Turcija

Turcijas zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Galliformes
Ģimene
Phasianidae
Ģints
Meleagris
Zinātniskais nosaukums
Meleagris

Turcijas aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Turcija Atrašanās vieta:

Centrālamerika
Ziemeļamerika

Turcijas fakti

Galvenais laupījums
Kukaiņi, rieksti, sēklas, ogas
Spārnu platums
150–180 cm (59–71 collas)
Dzīvotne
Mežs, krūmāji un zālāji
Plēsoņa
Lapsa, Čūska, Jenots
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Saime
Mīļākais ēdiens
Kukaiņi
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
8
Sauklis
Cieši saistīts ar fazāniem un vistām!

Turcijas fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Dzeltens
  • Tīkls
  • Zils
  • Melns
  • Balta
  • Zaļš
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
6 jūdzes stundā
Mūžs
1-10 gadi
Svars
3–11 kg (6,6–24 mārciņas)

Tītars ir liels putns, kas ir cieši saistīts ar citiem medījumu putniem, piemēram, fazāniem, vistām un paipalām. Turcija ir kļuvusi slavena visā rietumu pasaulē, jo tā ir īpaša maltīte lielām ģimenes reizēm, ieskaitot Ziemassvētkus un Pateicības dienas.



Neskatoties uz lielo izmēru, tītari ir pārsteidzoši izveicīgi lidotāji, un tos var redzēt lidojošus zem meža nojumes, meklējot, kur lakt. Lai arī tītari ligzdo kokos, tie visbiežāk sastopami atklātos mežos, mežos un zālājos.



Ir divas dažādas tītaru sugas, kas ir savvaļas tītars un okelētais tītars. Savvaļas tītars dabiski sastopams Ziemeļamerikas atklātajos mežos, un tas ir smagākais no visām medījamo putnu sugām. Okselētais tītars ir sastopams Meksikas dienvidaustrumos, un, lai gan tas ir vienāda izmēra ar savvaļas tītaru, okelētais tītars ir aptuveni puse no savvaļas tītara svara.

Savvaļas tītars ir liels, apaļa izskata putns, kuram ir garas, plānas kājas ar trim pirkstiem katrā kājā, lai palīdzētu līdzsvarot un kasīties netīrumos. Savvaļas tītara tēviņam ir sarkana bezspalvaina galva un rīkle, kurai ir nelieli izaugumi, kas pazīstami kā karunkulas.



Očelētais tītars ir elegantāka izskata putns, un, kaut arī tas ir cieši saistīts ar savvaļas tītaru, okelētais tītars pēc izskata ir ļoti līdzīgs pāva mātītei. Oželētajam tītaram ir šaurs ķermenis un garas kājas, un tēviņiem ir bezspalvaini kakli un galvas, kas var būt sarkanā vai zilā krāsā un bieži vien smalkāki nekā savvaļas tītaru tēviņi.

Tītars ir visēdājs dzīvnieks, kas nozīmē, ka tas ēd gan augus, gan augu vielas, gan citus dzīvniekus. Tītars galvenokārt ēd riekstus, sēklas, augļus, ogas un kukaiņus, kurus tas bieži atrod, skrāpējot meža grīdā. Turcija arī ēd mazus rāpuļus, abiniekus un pat grauzējus, ja tam būtu iespēja.

Neskatoties uz lielo izmēru, abām tītaru sugām to dabiskajā vidē ir vairāki plēsēji. Lapsas, čūskas, jenoti, savvaļas kaķi un cilvēki ir visizplatītākie tītara plēsēji.



Pārošanās sezonā tītaru tēviņi izdara rīstošu troksni, lai mēģinātu piesaistīt tītara mātīti, ar kuru pāroties. Turcijas mātīte atrod vietu drošai ligzdas veidošanai un izdēj no 6 līdz 12 olas, kas izšķiļas pēc apmēram mēneša inkubācijas perioda.

Mūsdienās tītars ir viena no populārākajām gaļām, ko ēst svētku reizēs, un to lielā skaitā audzē visā rietumu pasaulē. Tiek uzskatīts, ka katru gadu Amerikas Savienotajās Valstīs tiek audzēti vairāk nekā 250 miljoni tītaru!

Skatīt visus 22 dzīvnieki, kas sākas ar T

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Kristofers Perrins, Oksfordas Universitātes apgāds (2009) Putnu enciklopēdija

Interesanti Raksti