Saola

Saolas zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Artiodactyla
Ģimene
Bovidae
Ģints
Pseidorikss
Zinātniskais nosaukums
Pseudoryx nghetinhensis

Saola saglabāšanas statuss:

Kritiski apdraudēta

Saola Atrašanās vieta:

Āzija

Saola jautrais fakts:

Zinātnei zināms tikai kopš 1992. gada!

Saola Fakti

Medījums
Lapas, zāles, zāles
Vārds Jauns
Teļš
Grupas uzvedība
  • Galvenokārt vientuļnieks
Jautrs fakts
Zinātnei zināms tikai kopš 1992. gada!
Paredzamais iedzīvotāju skaits
mazāk nekā 250
Lielākais drauds
Biotopu zaudēšana un medības
Visizcilākā iezīme
Ragi, kas var izaugt līdz 50 cm
Citi vārdi)
Āzijas vienradzis
Grūtniecības periods
8 mēneši
Dzīvotne
Mitrs un blīvs mūžzaļais mežs
Plēsoņa
Cilvēks, tīģeris, krokodils
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Diennakts
Parastais nosaukums
Saola
Sugu skaits
1
Atrašanās vieta
Vjetnamas un Laosas robežas kalni
Sauklis
Zinātnei zināms tikai kopš 1992. gada!
Grupa
Zīdītājs

Saola fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Tīkls
  • Melns
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
23 jūdzes stundā
Mūžs
8 - 12 gadi
Svars
80 kg - 100 kg (176 mārciņas - 220 mārciņas)
Garums
150 cm - 200 cm (59 collas - 77 collas)
Dzimumgatavības vecums
2 - 3 gadi
Zīdīšanas vecums
6 - 8 mēneši

Saola klasifikācija un evolūcija

Saola ir antilopu suga, kas dabiski sastopama mežos uz Vjetnamas ziemeļu centra un Laosas robežas. Tie ir vieni no nesen atklātajiem lielajiem zīdītājiem pasaulē, bet tagad tiek uzskatīti arī par retākajiem, kuru aplēstais populācijas skaits ir tikai desmitiem cilvēku. Lai gan Saola ļoti līdzinās Arābijas tuksneša antilopēm, tiek uzskatīts, ka tie ir ciešāk saistīti ar savvaļas liellopiem. Saola ir tik atšķirīgs un unikāls dzīvnieks, ka pēc viņu atklāšanas 1992. gadā viņiem tika piešķirta sava taksonomiskā grupa. Tie ir neticami reti un nenotverami zīdītāji, un joprojām par Saola ir zināms ļoti maz. Saola ir pazīstama arī kā Āzijas vienradzis, kas, domājams, nav īpaši saistīts ar tās garajiem ragiem, bet vairāk fakts, ka tas ir tik reti sastopams.



Saola anatomija un izskats

Saola ir viena no raksturīgākajām antilopu sugām pasaulē, kurai raksturīgākā iezīme ir garie un asi smailie ragi, kas sēž paralēli dzīvnieka galvas augšdaļā. Šie gludie ragi ir sastopami gan sugas tēviņiem, gan sievietēm un var izaugt līdz 50 cm. Saola ķermeņa krāsa ir no kastaņbrūnas līdz sarkanai līdz gandrīz melnai, gar muguru iet tumša, šaura josla, kas beidzas ar mazu un pūkainu melnu asti. Arī Saola kājas ir melnā krāsā, taču tieši uz viņu sejas ir sastopami to raksturīgākie baltie marķējumi. Saola kažokāda ir samērā plāna un īpaši mīksta, un tā pārklāj viņu biezo ādu, kas, domājams, palīdz pasargāt viņus no pārlieku smagiem ievainojumiem no citu cilvēku ragiem.



Saola izplatīšana un biotops

Tiek uzskatīts, ka Saola atrodas tajā mežā, kas joprojām saglabājas Annamītu kalnos, kas atrodas uz robežas starp Vjetnamas ziemeļu-centrālās daļas un kaimiņos esošās Laosas robežu. Lai arī tiek uzskatīts, ka tie pastāv noteiktās jomās, pienācīgas oficiālas aptaujas trūkuma dēļ neviens to īsti nezina. Tomēr tie ir atzīmēti 15 nelielās meža kabatās starp abām valstīm, parasti vidēja augstuma diapazonā (no 400 līdz 1000 metriem virs jūras līmeņa). Saola visbiežāk sastopama blīvos, mūžzaļajos mežos, kas ir mitri un ar labu tekoša ūdens avotu. Vietējie iedzīvotāji apgalvo, ka Saola vasaras mēnešus pavada tālāk pa Alpu nogāzēm, ziemas laikā dodoties uz leju, kad augstāk esošie ūdens avoti ir sausi un tāpēc ir arī mazāk ēdama.

Saola Uzvedība un dzīvesveids

Tiek uzskatīts, ka Saola ir diennakts dzīvnieks, kas nozīmē, ka tie ir visaktīvākie dienas un gaismas stundās, iespējams, atpūšas ārpus redzesloka, lai nakts aizsegā pasargātu sevi no plēsējiem. Tiek uzskatīts, ka viņi parasti dzīvo vientuļu dzīvesveidu, lai gan ziņas par nelielām Saola grupām nav zināmas. Tajos visbiežāk ir divi vai trīs indivīdi, taču ciema iedzīvotāju apgalvojumi liecina, ka viņi var pulcēties ganāmpulkos, kuros ir līdz septiņiem dalībniekiem. Tiek uzskatīts, ka Saola vīrietis ir ļoti teritoriāls un klīst daudz lielākā diapazonā nekā viņu sievietes, lai gan tiek uzskatīts, ka viņi visu atzīmē savu teritoriju, izmantojot lipīgu, smirdošu šķidrumu, kas izdalās no viņu lielajiem augšžokļa dziedzeriem. Tiek uzskatīts, ka viņi ir kalnu migranti noteiktās teritorijās, sekojot ūdens piegādēm nogāzēs augšup un lejup.



Saola pavairošana un dzīves cikli

Šķiet, ka Saolas vairošanās sezona sakrīt ar lietus sezonas sākumu, kas Vjetnamā ir aptuveni no februāra līdz martam un kaimiņos esošajā Laosā no aprīļa līdz jūnijam. Tiek uzskatīts, ka tēviņi atrod mātīti, kas bieži apdzīvo nelielu tēviņu diapazona daļu. Pēc pārošanās tiek uzskatīts, ka mātītes pēc grūsnības perioda, kas, domājams, ilgst no 7 līdz 8 mēnešiem, dzemdē vienu teļu (līdzīgi kā citas liellopu sugas). Mātīšu apakšpusē ir četri sprauslas, no kurām mazuļi var zīst pienu, bet par maz tveramās Saolas reprodukciju vai vispārējo dzīves ciklu joprojām ir zināms ļoti maz. Tiek uzskatīts, ka viņi savvaļā dzīvo no 8 līdz 11 gadiem.

Saola diēta un laupījums

Tāpat kā visas citas antilopu sugas un patiešām liellopi, arī Saola ir zālēdājs dzīvnieks, kurš izdzīvo ar diētu, kas sastāv tikai no augiem un augu vielām. Lai gan dabiskajā vidē par Saola ir ļoti maz ierakstu, tiek uzskatīts, ka tie galvenokārt barojas ar vīģes lapām un citiem kokiem un krūmiem, kas aug pie mitrajiem upes krastiem. Tiek uzskatīts, ka Saola barojas arī ar šo augu augļiem, sēklām un ogām, kā arī grauzdē zāles un zāles, kas aug uz zemes, nevis virs tās. Ir zināms, ka viņi pārlūko dzīvniekus, kuri visā dzīvotnē grauž no auga uz augu, un gandrīz vienmēr tiek atrasti netālu no svaiga, tekoša ūdens avota, piemēram, nelielas lēni braucošas upes vai kalnu straumes.

Saola plēsēji un draudi

Lai gan joprojām ir maz zināms par reto Saola, kas dzīvo dziļi džungļos, tiek uzskatīts, ka tos galvenokārt ir upurējuši lielāki dzīvnieki, tostarp tīģeri un krokodili, ar kuriem viņiem ir kopīgas dzīves vietas. Tomēr lielākais drauds Saolai ir viņu medības pēc ragiem, kas vietējiem iedzīvotājiem ir ļoti vērtīga trofeja. Ne tikai to, bet arī viņi parasti tiek noķerti slazdos, kas paredzēti citiem dzīvniekiem un kurus ir nopietni skārusi dzīvotņu zaudēšana gan mežu izciršanas, gan augošo cilvēku apmetņu dēļ auglīgajās zemienēs ap kalnu pamatni, kur viņi kādreiz būtu bijuši visbiežāk klejoja.



Saola Interesanti fakti un funkcijas

Saola ir viens no nesen atklātajiem lielajiem zīdītājiem, jo ​​zinātne to pirmo reizi uzzināja nesen 1992. gada maijā. Veicot kopīgu aptauju, kuru veica Vjetnamas Mežsaimniecības ministrija un WWF, tika pamanīti unikālie Saolas ragi. vietējo mednieku mājās, kā rezultātā tika veikta izmeklēšana par dzīvnieku un teritorijām, kurās tas dzīvoja. Gandrīz visa informācija, kas pastāv uz Saola, patiesībā nāk no 13 personām, kuras pēc viņu atklāšanas tika turētas nebrīvē (6 Vjetnamā un 7 Laosā), un no vietējo ciema iedzīvotāju ziņojumiem. Skumji, ka visi šie, izņemot divus, Saola indivīdi nomira, kamēr studēja, un nekur pasaulē nebrīvē nav atrodama Saola, jo šķiet, ka viņi nemaz neizdzīvo labi apstākļos, izņemot tos, kuriem viņi dabiski ir pielāgojušies un attīstījušies .

Saolas attiecības ar cilvēkiem

Kādreiz tika uzskatīts, ka Saola galvenokārt dzīvo vairāk zemienes mežos kalnu pamatnes virzienā. Tomēr, pieaugot cilvēku apdzīvotajām vietām, viņi ir nogāzti arvien augstāk nogāzēs un tagad nespēj iekļūt lielākajā daļā savu vēsturisko mežu, jo to vienkārši vairs nav. Cilvēki agrāk ir medījuši īpaši kā sugu, un šodien mednieki joprojām ir vieni no lielākajiem Saola draudiem. Viņus kā aizsargājamas sugas nevar medīt, bet tie bieži tiek aizķerti ar slazdiem un slazdiem, kas izvietoti mežos, kur tie pastāv, galvenokārt mežacūku un briežu ķeršanai. Neskatoties uz to, tiek veikts plašs darbs visā to dabiskajā areālā, lai nodrošinātu, ka tie biežāk sastopami aizsargājamo mežu apgabalos, kur nav tik liels medību un malumedniecības risks.

Saolas aizsardzības statuss un dzīve šodien

Mūsdienās IUCN ir norādījusi, ka Saola ir dzīvnieks, kura dabiskā vide ir kritiski apdraudēta. Neskatoties uz to, ka nav veikts oficiāls apsekojums, IUCN lēš, ka populācija varēja būt tik maza kā 250, kad Saola pirmo reizi tika reģistrēta 1992. gada vasarā, un tiek uzskatīts, ka kopš tā laika skaita pieaugums ir ievērojami samazinājies cilvēku apmetņu pieaugums. WWF apgalvo, ka Saola atpazīstamība, atšķirtspēja un unikalitāte padara to par vienu no lielākajām saglabāšanas prioritātēm Indoķīnas reģionā šodien. Nupat tika izveidots neliels 61 kvadrātjūdzes liels rezervāts Kvangnamas provincē Vjetnamas centrā, īpaši, lai mēģinātu aizsargāt mūsdienās sarūkošos Saolas iedzīvotājus.

Saolas apdraudēto sugu infografika
Saola ir viena no visvairāk apdraudētajām sugām pasaulē
Skatīt visu 71 dzīvnieki, kas sākas ar S

Kā teikt Saola ...
DāņuSaola
VācuVietnamesisches Waldrind
AngļuSaola
SpāņuPseudoryx nghetinhensis
SomuSaola
FrančuSaola
Ebreju valodāSeula
UngāruVjetnamas antilope
Itāļu valodaPseudoryx nghetinhensis
JapāņuSaora
AngļuSaola
PoļuSaola
PortugāļuPseudoryx nghetinhensis
ZviedruVietnamantilop
VjetnamiešuSao la
ĶīniešuDienvidu centrālā antilope
Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija
  8. Saola informācija, pieejama šeit: http://www.ultimateungulate.com/artiodactyla/Pseudoryx_nghetinhensisFull.html
  9. Saola Conservation, pieejams šeit: http://wwf.panda.org/about_our_earth/species/profiles/mammals/saola/
  10. Saola fakti, pieejami šeit: http://www.edgeofexistence.org/mammals/species_info.php?id=1404

Interesanti Raksti