Bruņurupucis

Bruņurupuča zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
rāpulis
Pasūtījums
bruņurupuči
Ģimene
Testudinidae
Zinātniskais nosaukums
Geochelone Elegans

Bruņurupuča saglabāšanas statuss:

Apdraudēts

Bruņurupuča atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Centrālamerika
Eirāzija
Okeānija
Dienvidamerika

Bruņurupuča fakti

Galvenais laupījums
Zāle, nezāles, lapu zaļumi
Dzīvotne
Smilšaina augsne tuvu ūdenim
Plēsoņa
Lapsa, Āpsis, Koijots
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
5
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Zāle
Tips
Rāpulis
Sauklis
Var dzīvot līdz vairāk nekā 150 gadu vecumam!

Bruņurupuča fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Dzeltens
  • Melns
  • Zaļš
Ādas tips
Svari
Maksimālais ātrums
0,3 jūdzes stundā
Mūžs
30-150 gadi
Svars
0,1-300 kg (0,2-661 mārciņas)

Bruņurupuči ir sauszemes rāpulis, kas ir cieši saistīts ar bruņurupuča jūras brālēnu - jūras bruņurupuci. Bruņurupucis ir sastopams daudzās pasaules valstīs, bet jo īpaši dienvidu puslodē, kur lielāko daļu gada laika apstākļi ir siltāki.



Bruņurupučiem ir ciets ārējais apvalks, kas pasargā tos no plēsējiem, taču bruņurupuča kāju, galvas un vēdera āda ir diezgan mīksta, tāpēc bruņurupucis spēj ievilkt ekstremitātes čaulā, lai pasargātu sevi. Bruņurupuča apvalka izmērs var būt no dažiem centimetriem līdz pāris metriem, atkarībā no bruņurupuča sugas.



Lielākajai daļai bruņurupuču sugu ir zālēdājs, kas ēd zāles, nezāles, ziedus, lapu zaļumus un augļus. Bruņurupuču dzīves ilgums parasti ir līdzīgs cilvēku mūžam, lai gan dažām bruņurupuču sugām, piemēram, milzu bruņurupucim, ir vairāk nekā 150 gadu .

Visā pasaulē ir daudz dažādu bruņurupuču sugu, kuru izmērs, krāsa un uzturs atšķiras. Lielākā daļa bruņurupuču sugu tomēr ir diennakts, taču vietās, kur visu dienu ir ļoti karsts, bruņurupuči bieži uzdrošinās atrast ēdienu vēsākā rītausmas un krēslas laikā.



Bruņurupuču mātītes raka urbumus, kas pazīstami kā ligzdojošie urbumi, kuros bruņurupuču mātīte izdēj olas. Bruņurupuča mātīte vienlaikus var dēt no vienas līdz trīsdesmit olām, taču to skaits parasti ir aptuveni 10, un tikai nedaudziem mazuļiem ir tendence izdzīvot, jo bruņurupuču mazuļi ir ļoti neaizsargāti pret visu veidu plēsēju uzbrukumiem.

Kad bruņurupuča mātīte ir izlikusi olas, viņa pamet ligzdojošo urbumu. Olas izšķiļas 2 līdz 4 mēnešus vēlāk, un bruņurupuču bērni var sākt meklēt pārtiku, kad viņiem ir apmēram nedēļa. Bruņurupuča mazuļa un olšūnas izmērs ir atkarīgs no bruņurupuča mātes lieluma.

Mūsdienās vairākas bruņurupuču sugas (galvenokārt mazākās bruņurupuču sugas) tiek turētas kā mājdzīvnieki. Lolojumdzīvnieku bruņurupucis ideālā gadījumā dod priekšroku dzīvot dārzā vai dārzeņu plākstera daļā, kur bruņurupucim ir daudz ēdienu. Mājdzīvnieku bruņurupučiem vajadzētu būt līdzīgai diētai, kāda būtu, ja bruņurupucis atrastos savvaļā, un tos nedrīkst barot ar citiem pārtikas produktiem, piemēram, kaķu vai suņu barību.



Lielākā daļa bruņurupuču sugu, bet ne visas, pārziemo aukstākajos ziemas mēnešos, it īpaši tās bruņurupuču sugas ziemeļu puslodē. Bruņurupučiem, pirms tie pārziemo, jābūt tukšam vēderam, un tāpēc tie mēdz iepriekš iziet bada periodu. Bruņurupuči nāk no ziemas miega, kad laika apstākļi atkal sāk kļūt siltāki.

Skatīt visus 22 dzīvnieki, kas sākas ar T

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija

Interesanti Raksti