Jūras lauva

Jūras lauvu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Otariidae
Zinātniskais nosaukums
Otariidae

Jūras lauvu aizsardzības statuss:

Netālu no draudiem

Jūras lauvas atrašanās vieta:

Okeāns

Jūras lauvas fakti

Galvenais laupījums
Zivis, krabji, kalmāri
Dzīvotne
Piekrastes ūdeņi un akmeņainas krasta līnijas
Plēsoņa
Cilvēks, haizivis, vaļu slepkava
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Zivis
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Tās ir pleznas, kas ļauj tai staigāt pa zemi

Jūras lauvu fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
27 jūdzes stundā
Mūžs
15-22 gadi
Svars
300–1 000 kg (660–2 200 mārciņas)

“Viens no lielākajiem dzīvniekiem Jaunzēlandē”

Viņi var ienirt dziļā dziļumā, viņi var staigāt četrrāpus, un viņiem patīk izklaidēties un rotaļāties! Viņi ir jūras lauvas, jūras zīdītāju amfībijas suga. Jūras lauvas var izdzīvot atšķirīgā klimatā un labi attīstītas sociālās struktūras, kas bieži atdarina cilvēku. Dažās vietās, piemēram, Jaunzēlandē, jūras lauvas veido lielāko reģionālo dzīvnieku sarakstu.



Četri apbrīnojami jūras lauvas fakti

  • Sešas pasugas:Pašlaik ir sešas jūras lauvu pasugas: Austrālijas, Kalifornijas, Galapagu, Jaunzēlandes, Dienvidamerikas un Stellera jūras lauvas.
  • Viedie jūras lauvas:Jūras lauvas ir gudras. Viņi saprot elementāru zīmju valodu, un daži pat kalpo Amerikas Savienoto Valstu flotē, lai palīdzētu pretspiegošanas misijās!
  • Apakšsugu izmiršana:Ne pārāk tālā pagātnē septiņi jūras lauvu pasugas slīdēja pa pasaules ūdeņiem. Diemžēl 20. gadsimta 50. gados Japānas jūras lauva izzuda medību un komerciālas zvejas dēļ.
  • Lielie un mazie brālēni:Jūras lauvas ir jūras zīdītāji un tuvi brālēni ar valzirgiem un roņiem.

Jūras lauvu taksonomija: zinātniskie nosaukumi un nozīmes

Bieži lietotās valodas saknes



Ir sešas jūras lauvu pasugas, kurām visām ir dažādi zinātniski nosaukumi. Kā jūs droši vien uzminējāt, viņu koplietošanas nosaukums nozīmē 'jūras lauva', bet kas viņiem ir kopīgs ar sauszemes vārdu vārdiem? Īsāk sakot, gan lauvas, gan jūras lauvas sporto un skaļi rēc.

Vārds “lauva” mūsdienu angļu valodā nāk caur vairākām valodu plūsmām, ieskaitot veco franču un latīņu valodu. Tās grieķu valodas saknes ir saistītas ar Spartas karali Leonīdu.

Jūras lauvu zinātniskais nosaukums

Visi jūras lauvas pieder pie Otariidae taksonomiskās ģimenes, kas nozīmē 'maza auss'. Pašlaik uz planētas klīst 13 Otariidae sugas, tostarp jūras lauvas.

Zemāk ir zinātniskie nosaukumi sešām jūras lauvu pasugām.



Austrālijas jūras lauvas- Austrālijas jūras lauvu zinātniskais nosaukums ir Neophoca cinerea. Dažreiz nosaukums tiek veidots kā “Austrālijas zīmogs” un “Austrālijas jūras lauva”.

Kalifornijas jūras lauvas- Kalifornijas jūras lauvu zinātniskais nosaukums ir Zalophus californianus. Zalophus nāk pie mums no grieķu valodas un tulkojumā nozīmē “intensīva cekuls”. Californianus atspoguļo pasaules reģionu, kurā dzīvo lielākā daļa sugu. René Primevère Lesson sugu pirmo reizi aprakstīja 1828. gadā.

Galapagu jūras lauvas- Galapagu jūras lauvu zinātniskais nosaukums ir Zalophus wollebaeki. Zalophus ir atvasināts no grieķu valodas un nozīmē 'intensīvs cekuls'. E. Sivertsens pasugu pirmo reizi aprakstīja 1953. gadā.



Jaunzēlandes jūras lauvas- Jaunzēlandes jūras lauvu zinātniskais nosaukums ir Phocarctos hookeri. Vietējos maoru valodās tos sauc arī par “whakahao” un “kautakoa”. Hookeri ir gods vairākiem ievērojamiem dabaszinātniekiem, tostarp Džozefam Daltonam Hookeram vai William Jackson Jackson Hooker.

Stellera jūras lauvas- Zelleru jūras lauvu zinātniskais nosaukums ir Eumetopias jubatus. Eumetopias tulkojumā nozīmē “plaša piere”, un jubatus nozīmē “krēpes”. Austrālijas pamatvalodu runātāji jūras lauvas sauc par “mawak” vai “tl’ixin”. Stellers nāk no dabaszinātnieka Vilhelma Stellera, kurš pirmo reizi aprakstīja dzīvnieku 1741. gadā. Reizēm tos dēvē par “ziemeļu jūras lauvām”.

Dienvidamerikas jūras lauvas- Dienvidamerikas jūras lauvu zinātniskais nosaukums ir Otaria flavescens. Otaria ir cēlusies no Otariidae, kas nozīmē 'maza auss', un flavescens ir latīņu valoda, kas nozīmē 'kļūt dzeltenai'. Tos sauc arī par “Patagonijas jūras lauvām” un “Dienvidu jūras lauvām”. Spāņu valodā Dienvidamerikas jūras lauvas iet ar “lobo marino” un “leon marino”.

Jūras lauva: izskats un izturēšanās

Jūras lauvas izskatās daudz kā roņi. Tomēr atšķirībā no roņiem tiem ir ausu aizbāžņi.

Lai gan visi jūras lauvas ir aprīkoti ar līdzīgām skeleta konstrukcijām un četrām pleznām, kuras, atrodoties uz sauszemes, dubultojas kā kājas, to lielums un krāsa pasugās atšķiras. Visiem jūras lauvām ir rupja, īsa kažokāda, un katras pasugas tēviņiem ir dažāda garuma krēpes. Turklāt tie ir aprīkoti ar pieciem nagiem uz katra priekšējā flipera, kurus viņi izmanto medībām un satveršanai, atrodoties uz sauszemes.

Jūras lauvām ir no 34 līdz 38 zobi, atkarībā no pasugas un dzimuma. Priekšzobi, ilkņi, premolāri un molāri veido jūras lauvu zobu struktūru. Jūras lauvu mazuļiem dzemdē attīstās piena zobi, bet tie izlien pirms dzimšanas.

Jūras lauvas ir otra lielākā otariīdu suga, un dažas pasugas var sasniegt 10 pēdas, tas ir apmēram tikpat ilgi, cik pusotrs 'king' izmēra gultas. Valzirgi ir vienīgie otariīdi, kuru izmērs vislabāk atbilst jūras lauvām.

Austrālijas jūras lauvas- Austrālijas jūras lauvu mātītēm ir vai nu sudraba, vai dzeltenbrūnas krāsas krēms. Tēviņi ir tumši brūni ar dzelteniem krēpēm. Tēviņi aug apmēram līdz 2,5 metriem (8,2 pēdas) un sver aptuveni 300 kilogramus (661 mārciņa). Sievietes ir nedaudz mazākas, parasti tās sver aptuveni 105 kilogramus (231 mārciņas) un garums ir aptuveni 1,8 metri (5,9 pēdas).

Kalifornijas jūras lauvasTēviņu Kalifornijas jūras lauvu krāsa svārstās no gaiši brūnas līdz melnai. Sieviešu kažokāda parasti ir dzeltenbrūna. Kalifornijas jūras lauvu bērni piedzimstot ir tumši brūni. Pēc izmēra tēviņi vidēji ir 2,4 metrus (7,9 pēdas), bet sievietes 1,8 metrus (5,9 pēdas). Tēviņu svars ir aptuveni 350 kilogrami (770 mārciņas), sieviešu - 100 kilogrami (220 mārciņas).

Kalifornijas jūras lauvu tēviņiem ir tikko redzamas lāses un pieres ar augstu kupolu.

Galapagu jūras lauvas- Galapagu jūras lauvu garums ir no 1,5 metriem (4,9 pēdām) līdz 2,5 metriem (8,2 pēdām), un vīrieši parasti ir lielāki nekā sievietes. Svarīgi viņi sver svarus no 50 līdz 250 kilogramiem (110 līdz 550 mārciņas). Galapagu jūras lauvas atšķiras ar smailiem, ūsainiem deguniem un gariem, šauriem uzpurņiem. Galapagu jūras lauvas ir mazākās dzīvnieka pasugas.

Jaunzēlandes jūras lauvas- Jaunzēlandes jūras lauvas ir sugas lielākajā pusē. Vīriešu svars parasti ir no 320 līdz 450 kilogramiem (710 un 990 mārciņas) un garums ir no 240 līdz 350 centimetriem (7,9 un 11,5 pēdas). Mātītes ir kalsnākas, un to garums ir no 180 līdz 200 centimetriem (5,9 līdz 6,6 pēdas).

Zīdaiņi piedzimst ar brūnu kažokādu. Pieaugušām sievietēm ir krēmkrāsas pelēkas krāsas mēteļi, savukārt tēviņi ir melni vai brūni ar melniem krēpēm.

Stellera jūras lauvas- Stellera jūras lauvām ir atšķirīga krāsa nekā pārējām pasugām, un tām ir gaišāka dzeltenbrūna vai sarkanīga kažokāda. Zīdaiņi taču piedzimst ar ļoti tumšiem matiem, kas pēc dažiem mēnešiem kļūst gaišāki. Stellera jūras lauvu mātītes ir no 2,3 līdz 2,9 metriem (7,5 un 9,5 pēdas) garas. Tēviņi savukārt ir no 2,8 līdz 3,3 metriem (9,3 un 10,7 pēdas). Sievietes sver no 240 līdz 350 kilogramiem; vīriešu svars ir no 450 līdz 1120 kilogramiem (990 līdz 2470 mārciņas). Tēviņu krēpes ir ļoti biezas.

Stellera jūras lauvas ir lielākās dzīvnieka pasugas.

Dienvidamerikas jūras lauvas- Dienvidamerikas jūras lauvu tēviņi izaug līdz 2,7 metriem (9 pēdām) un sver vidēji 350 kilogramus (770 mārciņas). Mātītes ir nedaudz mazākas un parasti aug apmēram 1,8 līdz 2 metrus (6 līdz 7 pēdas). Viņi sver vidēji apmēram 150 kilogramus (330 mārciņas). Gan vīrieši, gan sievietes var būt oranžas vai brūnas, un bērni piedzimst pelēcīgi. Šīs sugas tēviņiem ir milzīgas galvas un lieli krēpes.

Jūras lauvas ir ļoti gudras, plīst no personības un stundām ilgi jūtas viens otram - gluži kā cilvēku bērni! Kalifornijas jūras lauvas ir visgudrākās pasugas, un tās bieži var atrast ūdens centros un zooloģiskajos dārzos, kuri pēc pavēles izdara trikus. Jūras lauvas ir tik inteliģentas, ka Amerikas Savienoto Valstu flote trenējas un izmanto misijās.

Viņi parasti dzīvo grupās, taču viņu grupu nosaukumi ir atkarīgi no tā, ko viņi dara. Kad jūras lauvas karājas uz sauszemes, tos sauc par “koloniju”. Kad viņi atrodas ūdenī, pareizais termins ir “plosts”. Pārošanās sezonā jūras lauvas tiek sauktas par “rookery”. Tā kā jūras lauvas ir daudzveidīgas, pārošanās sezonā sievietes konkrētajā tornī tiek dēvētas par “harēmu”. Jūras lauvas barojas un migrē ūdenī, bet vairojas un atpūšas uz sauszemes. Pārošanās periodā plostu tēviņi un mātītes parasti iet katrs atsevišķi, bet visi mazuļi paliek pie sieviešu kolonijām un plostiem.

Kad jūras lauvas pāriet no ūdens uz sauszemi, to sauc par “izmešanu”. Un, izvelkoties, viņi kļūst skaļi un sazinās, ritmiski rejot, rūcot un pat atraugoties! Apbrīnojami, mātes un viņu bērni var atpazīt viens otra balsis pat 30 vai vairāk auļojošu jūras lauvu iepakojumā.

Jūras lauvas ir arī lieliski ūdenslīdēji, kas vienlaikus var palikt zem ūdens pat deviņas minūtes. Vēl iespaidīgāk viņi var ienirt lielā dziļumā. Dziļākais reģistrētais roņu niršana bija 274 metri (900 pēdas)!

Jūras lauvas parasti ir paklausīgas un rotaļīgas, izņemot pārošanās sezonu. Un, lai gan agresija pret cilvēkiem ir ārkārtīgi reti, tā notiek.

Jūras lauvas biotops

Jūras lauvas dzīvo dažādos klimatiskajos apstākļos gan ziemeļu, gan dienvidu puslodēs. Atlantijas okeāns ir vienīgais lielākais okeāns bez jūras lauvām. Būdami abinieki - tas nozīmē, ka viņi nepilnu laiku dzīvo uz sauszemes un nepilnu laiku ūdenī - jūras lauvas turas pie piekrastes reģioniem. Turklāt piekrastes apgabalos parasti ir labāki pārtikas avoti.

Austrālijas jūras lauvas- Austrālijas jūras lauvas var atrast Austrālijas dienvidu un rietumu krastos, it īpaši ap Houtman Abrolhos salām Austrālijas rietumos un Pages salām Austrālijas dienvidos.

Kalifornijas jūras lauvas- Kalifornijas jūras lauvas mājo Klusajā okeānā, sākot no Aļaskas un beidzot ar Meksiku. Ērti cilvēkiem, Kalifornijas jūras lauvas iemetīs cilvēku veidotas jahtu piestātnes un piestātnes.

Galapagu jūras lauvas- Kā liecina viņu nosaukums, Galapagu jūras lauvas Galapagu salas sauc par mājām, un tās vairojas tikai šajā reģionā, ieskaitot Isla de la Plata, kas ir vēl viena teritorija. Galapagu jūras lauvas ir graciozas un rotaļīgas, un apžilbina tūristus, kuri apmeklē slavenās zemes. Viņi ir tik rūpīgi, ka vietējie iedzīvotāji viņus uzskata par salu oficiālo “viesmīlības ballīti”.

Jaunzēlandes jūras lauvas- Jaunzēlandes jūras lauvas pulcē subantarktiskās salas, tostarp Oklendas un Kempbelas salas, kā arī Dienvidu un Stjuarta salas.

Stellera jūras lauvas- Stellera jūras lauvas apdzīvo Klusā okeāna ziemeļus, un tās var atrast pie Krievijas, Aļaskas un Kalifornijas centra krastiem. Vientuļāka pasuga - Stellera jūras lauvas, šķiet, dod priekšroku izolētām vietām.

Dienvidamerikas jūras lauvas- Dienvidu jūras lauvas turas pie Dienvidamerikas rietumu krasta pie Ekvadoras, Peru, Čīles, Folklenda salu, Argentīnas, Urugvajas un Brazīlijas dienvidiem.

Jūras lauvu diēta

Jūras lauvas galvenokārt ir plēsēji, kas nozīmē, ka viņi ēd galvenokārt gaļu. Tomēr viņi laiku pa laikam pusdieno uz jūras augu dzīvi un jūras aļģēm. Dažas jūras lauvu sugas ir tik gudras, ka lielo baru medībās tās koordinējas ar delfīniem, cūkdelfīniem un jūras putniem.

Zemāk ir diagramma, kurā izklāstītas dažādas zivju un citu vistiņu sugas, ar kurām barojas katra jūras lauvas pasuga.

Jūras lauvu pasugaDiēta
Austrālijas jūras lauvastelest, kalmārs, sēpija, astoņkājis, haizivis, klinšu omārs, pingvīni, vēžveidīgie
Kalifornijas jūras lauvaslasis, heks, Klusā okasu merlangs, anšovi, reņģes, akmeņzivis, nēģi, sams, kalmāri, gliemenes
Galapagu jūras lauvassardīnes, dzeltenspuru tunzivis
Jaunzēlandes jūras lauvasAntarktikas zirgzivis, Patagonijas zobenzivis, kalmāri, astoņkāji, jūras putni, vēžveidīgie, kažokādas
Stellera jūras lauvasvalrieksts, polloks, Atka skumbrija, paltuss, siļķe, kapela, plekstes zivis, Klusā okeāna menca, akmeņzivis, skulpīni, lasis, kalmāri, astoņkāji
Dienvidamerikas jūras lauvasheks, anšovi, kalmāri, astoņkāji, pingvīni, pelikāni, amerikāņu roņu mazuļi

Jūras lauvu plēsēji un draudi

Agrāk cilvēki medīja jūras lauvas pēc gaļas, jēlādām un taukiem. 1800. gados jūs varēja nopirkt Steller jūras lauvu ūsas par katru santīmu, un cilvēki tos izmantoja kā cauruļu tīrīšanas līdzekļus. Mūsdienās dažām vietējām kopienām uzturēšanas nolūkos joprojām ir atļauts medīt jūras lauvas.

Slimības un cilvēku iejaukšanās apdraud jūras lauvu populācijas, kā arī stresu pārtikā un dabiskos plēsējus. Zvejas tīkli jūras lauvām izrādās īpaši letāli, jo tie sapinušies savos tīklos un mētājas, mēģinot atbrīvoties. Tomēr, tā kā tīkli ilgstoši paliek zem ūdens, jūras lauvas bieži nevar savlaicīgi aizbēgt un noslīcināt. Zvejas āķi rada vēl vienu bīstamību jūras zīdītājiem.

Pašlaik speciālistu komandas pēta veidus, kā attīstīt cilvēku kopienas piekrastēs, kas baro apkārtējo bioloģisko daudzveidību, tostarp jūras lauvas.

Lielās baltās haizivis un vaļi-slepkavas ir dabiski jūras lauvu plēsēji. Galapagu pasugai jāuztraucas arī par klaiņojošu suņu bariem.

El Ninjo, kas ir cikliska Klusā okeāna sasilšana, ir izrādījusies postoša arī jūras lauvām, jo ​​tas ievērojami samazina viņu pārtikas krājumus un palielina slimības.

Jūras lauvu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Jūras lauvu vairošanās sezona ir atkarīga no pasugām, taču visām tām ir aptuveni 12 mēnešu grūsnības periods. Zemāk ir diagramma, kurā izklāstīti pārošanās laiki, vairošanās biotopi un vidējais mūža ilgums katram tipam.

Ņemiet vērā, ka visi jūras lauvas nebrīvē dzīvo ilgāk. Zemāk uzskaitītie vecuma diapazoni attiecas uz savvaļas dzīvniekiem. Turklāt visi jūras lauvas ir poligināli, tas nozīmē, ka viens tēviņš pārojas ar daudzām mātītēm, bet mātītes parasti pārojas tikai ar vienu tēviņu.

Var teikt, ka tāpat kā cilvēki, vīrieši cenšas nodrošināt labāko rookery - vai pārošanās vietu -, lai piesaistītu sievietes. Labākajiem vaislas biotopiem ir droša pieeja tuvējam ūdenim un kucēnu zonai, kur jauniešus vai mazuļus var pasargāt no plēsējiem. Tēviņi ar tukšām rokām aizgāja uz “vecpuišu koloniju”, kur viņi atdzīvojās, cerot uz veiksmi nākotnē.

Atkarībā no pasugām jūras lauvas vairojas akmeņainos piekrastēs vai smilšainās pludmalēs. Sugas mātītēm vai govīm parasti vienlaikus ir viens bērns vai kucēns. Ļoti reti govs piedzimst dvīņus. Vairumā gadījumu dāmas piegādes veic uz sauszemes, bet ir zināms, ka dažas to veic ūdenī. Mātes ražo pienu un atkarībā no pasugām 6 līdz 12 mēnešus baros savus pēcnācējus. Peldēšanas un medību nodarbības sākas apmēram no 2 līdz 3 mēnešiem.

PasugasPārošanās sezonaBiotopu audzēšana un kopšanaVidējais mūža ilgums
Austrālijas jūras lauvasAustrālijas jūras lauvas pārošanās sezona nav noteikta un var ilgt līdz deviņiem mēnešiem.Govis savus mazuļus audzina un kopj apmēram trīs gadus. Arī sievietes pēc kārtas auklē viens otra mazuļus, kamēr viņi dodas barībā. Arī sievietes adoptē govju mazuļus, kas mirst.25 gadi
Kalifornijas jūras lauvasMaijs - augustsMātītes brīvi lec no teritorijas uz teritoriju, lai atrastu sev tīkamāko, un parasti izvairās no pārāk agresīviem tēviņiem. Viņi vairojas gan smilšu, gan akmeņainos krastos.15 līdz 20 gadi
Galapagu jūras lauvasMaijs - janvārisVīriešiem ir jāstrādā, lai mātītes noturētu savos bārdos. Galapagu jūras lauvu mātītes ir ļoti orientētas uz sabiedrību un izveido rotaļu grupas un aukļu grafikus.15 līdz 24 gadi
Jaunzēlandes jūras lauvasDecembris - februārisJaunzēlandes jūras lauvas ir teritoriālas, un tās strādā, lai govis noturētu savos grābekļos.23 gadi
Stellera jūras lauvasMaijs - augustsTāpat kā Kalifornijas jūras lauvas, arī sievietes izvēlas savus partnerus un brīvi pārvietojas starp rookeries.15 līdz 20 gadi
Dienvidamerikas jūras lauvasAugusts - decembrisTēviņi izveido vairošanās teritorijas un agresīvi ganāmpulku mātītes. Tēviņi pat nonāks tik tālu, ka nolaupīs mazuļus, lai pievilinātu mātītes viņu harēmos.20 gadi

Jūras lauvu populācija

Dažas jūras lauvu sugas ir stabilas; citi nav. Kalifornijas jūras lauvas ir visapdzīvotākā pasuga, un Jaunzēlandes jūras lauvas ir apdraudētas. Zemāk ir tabula, kurā sīki aprakstītas katras pasugas populācijas.

PasugasAptuvenais iedzīvotāju skaitsStarptautiskās dabas aizsardzības savienības (IUCN) statussCitas iedzīvotāju klasifikācijas
Austrālijas jūras lauvas14,730ApdraudētsAustrālijas savvaļas dzīvnieku aizsardzības likumā Stellers ir uzskaitīts kā tāds, kam “nepieciešama īpaša aizsardzība”.
Kalifornijas jūras lauvas357 000Vismazāk rūpesSuga ir aizsargāta ar 1972. gada Jūras zīdītāju aizsardzības likumu, kas aizliedz medības, sagūstīšanu un uzmākšanos.
Galapagu jūras lauvas20 000 - 50 000ApdraudētsViņu dzīvotne ir daļa no aizsargājamā Ekvadoras nacionālā parka.
Jaunzēlandes jūras lauvas10 000ApdraudētsJaunzēlandes draudu klasifikācijas sistēmā jūras lauvas ir uzskaitītas kā nacionāli kritiskas.
Stellera jūras lauvas39 000Netālu no draudiemNA
Dienvidamerikas jūras lauvas265 000Vismazāk rūpesNA
Skatīt visu 71 dzīvnieki, kas sākas ar S

Interesanti Raksti