Amazones upes delfīns (rozā delfīns)

Amazones upes delfīnu (rozā delfīnu) zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Cetacea
Ģimene
Platanistoidea
Ģints
Platanistidae
Zinātniskais nosaukums
Platanistoidea

Amazones upes delfīnu (rozā delfīnu) saglabāšanas statuss:

Apdraudēts

Amazones upes delfīns (rozā delfīns) Atrašanās vieta:

Dienvidamerika

Amazones upes delfīns (rozā delfīns) fakti

Galvenais laupījums
Zivis, garneles, vardes
Dzīvotne
Lielas tropu upes un grīvas
Plēsoņa
Cilvēks
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Skola
Mīļākais ēdiens
Zivis
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Pazīstams arī kā 'rozā delfīns'

Amazones upes delfīna (rozā delfīna) fizikālās īpašības

Krāsa
  • Pelēks
  • Rozā
Ādas tips
Gluda
Maksimālais ātrums
18 jūdzes stundā
Mūžs
12-18 gadi
Svars
100-200 kg (220-440 mārciņas)

Amazones rozā upes delfīns ir lielākais un gudrākais saldūdens delfīnu sugas dzīvnieks.



Uzziniet, kāpēc šī nenotveramā delfīnu suga kļūst rozā krāsā un vēl daudz vairāk!



Amazones upes delfīns (pazīstams arī kā rozā delfīns un botos) ir saldūdens dzīvnieks. Tas dzīvo Amazones un Orinoko upēs, kā arī ūdensceļos, kas atrodas Bolīvijā, Kolumbijā un Peru. Upes delfīns ir mazāks nekā cita veida sālsūdens delfīni, un sugai ir lieliska dzirde. Šiem delfīniem ir jādzīvo siltos, seklos ūdeņos, jo taukvielu ir ļoti maz. Upes delfīni cieš nebrīvē, un daži akvāriji spēj tos uzturēt dzīvus.

Arī Amazones upes delfīni novecojot parasti kļūst sārtāki, kā rezultātā suga kļuvusi pazīstama kā ‘sārtais delfīns’.



5 neticami Amazones rozā upes delfīnu fakti

Pazīstams arī kā rozā delfīns:Ir daudz konkurējošu teoriju par to, kāpēc Amazones upes delfīni, novecojot, mēdz kļūt sārtāki, kurus jūs varat atklāt zemāk!

Lielākā delfīnu upes suga:Upes delfīni dzīvo arī Ķīnā un visā Indijas subkontinentā, bet Amazones upes delfīni ir lielākā suga. Tēviņi ir par 50% lielāki nekā sievietes, un to svars var pārsniegt 450 mārciņas.

Ne viena, bet trīs sugas ?:Patlaban zinātnieku domas ir par to, vai Amazones upes delfīns patiesībā irviens, divi,vaitrīsdažādas sugas. Lai uzzinātu vairāk par šīm notiekošajām debatēm, lasiet mūsu sadaļu “suga”!

Dažādi ķermeņi nekā okeāna delfīni:Atšķirībā no okeānā mītošajiem delfīniem, upju delfīniem muguras spuras vietā ir kupris.

Peldētāji ar galvu uz leju:Amazones upes delfīni bieži peldēs otrādi. Tā uzskatīja, ka kupris uz muguras berzējas pāri upes grīdai un palīdz atrast upuri.

Amazones upes delfīnu zinātniskais nosaukums

Amazones upes delfīnu dēvē arī par boto jeb sārto upes delfīnu, un tā zinātniskais nosaukums irInia Geoffrensis.



Dzīvnieka parastais nosaukums nāk no vietas, kur tas bieži padara savu māju un ādas krāsu. Boto nosaukums ir vietējo iedzīvotāju vārds. Tas ir arī populārs raksturs Dienvidamerikas mitoloģijā. Leģendās dzīvniekiem piemīt pārsteidzošas muzikālās prasmes un tie ir vilinoši. Viņi arī mīl ballītes. Daži mīti apgalvo, ka delfīni var mainīties cilvēka formā un tiem piemīt maģiskas spējas.

Citi saldūdens delfīnu veidi ir Jandzi upes delfīni un Dienvidāzijas upes delfīni. Saldūdens delfīni pieder pie Mammalia klases. Ir četras upju delfīnu ģimenes, kuru vidū ir Iniidae, Pontoporiidae, Lipotidae un Platanistoidea.

upes delfīns izlec no ūdens

Amazones upes delfīnu suga

Zinātnieku aprindās notiek ievērojamas diskusijas par to, vai Amazones upes delfīns patiesībā ir viens, divi vai potenciāli pattrīsdažādas sugas.

2014. gadā zinātnieki Brazīlijā publicētie pētījumi žurnālā Plot One, ka upju delfīni Araguaia upē bija unikāla suga, Araguaian river delfin. Tāpat ir bijušas ievērojamas debates par to, vai Bolīvijā dzīvojošie upju delfīni ir unikāla suga.

Sākot ar 2020. gadu IUCN atpazīst trīs pasugas: Amazones upes delfīnu, Bolīvijas upes delfīnu un Orinoko upes delfīnu.

Amazones upes delfīnu izskats un izturēšanās

Rozā upes delfīnam piemīt šis atšķirīgais delfīnu smaids. Viņiem ir noapaļotas pieres un gari, slaidi knābji.

Kamēr citām upju delfīnu sugām - piemēram, Gangas upes delfīniem - ir dimorfisms, kur mātītes ir lielākas nekā tēviņi, Amazones upes delfīnos ir tieši otrādi. Tēviņi var izaugt par aptuveni 50% lielāki nekā sievietes un sver vairāk nekā 400 mārciņas (180 kg).

Dzīvniekam ir koniskas formas zobi, kurus viņi izmanto, lai noķertu mazas zivis un citus upurus. Upes delfīnam ir garš deguns, kura garums var sasniegt 23 collas, un tas ir apmēram četras reizes garāks nekā okeāna delfīnu deguns. Upes delfīnam ir divkameru vēders, un viņi elpo, izstarojot gaisu caur caurumu.

Dzīvnieki peld ļoti precīzi. Tā kā upju delfīni ir ārkārtīgi elastīgi, viņi var manevrēt ap akmeņiem, koku stumbriem un citiem objektiem. Viņiem ir arī iespēja peldēt uz priekšu, izmantojot vienu atloku, bet otrs - uz aizmuguri. Šī peldēšanas metode ļauj viņiem veikt stingrus pagriezienus. Arī upes delfīniem patīk peldēt otrādi.

Upes delfīniem ir ārkārtīgi lielas smadzenes, un, lai gan delfīni ir pazīstami ar peldēšanu grupās, upju delfīni mēdz pavadīt vairāk laika atsevišķi vai starp mazām divu līdz četru delfīnu grupām. Jūs varētu redzēt lielāku viņu grupu apgabalos, kas ir bagāti ar pārtiku, bet upju delfīniem tas ir mazāk izplatīts.

Amazones upes delfīnam nav muguras spuras. Tā vietā tas spēlē modificētu kupri. Dzīvnieks iziet cauri upēm un applūstošām vietām, izmantojot spēcīgus pleznas un astes plankumus. Salīdzinot ar okeāna delfīniem, upju delfīni peld lēni. Viņu maksimālais ātrums ir aptuveni 35 jūdzes stundā. Iemesls tam ir tas, ka viņu kakla skriemeļi nav sapludināti. Tas viņiem dod lielāku elastību, bet tas nozīmē, ka viņi nevar peldēt tik ātri. Upes delfīni spēj pagriezt galvu, nemainot ķermeni.

Tāpat kā viņu brālēni okeānā, arī rozā upes delfīni ir draudzīgi un ziņkārīgi. Viņi bieži mijiedarbojas ar cilvēkiem. Upes delfīniem ir unikālas ausu adaptācijas, lai palīdzētu izdzīvot ūdeņainā vidē. Delfīni dzird skaņu no rīkles, nevis no ārējās auss līdz iekšējai ausij. Dzīvnieka auss ir arī akustiski atdalīts no galvas. Šo divu ķermeņa daļu atdalīšana ir sinusa kabatas. Kombinācija dod dzīvniekam uzlabotu virziena dzirdi zem ūdens. Delfīni izmanto orgānu, ko sauc par meloni, lai veiktu augstas frekvences klikšķus. Tas ļauj viņiem ražot biolokatoru. Viņi to izmanto, lai orientētos.

Delfīni ir atkarīgi no eholokācijas. Dzīvnieku suga eholokāciju izmanto tik labi, ka upes delfīns varētu izdzīvot pat tad, ja tas būtu akls. Eholokācija ļauj dzīvniekam noteikt jebkura apkārtējā priekšmeta vai priekšmeta izmēru un formu. Upes delfīniem ir mazas acis, un viņi nespēj labi redzēt. Arī viņu acis ir vērstas uz galvas malām. Tas nozīmē, ka viņu redzējumā ir divi atsevišķi skati, nevis priekšskatījums, ko cilvēki redz.

Pētnieki uzskata, ka daži upju delfīnu veidi ir akli, bet citiem tikai ļoti slikta redze. Daudzi dzīvnieki tiek nogalināti, jo tie nejauši nonāk saskarē ar tīkliem un zvejas laivām.

Rozā delfīns: kāpēc Amazones upes delfīni ir pazīstami arī kā “rozā delfīni”

Viena no Amazones upes delfīnu raksturīgākajām iezīmēm ir tā, ka viņi bieži pagriežasrozā.Zinātnieki joprojām pēta šīs unikālās krāsas cēloņus, taču izceļas dažas teorijas.

  • Cīņa:Kaut arī tie nav agresīvi pret cilvēkiem, Amazones rozā upes delfīni bieži cīnās viens ar otru un atstāj ievērojamu daudzumu rētaudu. Tiek pieļauts, ka šis rētaudi kļūst sārtā krāsā, un tas ir iemesls, kādēļ vecākiem vīriešiem parasti ir raksturīgākā sārtā krāsa.
  • Maskēšanās:Amazones rozā upes delfīni dzīvo upēs gar Amazones lietus mežu, ko bieži pārpludina neticami daudz lietus. Šis augstais nokrišņu daudzums rada dubļaino upju dibenu sarkanu / rozā nokrāsu. Amazones rozā upes delfīni, iespējams, ir vienkārši attīstījušies, lai labāk iekļūtu savā apkārtnē.

Ir svarīgi atzīmēt, ka lielākā daļa Amazones upes delfīnu ir dzimuši vairāk pelēkā krāsā, un vīrieši vecumā mēdz kļūt sārtāki. Turklāt šī rozā krāsa parasti pārklāj viņu ķermeņa daļas, kamēr paliek pelēkas zonas. Tiek izvirzīta hipotēze, ka vīrieši, kuriem ir vairāk sārtas krāsas, labāk spēj piesaistīt partnerus.

Amazones upes delfīnu biotops

Amazones rozā upes delfīni dzīvo saldūdens apgabalos, tostarp ezeros, milzīgās upēs un mazās pietekās. Tā kā Amazonu baro lieli lietusgāzes posmi, katru gadu tā ilgstoši pārpludina savas bankas. Šajā periodā Amazones rozā upes delfīni paplašināsies pāri plašajām iekšējām jūrām, kas izveidotas palienēs.

Jūs tos atradīsit Bolīvijā, Kolumbijā, Ekvadorā, Brazīlijā, Venecuēlā un Peru. Amazones rozā upes delfīns dzīvo arī Amazones un Orinoko upēs un Araguaia upē.

Amazones upes delfīnu diēta

Amazones upes delfīniem ir zobi, kas ir līdzīgi molārajiem zobiem, kādi ir cilvēkiem. Tāpat kā cilvēki, arī dzīvnieki izmanto zobus, lai sadalītu ēdienu, pirms to norij. Upes delfīni nav izvēlīgi, ko ēd. Zīdītāji pusdienos tālāk bruņurupuči , garneles , krabji un vairāk nekā 40 dažādu sugu zivis ieskaitot piranjas .

Amazones upes delfīnu plēsēji un draudi

Dzīvnieki, kas upurē delfīnu upi, ir lieli čūskas , jaguāri un kaimani . Tomēr pēc sugas pusaudža vecuma tām ir maz dabisko plēsēju.

Cilvēka attīstībai un lauksaimniecībai ir bijusi liela ietekme uz delfīnu upes dzīvotnēm. Šīs aktivitātes ir ietekmējušas ūdensceļu ekoloģiju. Cilvēku zveja arī apdraud sugu. Pārzveja ir problēma, jo tā samazina dzīvnieku barību. Arī delfīni iekļūst tīklos.

Piesārņojums ir vēl viens drauds Amazones upes delfīnam. Nelielas zelta ieguves darbības rada dzīvsudraba piesārņojumu, un tas pārtikas ķēdē nonāk pie delfīniem. Upes delfīni ēd daudz sams, kas mitinās ūdensceļu dibenā, kur parasti uzkrājas dzīvsudrabs.

Amazones upes delfīni ir apdraudēti. Brazīlijas Vides un atjaunojamo dabas resursu institūts ir veicis pasākumus, lai aizsargātu delfīnu sugas. Viņi delfīnu nogalināšanu ir padarījuši par nelikumīgu zvejniekiem. The

Amazones upes delfīnu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Dienvidamerikā pavasaris ir lietus sezona. Šajā laikā akri un hektāri lietus mežu plūdi pārvēršas par milzīgu koku klātu jūru. Ūdens kļūst pietiekami dziļš, lai upes delfīni varētu peldēt starp kokiem. Pārošanās sezona notiek, kad ūdens atkāpjas, un delfīnu tēviņi un mātītes ir sašaurināti līdz upes kanāliem. Delfīnu suga ir poligāma, tas nozīmē, ka vīrieši katru gadu pārojas ar vairākām mātītēm. Tomēr sievietes katru gadu nepārojas. Viņi pārojas ik pēc diviem līdz trim gadiem.

Sieviešu upes delfīnus vairāk piesaista tēviņi, kas ir spilgtākā rozā nokrāsa. Lai atstātu iespaidu uz mātītēm, upes delfīnu tēviņi uzsita ūdeni ar zālīšu vai zaru ķekariem mutē. Dažreiz viņi notur bruņurupuci, lai piesaistītu sievietes uzmanību. Kad upes delfīnu sieviete kļūst stāvoklī, viņa teļu nēsās 11 līdz 15 mēnešus. Dzīvnieku sugai piedzimst tikai viens teļš. Pēc delfīnu mazuļa piedzimšanas tas barosies vairāk nekā gadu. Delfīnu mazuļi bieži ir apmēram 30 collas gari, un tie sver apmēram 22 mārciņas. Pieaugušām delfīnu mātītēm teļi parasti ir no jūlija līdz septembrim. Pēc piedzimšanas zīdaiņi paliek aizsardzībā tuvu mātēm.

Dzimumgatavība balstās uz delfīnu lielumu. Kad sieviete sasniedz 5,5 pēdas, viņa kļūst seksuāli nobriedusi. Tēviņi sasniedz skatuvi, kad ir 7 pēdas gari. Savvaļā upju delfīni dzīvo vidēji 12 līdz 18 gadus, bet tie var dzīvot pat 30 gadus.

Amazones upes delfīnu populācija

Aprēķināto upju delfīnu populāciju ir grūti novērtēt, jo delfīni dzīvo attālos, dubļainos ūdeņos, un viņiem trūkst izteiktas muguras spuras, kas atvieglo to pamanīšanu. Tomēr upju delfīni ir apdraudēti.

Piemēram, Aragvajas upju delfīnu populācija ir no 600 līdz 1500 dzīvniekiem.

Skatīt visu 57 dzīvnieki, kas sākas ar A

Interesanti Raksti