Tapīrs

Tapīra zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Perissodactyla
Ģimene
Tapiridae
Ģints
Tapirus
Zinātniskais nosaukums
Tapirus

Tapīra saglabāšanas statuss:

Apdraudēts

Tapīra atrašanās vieta:

Āzija
Dienvidamerika

Tapīra fakti

Galvenais laupījums
Lapas, zāle, pumpuri, zari, augļi
Dzīvotne
Zemie, mitrie meži
Plēsoņa
Cilvēks, savvaļas kaķi, krokodils
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Lapas
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Visciešāk saistīts ar zirgiem un degunradžiem!

Tapīra fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Mati
Maksimālais ātrums
30 jūdzes stundā
Mūžs
20-25 gadi
Svars
150-300kg (330-700lbs)

Tapīrs ir liels zīdītājs, kurš, neskatoties uz cūku izskatu, tiek uzskatīts, ka tas ir visciešāk saistīts ar zirgiem un degunradžiem. Tapīrs sastopams mitros, blīvos mežos mērenākos dienvidu puslodes reģionos.



Mūsdienās ir zināmas četras tapīru sugas, kuras visas tiek klasificētas kā apdraudētas. Dažādas tapīru sugas ir Bairdas tapīrs, kura dzimtene ir Centrālamerika un Dienvidamerikas ziemeļu daļas. Bairdas tapīru var identificēt pēc tā, ka šīs tapīru sugas sejā ir krēmkrāsas marķējums. Malajiešu tapīrs (pazīstams arī kā Āzijas tapīrs) ir lielākais no tapīru sugām, un tam visā ķermenī ir raksturīga balta josla. Kādreiz malajiešu tapīrs klejoja tropu mežos visā Dienvidaustrumāzijā, bet šodien malajiešu tapīram ir daudz mazāks klāsts galvenokārt biotopu zuduma dēļ. Kalnu tapīrs ir mazākais no četrām dažādām tapīru sugām, un (kā norāda nosaukums) tas apdzīvo kalnainākus reģionus, nevis zemienes mežus. Tapīra kalns atrodas Andu kalnu augstajos mežos visā Kolumbijā, Ekvadorā un daļās uz ziemeļiem no Peru. Brazīlijas tapīrs (pazīstams arī kā Dienvidamerikas tapīrs) ir fantastisks peldētājs, un Brazīlijas tapīrs parasti atrodas netālu no ūdens Amazones lietus mežos.



Tapīrs ir zālēdājs, un viņš pavada laiku, lai pārlūkotu ēdienu. Tapīrs ēd lapas, zarus, zarus, pumpurus, dzinumus, ogas, augļus un ūdens augus. Sakarā ar lielo izmēru tapīram ir maz dabisko plēsēju savā vidē, taču ir zināms, ka to upurē savvaļas kaķi, piemēram, tīģeri, jaguāri un pumas, kā arī lieli rāpuļi, piemēram, krokodili un pat nepāra čūska. Tiek uzskatīts, ka cilvēks ir visizplatītākais tapīra plēsējs, jo viņu medīja pēc pārtikas un dažos apgabalos pat pieradināja.

Tapīriem ir garš, elastīgs deguns (līdzīgs ziloņa stumbram, bet ne tuvu tik liels). Tapīrs izmanto savu pirmsnāves purnu, lai greifers lapas un zarus no krūmiem un zemiem kokiem. Neskatoties uz to, ka tapīri ir drukni, ir zināms, ka tie ir fantastiski peldētāji, tāpēc tapīri lielu daļu laika pavada ūdens tuvumā, ko tapīri izmanto atdzišanai. Ir zināms, ka tapīri pat ienirst seklumā, lai barotos ar sulīgiem ūdens augiem.



Tapīri mēdz pāroties vēsākajos aprīļa un maija mēnešos. Pēc vairāk nekā gada grūtniecības perioda sieviete tapīra dzemdē tikai vienu tapīru bērnu. Kad pirmais tapīrs piedzimst, tā svars ir aptuveni 10 kg, un tapīru mazuļiem ir arī svītrains mētelis, it īpaši salīdzinājumā ar pieaugušajiem tapīriem. Tiek uzskatīts, ka tapīru sievietes vairojas katru otro gadu, un tapīru mazuļi mēdz pamest māti, kad viņiem ir vecumā no 2 līdz 3 gadiem.

Mūsdienās visas četras tapīru sugas tiek uzskatītas par apdraudētām. Tas galvenokārt ir saistīts ar mežu izciršanu un dzīvotņu zaudēšanu, kā arī cilvēku tapiru medībām. Cilvēki ir medījuši tapīrus gan pēc gaļas, gan no ādas.

Tapīri ir vientuļi dzīvnieki, izņemot pārošanās sezonu un tapīru māti, kas baro bērnu tapīru. Sakarā ar to, ka tapīri ir ļoti kautrīgi dzīvnieki, starp cilvēkiem un savvaļas tapīriem (bez medniekiem) ir bijusi maza mijiedarbība. Tomēr ir zināms, ka tapīri sevi aizstāv, izmantojot savus spēcīgos žokļus, un, lai arī reti, tomēr notiek tapīru uzbrukumi cilvēkiem. Tomēr vislielākais kaitējums, ko tapīrs nodarīs, ir nepatīkams kodiens!



Skatīt visus 22 dzīvnieki, kas sākas ar T

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti