Jenots

Jenotu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Procyonidae
Ģints
Procyon
Zinātniskais nosaukums
Procyon Lotor

Jenotu saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Jenots atrašanās vieta:

Eiropa
Ziemeļamerika

Jenots fakti

Galvenais laupījums
Zivis, rieksti, ogas, kukurūza
Dzīvotne
Mežzemes platības tuvu ūdenim
Plēsoņa
Bobcat, lapsas, vilki, kalnu lauvas
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
5
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Zivis
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Zināms, ka mazgā savu ēdienu pirms ēšanas!

Jenots fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
15 jūdzes stundā
Mūžs
12-16 gadi
Svars
3,5–9 kg (7,7–19,8 mārciņas)

Jenots ir vidēja izmēra lācim līdzīgs zīdītājs, kurš sākotnēji tika atrasts tikai Ziemeļamerikā. Sakarā ar tīšu jenota ieviešanu citās valstīs, parasto jenotu tagad var atrast arī Eiropā un Japānā.



Jenots vidēji ir aptuveni 70 cm no jenots deguna līdz jenots astes galam. Pilnībā pieaudzis jenots var svērt līdz 10 kg un nebrīvē var dzīvot līdz 20 gadiem. Jenotu savvaļā tomēr mēdz būt daudz mazāks dzīves ilgums.



Jenots sākotnēji apdzīvoja blīvi mežainus apgabalus un lielus mežus, taču mūsdienās jenots ir pielāgojies dzīvošanai kalnainos un mitrākos biotopos. Jenots ir arī tuvojies cilvēku kopienām, jo ​​jenoti ļoti viegli var atrast pārtiku, taču daudzi māju īpašnieki tos uzskata par kaitēkļiem.

Jenoti ir pelēki, visēdāji dzīvnieki, kas pārdzīvo diētu, kurā ietilpst kukaiņi, augi un mazi dzīvnieki, piemēram, zivis un gadījuma putns. Jenoti mēdz būt nakts, taču nereti jenots tiek pamanīts dienas laikā.



Jenotsu raksturīgākā iezīme ir melnā maska, kas atrodas ap jenota acīm. Jenotam ir biezs kažokādas slānis, kas to aukstā ziemā uztur siltu, un jenotiem ir arī īpaši jutīgas un izveicīgas priekšējās ķepas, un jenoti vēro durvju pogu pagriešanu un burku atvēršanu.

Jenoti barojas ar pārtiku, un jenoti bieži atrodas ūdens tuvumā. Ir novērots, ka jenoti pirms to lietošanas mazgā pārtiku ūdenī! Kaut arī šīs uzvedības cēloņi nav īsti zināmi, tiek uzskatīts, ka jenots priekšējo ķepu pieskāriena sajūta ir paaugstināta, ja tā ir mitra.

Viņu skaits ir aptuveni desmit dažādu jenotu sugu, kuru izmērs ir atšķirīgs, bet pēc izskata maz atšķiras, un tās sastopamas visā Amerikā. Pieskāriena sajūta jenotam ir vissvarīgākā, un viņu veiklās priekšējās ķepas ir pārklātas ar smailu pārklājumu, lai tās pasargātu, kad tās netiek izmantotas ēšanas atvieglošanai.



Jenoti mēdz pāroties ziemas beigās līdz agram pavasarim no janvāra līdz martam. Tomēr ir zināms, ka vairāk dienvidu jenots sugu pārojas vēlāk, pārošanās sezona bieži ilgst līdz jūnijam. Pēc apmēram 2 mēnešu grūsnības jenots mātīte dzemdēs apmēram 5 jenots mazuļus, kurus dēvē arī par komplektiem vai mazuļiem.

Jenotu komplekti ir dzimuši akli un nedzirdīgi, un abas maņas parādās ar pirmo mēnesi. Jenotu mazuļi nedzimst bez matiem, bet tiem ir gaišas kažokādas slānis, un atšķirīgā melnā maska ​​ir redzama jau kopš dzimšanas. Jenotu komplekti parasti ir aptuveni 10 cm gari, un to svars ir aptuveni 75 g.

Jenots pēdu fakti

  • Jenotiem ir četras pēdas ar pieciem pirkstiem, kuru abas priekšējās aizmugurējās kājas dod jenotam lielāku stabilitāti, skrienot un kāpjot.
  • Jenots zem kājām ir ar pliku zoli un plakanu, kas jenotam drīzāk liek vazāties, nevis staigāt.
  • Priekšējās kājas, ja jenots ir gan izskata, gan veiklības ziņā līdzīgs cilvēka rokām, lai jenots varētu viegli turēties pie lietām.
  • Jenots lielākās aizmugurējās kājas dod jenotam lielāku spēku skriešanas laikā un līdzsvaru, kad jenots priekšējās kājas tiek izmantotas.
  • Jenotiem ir ļoti izveicīgi pirksti uz priekšējām kājām, kas ļauj tiem atraisīt mezglus, pagriezt durvju rokturi un pat atvērt burkas.

Jenots zobu fakti

  • Jenotiem ir 40 zobi, tai skaitā četri gari un asi suņu zobi jenots mutes priekšpusē.
  • Jenoti izmanto priekšējās roku formas pēdas, lai turētos pie ēdiena, pirms lieto zobus, lai to sakošļātu un norītu.
  • Pēc asajiem ilkņiem jenots mutes priekšpusē seko premolāri, kuru izmērs palielinās, kad tie nonāk jenots mutē.
  • Jenots izmanto molārus un premolārus, lai sasmalcinātu un košļātu barību, līdz viņi to spēj norīt.
  • Jenoti ir pazīstami ar savu unikālo ieradumu mazgāt pārtiku, kad tie atrodas tuvu ūdenim, tomēr jenoti neizlaidīs garšīgu kārumu, ja apkārt nav ūdens, kurā to mazgāt.
Skatīt visu 21 dzīvnieki, kas sākas ar R

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti