Baltās sejas kapucīns



Balto seju kapucīnu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Primāti
Ģimene
Cebidae
Ģints
Sebuss
Zinātniskais nosaukums
Cebus Capucinus

Baltās sejas kapucīnu aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Baltās sejas kapucīns Atrašanās vieta:

Centrālamerika
Dienvidamerika

Baltās sejas kapucīnu fakti

Galvenais laupījums
Augļi, lapas, kukaiņi
Dzīvotne
Augsti tropu meži un mitri zemienes reģioni
Plēsoņa
Cilvēks, čūskas, ērgļi
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Karaspēks
Mīļākais ēdiens
Augļi
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Viens no pasaules inteliģentākajiem pērtiķiem!

Baltās sejas kapucīnu fiziskās īpašības

Krāsa
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Mati
Maksimālais ātrums
35 jūdzes stundā
Mūžs
16-40 gadi
Svars
2,9–3,9 kg (6,4–8,6 mārciņas)

Baltā sejas kapucīnu mērkaķis rej un klepo, lai brīdinātu citus apkārtnes plēsēja pērtiķus.



Balto seju kapucīni dzīvo sociālajās grupās no 18 līdz 20 pērtiķiem. Viņi ir visēdāji un savvaļā dzīvo apmēram 30 gadus veci. Šie pērtiķi apmetas tropu mūžzaļajos un sausajos lapu koku mežos, kur lapotnes vai koku galotnes aug ļoti tuvu. Viņi dzīvo Centrālamerikā, īpaši Hondurasā, Kostarikā, Panamā un Nikaragvā. Tie ir sastopami arī Dienvidamerikā, galvenokārt Kolumbijā un Ekvadorā.



5 neticami fakti ar baltu seju!

  • Balto seju kapucīni sazinās savā starpā, izmantojot čīkstoņus, mizas un svilpes.
  • Šis pērtiķu veids ir diennakts, kas nozīmē, ka dienā tas atrod pārtiku un naktī guļ.
  • Balta seja kapucīns izmanto savu spēcīgo asti, lai līdzsvarotu un karājas pie koku zariem.
  • Nebrīvē esošie baltās sejas kapucīni var dzīvot līdz 45 gadu vecumam.

Baltās sejas kapucīnu zinātniskais nosaukums

Baltās sejas kapucīni ir pazīstami arī kā Panamas baltgalvainie kapucīni un dažreiz baltkakla kapucīni. Viņu zinātniskais nosaukums irCebus capucinus. Šie pērtiķi pieder pieCebidaeģimene un irMammaliaklasē.

Šie kapucīnu pērtiķi ieguva savu vārdu no kapucīnu brāļiem Itālijā. Šie brāļi valkāja galvas apvalku jeb pārsegu, kas līdzinājās šī kapucīna mērkaķa galvas melnajam kažokādas vāciņam.

Ir vairāki kapucīnu pērtiķu veidi, tostarp Kaapori kapucīns, ķīļkapucīns un melnbaltais kapucīns.

Baltās sejas kapucīnu izskats un izturēšanās

Šiem pērtiķiem mugurā un kājās ir melna kažokāda, bet krūtīs un sejā - balta kažokāda. Balto seju kapucīni ir pazīstami ar melnas kažokādas vāciņu uz galvas. Pieaugušo vīriešu svars var sasniegt astoņas mārciņas, savukārt sievietes sver apmēram piecas mārciņas. Šo pērtiķu garums ir no 15 līdz 17 collām, neieskaitot asti, kas ir aptuveni vienāds ar ķermeņa garumu. Atsauces nolūkā astoņu mārciņu kapucīns sver aptuveni tādu pašu svaru kā galonu piena. Un mērkaķis, kura izmērs ir 17 collas garš, ir nedaudz garāks nekā boulinga tapa.

Šiem pērtiķiem ir tā sauktā acs. Tas nozīmē, ka pērtiķis, izmantojot asti, var sagrābt koku zarus un citus priekšmetus. Tas ir gandrīz kā papildu roka! Šī aste palīdz viņiem pakārt uz koku ekstremitātēm un zariem, pārvietojoties pa koku galotnēm. Uzturēšanās augstos zaros palīdz viņiem izvairīties no plēsējiem.

Panamas baltgalvainie kapucīni var ļoti ātri pārvietoties starp savā dzīvesvietā esošo koku zariem. Visātrāk reģistrētais šo pērtiķu ātrums ir 34 jūdzes stundā.

Baltās sejas kapucīni savu balsi izmanto kā veidu, kā pasargāt sevi no plēsējiem. Viņiem ir īpaša čivināšanas / riešanas skaņa, ko viņi dara, lai brīdinātu citus pērtiķus plēsēja apkārtnē. Tas dod pērtiķiem iespēju iet augstāk kokos vai aizbēgt no apkārtnes.

Balto seju kapucīni ir ļoti sabiedriski un dzīvo grupās no 18 līdz 20. Baltu seju kapucīnu grupa var saukt daudzus nosaukumus, ieskaitot karaspēku, cilti, pajūgu un pat mucu. Tātad tagad jūs zināt, ka pilna pērtiķu muca nav tikai jautra spēle! Lielāko daļu baltās sejas kapucīnu pērtiķu karaspēka veido sievietes. Viņi visu mūžu paliek kopā ar vienu un to pašu grupu, savukārt vīrieši, pieaugot vecumam, migrē no karaspēka uz karaspēku.



baltā sejas kapucīns (Cebus capucinus) baltas sejas kapucīns uz koka zara

Balto seju kapucīnu biotops

Baltās sejas kapucīnu pērtiķi dzīvo Centrālamerikā un Dienvidamerikā, īpaši Ekvadoras, Panamas un Kolumbijas tropu mežos. Pērtiķu karaspēks dzīvo augstu koku lapotnēs, kur viņi var atrast barību, paslēpties no plēsējiem un sazināties ar citiem savā grupā.

Lai izdzīvotu, viņiem ir nepieciešams klimats ar augstu mitruma līmeni. Ja jūs kādreiz redzat fotoattēlu, kurā baltā sejas kapucīnu pērtiķis izliek mēli; tas nav rupji. Šis mērkaķis izvelk mēli, lai mitrums iztvaikotu, palīdzot viņiem saglabāt vēsumu īpaši sausā sezonā.

Baltās sejas kapucīnu diēta

Ko ēd Panamas balto seju kapucīns? Šie pērtiķi ir visēdāji, tāpēc viņi ēd gan gaļu, gan augus. Viņi ēd riekstus un augļus, piemēram, vīģes un mango. Lapas, kukaiņi, ķirzakas , un ēdienkartē ir arī putni. Turklāt viņi dažreiz ēd koku žurkas piemēram, raibais dzeloņains koku žurka.

Zinātnieki ir novērojuši, ka šie baltgalvainie pērtiķi ir gatavi mēģināt ēst dažādus ēdienus - pat nepazīstamus augļus vai kukaiņus, kurus vēl nekad nav redzējuši. Īsāk sakot, šie pērtiķi centīsies ēst visu, ko atrod savā dzīvesvietā.

Baltās sejas kapucīnu plēsēji un draudi

Tāpat kā lielākajai daļai mazāku dzīvnieku, arī baltās sejas kapucīnu mērkaķim ir vairāki plēsēji. Viņus medī čūskas , piemēram, koku boa sašaurinātājs un mežģīņu čūska. Citi plēsēji ietver Ērgļi , jaguāri , kaimans , un ocelots .

Kā redzat, lielākajai daļai šo dzīvnieku ir viegli piekļūt kokiem, kuros dzīvo šis mērkaķis. Ērglis var nolaisties, lai uzbruktu baltās sejas kapucīnam, vai jaguārs var sekot tam pa koku, lai to notvertu un apēstu. Pērtiķis drīkst kāpt lejā no koka, lai pie dzirdināšanas bedrītes iegūtu vēsu dzērienu, kuru tver tikai a kaimans .

Lai gan šī pērtiķa pirmā aizsardzība pret plēsēju ir aizbēgšana, ir gadījumi, kad visi karaspēka locekļi pulcēsies kopā, lai mēģinātu cīnīties ar iebrucēju plēsēju.

Balto seju kapucīnu pērtiķus apdraud arī dzīvotņu zaudēšana mežu izciršanas dēļ. Turklāt tos dažreiz medī cilvēki, kuri vēlas viņus notvert, lai tos pārdotu kā eksotiskus mājdzīvniekus. Tomēr šī pērtiķa aizsardzības statuss ir Vismazāk rūpes . Lai gan viņu iedzīvotāju skaits parasti ir stabils, tiek mēģināts to palielināt. Savvaļas dzīvnieku aizsardzības grupas un zooloģiskie dārzi audzē baltās sejas kapucīnus, lai palielinātu to skaitu.



Baltās sejas kapucīnu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Katrā vairošanās sezonā (no janvāra līdz aprīlim) balto seju kapucīnu tēviņiem un tēviņiem ir atšķirīgi partneri. Kad mātītes ir gatavas pāroties, tās izdod īpašas čivinošas skaņas, ko tēviņi dzird. Sieviete ar baltu seju kapucīna ir stāvoklī apmēram 160 dienas, un viņai ir tikai viens bērns. Viņa dzemdē dzīvu bērnu, kas sver tikai dažas unces, un kapucīna māte rūpējas par bērnu.

Pērtiķa bērnu sauc par zīdaini, un viņš to var redzēt jau kopš dzimšanas. Pērtiķu zīdainis divus līdz četrus mēnešus baro māti un apmēram pirmās sešas dzīves nedēļas mātei mugurā. Pērtiķu zīdainis pēc četru mēnešu vecuma iemācās atrast savus kukaiņus, augļus, riekstus un citu pārtiku. To kopj un māca ne tikai māte, bet arī citi karaspēka pērtiķi. Šim mērkaķim nepieciešami vismaz četri gadi, lai kļūtu pilnīgi neatkarīgs.

Baltās sejas kapucīnam savvaļā jāsaskaras ar plēsējiem, biotopa zaudēšanu un cilvēku malumedniecību. Tā vidējais mūža ilgums ir aptuveni 30 gadi. Alternatīvi, baltās sejas kapucīns, kas tiek turēts zooloģiskajā dārzā vai savvaļas dzīvnieku rezervātā, var dzīvot no 45 līdz 50 gadiem. Vecākais baltās sejas kapucīns, kas reģistrēts, sasniedza 54 gadu vecumu.

Kad šie pērtiķi kļūst vecāki, viņi ir neaizsargātāki pret zarnu parazītiem, kas var izraisīt briesmīgas slimības vai nāvi.

Balto seju kapucīnu populācija

Pēc pēdējās saskaitīšanas 2007. gadā tiek lēsts, ka pastāv aptuveni 54 000 baltās sejas kapucīnu pērtiķu. Tās aizsardzības statuss ir Vismazāk rūpes .

Tomēr šī dzīvnieka populācija samazinās mežu izciršanas un citu draudu dēļ, tāpēc dažādos zooloģiskajos dārzos un savvaļas dzīvnieku rezervātos ir populācijas vairošanas programmas.

Skatīt visu 33 dzīvnieki, kas sākas ar W

Interesanti Raksti