Gulbis

Gulbju zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Anseriformes
Ģimene
Anatidae
Ģints
Cygnus
Zinātniskais nosaukums
Cygnus atratus

Gulbju aizsardzības statuss:

Netālu no draudiem

Gulbja atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Centrālamerika
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika
Okeānija
Dienvidamerika

Gulbja fakti

Galvenais laupījums
Ūdens augi, kukaiņi, mazās zivis
Atšķirīga iezīme
Lieli, jaudīgi spārni un pēdas ar sietiem
Spārnu platums
200 cm - 350 cm (79 collas - 138 collas)
Dzīvotne
Lieli, sekli mitrāji un atklāts ūdens
Plēsoņa
Cilvēks, Vilks, Jenots
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Saime
Mīļākais ēdiens
Ūdens augi
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
5
Sauklis
Iedzīvotājus skāris piesārņojums!

Gulbja fiziskās īpašības

Krāsa
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
  • apelsīns
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
50 jūdzes stundā
Mūžs
8 - 12 gadi
Svars
10 kg - 15 kg (22 mārciņas - 33 mārciņas)
Garums
91 cm - 150 cm (36 collas - 60 collas)

Gulbis visā pasaulē ir pazīstams ar savu skaistumu, eleganci un žēlastību.



Gulbis ir ūdensputnu ģints, kuram piemīt spēja peldēt un lidot ar neticamu ātrumu un veiklību. Šis putns ir arī ļoti inteliģents, veltīts savam partnerim un ļoti agresīvi izturas pret mazuļu aizstāvību. Tie ir izplatīts skats mērenā un vēsākā klimatā visā pasaulē.



4 neticami gulbja fakti!

  • Angļu vārds gulbis tiek dalīts arī ar vācu un holandiešu valodu. Tā, iespējams, sakņojas vecākajā indoeiropiešu valodā swen, kas nozīmē skanēt vai dziedāt.
  • Melnais gulbis bieži tiek minēts kā retu un negaidītu notikumu simbols, jo senie rakstnieki to teorētiski neeksistēja. Tika pieņemts, ka tā ir taisnība līdz brīdim, kad Austrālijā tika atklāti melnie gulbji, kas reģionā faktiski ir diezgan izplatīti.
  • Šis putns ir daudz ātrāks uz sauszemes, nekā jūs varētu domāt ar ātrumu 22 jūdzes stundā. Ūdenī tas var arī sasniegt ātrumu aptuveni 1,6 jūdzes stundā, bradājot savas jostas kājas. Bet, ja viņi izstiepj spārnus, tad gulbji var ļaut vējam tos pārvadāt daudz lielākā ātrumā, vienlaikus ietaupot arī enerģiju.
  • Šie putni ir pamanāmi cilvēku mitoloģijās un mākslā visā pasaulē. Daži no slavenākajiem stāstiem ir saistīti ar metamorfozi un transformāciju. Grieķu leģenda apgalvo, ka dievs Zevs savulaik pārģērbies par gulbi. Slavenais 19. gadsimta Čaikovska balets Gulbju ezers, kas atvasināts no krievu un vācu tautas pasakām, ir stāsts par princesi, kuru lāsts pārveidoja par gulbi. Un, protams, Hansa Kristiana Andersena pasaka Neglītais pīlēns ir par pīli, kas pārvēršas par gulbi.

Gulbju zinātniskais nosaukums

The zinātniskais nosaukums jo gulbju ģints ir Cygnus (vārds cēlies no grieķu un latīņu vārdiem gulbis). Ir sešas dzīvas gulbju sugas un daudzas citas, kas zināmas no fosilajiem datiem. To skaitā ir mēms, ziemeļu dziedātājs, trompetists, tundra, melnais un melnā kakla gulbis. Cita suga, ko sauc par Dienvidamerikas koskorobu gulbi, patiesībā nemaz nav īsts gulbis, drīzāk tā ir sava atsevišķa ģints. Šie putni pieder pie ūdensputnu dzimtas (zinātniskais nosaukums Anatidae) kopā ar pīles un zosis .

Gulbja izskats

Graciozi peldot pa ūdeni, šie putni ir iespaidīgs skats, kura īpašības ietver lielu ķermeni, garu un izliektu kaklu un lielas kājas. Katrai sugai ir dažādu krāsu apspalvojums. Parastais mēms gulbis gandrīz pilnībā ir pārklāts ar baltām spalvām, izņemot oranžu rēķinu un dažus melnus marķējumus uz sejas. Trompetistes gulbim ir baltas spalvas un melns rēķins, savukārt gan tundrās, gan ziemeļu gulbī rēķinā ir melnas un dzeltenas krāsas sajaukums. Gulbim ar melnu kaklu, kā norāda nosaukums, visā kaklā ir melnas spalvas, kā arī melna rēķins, sarkana poga ap rēķinu un baltas zīmes ap acīm. Melnais gulbis ir pilnībā pārklāts ar melnām spalvām ar spilgti sarkanu rēķinu un bālu galu.



Šie putni ierindojas kā lielākie ūdensputni un vieni no lielākajiem putniem pasaulē. Garākā suga ir trompetistu gulbis, kura izmērs ir gandrīz 5,5 pēdas un kuru spārnu platums ir aptuveni 10 pēdas. Smagākā suga ir 30 mārciņu garais gulbis (kas dažreiz sver pat 50 mārciņas), taču, lai arī tas ir milzīgs, šis papildu svars ir problemātiska īpašība, kas apgrūtina lidošanu. Viņi to kompensē ar vājākiem šūnveida kauliem. Tēviņi (saukti par vālītēm) parasti ir lielāki nekā sievietes (saukti par pildspalvām), taču viņu apspalvojuma īpašības ir ievērojami līdzīgas.

Divi balti gulbji.
Divi balti gulbji.

Gulbju uzvedība

Starp šo putnu visievērojamākajām sociālajām īpašībām ir intensīvas saites, ko tie veido ar vienu dzīves biedru. Atšķirībā no daudzām citām putnu sugām (pat cieši saistītām zosīm un pīlēm), tam ir dažas atšķirīgas priekšrocības. Pirmkārt, tas ļauj pārim mācīties no savām reproduktīvajām neveiksmēm un izstrādāt labākas stratēģijas. Otrkārt, pārim būs kopīgi vairāki pienākumi, tostarp ligzdu būvniecība, ko viņi būvē no zālēm, zariem, niedrēm un citām veģetācijām. Tas padara tos daudz efektīvākus, nekā tas būtu pats par sevi. Treškārt, viņu garo migrācijas ceļu dēļ viņiem ir mazāk laika, lai iegūtu partneri, tāpēc mūža saikne faktiski ietaupa viņu laiku.

Lai arī loģiski ir tas, ka pāri visu savu dzīvi paliek uzticīgi viens otram, pat uzticībai gulbim ir savas robežas. Krāpšanās, šķiet, notiek ar zināmu regularitāti melno gulbju sieviešu vidū, iespējams, kā rezerves reproduktīvā stratēģija. Tiek lēsts, ka viena no katrām septiņām šīs sugas olām ir laulības pārkāpšanas rezultāts. Ja pārim vispār neizdodas audzēt mazuļus, tad jebkuras sugas gulbjiem ir iespējams šķirties savā starpā un atrast jaunu biedru.



Šie putni ir diezgan aizsardzības dzīvnieki, kas darīs visu, lai pasargātu savus mazuļus. Lai novērstu draudus, viņi iesaistīsies displejā, ko dēvē par busking, kas ietver čukstēšanu, šņākšanu un plivināšanu ar izstieptajiem spārniem. Salīdzinoši vājo kaulu dēļ šis displejs lielākoties ir blefs, kura aizmugurē ir maz spēka, taču tas viņus neliedz līst. Pēc plēsēja nobraukšanas viņi izdod triumfējošu skaņu. Viņi arī sazinās, izmantojot dažādus citus balsojumus, kas izplūst no vējš vai krūšu kaula, ieskaitot dažās sugās tādas zosis kā, piemēram, čūskas. Pat tā sauktais mēms gulbis var izdvest sēkšanas, krākšanas vai rūcošas skaņas.

Pēc vairošanās sezonas putns ziemā migrē uz siltāku klimatu, lidojot pa diagonālām V formācijām ar aptuveni 100 īpatņiem. Kad vadošais putns nogurst, priekšā atrodas cits. Šie putni var būt daļēji vai pilnībā migrējoši atkarībā no ligzdošanas vietas. Pilnībā migrējošās sugas parasti dzīvo vēsākā klimatā un katru gadu var doties tajā pašā maršrutā tūkstošiem jūdžu virzienā uz siltāku klimatu.

Gulbju biotops

Šie putni ir endēmiski dīķiem, ezeriem, upēm, grīvām un mitrājiem visā pasaulē. Lielākā daļa sugu dod priekšroku mērenam vai Arktikas klimatam un migrē aukstākajos gadalaikos. Parastā mēra gulbja dzimtene ir Eiropa. Vēlāk to ieveda Ziemeļamerikā (kur tas plauka), Jaunzēlandē, Japānā un Dienvidāfrikā. Tundras gulbis, kā norāda nosaukums, apdzīvo Ziemeļamerikas un Āzijas Arktikas reģionus, bet ziemā migrē uz dienvidiem līdz Teksasai un Meksikas ziemeļiem. Citas sugas ir Eirāzijas ziemeļu gulbis, Ziemeļamerikas trompetists, Dienvidamerikas melnā kakla gulbis un Austrālijas melnais gulbis.

Gulbju diēta

Šis putns ir zālēdājs dzīvnieks, kurš barojas tikai ar saknēm, lapām, kātiem, dzinumiem un citām augu vielām. Peldoties ūdenī, tas barojas, izmantojot metodi, ko sauc par dabbling, kurā tas apgriežas otrādi un ar garu kaklu sniedzas uz leju līdz veģetācijai grīdas apakšā. Putns var arī nonākt uz zemes, meklējot barību.

Gulbju plēsēji un draudi

Šo putnu lielais izmērs, lielais ātrums, lidošanas spējas un diezgan agresīvā uzvedība (vismaz tad, kad tas ir apdraudēts) vairumam plēsēju attur no atturēšanās, bet vecos, slimos un jaunos (īpaši olšūnas) dažreiz izjūt lapsas , jenoti , vilki un citi gaļēdāji zīdītāji. Biotopu zudums, piesārņojums un medības ir pastāvīgi apdraudējuši, taču tie var diezgan labi pielāgoties cilvēku dzīvesvietām, un dīķu un ezeru audzēšana vietējai savvaļas dzīvībai ir saglabājusi augstu iedzīvotāju skaitu. Nākotnē klimata pārmaiņas ietekmēs gulbju dzīvotnes un migrācijas modeļus.

Gulbju reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Gulbju uzmākšanās ietver virkni sarežģītu savienošanas rituālu, piemēram, rēķinu iegremdēšanu, sinhronizētu peldēšanu un galvas kontaktu (kad viņu izliektie kakli veido sirds formu). Gulbji arī dejo, izdara trokšņus un pavada laiku viens ar otru. Austrālijas melnajam gulbim ir pat īpašas spalvas, kas viņiem palīdz piesaistīt partneri.

Kad pāris kopējas, sievišķā pildspalva ligzdā ievieto apmēram trīs līdz astoņu nemarķētu olu sajūgu (melnais gulbis ir vienīgā suga, kas gadā dēj vairākus sajūgus). Viņa lielāko daļu laika pavada olu inkubācijā, kamēr tēviņš stāv sardzē tuvumā, bet tēviņš dažreiz pievienosies arī inkubācijas pienākumiem. Tas ļauj sievietei baroties ar papildu pārtiku un atjaunot tauku krājumus.

Inkubācijas periods parasti ilgst mēnesi. Kad tie izšķīlušies, jaunajiem mazuļu mazuļiem ir īsi kakli un biezas spalvu dūnas. Viņi ir spējīgi gandrīz uzreiz skriet un peldēt, taču vecāki joprojām uzmanīgi uzrauga perējumu un dažreiz dod mazuļa mazuļiem muguru. Putniem vismaz pirmajos divos dzīves gados raksturīgs raibs pelēks vai brūns izskats. Pilnīgu dzimumgatavību viņi sasniedz pēc trim vai četriem gadiem, un viņu paredzamais dzīves ilgums ir aptuveni 20 gadi savvaļā un līdz 50 gadiem nebrīvē.

Gulbju populācija

Pateicoties gadu aizsardzībai, gulbju ģints veselība ir lieliska. Saskaņā ar IUCN Sarkano sarakstu, kas izseko daudzu dzīvnieku populācijas stāvokli visā pasaulē, katra atsevišķa gulbja suga ir iekļauta kā vismazāk bažas , kas ir vislabākā iespējamā saglabāšanas prognoze. Lai arī populācijas skaits nav zināms precīzi, šķiet, ka tas ir stabils vai palielinās visā pasaulē. Ziemeļamerikā endēmiskais trompetistu gulbis 1935. gadā reiz nokrita līdz 100 putniem, taču kopš tā laika tas ir reabilitēts.

Gulbji zoodārzā

Lai gan tas ir izplatīts skats visā pasaulē, gulbis ir ļoti populāra iezīme daudzos Amerikas zooloģiskajos dārzos, kas parasti peld ap dīķiem. Trompetistes gulbis tiek turēts Minesotas zooloģiskajā dārzā, Merilendas zooloģiskais dārzs un Linkolna parka zooloģiskais dārzs Čikāgā. Tundras gulbis atrodams vietnē Zooloģiskais dārzs Jaunanglija . Melnā kakla gulbis, kas pazīstams kā Swanton, ir arī izstāde Denveras zooloģiskais dārzs .

Skatīt visu 71 dzīvnieki, kas sākas ar S

Interesanti Raksti