Piekūns

Piekūnu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Falconiformes
Ģimene
Falconidae
Ģints
Vanags
Zinātniskais nosaukums
Falconiforme

Piekūnu aizsardzības statuss:

Netālu no draudiem

Piekūns Atrašanās vieta:

Āzija
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika

Piekūnu fakti

Galvenais laupījums
Putni, truši, sikspārņi
Atšķirīga iezīme
Asu, smailu knābi un aerodinamisku ķermeņa formu
Spārnu platums
51 cm - 110 cm (20 collas - 43 collas)
Dzīvotne
Augsti apgabali, piemēram, kalni un klintis
Plēsoņa
Cilvēks, Ērgļi, Pūces, Vilki
Diēta
Plēsējs
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Putni
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
3
Sauklis
Ātrākās radības uz planētas!

Piekūnu fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Dzeltens
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
200 jūdzes stundā
Mūžs
12 - 18 gadi
Svars
0,7 kg - 1,2 kg (1,5 mārciņas - 2,6 mārciņas)
Augstums
22 cm - 40 cm (9 collas - 19 collas)

Piekūni ir vidēja izmēra plēsīgie putni, kas sastopami visā pasaulē, lai gan piekūņi dod priekšroku mērenākiem ziemeļu puslodes reģioniem. Piekūni ir vislabāk pazīstami ar savu nežēlību un neticamajām spējām lidot.



Piekūniem ir konusveida spārni, kas ļauj piekūnam ārkārtīgi ātri mainīt virzienu, īpaši salīdzinot ar citiem putniem. Ir reģistrēti piekūnu niršana ar ātrumu līdz 200mph, kas nozīmē, ka viņi ir ātrākie radījumi uz planētas!



Ir vairāk nekā 40 dažādu piekūnu sugu, kuras var atrast visā pasaulē, piemēram, peregrīna piekūns un melnais piekūns. Piekūnu izmērs atšķiras no 25 cm līdz vairāk nekā 60 cm, bet piekūna augstums ir atkarīgs no sugas. Peregrine piekūns ir visizplatītākais plēsīgais putns pasaulē un ir sastopams visos kontinentos, izņemot Antarktīdu.

Piekūni ir plēsīgi putni, tāpēc ir pazīstami ar savām neticamajām medību prasmēm un ir nežēlīgs, dominējošs plēsējs savā vidē. Piekūni medī savu laupījumu no augšējām debesīm un noliecas pa gaisu, lai to noķertu, tiklīdz viņi ir pamanījuši maltīti ar savu neticamo redzi. Piekūni medī visu veidu mazos dzīvniekus, piemēram, peles, vardes, zivis un piekūni pat noķers gaisā mazus putnus.



Sakas lielo izmēru, ātruma un modrības dēļ piekūnam ir maz dabisko plēsēju un vēl mazāk tādu, kas faktiski atrodas gaisā. Cilvēki un vilki parasti ir galvenie piekūnu plēsēji uz zemes, un ir zināms, ka ērgļi un pat lielās pūces medī mazākās piekūnu sugas (un, protams, jaunus un nepieredzējušus piekūnus) gaisā. Piekūnu olas un cāļi ir īpaši neaizsargāti pret ēšanu.

Piekūni daudzos veidos ir pielāgojušies, lai maksimāli palielinātu izdzīvošanas iespējas debesīs. Piekūnam ir konusveida spārni, kas ļauj piekūnam būt veiklākam; neticami asa redze, kas ļauj piekūnam pamanīt laupījumu uz zemes tālu zemāk; aerodinamiskā ķermeņa forma nozīmē, ka piekūns vieglāk slīd pa gaisu un asa smaila knābja palīdz piekūnam efektīvāk sagrābt un apēst savu upuri.

Piekūni ligzdo augstā vietā, piemēram, kalnos un klintīs, kā arī augstu koku galotnēs. Tas nozīmē, ka piekūna ievainojamās olas un cāļi atrodas iespējami drošākā vietā. Piekūni sāk vairoties apmēram gadu vecumā. Piekūnu mātītes vienā sajūgā izdēj vidēji 3 olas un pieskata savus cāļus, līdz tie ir pietiekami lieli un pietiekami spēcīgi, lai paši varētu sevi uzturēt.



Piekūni parasti ir vientuļie putni, un viņi patiešām kopā sanāk pāroties. Lai arī ir zināms, ka piekūni uzturas vienā un tajā pašā vietā, daudzas piekūnu sugas ir migrējošie putni, un ir zināms, ka viņi ceļo vairāk nekā 15 000 jūdzes gadā.

Skatīt visu 26 dzīvnieki, kas sākas ar F

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Kristofers Perrins, Oksfordas Universitātes apgāds (2009) Putnu enciklopēdija

Interesanti Raksti