Zirnekļpērtiķis

Zirnekļpērtiķu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Primāti
Ģimene
Atelidae
Ģints
Ateles
Zinātniskais nosaukums
Sīmija Paniska

Zirnekļpērtiķu aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Spider Monkey Atrašanās vieta:

Centrālamerika
Dienvidamerika

Zirnekļpērtiķu fakti

Galvenais laupījums
Augļi, rieksti, lapas
Dzīvotne
Tropu džungļi un lietus meži
Plēsoņa
Cilvēks, Ērgļi, Jaguārs
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Karaspēks
Mīļākais ēdiens
Augļi
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Atrasts Dienvidamerikas tropiskajos džungļos!

Zirnekļpērtiķu fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Mati
Maksimālais ātrums
35 jūdzes stundā
Mūžs
15-27 gadi
Svars
6,4–12 kg (14–26 mārciņas)

'Zirnekļpērtiķis ir viens no prasmīgākajiem alpīnistiem pasaulē.'



Ar savām garajām ekstremitātēm un asti šī suga lēcienveidīgi izliekas no viena zara uz otru, graciozi demonstrējot gaisa vadību. Tas ir inteliģents, gādīgs un veikls, bet arī skaļš un agresīvs. Medību un dzīvotņu zaudēšanas dēļ visu ģinti apdraud izmiršanas rēgs. Ievērojamas pūles ir ieguldītas, lai saglabātu pēdējo zirnekļpērtiķu populāciju.

3 zirnekļpērtiķu fakti

  • Lai gan viņi parasti staigā uz visām četrām kājām, zirnekļpērtiķi ir ļoti pielāgojušies arboreal dzīvesveidam. Viņu pārvietošanās starp kokiem ir patiess skats. Viņi nav uzmanīgi kāpt augšup un lejup pa kokiem. Tā vietātie lec vai nomet no viena koka uz otru.
  • Viņu aizcietējumsastēm ir mazi, bez matiem padomi un rievaskas ir līdzīgi pirkstu nospiedumiem.
  • Zirnekļpērtiķis nebrīvē var ļoti labi vairoties. Daudziem zooloģiskajiem dārziem un dabas aizsardzības organizācijām ir savsaudzēšanas programmas, lai šis dzīvnieks būtu dzīvs.

Zirnekļpērtiķa zinātniskais nosaukums

Šis primāts pieder pie ģints dzīvnieku, kas saucas ar zinātnisko nosaukumuAteles. Šis vārds grieķu valodā aptuveni nozīmē “nepilnīgs”, atsaucoties uz pērtiķa samazinātajiem vai nepilnīgajiem īkšķiem. Šajā ģintī ir septiņas dzīvas sugas, no kurām lielākā daļa ir nosaukta pēc to krāsas vai izcelsmes valsts. To skaitā ir sarkanā sejas zirnekļpērtiķis, balto priekšu zirnekļpērtiķis, Peru zirnekļpērtiķis, brūnais zirnekļpērtiķis, balto vaigu zirnekļpērtiķis, brūngalvainais zirnekļpērtiķis un Geofroja zirnekļpērtiķis. Zirnekļpērtiķu ģints pieder pie ģimenesAtelidae, kas ietver arī gaudot pērtiķi un vilnas pērtiķi . Šī ir vienīgā primātu ģimene pasaulē ar pilnām aiztures astēm.



Vilnas, kaucēji un zirnekļpērtiķi ir tikai daži dzīvnieki, kas veido grupu, kas pazīstama kā Jaunās pasaules pērtiķi. Kā norāda nosaukums, šie pērtiķi attīstījās un uzplauka Amerikas jaunajā pasaulē. Salīdzinot ar vecās pasaules pērtiķiem Āzija un Āfrika , tiem parasti ir mazāks izmērs, plakanāks deguns un atšķirīga skeleta struktūra. Jaunās pasaules un vecās pasaules pērtiķiem pēdējoreiz kopīgs sencis bija pirms aptuveni 40 miljoniem gadu, kad viņu evolūcijas cilts sašķēlās, ejot katrs savu ceļu.

Zirnekļpērtiķa izskats

Šie dzīvnieki ir vieni no lielākajiem no citādi mazajiem Jaunās pasaules pērtiķiem, kuru svars ir no 13 līdz 24 mārciņām. Tas ir par mazu svaru pieradināts suns bet ar daudz garāku asti. Vīrieši mēdz būt nedaudz lielāki nekā sievietes.

Citas svarīgas zirnekļpērtiķa iezīmes ir neticami garās rokas, plakanais deguns, acu gredzeni un raupjie mati, kas parasti ir melna, balta, brūna vai iedeguma kombinācija.



Zirnekļpērtiķu aiztures aste

Viena no spilgtākajām un svarīgākajām šī primāta īpašībām ir masīvā aizcietējuma aste. Neskatoties uz gandrīz neesošajiem īkšķiem (vai pat to dēļ), aste ir galvenais līdzeklis, ar kura palīdzību tā var pieķerties zariem un satvert priekšmetus. Pati aste ir daudz lielāka par ķermeni, sasniedzot 20 līdz 40 collas. Salīdzinājumam, ķermenis stiepjas apmēram 14 līdz 26 collas no galvas līdz mugurai.

Zirnekļpērtiķu aiztures aste

Zirnekļpērtiķu uzvedība

Šīs radības ir ļoti sabiedriski dzīvnieki, kas pulcējas lielos karos ar nedaudz radniecīgām personām. Šīs karaspēks parasti ir mazs, taču ir novēroti apmēram 50 pērtiķu pulcēšanās gadījumi. Šīs karaspēks visu dienu sadalās mazākās grupās, lai barotos un gulētu, it īpaši, ja pārtikas ir maz, bet parasti tie ir pietiekami tuvu, lai palīdzētu viens otram pret draudiem. Barošana parasti sākas no rīta stundām un turpinās visu dienu, kamēr viņi naktī guļ kokos. Šķiet, ka karaspēkam nav galīgas struktūras, taču tiek uzskatīts, ka viena sieviete plāno grupas barošanas pasākumus šai dienai.

Vīrieši mēdz palikt vienā grupā visu savu dzīvi, savukārt sievietes pamet grupu, lai atrastu laimi citur. Tā kā daudzi no šiem pērtiķu tēviņiem ir saistīti viens ar otru, saikne starp tiem ir īpaši spēcīga, savukārt saikne starp sievietēm ir salīdzinoši vājāka. Tā faktiski ir pretēja uzvedība daudzām pērtiķu sugām, kurās mātīte parasti ir tā, kas pastāvīgi paliek kopā ar grupu.

Lai sazinātos savā starpā, šiem primātiem ir plašs balss klāsts, ieskaitot riešanu, gaudošanu, kliedzienus un sava veida žēlabainu troksni, kas līdzinās zirgam. Tas tiek apvienots ar visdažādākajām pozām un sejas īpašībām. Piemēram, zirnekļpērtiķi sīvi demonstrē agresiju, kas paredzēta draudu un iebrucēju atbaidīšanai. Viņi to dara, sakratot zarus ar kājām un izstarojot skaužošu skaņu. Daudz kas no tā ir tikai skaudrs, jo to neatbalsta reāls spēks. Ja šis gambits nedarbojas, tad karaspēks var sadalīties un aizbēgt, lai novirzītu plēsēja uzmanību. Kopšana, parasti svarīgs primātu sociālās uzvedības aspekts, ir mazāk kritiska zirnekļpērtiķu uzvedībai, iespējams, īkšķu samazināšanās dēļ. Tā vietā viņi skrāpējas ar rokām un kājām, lai notīrītu netīrumus un parazītus.

Tiek uzskatīts, ka šie radījumi ir vieni no inteliģentākajiem no Jaunās pasaules pērtiķiem. Viņu smadzenes ir lielākas nekā cieši saistīti gaudojošie pērtiķi, vismaz starp līdzīga izmēra pērtiķiem. Šī inteliģence viņiem var palīdzēt sociālajā mijiedarbībā un uzvedības meklēšanā. Atceroties precīzu daudzo dažādu augļu, ko viņi regulāri lieto, atrašanās vietu, tas ievērojami uzlabo viņu izdzīvošanas izredzes savvaļā.

Zirnekļpērtiķu dzīvotne

Šī primātu suga aizņem lielu zemes gabalu starp Amazoni lietus mežs , Centrālamerika un to daļas Meksika . Lielākā daļa no septiņām zirnekļpērtiķu sugām galvenokārt koncentrējas Brazīlija , Kolumbija , Venecuēla un biti Peru . Džofroja zirnekļpērtiķis ir vistālāk uz ziemeļiem esošā suga, kas parādās līdz pat Meksikas centra krastiem. Katra suga parasti dod priekšroku lietus mežu un citu mežu vidējos slāņos, bieži upju un strautu tuvumā.

Zirnekļpērtiķu diēta

Šo radījumu uzturs galvenokārt sastāv no augļiem, riekstiem un ziediem. Tas tiek papildināts ar zirnekļu gaļu un kukaiņi . Zirnekļpērtiķis lielu daļu dienas pavadīs, barojoties nelielās grupās. Tas cirs cauri kokiem, meklējot slēptos kumosus. Daži pērtiķi dzīves laikā var ēst augļus no vairāk nekā 100 dažādām augu sugām.

Zirnekļpērtiķu plēsēji un draudi

Galvenie plēsēji ir pumas , jaguāri , čūskas un neregulāri ērglis . Arborālais dzīvesveids piedāvā zināmu aizsardzību pret plēsējiem, taču daži no šiem dzīvniekiem ir prasmīgi, lai kāptu kokos, un plēsīgie putni dažreiz var no augšas noķert neapzinātu zirnekļpērtiķi. Ja tas klīst lejā līdz meža grīdai, tad zirnekļpērtiķis ir daudz neaizsargātāks pret plēsībām. Tam ir maz dabisko aizsargspēju, izņemot kāpšanas spēju.

Šīs radības tradicionāli tiek medītas kā pārtikas avots. Viņu rupjā un trokšņainā uzvedība bieži padara tos viegli atrodamus blīvos mežos. Bet biotopu zudums mežizstrādes un lauksaimniecības dēļ ir galvenais apdraudējums, kas apdraud zirnekļpērtiķu populācijas paliekas. Tas ir iznīcinājis lielu daļu dabisko mežu, uz kuriem tas balstās, sadrumstalojot atlikušās populācijas. Zirnekļpērtiķis ir arī neaizsargāts pret vairākām slimībām. Zirnekļpērtiķu uzņēmība pret malāriju ir padarījusi to par vērtīgu cilvēku pētnieku priekšmetu.

Zirnekļpērtiķu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Šim dzīvniekam ir vairošanās sezona, kas ilgst visu gadu. Pērtiķa mātītei ir plašas iespējas izvēlēties, ar kuru tēviņu viņa vēlas pāroties. Tomēr tēviņi var būt diezgan agresīvi, dažkārt nogalinot mātītes nesaistīto bērnu, ar kuru tā šobrīd pārojas.

Māte nēsā nedzimušo bērnu grūtniecības laikā līdz 232 dienām. Pēc dzemdībām viņa bieži norobežojas no pārējā karaspēka. Tā kā šis dzimšanas un attīstības process mātei uzliek diezgan lielus nodokļus, viņa ik pēc diviem līdz pieciem gadiem saražos tikai vienu bērnu. Reti viņa ražos dvīņus. Pērtiķu mazulis paļausies uz māti barošanai un aizsardzībai apmēram gadu pēc piedzimšanas. Viņa viena pati ir atbildīga par savu pēcnācēju aprūpi un nesaņem nekādu palīdzību no citiem karaspēka tēviņiem un sievietēm. Bērns, lai barotos, pieķersies mugurai un apsargās asti ap savu asti vai ķermeni, lai to pasargātu.

Sakarā ar papildu attīstības laiku, kas vajadzīgs, lai uzzinātu sociālās norādes un citu vērtīgu informāciju, šim dzīvniekam ir salīdzinoši ilgs brieduma laiks. Tas sāks audzēt tikai pēc apmēram piecu gadu vecuma. Zirnekļpērtiķa tipiskais dzīves ilgums ir no 20 līdz 27 gadiem. Nebrīvē, kur viņi lielā mērā nav pakļauti plēsēju spiedienam, slimībām un medībām, viņi var dzīvot līdz 40 gadiem.

Zirnekļpērtiķu māte un mazulis

Zirnekļpērtiķu populācija

Šī primātu suga ir viena no visvairāk apdraudētajām un nedrošākajām primātu grupām pasaulē. Saskaņā ar IUCN Sarkano sarakstu, kas, iespējams, ir visplašākais dzīvnieku aizsardzības statusa avots pasaulē, piecas no septiņām sugām ir apdraudēta , kamēr brūnais zirnekļpērtiķis ir kritiski apdraudēta . Sarkano seju zirnekļpērtiķu veselība ir salīdzinoši labāka, salīdzinot ar citām sugām. Tas ir norādīts tikai kā neaizsargāti līdz izmiršanai. Nav pilnīgi skaidrs, cik nobriedušu indivīdu ir palikuši savvaļā, taču šķiet, ka to skaits visā pasaulē samazinās. Esošo mežu aizsardzībai un veco biotopu atjaunošanai būs izšķiroša nozīme to turpmākajā izdzīvošanā.

Zirnekļpērtiķi zooloģiskajos dārzos

Viņu skaļās uzvedības un rotaļīgā, enerģiskā rakstura dēļ šīs radības ir populāra izstāde daudzos zooloģiskajos dārzos visā ASV. Džofroja melnroku zirnekļpērtiķis ir galvenais skats uz Losandželosas zooloģiskais dārzs un Sentluisas zooloģiskais dārzs. Citas zirnekļpērtiķu sugas var atrast Aleksandrijas zooloģiskais dārzs Luiziānā , Konektikutas Bārdslijas zooloģiskais dārzs , Floridas centrālais zooloģiskais dārzs un botāniskais dārzs , Zooloģiskais dārzs Boise , Nešvilas zooloģiskais dārzs , Mazā Roka zoodārzs Arkanzasā Potera parka zooloģiskais dārzs Lansingā, Mičiganas štatā, un daudzos citos. Lielākā daļa šo zooloģisko dārzu sadarbojas ar savvaļas dzīvnieku saglabāšanas organizācijām, lai saglabātu zirnekļpērtiķus un atjaunotu to skaitu. Tam palīdz tas, ka nebrīvē tos ir salīdzinoši viegli audzēt.

Skatīt visu 71 dzīvnieki, kas sākas ar S

Interesanti Raksti