Xerus

Xerus zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Rodentija
Ģimene
Sciuridae
Ģints
Xerus

Xerus saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Xerus Atrašanās vieta:

Āfrika

Xerus Fun Fact:

Xerus izmanto savu pūkaino asti kā ēnu no saules uz Āfrikas savannas.

Xerus fakti

Medījums
Kukaiņi, lapas, sēklas, rieksti
Vārds Jauns
Kucēni
Grupas uzvedība
  • Sociālais
Jautrs fakts
Xerus izmanto savu pūkaino asti kā ēnu no saules uz Āfrikas savannas.
Visizcilākā iezīme
Gara balta aste
Grūtniecības periods
48 dienas
Dzīvotne
Savannas, zālāji, tuksneši
Plēsoņa
Šakāli, čūskas, ķirzakas
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
1.-3
Dzīvesveids
  • Diennakts
Parastais nosaukums
Āfrikas zemes vāvere
Sugu skaits
4
Atrašanās vieta
Subsahāras Āfrika
Sauklis
Vāvere, kas dzīvo urbumos Āfrikā.
Grupa
Zīdītājs

Xerus fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Tīkls
  • Balta
Ādas tips
Mati
Mūžs
Nezināms savvaļā, nebrīvē 11,5 gadus
Svars
14oz-22oz
Garums
17–18
Dzimumgatavības vecums
8 mēneši
Zīdīšanas vecums
52 dienas

Xerus Āfrikā izmanto savu pūkaino asti kā ēnu no saules gaismas.



Xerus erythropus, kas ir plaši pazīstams kā Āfrikas zemes vāvere un ir dzimtene Āfrikā. Viņiem ir rupji un īsi mati, un ir zināms, ka tie ir sociālie dzīvnieki. Viņi nebrīvē var izdzīvot apmēram 11,5 gadus.



Tēviņi un sievietes dzīvo atsevišķās grupās un pulcējas pāroties, pēc tam mazuļi dzīvo kopā ar mātēm sieviešu grupā.
Xerus ir četras pasugas - zemesrags zemesrags, svītrainais zemesvāvers, kalnu zemesvītne un svītrainais zemesvāvere.

Šie dzīvnieki ir diennakti, un parasti ir zināms, ka tie ir zālēdāji un parasti ēd riekstus, saknes un sēklas. Tomēr dažreiz viņi ēd arī olas un citus mazus dzīvniekus.



5 apbrīnojami Xerus fakti

  • Nobriedušam Xerus tēvam patīk veidot savas grupas, kas ir atsevišķi no sievietēm. Šīs grupas bieži sastāv no apmēram 20 dalībniekiem katrā.
  • Nav zināms, ka šīs vāveres slēpj ēdienu kā citas vāveres. Tā vietā viņi katru dienu dodas medībās pēc pārtikas un nepārtraukti uzglabā.
  • Viņi nedzīvo kokos, radot ērtākus biotopus urbumos tuksnesī.
  • Šīs vāveres pārojas visu gadu, nevis vienā sezonā. Tēviņiem un mātītēm ir vairāki pārošanās partneri.
  • Xerus mātīte dzīvo grupās no viena līdz četriem kopā ar saviem mazuļiem, kurus sauc arī par mazuļiem.

Xerus zinātniskais nosaukums

Šīs radības, kas parasti pazīstamas kā Xerus, iet garām zinātniskais nosaukums Xerus erythropus un pieder Sciuridae un Phord Chordate ģimenei. Viņi nāk no Mammalia dzīvnieku klases.

Xerus ir četras pasugas. Pirmais, zemesrags, zemesrags (zinātniskais nosaukums: Xerus inauris), galvenokārt dzīvo Dienvidāfrikā, Botsvānā un Namībijā, meklējot sausākas vietas, kur piezvanīt uz mājām. Svītrainā vāvere (zinātniskais nosaukums: Xerus erythropus) tomēr galvenokārt sastopama Marokas dienvidrietumu apgabalā, Mauritānijā un Senegālā.

Kalnu zemes vāvere (zinātniskais nosaukums: Xerus Princeps) dzīvo Dienvidāfrikas rietumu reģionā un Namībijā, kā arī Angolas dienvidrietumu pusē. Visbeidzot, nocirstā vāvere (zinātniskais nosaukums: Xerus rutilus) sastopama gan Sudānas, gan Tanzānijas ziemeļaustrumu rajonu zālājos, mežu zemēs un akmeņainos apgabalos.



Xerus izskats un izturēšanās

Šīs vāveres no galvas līdz kājām ir pārklātas ar kažokādu, kas bieži ir gaiši brūngana augsnes krāsa. Tomēr to var atrast arī sarkanīgi pelēkā vai dzeltenīgi pelēkā kažokā. Tomēr viņu kājām ir salīdzinoši mazāk matu nekā pārējam ķermenim. Kaut arī viņu kāju spilventiņiem ir minimāli vai bez matiem, pašai pēdai ir daži mati.

Svītrainās zemes vāveres gadījumā ķermenim ir balta svītra, kas iet abās pusēs un plecos. Aste parasti ir plakana un ir tumšāka nokrāsa nekā ķermeņa kažokāda. Dzīvnieka ausis parasti ir mazas, un nagi ir gari un izliekti. Tomēr šie nagi neļauj radībai kāpt kokos.

Viņu augstums var būt no 17 līdz 18 collām, izņemot asti. Aste ir apmēram 7,5 līdz 10,2 collas gara, padarot to apmēram vienu trešdaļu no Xerus visa garuma. Tomēr vāveres lielums parasti un galvenokārt ir atkarīgs no attiecīgās pasugas, jo visām četrām varētu būt dažas atšķirības.

Parasti tie sver apmēram 14 unces. Šīs vāveres astes izmanto kā aizsardzību pret dedzinošo karstumu.

Ir zināms, ka Xerus ir sociālais dzīvnieks, kurš dzīvo grupās. Pieaugušie vīrieši veido savas grupas, kurās ir aptuveni 19 līdz 20 biedri. Savukārt mātītes kopā ar savām atvasēm parasti dzīvo grupā no viena līdz četriem.

Close-up, dēļ, Xerus, ēd, sēkla
Close-up, dēļ, Xerus, ēd, sēkla

Xerus dzīvotne

Ir zināms, ka Xerus dzīvo atklātās vietās, it īpaši mežos, tuksnesī vai citur zālājs . Tomēr tos var atrast visā Āfrikā. Viena no pasugām dzīvo pat akmeņainos reģionos, tostarp kalnos.
Kamēr viņi ir sauszemes, viņu diennakts paradumi ļauj viņiem izpētīt lielu daļu teritorijas, kurā viņi uzturas pārtikā.

Lai gan ir zināms, ka kokos dzīvo daudzas citas vāveres un tamlīdzīgi dzīvnieki, Kseruss savu māju vietā ieropo. Lai atrastu kādu no šiem dzīvniekiem savvaļā, apskatiet noteiktus tuksneša apgabalus Dienvidāfrikā, Namībijā, Lesoto un Botsvānā. Nav zināms, ka vāveres migrē, tāpēc izredzes to redzēt ir diezgan augstas.

Xerus diēta

Xerus pusdieno uz dažādiem pārtikas produktiem, piemēram, riekstiem, saknēm un sēklām. Apmetnes vāverei īpaši patīk arī krūmi un sīpoli. Kad viņi atradīs, viņi arī patērēs jamsu, kokvilnu, manioku, zemesriekstus un saldos kartupeļus. Lai gan Xerus galvenokārt ir zālēdājs, ir vairāki dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu avoti, kurus viņi meklēs diennakts pārgājienos pēc pārtikas. Kad būs pieejams un nepieciešams, viņu uzturā būs arī kukaiņi, olas un mazi dzīvnieki (nelielos daudzumos).

Xerus plēsēji un draudi

Tāpat kā visus pārējos dzīvniekus, arī Xerus ēd un ēd citi dzīvie radījumi, turot sevi pārtikas ķēdē. Vislielākais drauds Xerus dzīvībai ir šakālis , kaut arī melnādainais šakālis to meklē visvairāk. Kserusu vajā arī čūskas , ķirzakas , un dvesma.

Xerus ir zināms, ka tas ir ātrs dzīvnieks, kas ir nepieciešams, lai piekautu dzīvniekus, kuri viņus medī. Tomēr nav skaidrs, cik ātri viņi var pārvietoties, jo viņu ātrie sprinti bieži ir īslaicīgi.

Citā pusē rūpnieciskās darbības, ko veic cilvēki, arī apdraud Xerus dzīvi, jo tas var izraisīt viņu dabiskā dzīvotnes deģenerāciju. Xerus populācijas ir daudz visā pasaulē, un IUCN ir paziņojusi, ka tā nav 'izmirusi'.

Xerus reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Xerus gadījumā nav zināms vairošanās periods. Tomēr Xerus vīrietis un sieviete pārojas visu gadu, neskatoties uz to, ka viņiem ir tikai vieni pārošanās partneri. Ir teikts, ka viņi dažreiz dzemdē līdz jūlijam un oktobrim. Grūtniecības periods Xerus ir apmēram 48 dienas, pēc kura jaunieši tiek atšķirti apmēram 52 dienas.

Sieviete Xerus dzimumbriedumu sasniedz 10 mēnešu vecumā, savukārt vīriešiem dzimumgatavība parasti notiek, kad viņiem ir astoņi mēneši. Xerus mātīte var vairoties visu gadu, taču ļoti maz no tām katru gadu saražo vairāk nekā vienu mazu. Parasti mātītes vienā metienā saražo apmēram vienu līdz trīs zīdaiņus.

Zīdaiņi, kurus sauc par mazuļiem, piedzimst bez matiem, aizvērtām acīm. Ir zināms, ka viņi atver acis ap 35 dienu vecumu, un mātes viņus pieskata apmēram 45 dienas. Ir zināms, ka mazuļi sasniedz pilngadību apmēram 150 līdz 153 dienās.

Atrodoties nebrīvē, Xerus var izdzīvot līdz 11,5 gadiem, taču nav zināmi ieraksti par viņu dzīves ilgumu savvaļā.

Xerus populācija

Par šo dzīvnieku populāciju ir zināms ļoti maz. Tomēr ir pietiekami daudz Āfrikas zemes vāveru un IUCN ir pasludinājis, ka tās nav “izmirušas”.

Skatīt visu 2 dzīvnieki, kas sākas ar X

Interesanti Raksti