Snapping bruņurupucis

Bruņurupuču zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
rāpulis
Pasūtījums
bruņurupuči
Ģimene
Chelydridae
Ģints
Čeļdra
Zinātniskais nosaukums
Chelydridae

Bruņurupuču saglabāšanas statusa piesaistīšana:

Netālu no draudiem

Bruņurupuča atrašanās vieta:

Centrālamerika
Ziemeļamerika
Dienvidamerika

Bruņurupuču faktu sagrābšana

Galvenais laupījums
Zivis, putni, vardes
Dzīvotne
Lēnās upes, ezeri un purvāji
Plēsoņa
Cilvēks, jenots, aligators
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
35
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Zivis
Tips
Rāpulis
Sauklis
Atrasts tikai Ziemeļamerikā!

Bruņurupuča fizisko īpašību pārņemšana

Krāsa
  • Brūns
  • Melns
  • Tātad
Ādas tips
Svari
Maksimālais ātrums
2,4 jūdzes stundā
Mūžs
20-32 gadi
Svars
16–136 kg (35–300 mārciņas)

Atšķirībā no citiem bruņurupučiem, parasts sprādziena bruņurupucis nespēj ievietot visu ķermeni čaulā.



Bruņurupuči var dabā dzīvot līdz 30 gadiem. Viņu dzīvojamā platība izplatās no Kanādas dienvidaustrumiem līdz pat ASV centrālajai un austrumu daļai Floridas štatā. Uzbrucis bruņurupuča apvalks var izaugt līdz 20 collām garš. Šie bruņurupuči ir visēdāji, kas ēd gan dzīvnieku, gan augu dzīvi. Pieaugušie bruņurupuči ir agresīvi, un tiem ir ļoti maz plēsēju.



5 neticami snapping bruņurupuča fakti!

  • Nebrīvē sagrābis bruņurupucis var dzīvot līdz 50 gadiem.
  • Šie bruņurupuči ir nakts, tāpēc viņi medī naktī.
  • Sprāgstoša bruņurupuča mute ir veidota kā putna āķa knābis.
  • Šie bruņurupuči dzīvo ezeros, dīķos, kanālos un upēs.
  • Snapping bruņurupuči lielākoties ir vieni (dzīvo vieni).

Bruņurupuča zinātniskais nosaukums

Snapping bruņurupucis sauc citus vārdus, tostarp snapper un Tortuga Lagarto. Angļu valodā Tortuga Lagarto tulkojumā nozīmē ķirzaka bruņurupucis. Šī bruņurupuča zinātniskais nosaukums irČeļdras serpentīns. Kaut arī nosaukuma pirmā daļa attiecas uz tās ģimeni, latīņu vārds ‘serpentīns’ attiecas uz čūsku vai čūskveida uzvedību. Tas var pārvietot galvu un kaklu līdzīgi kā čūska. Tas ir klasē Reptilia.

Ir divu veidu sprādziena bruņurupuči. Viens no tiem ir parastais sprādziena bruņurupucis, bet otrs ir aligatora sprādziena bruņurupucis. Aligatora sprādziena bruņurupucis (Macrochelys temminckii) ir arī Chelydridae ģimenes loceklis.

Bruņurupuča izskata un uzvedības sagrābšana

Šiem bruņurupučiem ir divas tumšas acis un mute, kas līdzīga āķa knābim, kā arī četras kājas un pēdas ar tīkliem. Katrā šo bruņurupuču kājā ir pieci spēcīgi nagi. Šī bruņurupuča āda ir pārklāta ar rupjiem izciļņiem, kurus sauc par tuberkuloziem.

Sprādziena bruņurupuča apvalks vai apvalks var būt tumši brūns vai melns. No diviem sprādzienveidīgo bruņurupuču veidiem izciļņi uz aligatora sprādziena bruņurupuča čaumalas ir redzamāki nekā tie, kas atrodas uz parasta sprādziena bruņurupuča čaulas. Lai arī šī bruņurupuča apvalka garums var sasniegt 20 collas, tas parasti ir no astoņiem līdz 18 collas garš. Ja jūs izveidojat astoņu golfa teju rindu līdz galam, tie būs vienādi ar tuvu sprādziena bruņurupuča apvalka garumam. Sāpoša bruņurupuča astes virsmai ir izciļņi, un tā mēra tik ilgi, kamēr tā čaula.

Pieauguša sprādziena bruņurupuča vidējais svars svārstās no 10 līdz 35 mārciņām. Attēlojiet vidēja lieluma suni, kurš spēlē jūsu pagalmā. 35 mārciņu plīstošs bruņurupucis sver apmēram tikpat daudz, cik pieaugušais spaniels. Alternatīvi, 10 mārciņu sprādziena bruņurupucis sver aptuveni tikpat, cik vidēji liels pieaugušais mājas kaķis . Lielākais reģistrētais bruņurupucis ir aligators, kurš satver bruņurupuci, kas sver 249 mārciņas. Tas ir tik smags kā divarpus tualetes!

Šī bruņurupuča apakšpusē ir spēcīga plāksne, ko sauc par plastronu. Šī plāksne nav pietiekami liela, lai satverošs bruņurupucis varētu pilnībā atkāpties čaulā. Tātad pazušana tās apvalkā (tāpat kā citi bruņurupuči) nav iespēja, kad plēsējs parādās šī bruņurupuča priekšā.

Tā vietā, ja šis bruņurupucis atrodas ūdenī, kad parādās plēsējs, tas aizpeldēs un paslēpsies netālu no dīķa vai upes dibena. Bet lielākoties šis bruņurupucis rīkojas agresīvi pret jebkuru plēsēju, it īpaši, ja tas pārvietojas pa sauszemi. Viņi uzbrūk plēsoņai ar nagiem, asu āķveida knābi un spēcīgiem žokļiem.

Tās kaklam un galvai ir liels kustību diapazons, un tas var ātri pārvietoties pret draudošu dzīvnieku. Šis dzīvnieks noteikti ir agresīvs, un, stājoties pretī plēsējiem, dažreiz to raksturo kā ļaunu.

Protams, spēja viegli pārvietot galvu un kaklu apkārt var palīdzēt arī šim bruņurupucim sagūstīt laupījumu.

Šie bruņurupuči ir vieni, izņemot pārošanās periodu. Apbruņojošo bruņurupuču skaits, kas dzīvo blakus viens otram noteiktā apgabalā, ir atkarīgs no tur pieejamā pārtikas daudzuma.



snapping, bruņurupucis, (Chelydra, serpentine), ārējais, apskate, dēļ, snapping, bruņurupucis, dzeršana uz vietas, land

Bruņurupuču dzīvotnes sagrābšana

Šos bruņurupučus var atrast lielā daļā Ziemeļamerikas. Viņi dzīvo Kanādas dienvidaustrumu rajonos līdz pat ASV centrālajai un austrumu daļai. Viņi dzīvo arī visā Floridas štatā.

Lielākā daļa sprādziena bruņurupuču dzīvo mērenā klimatā - ne pārāk auksti vai pārāk karsti. Tomēr daži no šiem bruņurupučiem patiešām dzīvo Kanādā, kur tas kļūst ļoti auksts. Šie bruņurupuči faktiski pārziemo piecus vai sešus mēnešus. Viņi aprok sevi dubļos, līdz atkal pienāk siltie laika mēneši.

Tesijas bruņurupuči dzīvo straumēs, ezeros, upēs, dīķos un citās ūdenstilpēs. Viņi lielāko daļu laika pavada ūdenī, izņemot pārošanās sezonu.

Šiem bruņurupučiem ir stipras kājas un pēdas ar tīklojumu, kas padara tos par izciliem peldētājiem. Viņi var atkāpties uz dubļaino dīķa vai upes dibenu, kad viņiem draud. Tomēr dažreiz viņi tiek sauļojušies uz krituša baļķa dīķī vai līcī.

Bruņurupuču diētas sagrābšana

Ko ēd šie bruņurupuči? Bruņurupuču sagrābšana ir visēdāji, tāpēc viņi ēd gan dzīvniekus, gan augus. Daži no viņu upuriem ietver vardes , kukaiņi vēži, beigti grauzēji , zivis , pīles un veģetācija aug ūdenī. Viņu spēcīgie žokļi ļauj šiem bruņurupučiem ēst daudzu veidu dzīvniekus un augus.

Parasts sprādziena bruņurupucis var ielīst pīlēnam, kurš peld ezerā, un pavilkt to zem ūdens, lai to apēstu. Vai arī tas varētu šautriņas pēc a varde ūdenī un notver to.

Aligatora sprādziena bruņurupucim ir mēle, ar kuru tas var izkustēties kā tārps. Bruņurupucis slēpjas veģetācijā un vicina mēli. Zivis tuvojas slēptajam bruņurupucim, domādams, ka tas ir atradis tārpu, tad bruņurupucis satver zivis un ēd to. Bruņurupuči, kas plosās, var arī sajust vibrācijas apkārtējā ūdenī, ļaujot viņiem atklāt laupījumu.



Bruņurupuču plēsēju un draudu sagrābšana

Pieaugušam bruņurupucim ar agresīvu raksturu un spēcīgiem žokļiem nav daudz plēsēju. Lai arī šos bruņurupučus var ēst lielāks bruņurupucis.

Cilvēki faktiski apdraud bruņurupučus. Daži cilvēki notver šos bruņurupučus, lai tos apēstu, vai ņem jaunus bruņurupučus, lai tos pārdotu kā mājdzīvniekus.

Atšķirībā no pieaugušiem bruņurupučiem bruņurupuču olas un mazuļi ir neaizsargāti pret daudziem plēsējiem. Jenoti , skunks , lapsas , lielie basi, čūskas , vārnas un Lielā zila gārņi visi ēd olas un ļoti jaunus bruņurupučus.

Šo bruņurupuču esamību apdraud ūdens piesārņojums, un viņi cieš no biotopa zaudēšanas zemes attīrīšanas un būvniecības dēļ. Šo bruņurupuču oficiālais aizsardzības statuss saskaņā ar Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN) , Ir draudēja .

Bruņurupuču reprodukcijas, mazuļu un mūža ilgums

Šī bruņurupuča pārošanās sezona ilgst no aprīļa līdz novembrim. Bruņurupuča tēviņš izmanto ožu, lai atrastu mātīti, ar kuru pāroties. Viņi savā starpā sazinās, izmantojot kāju kustības.

Pēc dažām nedēļām grūtniece pārceļas uz sauszemi un, izmantojot savas kājas un nagus, izrok bedrīti smilšainajā krastā. Viņa izdēj olas bedrē. Sieviete var likt grupu vai sajūgu no apmēram 10 līdz 80 olām. Viņi izšķiļas apmēram 80 līdz 90 dienu laikā. Šie bruņurupuči dēj daudz olu, jo daudzi jaunieši nepagūst pilngadību.

Viens no iemesliem, kāpēc daudzi bruņurupuču mazuļi neizdzīvo, ir tas, ka sieviete nepaliek pie olu ligzdas. Viņa gandrīz nekavējoties atgriežas ūdenī, un olas paliek vienas. Olas ir apraktas smiltīs, kas ir viņu vienīgā aizsardzība pret plēsējiem.

Bieži ligzdā ir dažas olas, kuras pat neizper. Tāpat plēsēji atklāj daudzas bruņurupuču olas un tās apēd. Plēsējs, piemēram, lapsa vai jenots, var sajust bruņurupuču olu klātbūtni zemē.

Kad olas izšķiļas, bruņurupuču mazuļi (pazīstami arī kā inkubējamie bērni) izrāpjas. Inkuba ir aptuveni tāda paša izmēra kā ceturtdaļa. Pēc iznākšanas no olām inkubējamie mazuļi nekavējoties rāpo tuvējā dīķa vai upes virzienā. Viņiem ir mīksti apvalki, kad tie izšķiļas, tāpēc, virzoties uz ūdeni, viņi joprojām ir ļoti neaizsargāti pret plēsējiem.

Ieejot ūdenī, viņi ir paši, lai atrastu pārtiku un pajumti. Bruņurupuču inkubatori atrod mazus veģetācijas gabalus un kukaiņus, kurus ēst. Bet, pieaugot, viņi spēj apēst lielāku laupījumu. Arī jauna bruņurupuča apvalks kļūst cietāks, jo tas kļūst vecāks.

Šie bruņurupuči savvaļā var dzīvot līdz 30 gadu vecumam un nebrīvē nodzīvot līdz 50 gadu vecumam. Savvaļas bruņurupuci var apēst lielāks bruņurupucis, cilvēku notvert vai pat nogalināt, mēģinot šķērsot ceļu. Īsāk sakot, savvaļas bruņurupucis saskaras ar vairākiem draudiem nekā tas, kurš dzīvo zooloģiskā dārza vai savvaļas dabas parka drošībā. Vecākais aligatorā notvertais bruņurupucis nebrīvē dzīvoja 150 gadus!

Bruņurupuču populācijas sagrābšana

Šie bruņurupuči dzīvo Ziemeļamerikā. Tiek uzskatīts, ka viņu skaits ir simtiem tūkstošu. Šī bruņurupuča populācija samazinās, un tā oficiālais aizsardzības statuss ir: draudēja . Šī bruņurupuča populācija ir apdraudēta dzīvotņu zaudēšanas, ūdens piesārņojuma un cilvēku malumedniecības rezultātā.

Skatīt visu 71 dzīvnieki, kas sākas ar S

Interesanti Raksti