maijam, kad mātīte sāk norādīt, ka vēlas pāroties, izdarot virkni vaidu un blēžu, lai piesaistītu tēviņu. Pēc grūsnības perioda, kas ilgst apmēram piecus mēnešus, milzu pandas mātīte dobja koka vai alas pamatnē dzemdina vienu vai divus mazuļus. Panda Lāča mazuļi jau piedzimstot ir ļoti maz attīstīti, izmērot tikai 15 cm un sverot tikai 100 g, tos padara vēl neaizsargātākus ar to, ka viņi ir arī akli un bez matiem un nesāk rāpot, kamēr nav sasnieguši gandrīz trīs mēnešus vecus. Pat ja sieviete dzemdē dvīņus, viņa var rūpēties tikai par tādu, kas brauc uz muguras līdz 6 mēnešu vecumam un pēc tam spēj nestabili rikšot blakus. Panda Lāča mazuļi tiek atšķirti, kad viņiem ir apmēram gads, bet viņi neatstāj māti līdz 18 mēnešu vecumam. Daži mazuļi var palikt pie mātes dažus gadus, līdz viņa atkal iestājas grūtniecība un viņi dodas prom, lai izveidotu savu teritoriju.

Milzu pandu lāču diēta un laupījums

Neskatoties uz to, ka to klasificē kā gaļēdāju dzīvnieku (nemaz nerunājot par lāču sugu), Milzu Panda gandrīz vienīgi ēd bambusu apkārtējā mežā. Milzu pandas, kas, kā zināms, patērē vairāk nekā 30 dažādas bambusa augu sugas, dažādos gada laikos barojas ar dažādām auga daļām, lai maksimāli izmantotu to. Milzu Panda, kas spēj apēst līdz 30 kg bambusa dienā, izmanto savus spēcīgos žokļus, lai sasmalcinātu dažādas augu daļas vieglāk sagremojamā pastā. Pavadot vairāk nekā pusi dienas, ēdot, milzu pandas arī papildina savu uzturu ar citiem augiem, ieskaitot zāles un augļus, kā arī dažkārt grauzējus un putnus. Lai gan tikai vienā dienā viņi var apēst gandrīz pusi no ķermeņa svara bambusa daļās, Milzu pandai tomēr ir jādzer ūdens, un tas jādara no kalnu straumēm, kuras piegādā kūstošais ledus un sniegs augstāk nogāzēs.

Milzu pandu lāču plēsēji un draudi

Milzu pandas lielo izmēru un unikālo dzīvotņu dēļ pieaugušajiem vēsā, bambusa piepildītajā pasaulē nav dabisku plēsēju. Tomēr mazuļi ir pilnīgi bezpalīdzīgi, līdz tie ir vismaz gadu veci, un lielākus plēsējus, piemēram, leopardus un plēsīgos putnus, tie ir nomocījuši. Cilvēki tomēr ir lielākais drauds milzu pandām Ķīnas kalnos, jo viņi ir nomedījuši šos ievērojamos dzīvniekus viņu unikālās kažokādas dēļ, līdz dažām teritorijām gandrīz līdz iznīcībai. Kaut arī bargie sodi par malumedniecību tagad ir palēninājuši medības, Milzu pandas ir ārkārtīgi apdraudētas no dzīvotņu zaudēšanas, piemēram, atmežojot kokmateriālus, un lauksaimniecības zemes atbrīvošanai. Tāpēc viņi ir bijuši spiesti mazās un izolētās kabatās, kurās atradās kādreiz plašais dabiskais areāls, un viņu iedzīvotāju skaits ir ievērojami samazinājies.



Milzu pandu lācis Interesanti fakti un funkcijas

Milzu Panda vienmēr ir fascinējusi cilvēkus un tāpēc to sauc ar vairākiem dažādiem nosaukumiem ar zinātnisko nosaukumu, kas nozīmē “kaķa pēdas melns un balts”, un tā ķīniešu nosaukums burtiski tiek tulkots kā “Milzu lāču kaķis”, jo Milzu pandā ir spraugas skolēniem viņu acīs līdzīgi kaķim. Vietējie iedzīvotāji tos dēvē arī par bambusa lāci to milzīgā daudzuma dēļ, ko viņi patērē. Milzu pandu mazuļi jau piedzimstot ir tik mazi, ka to svars ir aptuveni tāds pats kā vidējai pelei un 100 g svars ir aptuveni 0,001% no viņu mātes svara. Cjiņlingas kalnos Ķīnas Šaansi provincē neliela brūnu un baltu milzu pandu populācija sastopama starp standarta melnbaltām. Milzu pandas savstarpēji sazinās, izmantojot virkni zvanu, un ir identificēti 11 dažādi milzu pandu trokšņi.

Milzu pandu lāča attiecības ar cilvēkiem

Milzu pandu cilvēki ir apbrīnojuši simtiem gadu, bet vairāk par skaistām melnbaltām kažokām agrāk. Kopš rietumu pasaules atklāšanas un savvaļas izpratnes savvaļā, Milzu pandas ir kļuvušas par vienu no pazīstamākajām pasaules lielajiem dzīvniekiem ar arvien lielākiem projektiem un centieniem, lai mēģinātu viņus glābt no izmiršanas. Tomēr viņus ir krasi ietekmējusi cilvēka aktivitātes palielināšanās viņu vietējos biotopos, kas galu galā ir izraisījusi lielu iedzīvotāju skaita samazināšanos un pārējo iedzīvotāju izolāciju. Neskatoties uz šķietami mīlīgo izskatu, Milzu Panda ir lāču suga, un, lai gan uzbrukumi cilvēkiem ir reti, nav nekas neparasts, ka cilvēkiem (īpaši tiem, kas mēģina iekļūt nebrīvē turētos) nodarīts kaitējums.

Milzu pandu lāču aizsardzības statuss un dzīve šodien

GUC desmitiem IUCN uzskaitīja Milzu pandu kā savvaļā apdraudētu dzīvnieku sugu. Bija stingri ticēts, ka Milzu pandai tuvākajā nākotnē draud izmiršana savvaļā, ja netiks darīts vairāk, lai to aizsargātu. Ķīnas valdība ir izveidojusi 33 Milzu pandu rezervātus, un vairāk nekā 50% no tās dabiskās dzīvotnes tagad ir aizsargāti ar likumu. Plaši pētījumi ir veikti arī, lai novērstu milzu pandas izmiršanu, taču tā vienkārši nevar izdzīvot bez tās unikālajiem bambusa mežiem. Tomēr pēc 10 gadu populācijas pieauguma līdz aptuveni 2000 pieaugušiem indivīdiem Milzu panda tagad ir svītrota no apdraudēto sugu saraksta, un IUCN to vietā klasificē kā Neaizsargātu, galvenokārt pateicoties Ķīnas valdības centieniem ne tikai aizsargāt viņu dabisko dabu. biotopiem, bet arī veiksmīgas pavairošanas programmas.

Skatīt visu 46 dzīvnieki, kas sākas ar G

Kā teikt milzu pandu lāci ...
BulgāruLielā panda
AngļuPanda
KatalāņuMilzīga panda
ČehuLielā panda
DāņuPanda
VācuLielā panda
AngļuMilzīga panda
EsperantoGranda pando
SpāņuAiluropoda melanoleuca
IgauņuMilzīga panda
SomuIzopanda
Frančumilzīga panda
Ebreju valodāMilzu panda
HorvātuLielā panda
UngāruMilzīga panda
IndonēziešuPanda
Itāļu valodaAiluropoda melanoleuca
JapāņuMilzīga panda
LatīņuLielā Panda
MalajiešuMilzīga panda
HolandiešuMilzīga panda
AngļuPanda
PoļuMilzīga panda
PortugāļuMilzīga panda
AngļuAiluropoda melanoleuca
SlovēņuMilzīga panda
AngļuPanda
ZviedruMilzīga panda
TurkuDev panda
VjetnamiešuLielā panda
ĶīniešuPanda
Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija
  8. Milzu pandas fakti, pieejami šeit: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/giant-panda/
  9. Informācija par milzu pandu, pieejama šeit: http://nationalzoo.si.edu/animals/giantpandas/pandafacts/default.cfm

Interesanti Raksti