Kažokādu zīmogs

Kažokādu roņu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Otariidae
Ģints
Arktocefālija
Zinātniskais nosaukums
Arctocephalinae

Kažokādu roņu saglabāšanas statuss:

Netālu no draudiem

Kažokādu roņu atrašanās vieta:

Okeāns

Kažokādu roņu fakti

Galvenais laupījums
Kalmāri, zivis, putni
Atšķirīga iezīme
Ārējie ausu aizbāžņi un plata konstrukcija
Dzīvotne
Auksti ūdeņi un akmeņaina zeme
Plēsoņa
Leoparda zīmogs, haizivis, vaļu slepkava
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Kalmāri
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Atrasts tikai ziemeļu puslodē!

Kažokādu roņu fizikālās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
27 jūdzes stundā
Mūžs
12 - 18 gadi
Svars
105kg - 300kg (230lbs - 661lbs)
Garums
1,5 m - 2 m (59 collas - 79 collas)

Roņi, kas var staigāt pa sauszemi



Deviņas atsevišķas kažokādu roņu sugas veido Arctocephalus un Callorhinus ģintis. Kamēr astoņi no tiem pieder Artocephalus un dzīvo dienvidu jūrās, devītā suga pieder Callorhinus un apdzīvo Klusā okeāna ziemeļu daļu. Visas deviņas sugas ir visi ērkšķu dzimtas dzīvnieki vai zīdītāji ar četriem flipeded piedēkļiem. Kažokādas roņi attīstījās no seniem lāčiem, un tie ir mūsdienu jūras lauvu tuvi radinieki.



3 pārsteidzoši fakti par kažokādu plombām

1. Neskatoties uz lielo izmēru, roņu roņi var peldēt iespaidīgā 15 jūdžu un stundas laikā.

2. Kažokādu roņu atlokiem ir mazi nagi, kas palīdz saķerties, atrodoties uz sauszemes

3. Daži kažokādas roņi var ienirt līdz pat 800 pēdām dziļi okeānā!

Zinātniskais nosaukums

Dienvidu kažokādas roņi pieder pie Arctocephalinae ģints. Astoņi sugu nosaukumi ir šādi:



  • A. gazella: Antarktīdas kažokāda
  • A. tropicalis: Subantarktiskā kažokāda
  • A. galapagoensis: Galapagu kažoks
  • A. australis: Dienvidamerikas kažoks
  • A. philippii: Huana Fernandesa kažokāda
  • A. townendi: Gvadalupes kažokāda
  • A. Fosteri: Jaunzēlandes kažoks
  • A. pusillus: brūns kažoks

Kažokādu roņu ziemeļu suga C. ursinus pieder pie Callorhinus ģints.

Izskats

Kažokādu zīmoga atšķirīgā iezīme ir tā mīkstais, pūkainais pavilna. Pagājušajās dienās šī funkcija padarīja šos dzīvniekus ļoti pievilcīgus medniekiem, kuri varēja kažokādu pārdot par piemaksu.

Visām deviņām sugām, atšķirībā no cita veida roņiem, ir ausis jeb pinnae. Kažokādas roņiem ir ūsas, kuras sauc arī par vibrisām. Viņu galvas līdzinās suņiem ar gariem, smailiem purniem.

Viņiem ir spēcīgas ekstremitātes, kas ir garas pēc roņa, un, lai efektīvāk pārvietotos pa sauszemi, viņi var pagriezt muguras pleznas. Priekšējām pleznām ir mazi nagi, kas satver, atrodoties uz sauszemes. Viņu priekšējās kājas peldoties darbojas kā airi.

Tie ir pārklāti ar kažokādu, izņemot to pleznas. Šīs lielās bez kažokādas vietas karstajā laikā roņi uzturas vēsāki. Viņi arī padara roņus ātrus, efektīvus peldētājus. Viņi var peldēt līdz 15 jūdzēm stundā. Salīdzinājumam - olimpiskā čempiona Maikla Felpsa maksimālais peldēšanas ātrums ir aptuveni 6 jūdzes stundā.

Dažu kažokādu roņu sugu tēviņi var būt pat piecas reizes lielāki nekā sievietes. Tēviņu svars var sasniegt 700 mārciņas, gandrīz tikpat, cik zirgs. Sievietes sver no 100 līdz 200 mārciņām, apmēram tikpat daudz kā pieaugušais cilvēks. Kažokādu roņu tēviņi var sasniegt pat 10 pēdas, savukārt sievietes vidēji ir četras līdz piecas pēdas.

Arī dažu sugu tēviņiem un mātītēm ir atšķirīgas fiziskās īpašības. Piemēram, viņu kažokādas ir dažādās krāsās. Šīs dzimumu atšķirības sauc par dimorfismu.

Lielākā daļa kažokādu roņu mazuļu ir dzimuši tumši brūnā krāsā. Pirmo mēteli viņi izkausē dažu mēnešu laikā, un parādās gaišāka brūna krāsa. Starp ziemeļu kažokādu roņiem sievietēm sarkanbrūnās krūtīs ir pelēkas kažokādas plankums, un mugurpusē tās ir sudrabaini pelēkas. Šīs sugas tēviņi ir brūni vai melni.

Uzvedība

Roņi ir zīdītāji, un tiem jāelpo gaiss. Neskatoties uz to, viņi pēc iespējas vairāk laika pavada ūdenī. Viņi bieži vien jūrā uzturas vairākus mēnešus. Daudzi kažokādu roņu veidi bez virsmas var ilgt 10 minūtes vai ilgāk. Daži var ienirt līdz 800 pēdām.

Tomēr vidēji šie zīdītāji nirst apmēram 100 pēdas. Viņi bieži paliek zem ūdens apmēram piecas minūtes. Cilvēki var nirt tikai 20-40 pēdas bez akvalangu.

Kažokādu roņu zem ādas ir biezs putuplasta slānis. Tas viņiem palīdz peldēt. Tas darbojas arī kā izolācija. Līdztekus kažokiem tauki aizsargā tos no aukstās okeāna temperatūras.

Viņi ir laimīgi paši vai mazās grupās. Tikai vairošanās periodā kažokādas roņi socializējas. Tieši tad vīrieši ir agresīvākie arī pret citiem vīriešiem. Dažreiz viņi pat sakodīs cilvēkus, kuri nāk pārāk tuvu.



Kažoku roņu biotops

Dienvidu puslodes piekrastes reģionos dzīvo astoņas kažokādu roņu sugas. Viņu dzīvotne aptver Austrālijas dienvidus, Jaunzēlandi, Āfriku, Galapagu salas, Dienvidameriku un Antarktīdu.

Atlikušās sugas dzīvo Klusā okeāna reģionā. Ziemeļu kažokādu roņu vistālākais biotops ir Dienvidkalifornija. Tie atrodas ziemeļu virzienā līdz Beringa jūrai un ir sastopami arī jūrās uz ziemeļiem no Japānas.

Šie jūras zīdītāji galvenokārt dzīvo okeānos. Vairošanās periodā viņi lielāko daļu laika pavada akmeņainās piekrastēs.

Viņi regulāri nemigrē, bet kažokādas roņi ceļos pa zemi, ja pārtikas būs maz. Ja nepieciešams, viņi veiks simtiem jūdžu, lai atrastu pārtikas avotu.

Diēta

Kažokādas roņi ir plēsēji un bauda plašu dažādu ēdienu klāstu, pamatojoties uz to, kas pieejams viņu dzīvotnē. Viņi ēd zivis, kalmārus, putnus, piemēram, pingvīnus un krilus. Vidēji vīrietis gadā varētu apēst veselu tonnu šo mazo vēžveidīgo.

Vīrieši parasti pārtrauc ēst vairošanās laikā. Viņi ir pārāk aizņemti pāroties un aizsargāt savu teritoriju no citiem tēviņiem. Rezultātā viņi bieži zaudē vairākas mārciņas dienā.

Plēsēji un kažokādas roņa draudi

Vairāki jūras dzīvnieki plēš kažokādas roņus, tostarp haizivis, vaļus-slepkavas vai orkas, kā arī cita veida roņus. Leoparda roņi un pelēkie roņi ir divi no tiem. Lapsas medī arī ziemeļu kažokādas.

Ilgu laiku cilvēki visvairāk apdraudēja roņu populācijas. Kad nebija likumu, kas aizsargātu šos jūras zīdītājus, mednieki līdz nāvei savietoja lielu skaitu mazuļu un pieaugušo par viņu biezajām purnām. Pēc Otrā pasaules kara laikmetā cilvēki mīlēja valkāt roņu mēteļus un cepures.

Lai gan šodien ir daži likumi, kas aizsargā kažokādas roņus no medniekiem, tas nenozīmē, ka viņi ir brīvi no riska. Klimata pārmaiņas un okeānu sasilšana apdraud viņu dabisko dzīvotni, un komerciālie zvejas tīkli joprojām katru gadu netīši kaitē daudziem roņiem.

Reprodukcija un zīdaiņi

Katru vasaru pie krasta līnijām sapulcējas lielas kažokādu roņu kolonijas. Alfa buļļi vēlas, lai sievietes pievienotos pārošanās baseiniem. Viens tēviņš var pieprasīt sev 40–100 govis, bieži pēc daudzām cīņām ar sāncenšu tēviņiem. Cīņas tēviņi rēc, fiziski draud un kož citiem tēviņiem, lai izveidotu dominanci.

Tēviņi katru pārošanās sezonu pārojas un vairojas ar vairākām mātītēm. Parasti sievietes drīz pēc ierašanās rookery dzemdē pagājušās sezonas mazuļus un pēc nedēļas tikai nedēļu atkal var ieņemt grūtniecību.

Auglis nākamajā gadā augs mātes iekšienē. Tas ir daudz ilgāk nekā vidējais deviņu mēnešu grūtniecības periods zīdītājiem. Jaunie bērni piedzimst dzīvojamās telpās nākamās sezonas pārošanās laukumos.

Jaundzimušo mazuļu svars ir no 11 līdz 13 mārciņām, gandrīz divas reizes lielāks nekā lielākajai daļai cilvēku mazuļu. Mazuļi var staigāt un peldēt drīz pēc piedzimšanas. Viņu mātes parasti baro savus mazuļus, līdz viņi ir gatavi atkal dzemdēt.

Lielākajai daļai sieviešu ir tikai viens kucēns, nevis metiens. Dažu sugu mātītes, piemēram, ziemeļu kažokzvērs, pēc mazuļa balss skaņas var atrast mazuļus simtiem citu cilvēku vidū.

Kažokādu roņu mūžs

Klusā okeāna reģiona kažokādas roņi dažreiz dzīvo 20 gadu vecumā. Tomēr viņu vidējais mūža ilgums ir mazāks par 20 gadiem plēsonības, vides faktoru un komerciālās zvejas dēļ.

Antarktikas kažokādu roņiem ir līdzīgs mūža ilgums. Vidēji sievietes dzīvo apmēram 25 gadu vecumā. Tēviņi vidēji ir tikai aptuveni 15 gadi, apmēram tikpat ilgi kā suns.

Populācija

Antarktīdas kažokādu roņu suga šobrīd ir vislielākā. Gvadalupes sugai ir vismazāk kažokādu roņu. Tā kā kažokādu roņi lielu daļu savas dzīves pavada jūrā, populāciju novērtēšana ir neprecīza zinātne. Tomēr pētnieki ir izdomājuši šādus skaitļus:

  • Antarktīdas kažokāda: divi līdz četri miljoni
  • Brūns kažokādas zīmogs: 2 120 000
  • Ziemeļu kažoks: 880 000 ASV ūdeņos
  • Dienvidamerikas kažokāda: 300 000 līdz 450 000
  • Subantarktikas kažokāda: 300 000
  • Jaunzēlandes kažoks: 50 000
  • Gvadalupes kažokāda: 34 000
  • Galapagu kažoks: 10 000-15 000
  • Huana Fernandesa kažokāda: 12 000
Skatīt visu 26 dzīvnieki, kas sākas ar F

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti