Zvirbulis

Zvirbuļa zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Passeriformes
Ģimene
Passeridae
Zinātniskais nosaukums
Passeridae

Zvirbuļu aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Zvirbuļa atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Centrālamerika
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika
Okeānija
Dienvidamerika

Zvirbuļu fakti

Galvenais laupījums
Kukaiņi, sēklas, ogas
Atšķirīga iezīme
Mazs ķermeņa izmērs un noapaļota galva
Spārnu platums
12 cm - 20 cm (4,8 collas - 7,9 collas)
Dzīvotne
Laukos un mežos
Plēsoņa
Kaķi, čūskas, vanagi
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Saime
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
4
Sauklis
Ir 140 dažādas sugas!

Zvirbuļa fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Dzeltens
  • Zils
  • Melns
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
25 jūdzes stundā
Mūžs
4 - 7 gadi
Svars
13,4 g - 42 g (0,5oz - 1,5oz)
Augstums
11,4 cm - 18 cm (4,5 collas - 7 collas)

Zvirbuļi ir maza izmēra putnu grupa, kas sastopama mežos un dažādās lauksaimniecības zemēs visā pasaulē. Mūsdienās tiek uzskatīts, ka gandrīz katrā kontinentā ir 140 dažādas zvirbuļu sugas.



Vēsturiski patiesie zvirbuļi tika atrasti visā Eiropā, kā arī Āzijas un Ziemeļāfrikas daļās. Tomēr cilvēku ceļotāji, kas apmetās citos kontinentos, tostarp Austrālijā un Amerikā, ieveda zvirbuļus šajos apgabalos, kur tos tagad uzskata par daļu no vietējās savvaļas dzīvniekiem.



Zvirbuļi parasti ir maza izmēra putni, kurus var viegli noteikt pēc vienmērīgi noapaļotām galvām. Zvirbuļu izmērs svārstās no Āfrikā atrastā kaštainu zvirbuļa, kura augstums ir nedaudz virs 10 cm, līdz pat papagaiļu zvirbulim (atrodams arī Āfrikā), kurš izaug vairāk nekā 18 cm garš.

Zvirbuļi ir visēdāji putni, kas galvenokārt ēd sēklas un savu uzturu aizstāj ar ogām, augļiem un maziem kukaiņiem. Dažas zvirbuļu sugas ir pielāgojušās arī dzīvei pilsētā, kur, kā kaijas un baloži, ir zināms, ka šie briest mazie putni ēd gandrīz visu, ko vien var atrast.



Mazo izmēru dēļ zvirbuļi ir upuri daudziem plēsējiem viņu dzimtajā vidē visā pasaulē. Kaķi, suņi, čūskas, lapsas un plēsīgie putni ir tikai nedaudzie zvirbuļa dabiskie plēsēji savvaļā.

Zvirbuļi vairojas laikā, kad pavasarī sāk silts laiks, kad zvirbuļu mātītes kokos un spārēs veido ligzdas, kurās dēt olas (uz vienu sajūgu dēj vidēji 4-5). Zvirbuļu mātīte inkubē olas, kas izšķiļas tikai pāris nedēļu laikā, kad neaizsargātie cāļi tiek aprūpēti, līdz tie ir pietiekami stipri, lai izlidotu (atstātu ligzdu)

Mūsdienās par zvirbuļu populācijām nav lielas bažas, lai gan ir iespējams, ka globālās sasilšanas un līdz ar to kraso klimata pārmaiņu rezultātā pastāvīgi mainīgie laika apstākļi ietekmēs populācijas.



Skatīt visu 71 dzīvnieki, kas sākas ar S

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Kristofers Perrins, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2009) Putnu enciklopēdija

Interesanti Raksti