Kasjārs

Kasowary zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Casuariiformes
Ģimene
Casuariidae
Ģints
Casuarius
Zinātniskais nosaukums
Casuarius

Kažavas saglabāšanas statuss:

Neaizsargāta

Kasowary atrašanās vieta:

Okeānija

Kasowary fakti

Galvenais laupījums
Kukaiņi, zāle, sēnes
Atšķirīga iezīme
Asi nagi un ragam līdzīgs cekuls
Spārnu platums
1,5 m - 2 m (59 collas - 79 collas)
Dzīvotne
Mitri tropu meži
Plēsoņa
Dingo, krokodils, cilvēki
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
5
Sauklis
Var sasniegt ātrumu 30mph!

Kafijas fiziskās īpašības

Krāsa
  • Dzeltens
  • Zils
  • Melns
  • Tātad
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
31 jūdzes stundā
Mūžs
40 - 60 gadi
Svars
25kg - 58,5kg (55lbs - 129lbs)
Augstums
1,5 m - 2 m (59 collas - 79 collas)

Kazuārs ir liela lidojumu putnu suga, kas dabiski sastopama Papua-Jaungvinejas mežos un apkārtējās salās. Kazuārs ir cieši saistīts ar citiem lieliem bezlidojuma putniem, ieskaitot emus un strausus, un aiz šiem diviem ir trešais augstākais un otrais smagākais putns pasaulē.



Kasajs apdzīvo blīvu tropu mežu Jaungvinejā un apkārtējās salās un Austrālijas ziemeļaustrumu daļās. Ir trīs kazuāra sugas, kas ir Dienvidu kazuāra vai dubultās kaustūras, kas atrodamas Jaungvinejas dienvidos, Austrālijas ziemeļaustrumos, un Aru salas, Rūķu kafejnīca vai Beneta kašvārs, kas atrodas Jaungvinejā, Jaunajā Lielbritānijā, un Japānā, un Ziemeļu kašvārs vai viengabala kazuārs, kas sastopams Jaungvinejas ziemeļos un rietumos, kā arī Japānā.

Kasajs ir labi pielāgojies mierīgai dzīvei meža dziļumos, un tāpēc to reti redz cilvēki, kuri mēģina viņus pamanīt. Kazuārs nevar lidot, un tāpēc ir izveidojusies vajadzība skriet neticami ātri, jo šie lielie putni spēj sprintēt caur džungļiem ar ātrumu, kas pārsniedz 30 jūdzes stundā. Kazuāram ir arī lieli, asi nagi, kas palīdz kazuārijai aizstāvēties no briesmām.

Kazuāra raksturīgākās iezīmes ir tā lielais ķermeņa izmērs un spilgtas krāsas spalvas (sievietes ir lielākas un krāsainākas nekā vīriešu kārtas vīrieši), kā arī lielais, porainais cekuls, kas izceļas no kazuāra galvas augšdaļas, kas var izaugt līdz 18 cm augstumā. Lai gan par šo cekulu mērķi nav īsti zināms, tiek uzskatīts, ka kazuāra virsotne tiek izmantota, lai aizstāvētu seksuālo dominanci, atrisinātu strīdus, kā arī palīdz šim putnam, kad tas skrien pa biezo pamežu.



Kazuārs ir visēdājs putns, un tāpēc ēd ļoti dažādus gan augus, gan dzīvniekus, lai iegūtu visas uzturam nepieciešamās uzturvielas. Kasvāri galvenokārt barojas ar augļiem, kas nokrituši zemē no kokiem, kopā ar lapām, zālēm, sēklām, kukaiņiem, zirnekļiem un citiem bezmugurkaulniekiem.

Kasajs ir pielāgojies dzīvei bez vajadzības lidot sakarā ar to, ka vēsturiski kazuāra dabiskajā vidē nebija plēsēju, tāpēc tai nebija vajadzības bēgt. Tomēr ar cilvēku apmetnēm zīdītāji plēsēji, tostarp suņi, lapsas un kaķi, galvenokārt iznīcina kazuāra neaizsargātās ligzdas, ēdot olas.

Tiek uzskatīts, ka kazuāra vairošanās sezona ir no maija līdz jūnijam, kad kazuāras mātīte no lapu pakaišiem izveidotā ligzdā uz zemes liek līdz pat 8 lielām, tumšām olām. Tomēr kazuāra mātīte pēc tam atstāj olas inkubācijai tēviņam, kurš līdz 50 dienām dedzīgi sargā savu nākotnes perējumu pret plēsējiem, kad kazuāra cāļi izlien no čaumalām.



Mūsdienās galvenokārt mežu izciršanas un līdz ar to biotopu zaudēšanas un plēsēju ievešanas dēļ kazuāra dzimtajās salās visas trīs kazuāra sugas savvaļā ir apdraudētas un tiek klasificētas kā neaizsargāti dzīvnieki.

Skatīt visu 59 dzīvnieki, kas sākas ar C

Kā teikt kašvārs ...
ČehuĶivere ar kazuāru
VācuHelmkasuārs
AngļuDienvidu kasovārs
SpāņuCasuarius casuarius
SomuĶiveres uzvalks
FrančuKasjārs ar ķiveri
UngāruĶivere ar kazuāru
IndonēziešuKasowary dubultviļņi
Itāļu valodaCasuarius casuarius
JapāņuHikuidori
LatīņuCasuarius casuarius
HolandiešuHelmkasuaris
PoļuĶiveres kazuārs
Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Kristofers Perrins, Oksfordas Universitātes apgāds (2009) Putnu enciklopēdija

Interesanti Raksti