Tīģeris

Tīģeru zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Felidae
Ģints
Pantera
Zinātniskais nosaukums
Panthera Tigris

Tīģeru aizsardzības statuss:

Apdraudēts

Tīģera atrašanās vieta:

Āzija
Eirāzija

Tīģera fakti

Galvenais laupījums
Brieži, liellopi, mežacūkas
Dzīvotne
Blīvs tropu mežs
Plēsoņa
Cilvēks
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
3
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Brieži
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Lielākais kaķis pasaulē!

Tīģera fiziskās īpašības

Krāsa
  • Melns
  • Balta
  • apelsīns
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
60 jūdzes stundā
Mūžs
18-25 gadi
Svars
267–300 kg (589–660 mārciņas)

'Diviem tīģeriem nav vienāda svītru parauga.'



Tīģeri dzīvo gan siltajos, gan aukstajos Āzijas apgabalos. Tie ir plēsēji, kas naktī medī laupījumus. Šie lielie kaķi ir vientuļnieki un viņiem ir sava teritorija. Sibīrijas tīģeris var svērt līdz 660 mārciņām. Tēviņi ir lielāki nekā sievietes.



5 neticami tīģeru fakti!

  • Tīģeri irlabi peldētāji un mīl ūdeni.
  • Viņi irnomedīja viņu ādu, kažokādas un citas ķermeņa daļas.
  • Viņiatzīmējiet viņu teritoriju ar urīnulai citi tīģeri netiktu turēti.
  • Viņuzobi mēra apmēram 4 collasilgi.
  • Šī radībagarā aste palīdz tai saglabāt līdzsvaru.

Tīģera zinātniskais nosaukums

Tīģera zinātniskais nosaukums irPanthera tigris. VārdsPanteranozīmē leopards untīģerisir tīģeru latīņu valoda. Dažreiz tos sauc par lieliem kaķiem. Viņi pieder pieFelidaeģimene unZīdītājiklasē.



Ir deviņas pasugas, ieskaitot Sumatrans , Sibīrijas , Bengālija , Dienvidķīna, Malajietis , Indo-ķīniešu , Bali, Javans un Kaspijas tīģeris. Diemžēl Bali, Javan un Kaspijas sugas tagad ir izmirušas.

Tīģera izskats un izturēšanās

Tīģerim ir smags sarkanīgi oranžu matu mētelis ar melnu svītru rakstu. Katram no tiem ir savs svītru raksts, kas līdzīgs cilvēka pirkstu nospiedumiem. Tam ir gara aste, kā arī asi zobi un nagi. Tās ķermeņa garums ir no 5 līdz 10,5 pēdām, un tā svars var būt no 240 līdz 660 mārciņām. Piemēram, 6 pēdu tīģeris ir vienāda garuma ar pilna izmēra gultu. Viens, kas sver 500 mārciņas, ir puse no flīģeļa svara!

Šī kaķa svītrainās astes garums ir aptuveni 3 pēdas. Tas ir vienāds ar trīs koka lineālu garumu, kas ierindoti līdz galam. Tas izmanto asti, lai saglabātu līdzsvaru, veicot ātrus pagriezienus, kad tas darbojas pēc laupījuma. Tas izmanto savus 4 collu nagus, lai satvertu laupījumu. Turklāt ķepas ļauj tai mierīgi staigāt, sekojot nākamajai maltītei. Viņiem ir arī kājas ar tīklojumu, kas padara viņus par izciliem peldētājiem, ja, meklējot upuri, viņiem jāšķērso upe, strauts vai cita ūdens tilpne.



Pieaugušajiem tīģeriem ir ļoti maz plēsēju. Cilvēki ir galvenie šo kaķu plēsēji. Bet viņi ir arī neaizsargāti pret ziloņiem un lieliem bifeļiem šo zīdītāju ārkārtas stipruma un lieluma dēļ. Viņu ātrums, nagi un zobi ir visu šo lielo kaķu aizsardzības pazīmes.

Tie ir vientuļi dzīvnieki. Vienīgais izņēmums ir gadījumi, kad mātītes audzina mazuļus. Retos gadījumos šie lielie kaķi tiek novēroti grupā, grupu sauc par slazdu. Šie lielie kaķi cenšas palikt ārpus cilvēku un citu dzīvnieku redzesloka, bet var būt agresīvi, ja viņu teritorijā iebrūk.

Tīģeris izolēts uz balta fona

Tīģeru veidi

Apsverot deviņas pasugas, Sibīrijas tīģeris ir lielākais no grupas. Tas izaug par 10,5 pēdām garš vai garāks. Tas ir arī smagākais, kura svars ir 660 mārciņas. Sumatras tīģeris ir pazīstams kā mazākā sugu klasifikācija, kas sver aptuveni 260 mārciņas un aug apmēram 8 pēdas gara.

Lai gan šķiet, ka deviņām pasugām ir vienāda krāsa, pastāv dažas atšķirības. Piemēram, Sumatranam ir tumšākā kažokāda ar svītrām, kas novietotas cieši blakus. Dažām sugām uz kājām ir daudz svītru, bet citām - ļoti maz.

Bengālija ir visplašākā no visām pasugām. Lielākajai daļai ir pazīstams sarkanīgi oranžs mētelis ar melnām svītrām. Interesanti, ka dažiem Bengālijas un Sibīrijas tīģeriem ir recesīvs gēns, kas viņiem izraisa baltu mēteli ar melnām svītrām. Kaķi ar šo balto un melno kažoku parasti savvaļā nav sastopami.

Dienvidķīnas tīģeri tiek klasificēti kā kritiski apdraudēti. Patiesībā viņu populācija nav zināma. Diemžēl valdība tos vienā reizē pasludināja par kaitēkļiem, un viņi tika medīti, izraisot to skaita krasu samazināšanos.

Malajiešu tīģeris dzīvo tropiskā klimatā. Precīzāk, Taizemē viņi dzīvo mežos ar platlapju kokiem. Viņu populācija ir samazinājusies, un viņi tiek uzskatīti par apdraudētiem.

Indo-ķīniešu tīģeris dzīvo Kambodža , Taizeme , un Vjetnama . Šai pasugai ir mētelis, kas ir tumšāks nekā Bengālijas tīģerim, un to izmērs ir mazāks nekā Bengālijas. Viņi dzīvo kalnainā dzīvotnē. Viņu populācija nav zināma, jo viņi dzīvo tik nomaļās vietās.

Bali, Javanas un Kaspijas tīģeri tagad ir izmiruši. Tas ir saistīts ar malumedniecību, kā arī biotopa zaudēšanu.

Tīģeru biotops

Tīģeri dzīvo Āzijas dienvidos un dienvidaustrumos, kā arī Austrumu daļā Krievija un Ķīna . Daži dzīvo mērenā klimatā, bet citi dzīvo tropu vidē. Sibīrijas tīģeri dzīvo aukstā klimatā, kur snieg. Viņu smagais kažoks un papildu kažokādas slānis uz ķepām pasargā viņus no aukstuma. Viņiem kaklā ir arī papildu kažokādas slānis, ko dažreiz sauc par šalli. Tas tos vēl vairāk izolē no aukstuma.

Tīģeri dzīvo dažādos biotopos, tostarp purvos, zālājos, lapu koku un mangrovju mežos. Biotopa veids, kurā dzīvo katra pasuga, ir atkarīgs no tā sugas.

Malajieši dzīvo tropu platlapju mežos, bet Indo-Ķīnas tīģeri - kalnainos, kalnainos apvidos. Bengālieši dzīvo lietus mežos, savukārt Sumatran dzīvo zemienes mežos un ap purviem.

Tīģeri dažreiz migrē nelielos attālumos, lai atrastu lielāku laupījumu. Arī aukstajos laika mēnešos tie var migrēt uz apgabalu, kur ir mazāk sniega un siltāka temperatūra.

Tīģeru diēta

Ko tīģeris ēd? Tīģeri ir plēsēji, un viņiem ir iespēja notvert un ēst lielos zīdītājus. Brieži , antilope , bifeļa , un mežacūka ir daži no tīģeru upuriem. Viņi arī ēd pērtiķiem , sliņķa lāči un leopardi . Ir zināms, ka tīģeri ēd pat krokodilus!

Tīģeri izmanto savas vajāšanas prasmes, ātrumu un ātras kustības, lai sagrautu laupījumu. Tomēr šie lielie kaķi parasti ēd tikai vienu reizi nedēļā. Viņi vienā vakarā spēj apēst 75 mārciņas gaļas. Septiņdesmit piecas mārciņas ir vienādas ar četriem pieaugušiem takšiem. Tīģeriem ir ieradums nogalināt laupījumu, ēst tik daudz, cik viņi vēlas, pēc tam pārējo to pārklāt ar lapām, lai viņi vēlāk varētu atgriezties pēc uzkodām.

Tīģera plēsēji un draudi

Pieaugušajiem tīģeriem to lieluma un izturības dēļ nav daudz plēsēju. Cilvēki ir šī dzīvnieka plēsēji. Arī ziloņi un lāči viņiem var radīt draudus. Tīģera mazuļiem ir daudz vairāk plēsēju nekā pieaugušajiem. Hiēnas , krokodili , un čūskas ir tikai daži no mazuļu plēsējiem.

Biotopu zaudēšana mežu izciršanas dēļ ir drauds. Malumedniecība ir vēl viens liels drauds. Viņus medī pēc ādas, kažokādas, zobiem un citām ķermeņa daļām. Arī daudzi tiek notverti un pārdoti privātpersonām kā eksotiski dzīvnieki. Tas ir nelikumīgi. Šīs radības netiek pienācīgi koptas, ja tiek pārdotas kā eksotiski mājdzīvnieki. Daudzos gadījumos viņu īpašnieki badā un viņiem netiek sniegta pienācīga medicīniskā aprūpe, pajumte vai vingrošana. Nav pārsteidzoši, ka tīģeri, kas tiek turēti kā eksotiski mājdzīvnieki, uzbrūk un ievaino vai nogalina cilvēkus, kuri tos iegādājušies.

Protams, ka tīģeris, kas dzīvo zooloģiskā dārza vidē, saņem pienācīgu aprūpi no veterinārārstiem un citiem, kas ir apmācīti par viņiem pienācīgi rūpēties.

Tīģera aizsardzības statuss ir Apdraudēts ar iedzīvotāju skaita samazināšanos. Par laimi, tos tagad aizsargā Starptautiskās tirdzniecības konvencija par apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām (CITES).

Tīģeru reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Šīs radības vairošanās sezona parasti ir no novembra līdz aprīlim. Tomēr viņi var vairoties jebkurā gada laikā. Sieviete, kas ir gatava pāroties, iezīmē viņas teritoriju ar īpašu smaržu. Tas šajā apgabalā piesaista tēviņus. Tēviņi dažreiz cīnās un citādi sacenšas par mātīti, kura ir gatava pāroties. Tīģeri nav monogāmi; viņi pārojas ar dažādiem partneriem katrā vairošanās sezonā.

Grūtniecības periods ir aptuveni 100 dienas. Metiena skaits var būt no 1 līdz 7 mazuļiem, bet parasti mātīte dzīvā veidā dzemdē 2 līdz 4 mazuļus. Katrs mazulis, vai kub , dzimšanas brīdī sver no 2 līdz 3 mārciņām. Tāpat kā citi kaķi, arī tīģeru mazuļi piedzimst akli. Viņu acis atveras 6 līdz 12 dienu laikā. Šie jaundzimušie par visu paļaujas uz māti.

Pirmās 6 dzīves nedēļas viņus aprūpē māte un viņi baro. Mātes ļoti aizsargā savus mazuļus. Jaunie mazuļi ir neaizsargāti pret dažādiem plēsējiem, un daudzi kļūst par viņu upuriem, pirms ir pietiekami spēcīgi, lai sevi aizstāvētu. Tātad, ja māte uzskata, ka viņas mazuļiem ir kaut kāds apdraudējums, viņa pārvieto viņus uz citu mazuļu pa vienam mazulim. Turklāt viņa atstāj tos tikai uz īsu laiku, lai medītu pārtiku. Viņa laiza katru bērnu, cenšoties notīrīt kažokādu un stimulēt gremošanas sistēmu.

7 nedēļu vecumā mazuļus māte baro ar cietu barību. Viņa atnes ēdienu baram un sadala to mazuļiem. Mazuļi daudz laika pavada cīņā un viens otra vajāšanā, lai stiprinātu muskuļus un iemācītos vajāšanas uzvedību. Astoņos līdz desmit mēnešos mazuļi ir gatavi iziet medībās kopā ar māti. Viņi paliek pie viņas līdz apmēram 2 gadu vecumam.

Tīģerēns

Tīģeri cieš no dažiem tādiem pašiem draudiem / slimībām kā citiem kaķiem. Kaķu leikēmija, trakumsērga un anēmija ir daži piemēri.

Viņi savvaļā dzīvo no 10 līdz 15 gadiem. Zooloģiskajos dārzos viņi var dzīvot līdz 20 un vairāk gadiem. Pasaulē vecākais tīģeris bija Sumatrāns ar nosaukumu Djelita. Viņa dzīvoja Honolulu zoodārzā un sasniedza 25 gadu vecumu.

Tīģeru populācija

Bengālijas ir visplašākās no visām tīģeru sugām. Indijā dzīvojošo bengāļu skaits ir no 2500 līdz 3750. Kas attiecas uz pārējām pasugām, saskaņā ar IUCN Sarkano sarakstu pastāv 2154 līdz 3159 nobrieduši indivīdi. Dažu tīģeru, piemēram, Austrālijas, populācija Dienvidķīnas tīģeris nav zināms attālinātas, kalnainas teritorijas dēļ, kur viņi dzīvo.

Tīģera oficiālais aizsardzības statuss ir apdraudēts, samazinoties populācijai.

Tīģeri zoodārzā

Skatīt visus 22 dzīvnieki, kas sākas ar T

Interesanti Raksti