Maza govs

Vaquita zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Artiodactyla
Ģimene
Phocoenidae
Ģints
Phocoena
Zinātniskais nosaukums
Phocoena sinus

Vaquita saglabāšanas statuss:

Kritiski apdraudēta

Vaquita Atrašanās vieta:

Ziemeļamerika
Okeāns

Vaquita izklaides fakts:

Mazākais vaļveidīgais okeānā

Vaquita fakti

Medījums
Zivis, vēžveidīgie, kalmāri
Galvenais laupījums
Haizivis
Grupas uzvedība
  • Skola
Jautrs fakts
Mazākais vaļveidīgais okeānā
Paredzamais iedzīvotāju skaits
10
Lielākais drauds
Piezveja
Visizcilākā iezīme
Nav knābja, tumši gredzeni ap acīm
Citi vārdi)
Maza govs
Grūtniecības periods
11 mēneši
Ūdens tips
  • Sāls
Dzīvotne
Okeāns
Plēsoņa
Haizivis
Diēta
Visēdājs
Tips
Cetacean
Parastais nosaukums
Maza govs

Vaquita fiziskās īpašības

Krāsa
  • Pelēks
Ādas tips
Āda
Mūžs
240
Svars
90 mārciņas
Garums
4-5 pēdas

Vaquita kopsavilkums

Vaquita ir viens no saviem vaļveidīgajiem, ieskaitot vismazākos un retākos no visiem zināmajiem jūras zīdītājiem. Šis cūkdelfīns sugu tikai nesen atklāja un katalogizēja pētnieki, kuriem līdz 1980. gadiem nebija pētāmā dzīvības parauga. Tie ir sastopami tikai nelielā apgabalā Kalifornijas līča ziemeļu galā apgabalā, kas pazīstams kā Kortezas jūra. Kaut arī informācija par šo dzīvnieku bioloģiju un uzvedību ir ļoti ierobežota, dabas aizsardzības speciālisti ir pārliecināti, ka viņi atrodas uz pilnīgas izzušanas robežas.



3 Vaquita fakti

  • Reti ieraksti:Vaquita rīcībā ir vairāki ieraksti, tostarp retākais jūras zīdītājs un tas, kuram ir vismazākais vietējais izplatības areāls.
  • Acu ēnas:Tumšas krāsas ap acīm ir raksturīga dzīvnieka iezīme, un to izmanto, lai ātri tās identificētu savvaļā.
  • Papildu kaitējums:Gaidāmā sugas izzušana gandrīz pilnībā ir saistīta ar nejaušu nāvi zivju tīklos, kas paredzēti citu dzīvnieku slazdošanai.

Vaquita klasifikācija un zinātniskais nosaukums

Vaquita ir spāņu vārds, kas nozīmē 'maza govs', kas izriet no tā ārkārtīgi mazā auguma attiecībā pret citām cūkdelfīnu sugām. Kā vaļveidīgā mazā govs ir cieši saistīta ar citiem jūras zīdītājiem delfīni un vaļi . Suga tiek klasificēta kā Phocoena sinus, kas burtiski nozīmē “cūkdelfīns no Kalifornijas līča”. Šis līcis ir dzīvnieka vienīgā zināmā dabiskā dzīvotne. Viņi ir Phocoenidae ģimenes pārstāvji Mammalia klasē.



Vaquita izskats

Mazā govs kā mazākā vaļveidīgo suga pasaulē tiek pareizi nosaukta. Pieaugušie aug apmēram 4 līdz 5 pēdas garumā ar nobriedušu svaru no 60 līdz 120 mārciņām. Viņiem ir izteikti liela un leņķiska muguras spura, salīdzinot ar to lielumu. Pieaugušas mātītes mēdz būt nedaudz garākas nekā tēviņi, taču tām ir mazāk pamanāmas muguras spuras. Viņiem, tāpat kā delfīniem un citiem jūras zīdītājiem, periodiski jāstājas uz virsmas, lai elpotu.

Viņu salīdzinoši mazajiem ķermeņiem ir noapaļota forma bez ievērojama knābja, kas viņiem piešķir izteikti atšķirīgu izskatu nekā viņu delfīnu brālēni. Vaquita ķermenis galvenokārt ir pelēks, tumšāka āda gar augšdaļu un gaišāka āda gar vēderu. Viņiem ir arī raksturīga tumša krāsa ap acu dobumiem un mutēm.



Pāri vaquita peldēšanai

Vaquita izplatība, populācija un biotops

Vaquita rīcībā ir apšaubāmi rekordi par retākajiem jūras zīdītājiem pasaulē, kā arī tiem, kuru ģeogrāfiskais diapazons ir mazākais. Tie ir atrasti tikai salīdzinoši aizsargātos Kortezas jūras ūdeņos, kas ir sālsūdens tilpne Kalifornijas līča ziemeļu galā. Persijas līcis nodrošina pienācīgu patvērumu no spēcīgākām okeāna straumēm, kas sastopamas Klusajā okeānā, kā arī turbulenci no vētrām un lielākiem plēsējiem, kas bieži sastopami šajos ūdeņos.

Viņi mēdz turēties pie sekliem ūdeņiem un parasti peld 500 pēdu attālumā no virsmas. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc viņi ir īpaši neaizsargāti pret žaunu tīkliem un citām vietējās komerciālās zvejas darbībām. Pēdējo gadu desmitu laikā daudzi vaquita ir zaudēti, jo tos nejauši notver nelegālos tīklos, kas paredzēti, lai ieslodzītu apdraudēto totoabu bungu zivis , garnelēm un citām ūdens sugām. Šie mazie jūras zīdītāji saskaras ar vairākiem draudiem, izņemot zvejas tīklu piezveju, tostarp piesārņojuma iedarbību un vietējās pārtikas piegādes traucējumus.

Konservatoristi un pētnieki lēš, ka savvaļā ir palikuši tikai aptuveni 10 vaquita indivīdi, kas ir pamudinājis viņus klasificēt kritiski apdraudēta . Nesenie centieni pārvietot un saglabāt sugas pārstāvjus nav izrādījušies veiksmīgi, neskatoties uz ievērojamo sabiedrības informētību, finansējumu un starptautisko līdzdalību. Eksperti uzskata, ka dzīvniekam varētu draudēt pilnīga izmiršana jau 2021. gadā.



Vaquita plēsēji un laupījums

Plēsēji: Kas ēd Vaquita

Ļoti ierobežots novērojums pētniekiem ir apgrūtinājis noskaidrot detaļas par vaquita līdzdalību vietējā pārtikas ķēdē. Zvejnieku ziņojumos ir norādīts, ka dažas haizivju sugas ir dzīvnieks, taču netiek uzskatīts, ka tas ir galvenais faktors, kas veicina viņu gaidāmo izmiršanu. Abi lielās baltās haizivis un vaļu haizivis ieej Kalifornijas līcī. Tie nav zināms mērķis jebkurai mūsdienu atpūtas vai komerciālās zvejas darbībai.

Medījums: Mazās govs diēta

Vaquitas ir vispārīgi plēsēji, līdzīgi kā delfīni un citi vaļveidīgie. Tie ir vērsti uz dažādām vietējām zivīm, kur liela daļa viņu uztura ir krokeri un citas bentosa zivju sugas. Viņi var arī patērēt kalmāri un vēžveidīgie, ja viņi tos var atrast.

Vaquita reprodukcija un dzīves ilgums

Vaquitas reprodukcija ir samērā lēna, kas tikai pasliktināja neseno iedzīvotāju krīzi. Ierobežoti dzīvnieku uzvedības novērojumi liecina, ka tēviņi sacenšas par lielāko sieviešu uzmanību. Tiek uzskatīts, ka potenciālās mātes katru otro gadu dzemdē vienu teļu pēc 10 līdz 11 mēnešu grūtniecības. Teļi, piedzimstot, parasti ir aptuveni 2,5 pēdas gari un apmēram 15 mārciņas svara. Tiek uzskatīts, ka šo jūras zīdītāju dzīves ilgums var pārsniegt 20 gadus, un pieaugušas sievietes dzimumbriedumu sasniedz 3 līdz 6 gadu vecumā.

Vaquita makšķerēšanā un kulinārijā

Uz pašu vaquita komerciālā zveja nav vērsta ne nesen, ne vēsturiski. Tomēr tie ir īpaši uzņēmīgi pret žaunu tīkliem, ko izmanto vietējo totoaba zivju medībās. Šīs zivis kritiski apdraud un aizsargā arī Meksikas valdība, taču nelikumīgas zvejas darbības turpina veicināt pieprasījums pēc dzīvnieka gaisa urīnpūšļa Āzijas tirgos.

Vaquita populācija

Praktiski nav iespējams noteikt precīzu vaquita indivīdu skaitu, kas palikuši līcī, taču zinātniekiem ir vairāki veidi, kā izsekot un novērtēt viņu skaitu. Pēdējo gadu desmitu laikā kopējais skaits ir strauji samazinājies. Pētnieki lēsa, ka 2008. gadā ir aptuveni 200 cilvēku, taču 2016. gadā šis skaitlis samazinājās līdz mazāk nekā 30, un, domājams, no 2020. gada tas bija apmēram 10.

Skatīt visus 5 dzīvnieki, kas sākas ar V

Interesanti Raksti