Kašalots

Kašalotu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Cetacea
Ģimene
Physeteridae
Ģints
Fizetrs
Zinātniskais nosaukums
Fizets Makrocefālija

Kašalotu saglabāšanas statuss:

Neaizsargāta

Kašalots Atrašanās vieta:

Okeāns

Kašalotu fakti

Galvenais laupījums
Kalmāri, astoņkāji, stari
Atšķirīga iezīme
Konusa formas zobi un milzīgs ķermeņa izmērs
Ūdens tips
  • Sāls
Optimālais pH līmenis
6 - 9
Dzīvotne
Dziļi piekrastes ūdeņi
Plēsoņa
Haizivis, cilvēki, vaļu slepkavas
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
1
Mīļākais ēdiens
Kalmāri
Parastais nosaukums
Kašalots
Sauklis
Katrs zobs sver 1kg!

Kašalotu fizikālās īpašības

Krāsa
  • Pelēks
  • Zils
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Gluda
Mūžs
50 - 70 gadi
Garums
6–20,5 m (19,7–67 pēdas)

Kašalots ir viens no pasaules ūdens gigantiem un ir sastopams okeāna ūdeņos visā pasaulē. Kaut arī vēsturiski pazīstams kā parastais kašalots, kašalots savu nosaukumu iegūst no vaska šķidras vielas, kas atrodas tās galvā, un ko cilvēki lieto svecēs, ziepēs un kosmētikā.



Kādreiz kašalots visā pasaulē tika atrasts lielās grupās, kas pazīstamas kā pākstis, taču plašā kašalotu vaļu dēļ mūsdienās tas tika klasificēts kā jutīga suga. Kašalots visbiežāk sastopams dziļajā okeānā, kur ir daudz pārtikas, un gar kontinentālajiem plauktiem.



Pieaugušais kašalots var izaugt līdz gandrīz 70 pēdām garš, padarot kašalotu par lielāko zobaino dzīvnieku uz planētas (lai gan apmēram trešdaļu kašalota garuma veido tikai tā galva). Kašalotiem kopumā ir aptuveni 50 lieli zobi, kas ir konusa formas un katrs sver aptuveni 1 kg.

Kašaloti ir ne tikai viens no pasaules lielākajiem dzīvniekiem, bet arī vieni no dziļākajiem niršanas dzīvniekiem okeānā (kopā ar ziloņu roņiem un pudeļu delfīniem), un parasti nirst gandrīz 500 metru dziļumā līdz pusstundai vienā stundā laiks. Tomēr tiek uzskatīts, ka kašaloti spēj ienirt daudz dziļāk, sasniedzot apmēram 3 km dziļumu 90 minūtes vai ilgāk.



Kašalots ir viens no okeāna lielākajiem un dominējošākajiem plēsējiem, kas galvenokārt barojas ar vidēja lieluma kalmāriem. Kā zināms, kašalots medī arī lielākas kalmāru sugas, tostarp kolosālos un milzu kalmārus, kā arī astoņkājus un lielās zivis.

Pieaugušā kašalota milzīgais izmērs nozīmē, ka okeānā tam nav īstu dabisko plēsēju, turklāt cilvēki to ir pārāk medījuši. Tomēr ir zināms, ka mazākos kašmiru teļus uzņem vaļi-slepkavas un reizēm lielas haizivis.

Pēc grūsnības perioda, kas ilgst no gada līdz pusotram gadam, kašalotu mātīte apkārtējā ūdenī dzemdē vienu kašalotu teļu. Tiek uzskatīts, ka teļi dažus gadus sūcas (barojas ar mātes pienu), pirms viņi sāk medīt paši. Kašalotu mātītes spēj vairoties apmēram 10 gadu vecumā un var dzīvot līdz 70 gadu vecumam.



Mūsdienās medību gadsimtu dēļ tiek uzskatīts, ka savvaļas populācija savvaļā ir apdraudēta. Lai gan tiek uzskatīts, ka kašalotu populācija ir spēcīgāka nekā citu vaļu sugu populācija, kašaletus tagad apdraud arī citi faktori, tostarp troksnis un ķīmiskais piesārņojums ūdenī.

Skatīt visu 71 dzīvnieki, kas sākas ar S

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti