Jenotsuns

Jenotsuņu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Canidae
Ģints
Nyctereutes
Zinātniskais nosaukums
Nyctereutes procyonoides

Jenotu suņu aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Jenotsuņa atrašanās vieta:

Āzija
Eirāzija
Eiropa

Jenotsuņa fakti

Galvenais laupījums
Vardes, zivis, grauzēji
Atšķirīga iezīme
Izveicīgas priekšējās ķepas un smails purns
Dzīvotne
Biezi meži tuvu ūdenim
Plēsoņa
Lapsas, vilki, savvaļas kaķi
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
8
Dzīvesveids
  • Komplekts
Mīļākais ēdiens
Vardes
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Vienīgais ziemas guļas suns!

Jenotsuņa fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Dzeltens
  • Melns
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
25 jūdzes stundā
Mūžs
3 - 8 gadi
Svars
3kg - 10kg (6,6 mārciņas - 22 mārciņas)
Garums
50 cm - 65 cm (19,6 collas - 26 collas)

'Jenotsuņi var kāpt kokos, peldēt un nirt zem ūdens'



Jenotsuņi dzīvo Eiropā un Āzijā. Lai gan tie izskatās līdzīgi jenoti , tie nav saistīti ar viņiem. Šie dzīvnieki ir visēdāji un ir aktīvi naktī un dienas laikā. Viņu dzīves ilgums ir no 6 līdz 11 gadiem. Tie ir sabiedriski dzīvnieki, kas dzīvo pāros vai mazās grupās.



Neticami jenotsuņu fakti!

• Šie dzīvnieki ir cieši saistīti ar lapsu
• Viņiem ir metiens vidēji 6 mazuļiem
• Viņi ēd putnus, zivis, kukaiņus un augļus
• Šīm radībām ir ļoti slikta redze
• Viņi pārziemo ārkārtēju sniega vētru laikā



Jenotsuņa zinātniskais nosaukums

Šo dzīvnieku zinātniskais nosaukums ir Nyctereutes procyonoides. Grieķu vārdi Nyctereutes procyonoides nozīmē nakts klaidoņus. Vārds tiek sadalīts šādā veidā: nykt (nakts), ereutes (klaidonis). Japāņu jenotsuns, japāņu āpsi, tanuki, manguts un Neoguri ir citi nosaukumi, kas saistīti ar šo zīdītāju. Neoguri ir korejiešu nosaukums šiem dzīvniekiem.

Manguts jeb tanuki ir pasuga ar mazāku galvaskausu un mazākiem zobiem nekā japāņu jenotsuns. Korejas jenotsuns (jeb Neoguri) un Ussuri jenotsuns ir vēl divas pasugas.

Jenotsuns pieder Canidae ģimenei un pieder Mammalia klasei.



Jenotsuņa izskats

Šo dzīvnieku biezais mētelis ir brūnu, pelēku, iedeguma un melnu matu sajaukums. Tam ir melna aste un melna josla pāri pleciem. Jenotsuņiem ir divas tumšas acis un ausis, kas ir līdzīgas lapsas ausīm.

Japānā un Ķīnā ir daži manguti jeb tanuki ar tīras baltas kažokādas mēteli. Teiciens ir tāds, ka, ja redzat pilnīgi baltu tanuki, jūs varat sagaidīt veiksmi, kas jums parādīsies. Diemžēl šos tanuki reti redz.

Pieaugušā cilvēka garums ir no 20 līdz 27 collas. Ja jūs sakārtotu 13 golfa bumbuļus līdz galam, tie būtu vienādi ar 27 collu gara jenotsuņa garumu. Pieauguša dzīvnieka svars svārstās no 9 līdz 20 mārciņām. Piemēram, 20 mārciņu jenotsuns sver apmēram tādu pašu svaru kā divi vidēja izmēra mājas kaķi . Smagākais jenotsuns var iegūt 22 mārciņas.

Viņiem ir slikta redze, bet izcila oža. Tas viņiem palīdz atrast upuri, īpaši, ja medī naktīs.

Jenotsuņa suns gudrs tuvplāna portrets ziemas mežā

Maskēta seja

Kopā ar melniem matiem uz kakla šiem dzīvniekiem ir melni mati uz deguna un melni gredzeni ap abām acīm. Šī melno matu maska ​​padara šo dzīvnieku līdzīgu jenotam. Tagad jūs zināt, kā tas ieguva savu vārdu! Bet tas faktiski nav saistīts ar jenotu. Faktiski tā tuvākais radinieks ir lapsa .

Jenotsuņa uzvedība

Šis zīdītājs ir sabiedrisks un dzīvo divatā vai kopā ar nelielu ģimeni. Jenotsuņu grupu sauc par baru. Viņi cenšas izvairīties no redzēšanas, bet kļūs agresīvi, ja jutīsies apdraudēti.

Šī dzīvnieka brūnais mētelis ļauj tam saplūst ar apkārtējo vidi kā aizsardzību pret plēsējiem. Šie zīdītāji var arī peldēt un kāpt kokos, lai izvairītos no draudiem. Spēja kāpt kokos ir īpašība, kas viņiem ir kopīga ar vienu citu dzīvnieku no Canidae ģimenes, proti, ar pelēko lapsa .

Jenotsuņa dzīvotne

Jenotsuņi dzīvo Eiropā un Āzijā. Konkrēti, viņi dzīvo Ķīnā, Japānā, Krievijā, Vjetnamā, Ziemeļkorejā, Dienvidkorejā, Austrijā, Francijā, Ungārijā, Polijā, Rumānijā, Slovākijā, Vācijā, Zviedrijā un Somijā.

Šie dzīvnieki dzīvo mērenā klimatā. Viņu dzīvesvietā ietilpst skujkoku un platlapju meži kā arī zālāji . Ir zināms, ka viņi dzīvo arī pilsētās.

Šie zīdītāji dzīvo urbumos, kas atrodas biezas veģetācijas apgabalos, kur viņi var paslēpties un saplūst ar savu vidi. Kad barība dzīvesvietā kļūst maza, šie zīdītāji migrē, lai atrastu jaunu teritoriju, kur laupījumu ir daudz. Tie ir pielāgojami un var pārvietoties lielos attālumos, lai atrastu pārtikas avotu.

Šo dzīvnieku darbība ziemā no decembra līdz februārim palēninās. Viņi pārziemo, bet tikai nopietnu sniega vētru laikā. Viņi atrod pamestu kapu, ko izveidojis a āpsis vai citu dzīvnieku un apmesties aukstā laika mēnešos. Šie zīdītāji pārziemo pāros.

Jenotsuņu diēta

Ko šie dzīvnieki ēd? Šie dzīvnieki ir visēdāji. Tas ēd putni , kukaiņi , ķirzakas , čūskas , un pelēm . Ēdienkartē ir arī augi, ogas un rieksti. Šis zīdītājs var peldēt, tāpēc tas notver vardes , krabji un zivis upēs un strautos.

Daži jenotsuņi dzīvo pilsētvidē, kur savvaļas dzīvnieku ir maz. Tātad ir zināms, ka viņi rakņājas caur atkritumu tvertnēm un ēd cilvēku izmestās atliekas. Dažreiz jenotsuņi nozog olas no putnu ligzdām. Īsāk sakot, viņi pielāgojas ēšanai, kas ir viņu vidē, un dažreiz tos sauc par atkritumu savācējiem.

Jenotsuņu plēsēji un draudi

Šiem dzīvniekiem ir daži plēsēji, tostarp āmrija , vilki , lūši , Zelta Ērgļi , un pieradināti suņi . Ja dzīvnieks nevar aizbēgt no plēsēja, tam ir tikai zobi un nagi, kurus izmantot aizsardzībai. Daudzi no tās plēsējiem ir spēcīgāki un var pārspēt šo zīdītāju.

Cilvēki ir vēl viens drauds šiem dzīvniekiem. Ir pieprasījums pēc jenotsuņa kažokādas, tāpēc tos dažreiz notver malumednieku izliktie slazdi. Turklāt Japānā šie dzīvnieki ir virtuves veids.

Jenotsuņi, kas dzīvo pilsētas vidē netālu no mājām, tiek uzskatīti par kaitēkļiem, jo ​​tie var pārnest slimību mājdzīvniekiem un pat cilvēkiem. Dažreiz viņi tiek saindēti vai nošauti, ja viņi nonāk šajās vidēs. Viņus var nogalināt, mēģinot šķērsot ceļus arī aizņemtos rajonos.

Neskatoties uz visiem plēsējiem un draudiem, šo dzīvnieku oficiālais aizsardzības statuss ir Vismazāk rūpes . Viņu populācija tiek klasificēta kā stabila.

Jenotsuņu pavairošana, zīdaiņi un dzīves ilgums

Šo dzīvnieku pārošanās sezona sākas februārī un ilgst līdz aprīlim. Sieviete izdala smaržu, lai norādītu, ka ir gatava pāroties. Trīs vai četri tēviņi cīnās par viņu, lai redzētu, kurš ir spēcīgākais. Kad sieviete un vīrietis ir izveidojušies pāri, viņi ir dzīves biedri. Tas nozīmē, ka tie ir monogāmi.

Sievietes grūtniecības periods ir no 60 līdz 70 dienām. Jenotsuņu mazuļi, pazīstami arī kā mazuļi , ir dzimuši aprīlī vai maijā. Mātītei parasti ir seši mazuļi vienā metienā, bet ir bijuši metieni, kuros ir pat 15 vai 16 mazuļi. Gan tēviņi, gan sievietes palīdz rūpēties par mazuļiem.

Šie mazuļi piedzimst akli ar plānu rupju matiņu kārtu. Viņi sver divas līdz sešas unces. Sešas unces jenotsuņu mazuļa svars ir tāds pats kā lolojumdzīvnieku kāmja. Pēc desmit dienām mazuļiem acis atveras. Pirmās 40 līdz 60 dzīves dienas viņus baro, bet trīs nedēļu vecumā sāk ēst dažus cietos ēdienus.

Kucēni paliek pie vecākiem līdz četru ar pusi mēnešu vecumam. Pēc tam viņi iziet un dzīvo patstāvīgi. Viņi sasniedz pilngadību 10 mēnešu vecumā. Šo zīdītāju dzīves ilgums ir no 6 līdz 11 gadiem. Vecākais japāņu āpšu jeb jenotsuns nomira 16 gadu vecumā. Viņu sauca Tanu, un tas dzīvoja kopā ar ģimeni Japānā.

Kad šie zīdītāji noveco, viņi var uzņemt parazītus un blusas, kā arī attīstīt kašķus. Dažos gadījumos ir zināms, ka viņi pārvadā trakumsērgu.

Jenotsuņu populācija

Šo dzīvnieku aizsardzības statuss ir vismazākā problēma. Lai gan viņu precīza populācija daudzās jomās nav zināma, zinātnieki lēš, ka Somijā ir aptuveni 120 000 pieaugušu jenotsuņu.

Šī zīdītāja populācija tiek klasificēta kā stabila galvenokārt tāpēc, ka tā ir pielāgoties spējīga būtne, kas var atrast pārtiku un pajumti dažādās vidēs.

Jenotsuns zooloģiskajā dārzā

• Uzziniet vairāk par jenotsuņiem jeb tanuki vietnē Zooloģiskais dārzs Atlanta

Skatīt visu 21 dzīvnieki, kas sākas ar R

Interesanti Raksti