Ziemeļbrieži

Ziemeļbriežu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Artiodactyla
Ģimene
Cervidae
Ģints
Rangifers
Zinātniskais nosaukums
Rangifer Tarandus

Ziemeļbriežu aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Ziemeļbriežu atrašanās vieta:

Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika
Okeāns

Ziemeļbriežu fakti

Galvenais laupījums
Zāle, garšaugi, ogas
Dzīvotne
Meži tuvu Arktikas tundrai
Plēsoņa
Cilvēks, Lāči, Vilki
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Zāle
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Pazīstams arī kā Caribou

Ziemeļbriežu fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
50 jūdzes stundā
Mūžs
12-15 gadi
Svars
60-320kg (132-705lbs)

'Katru gadu ar kājām ceļo vairāk zemes platības nekā jebkura cita būtne, kas klīst pa Zemi.'

Ziemeļbrieži ir nedaudz kļuvuši par dīvainu radību. Stāsti par spēju lidot, lai vilktu Ziemassvētku vecīša kamanas, un citi šādi stāsti ir padarījuši tos par jautru uzmanību gan jauniem, gan veciem cilvēkiem. Tomēr ir daudz ko uzzināt par šiem lielajiem dzīvniekiem, kas visā pasaulē sastopami aukstākā klimatā.

Ziemeļbrieži ir viena no otrajām lielākajām briežu sugām aiz karibu. Ir zināms, ka šie dzīvnieki, ceļojot visu gadu, aptver 3100 kvadrātjūdzes zemes. Ceļojot ganāmpulkos, ziemeļbrieži var ļoti aizsargāt citus dalībniekus savā grupā. Ziemeļbrieži lielākoties ir maiga un atvieglota būtne.



3x pārsteidzoši ziemeļbriežu fakti

  • Ziemeļbriežiem ir iespēja izmantot degunu, lai sasildītu elpojamo gaisu, pirms tas nonāk plaušās.
  • Zelta ērgļi, piedzimstot, ir vieni no lielākajiem ziemeļbriežu teļu plēsējiem.
  • Zinātnieki ir pētījuši ziemeļbriežus vairāk nekā divus gadsimtus.

Ziemeļbriežu zinātniskais nosaukums

Rangifer Tarandus ir ziemeļbriežu zinātniskais nosaukums. Rangifers sākotnēji ir pazīstams kā mazs zvaigznājs, kas atrasts starp Kassiopeijas un Camelopardalis zvaigznājiem. Latīņu valodā gan Rangifer, gan Tarandus nozīmē ziemeļbriežus, kuru vispārīgais nosaukums ir Rangifer, bet īpašais - Tarandus.



Ziemeļbriežu fiziskās īpašības

Kaut arī ir dažādi ziemeļbriežu veidi, kuru izmērs dažādās sugās var atšķirties, parastie ziemeļbrieži pie pleciem stāv vidēji 4 pēdas. Šie dzīvnieki var izaugt līdz sešām pēdām. Tas ir tikpat garš kā divguļamā gulta.

Ziemeļbriežu svars var būt ļoti dažāds. Vidējā ziemeļbriežu sieviete sver aptuveni 240 mārciņas, kas ir divreiz smagāka nekā vidējais astoņkājis. Vīrieša vidējais svars ir 365 mārciņas, nedaudz mazāks par pusi no svara grizli lācis . Tomēr ir reģistrēts, ka daži ziemeļbrieži var sasniegt pat 700 mārciņas. Tā ir vidējā automašīnas svara piektā daļa.

Lai tos pasargātu aukstajos Arktikas apstākļos, kādos viņi dzīvo, ziemeļbriežiem ir bieza kažokāda, kas aptver visu ķermeni. Šo kažokādu veido dobie mati, kas ļauj iesprostot un sildīt gaisu, lai ziemeļbrieži būtu silti. Šie izolētie dobie mati arī dod dzīvniekam lielāku peldspēju ūdenī, lai vajadzības gadījumā peldētu. Šī funkcija ievērojami atvieglo upju šķērsošanu migrācijas laikā. Ziemeļbriežu kažokāda var būt viena no daudzajām brūnā toņos gaiši bēšā krāsā. Baltas plankumi ir uz krūtīm, vēdera, kakla un zonās virs nagiem.

Ziemeļbriežu nagi ir noderīgi instrumenti, kas ir svarīgi viņu izdzīvošanai. Nagi ir plaša izmēra. Ziemā nagi ir cieti, ļaujot ziemeļbriežiem sagriezties sniegā un ledū, lai tos vilktu. Siltākā sezonā ziemeļbriežu nagi kļūst mīkstāki un ļauj vieglāk peldēties un satverties dubļos. Ir atšķirīga skaņa, kas rodas, kad cīpslas berzējas pāri naglu kaulam.

Gan ziemeļbriežu tēviņiem, gan sievietēm aug ragi. Tomēr ziemeļbriežu ragu vīrieši parasti ir divreiz lielāki. Vīriešu ragus apņemošais samts mēdz nokrist augusta beigās. Viņi nomet savus ragus pēc rudens rievas, kas notiek oktobra vai novembra beigās. Sievietes ragus nemēdz izmest līdz pavasarim.

Ziemeļbrieži (Rangifer Tarandus)

Ziemeļbriežu uzvedība

Ziemeļbrieži var skriet līdz 50 jūdzēm stundā! Papildus tam, ka ziemeļbrieži ir ātri sprinteri, tie ir arī migrācijas čempioni. Ir zināms, ka dzīvnieki vienā gadā nobrauc vairāk nekā 3100 jūdzes - tikpat garu kā pašpārvarēšanas skrējiens, pasaulē garākā sertificētā pēdu trase.

Ziemeļbrieži ceļo lielos iepakojumos, kuros vasaras mēnešos jebkurā laikā var atrasties desmitiem tūkstošu dzīvnieku. Šīs grupas ir pazīstamas kā ganāmpulks. Zinātnieki uzskata, ka tas nodrošina atbrīvojumu no odiem, marmora mušām un deguna botu mušām, kas ziemeļbriežiem var kļūt apgrūtinošas. Kad laika apstākļi sāk atdzist, ganāmpulks sāk retināties. Šajā laikā ganāmpulki var samazināties tik maz, cik vienlaicīgi būtu tikai desmit locekļi. Tas bieži notiek riesta sezonā, kas notiek rudenī. Tas ir arī laiks, kad vairošanās visbiežāk notiek ganāmpulkā.



Ziemeļbriežu dzīvotne

Jūs atradīsit ziemeļbriežus, kas dzīvo polārajā un arktiskajā klimatā. Lielākā daļa ziemeļbriežu ir ziemeļu puslodē. Ganāmpulki ir pamanīti Eiropā, Āzijā un Ziemeļamerikā. Dzīvnieki dod priekšroku mežiem, jo ​​šīs vietas ir piepildītas ar pārtikas resursiem, kas dzīvniekam nepieciešami izdzīvošanai. Biezais koku klājums, piemēram, priedes, egles un citi skujkoki, dod ziemeļbriežiem vietas gulēšanai. Šie koki piedāvā zināmu aizsardzību no laika apstākļu elementiem un no plēsēju viegli pamanāmiem.

Ziemeļbriežu pasugu atrašanās vieta visā pasaulē

Ir zināms, ka šodien uz Zemes klīst sešas galvenās ziemeļbriežu pasugas. Tie ietver sekojošo:

  • Svalbāras ziemeļbrieži- Atrasta Norvēģijas Svalbāras arhipelāgā, tā ir mazākā reģistrēto ziemeļbriežu pasuga.
  • Somijas meža ziemeļbrieži- Šī ziemeļbriežu pasuga ir reta un klasificēta kā apdraudēta šķirne. Somijas ziemeļbrieži ir izplatīti Krievijas Karēlijā un provincēs, tostarp Ziemeļkarēlijā, Kainū un Savonijā Somijas dienvidos.
  • Boreal Woodland caribou- Plašāk pazīstams kā Woodland caribou, Boreal Woodland caribou dzīvo Kanādas un Ziemeļamerikas mežos.
  • Neauglīgs zemes karibū- Šajā ziemeļbriežu pasugā ietilpst arī Porcupine caribou. Šie dzīvnieki ir sastopami visā Kanādas teritorijā, ieskaitot Nanavutu un Ziemeļrietumu teritorijas. Ir bijuši arī ieraksti par neauglīgo karibu, kas klīst visā Kitaa, Grenlandē.
  • Eirāzijas Tundras ziemeļbrieži- Šo ziemeļbriežu pasugu sauc arī par kalnu ziemeļbriežiem, baudot Skandināvijas pussalas rietumu atmosfēru. Lielākā daļa šo ganāmpulku atrodas Norvēģijā.
  • Pērlija karibu- Mazākais no Ziemeļamerikas karibū, šie ziemeļbriežu radinieki dzīvo Nanavutas Augstas Arktikas salā, kā arī Kanādas ziemeļrietumu teritorijās.

Ziemeļbriežu diēta

Klasificēti kā zālēdāji, ziemeļbrieži dzīvo ar augu un veģetācijas diētu. Daži no ziemeļbriežu iecienītākajiem ēdieniem ir vītolu un bērzu lapas, sēnes, grīšļi, kokvilnas zāle un zemes veģetācija. Dzīvnieki patiešām bauda augļus un ogas, ja tādas ir pieejamas. Tomēr, lai gan šie ēdieni ir labi kā izturēšanās, to pārmērīga ēšana ziemeļbriežiem nav veselīga.

Aukstākos gadalaikos, kad augi un veģetācija ir ierobežoti, ziemeļbrieži izmanto savu spēcīgo ožu, lai ķērpjus atrastu zem sniega. Izmantojot cietos nagus, lai izlauztos cauri sniega un ledus segumam, dzīvnieki var piekļūt šai barībai. Govis šajās situācijās izmantos savus ragus, lai palīdzētu piekļūt ķērpjiem. Vidēji ziemeļbrieži katru dienu patērēs no 9 līdz 18 mārciņām pārtikas.

Kaut arī ziemeļbrieži nav pirmā izvēle pārtikā, ir zināms, ka ziemeļbrieži no tā ēd mazos grauzējus. Tas viņiem dod iespēju uzturā uzturēt vajadzības un uzturā uzturēt vajadzību pēc olbaltumvielām un dzelzs.



Ziemeļbriežu plēsēji un draudi

Dzīvojot savvaļā, ziemeļbrieži saskaras ar dažāda veida plēsēju draudiem. Visizplatītākie ziemeļbriežu upuri ir vilki, zelta ērgļi un lācis. Tomēr, nogalinot, citi gaļēdāji dzīvnieki patērēs ziemeļbriežu gaļu.

Cilvēki ir vieni no lielākajiem ziemeļbriežu plēsējiem. Viņi medī dzīvniekus pēc gaļas, jēlādām un kažokādām. Kažokādu izmanto, lai izveidotu siltu apģērbu ārkārtīgi aukstiem laika apstākļiem. Ādas ir miecētas. Tas rada ūdensizturīgu ādas materiālu, kas ir ideāli piemērots kurpju, telšu un apģērba izgatavošanai.

Kaut arī pieradinātie ziemeļbrieži bieži neuztraucas par plēsējiem, kas apdraud viņu iztiku, pastāv arī cita veida draudi. Lielākajai daļai ziemeļbriežu, kas tiek turēti nebrīvē, netiek nodrošināts piemērots vides veids, lai uzturētu viņu dzīvesveidu. Tas var izraisīt dzīvnieku nāvi depresijas, slimību un pat bada dēļ, ja netiek nodrošināti pareizie pārtikas veidi.

Ziemeļbriežu reprodukcija un dzīves cikli

Ziemeļbriežu vairošanās sezona notiek no oktobra sākuma līdz novembra beigām. Tas ir pazīstams kā kritiena riests. Tēviņš vairošanās laikā no ganāmpulka izvēlas 5-15 mātītes, lai izveidotu harēmu. Lai sagatavotos šim ikgadējam notikumam, tēviņš noberzīs samtu no ragiem. Viņu ķermenis sāk palielināties ar kakla pietūkumu un matu krēpu veidošanos zem kakla.

Ziemeļbriežu grūtniecības kopējais grūsnības periods ir 228-234 dienas. Lai sagatavotos mazuļu dzimšanai, govis pamet ganāmpulku un pavasarī dodas uz kopēju atnešanās vietu. Parasti mātēm vienlaikus dzemdē vienu teļu. Ir reti gadījumi, kad dvīņi piedzimst mātei. Šis ir vienīgais metiens ziemeļbriežu mātītēm šajā gadā.

Teļi zīda pirmo dzīves nedēļu. Pēc šī perioda viņu uzturā tiek pievienoti cietie ēdieni. Līdz divu nedēļu vecumam mazuļi visbiežāk dubulto savu dzimšanas svaru. Bērna atšķiršana sākas apmēram sešu mēnešu vecumā. Tomēr mazuļi pirmo gadu paliks pie mātes. Savvaļā dzīvojošo ziemeļbriežu vidējais paredzamais dzīves ilgums ir 15 gadi. Šis laika ilgums ir vēl mazāks mājdzīvniekiem, jo ​​viņiem trūkst tādas pašas stimulācijas kā to dabiskajos biotopos.

Ziemeļbriežu populācija

Ir 2,1 miljons ziemeļbriežu un karibu ganāmpulku, kas dzīvo dažādos pasaules reģionos. Tā ir mazāk nekā puse iedzīvotāju, par kuriem ziņots 1996. gadā. Tajā laikā pētnieki lēš, ka uz Zemes klīst 4,7 miljoni ganāmpulku.

Iedzīvotāju skaita samazinājumam ir daudz iemeslu. Pirmkārt, vide, kurā ziemeļbrieži ir pakļauti pajumtei un pārtikai, cilvēka attīstības gaitā samazinās. Vilku un lāču populācijas pieaugums arī vairāk apdraud dzīvniekus. Visbeidzot, cilvēku medības uz kažokādām joprojām apdraud šos dzīvniekus.

Skatīt visu 21 dzīvnieki, kas sākas ar R

Interesanti Raksti