Jūras ūdrs

Jūras ūdru zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Mustelidae
Ģints
Enhidra
Zinātniskais nosaukums
Enhydra Lutris

Jūras ūdru aizsardzības statuss:

Apdraudēts

Jūras ūdrs Atrašanās vieta:

Okeāns

Jūras ūdru fakti

Galvenais laupījums
Jūras eži, gliemenes, krabji, jūraszāles
Dzīvotne
Nepiesārņotas teritorijas tuvu krastam
Plēsoņa
Haizivis, cilvēki, vaļu slepkavas
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Jūras eži
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Ēd vairāk nekā 40 dažādas jūras sugas!

Jūras ūdru fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Melns
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
7 jūdzes stundā
Mūžs
12-15 gadi
Svars
14–45 kg (30–100 mārciņas)

Jūras ūdrs ir mazs jūras zīdītājs, kura dzimtene ir Klusā okeāna ziemeļu un austrumu piekraste. Neskatoties uz to, ka jūras ūdri ir lielākie zebiekstu dzimtas pārstāvji, jūras ūdri ir vieni no mazākajiem zīdītājiem jūras pasaulē.



Ir zināms, ka jūras ūdram ir viens no biezākajiem un siltākajiem kažokādu kažokādiem dzīvnieku valstībā, kas palīdz uzturēt jūras ūdru siltu Klusā okeāna ziemeļu ziemeļu daļā. Tāpat kā viņu mazākie brālēni upes ūdros, arī jūras ūdri spēj staigāt un dzīvot uz sauszemes, taču nav nekas neparasts, ka jūras ūdri savu dzīvi pavada tikai ūdenī.



Jūras ūdri ir visēdāji, jo viņi ēd jūras aļģes un citus ūdens augus. Neskatoties uz to, lielākajai daļai jūras ūdru ir galvenokārt gaļēdāju diēta ar jūras ūdriem, kas, kā zināms, ēd vairāk nekā 40 dažādas jūras dzīvnieku sugas. Jūras ūdrs medī galvenokārt ūdenī esošos jūras ežus, gliemežus, krabjus, gliemežus un mazās zivis. Jūras ūdrs ir viens no nedaudzajiem dzīvniekiem pasaulē, kuram ir ievērojama iezīme, ka, lai nokļūtu upurī, izmanto rīkus, piemēram, akmeņus.

Jūras ūdriem lielo izmēru dēļ jūrā ir maz dabisko plēsēju. Tos jūras ūdrus, kas dzīvo tālāk uz dienvidiem, galvenokārt izvirza lielā baltā haizivs, un tos jūras ūdrus, kas apdzīvo vairāk Klusā okeāna ziemeļu reģionus, vajā slepkavas. Cilvēki ir viens no jūras ūdru galvenajiem plēsējiem, jo ​​jūras ūdrus medī galvenokārt viņu neticami blīvās kažokādas dēļ.



Jūras ūdri mūsdienās tiek uzskatīti par apdraudētām sugām, jo ​​18. gadsimtā tos plaši medīja pēc kažokādām, kas nozīmēja, ka jūras ūdru populācija ienāca postoši un jūras ūdri kļuva arvien retāki. Tiek lēsts, ka šodien savvaļā ir mazāk nekā 2000 jūras ūdru īpatņu.

Mūsdienās zinātne atzīst trīs dažādas jūras ūdru sugas. Parastais jūras ūdrs (pazīstams arī kā Āzijas jūras ūdrs) ir lielākais no koku jūras ūdru pasugām un atrodas ap salām Klusā okeāna rietumu daļā. Dienvidu jūras ūdrs (pazīstams arī kā Kalifornijas jūras ūdrs) ir atrodams pie Kalifornijas krastiem, un ir zināms, ka tam ir šaura galva un mazi zobi. Ziemeļu jūras ūdrs ir dzimtene Aļaskā un Klusā okeāna ziemeļrietumos. Ziemeļu jūras ūdrs tika iznīcināts no Britu Kolumbijas krastiem medību dēļ, taču nesen tika atjaunots Vankūveras salā.

Atšķirībā no citiem jūras zīdītājiem, jūras ūdram nav putuplasta slāņa, lai tas būtu silts, tāpēc jūras ūdram ir jāpaļaujas uz blīvu kažokādu, lai aukstums netiktu turēts. Jūras ūdra kažokāda ir tik bieza, ka neviens ūdens faktiski nepieskaras jūras ūdra ādai. Jūras ūdra kažokādu veido arī divi slāņi, ūdensizturīgs garu aizsargmatu slānis ar zemu īsu, biezu kažokādu slāni.



Neskatoties uz to, ka jūras ūdri medī paši un barojas ar pārtiku, jūras ūdrus bieži redz kopā atpūšoties lielās viendzimuma grupās, kas pazīstamas kā plosti. Parasti vidējo jūras ūdru plostu veido no 10 līdz 100 jūras ūdru īpatņi, un lielākajā reģistrētajā jūras ūdra plostā ir gandrīz 2000 jūras ūdru.

Ir zināms, ka jūras ūdri pārojas visu gadu, bet dienvidu jūras ūdrs pārojas katru gadu, kas ir divreiz biežāk nekā ziemeļu jūras ūdrs. Pēc grūtniecības laika līdz gadam jūras ūdra māte dzemdē vienu jūras ūdru, kaut arī ir zināmi dvīņi. Ir zināms, ka jūras ūdru mātes savus mazuļus auklē līdz pat gadam, līdz tam laikam jūras ūdru mazuļi paši var medīt un barot barību.

Skatīt visu 71 dzīvnieki, kas sākas ar S

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti