Pigmejs Marmozets

Pigmeja Marmoseta zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Primāti
Ģimene
Callitrichidae
Ģints
Sebuella
Zinātniskais nosaukums
Kalitriksa Pigmeja

Pigmeja Marmoset saglabāšanas statuss:

Netālu no draudiem

Pigmeja Marmoset atrašanās vieta:

Dienvidamerika

Pigmejas marmozetes fakti

Galvenais laupījums
Koku sula, augļi, zirnekļi, kukaiņi
Dzīvotne
Tropisko lietus mežu nomale
Plēsoņa
Putni, čūskas, savvaļas kaķi
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
2
Dzīvesveids
  • Karaspēks
Mīļākais ēdiens
Koku saplis
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Mazākā pērtiķu suga pasaulē!

Pigmeja Marmozeta fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
24 jūdzes stundā
Mūžs
8-12 gadi
Svars
120–140 g (4,2–4,9 oz)

'Pigmijas marmosets var izlekt 16 pēdu attālumā, lai nokļūtu no viena koka zara pie otra.'




Pigmeju marmoseti dzīvo Dienvidamerikas Amazones mežos. Šīs radības ir pasaules mazākās pērtiķes, kuru svars pieaugušā vecumā ir aptuveni 4 unces. Pigmeju marmoseti ir visēdāji, kuriem ļoti patīk ēst koku sulas! Šie pērtiķi savvaļā dzīvo apmēram 12 gadus veci.



5 apbrīnojami pigmijas marmozetes fakti

• Pigmejas marmosetes dzīvo koku galotnēs Dienvidamerikas lietus mežos

• Šiem dzīvniekiem ir nagi, kurus viņi izmanto kā nagus, lai kāptu kokos

Tauriņi , augļi, ogas un koku sulas ir visi šī mazā visēdāja iecienītākie ēdieni

• Viens vīriešu un sieviešu pigmejas marmosets šķirne un dzīvo kopā visu mūžu

• Pigmejas marmosetes kopj viens otra kažokādu tāpat kā citi pērtiķi

Pigmeja Marmoseta zinātniskais nosaukums

Kaut arī pigmejas marmosets ir šī dzīvnieka parastais nosaukums, tā zinātniskais nosaukums ir Cebuella pygmaea. Tas pieder Cebidae ģimenei, un tā klase ir zīdītāji. Marmoset cēlies no franču vārdamarmosets.

Šiem marmosetiem ir divas pasugas, ieskaitot ziemeļrietumu pigmeju marmosetu un austrumu pigmeju marmosetu. Šiem trim pigmejas marmosetiem ir kažokāda, kas nedaudz atšķiras pēc krāsas. Viņi arī dzīvo dažādos Dienvidamerikas apgabalos, kā arī Centrālamerikā.



Pigmejas marmozetes izskats un izturēšanās

Šiem marmosetiem ir oranžbrūnas kažokādas mētelis ar brūnu un melnu svītru maisījumu. Šī mazā dzīvnieka tumšā kažokāda palīdz to noslēpt, pārvietojoties pa koku zariem. Šī pērtiķa nagi kalpo kā nagi, kas, uzkāpjot, var aptvert koka mizu. Veids, kādā šī marmozete pārvietojas un uzkāpj, ir līdzīga vāverei, kuru jūs varētu redzēt savā vietējā parkā.

Tam ir mazs deguns, mazas acis un auss katrā galvas augšdaļas pusē. Šiem marmosetiem kaklā ir īpaša elastība, kas ļauj pagriezt galvu, lai skatītos atpakaļ. Tas palīdz dzīvniekam būt ļoti gatavam plēsējiem šajā apgabalā.

Pigmeja marmoseta aste ir garāka par tās ķermeni. Tas izmanto asti līdzsvaram, pārvietojoties pa koku ekstremitātēm augstu Amazones mežā.

Pieaugušas pigmejas marmosetes ķermenis ir apmēram 4 līdz 6 collas garš. Turklāt tās vāverēm līdzīgā aste ir 6 līdz 9 collas gara. Pigmijas marmosetes 9 collu astes garums ir vienāds ar vidēja izmēra dakšiņu sudraba atvilktnē. Pieaugušais sver nedaudz vairāk par 4 unces. Tas nozīmē, ka tā svars ir aptuveni tāds pats kā viena sviesta nūja no ledusskapja mājās.

Šis marmosets pretendē uz titulu kā mazākais pērtiķis pasaulē. Bet tas nav mazākais primāts pasaulē. Šis nosaukums pieder pigmeja peles lemūram, kas sver aptuveni 1,1 unces!

Šie marmoseti dzīvo grupās, ko sauc arī par karaspēku, un tajā ir apmēram 5 līdz 9 dalībnieki. Dzīve grupās nodrošina šiem mazajiem dzīvniekiem zināmu aizsardzības līmeni pret plēsējiem. Ja viens dalībnieks pamanīs ocelot , tas brīdinātu pārējo karaspēku apsegties kokos. Šīs marmosetes ir kautrīgi dzīvnieki, kas uzturas kopā ar savu karaspēku, bet lielāko daļu laika paliek paslēpti kokos.

Marmetes bara locekļi savā starpā sazinās, izmantojot tikai viņiem saprotamus čīkstus un čivināt. Viena skaņa var nozīmēt, ka tuvumā pastāv briesmas, bet otra var būt vīrietis, kurš aicina sievieti. Šo dzīvnieku radītās skaņas ir nedaudz līdzīgas skaņām, ko rada brūnas un pelēkas vāveres.

Pigmejas marmozetes biotops

Šie marmoseti dzīvo Peru, Ekvadorā, Brazīlijā un Kolumbijā Dienvidamerikā. Viņi dzīvo Amazones lietus mežos vai biezokņos, kas aug upju tuvumā. Šie dzīvnieki dzīvo tropiskā klimatā, kas ir mitrs un lietains. Pigmeju marmoseti visu gadu dzīvo Dienvidamerikas lietus mežos.

Jūs atradīsit šos marmosetus, kas dzīvo mežos, kur koki aug cieši blakus. Tas ļauj viņiem viegli pāriet uz dažādu koku zariem. Turklāt ir viegli palikt paslēpts no plēsējiem, kad koku zari šķērso viens otru. Arī marmosetes oranžā / brūnā kažokāda palīdz tai paslēpties starp lietus mežu tumšajiem zariem un koku stumbriem. Parasti šie marmoseti paliek teritorijā, kas ir mazāka par hektāru meža.

Pygmy Marmoset diēta

Ko ēd pigmejas marmoseti? Galvenais šī dzīvnieka barības avots ir koku sula. Šie marmoseti izmanto savu apakšējo asu zobu rindu, lai izrakt bedres koka mizā. Viņi raka, līdz atrod sulu, pēc tam dzer tāpat, kā suns dzer ūdeni no bļodas.

Bieži vien pigmejas marmosets izvēlas tikai vienu koku, lai tajā raktu sulas katru reizi, kad vēlas pārtiku. Šis koks atrodas kaut kur konkrētajā pērtiķa teritorijā. Dažiem kokiem vienā izsalkušā marmosetē laika gaitā var būt līdz 1300 bedrīšu!

Šie dzīvnieki ir visēdāji, tāpēc viņi noteikti ēd vairāk nekā koku sulas. Viņi ēd augļus, tauriņus, lapas, mazus zirnekļus un nektāru. Viņi ir ātri un spēj sagrābt kukaiņus, kas dzīvo uz zariem ap tiem. Pārtikas veids, ko šie pērtiķi ēd, ir atkarīgs no tā, kas šajā apkārtnē ir visbagātīgākais.

Tā kā šo marmosetu ir tik maz, lai izdzīvotu, viņiem nav jāēd ļoti daudz. Vienā reizē viņi var dzert tik daudz ēdamkarotes koku sulas. Šie pērtiķi labprāt meklē ēdienu no rīta un vēlā pēcpusdienā.

Pigmijas marmoseti, kas tiek turēti zooloģiskajos dārzos, tiek baroti ar dārzeņiem un augļiem, kā arī ar īpašu pārtikas maisījumu, kas viņiem ir viegli sagremojams. Rūpīgi uzrauga viņiem dodamā ēdiena daudzumu un veidu. Barošana ar šo marmosetes apstrādātu pārtiku būtu kaitīga šim mazajam dzīvniekam.



Pigmeja Marmoset plēsēji un draudi

Kā jūs jau nojautāt, šīm marmozetēm ir daudz plēsēju, jo šie pērtiķi ir tik mazi. Daži no viņu plēsējiem ir vanagi, čūskas, okeloti un ērgļi, īpaši harpiju ērglis.

Tā kā šie marmoseti paliek augsti kokos, tie ir īpaši neaizsargāti pret ērgļiem, vanagiem un citiem putniem. Turklāt ir daudz čūsku, kas kāpj kokos, piemēram, bedrē odze. Pigmejas marmosetes ātrums un spēja slēpties ir tā vienīgā aizsardzība pret šiem plēsējiem.

Šo marmosetu biotops ir apdraudēts, ja lietus mežā tiek nozāģēti un izcirsti koki. Tas atņem viņu mājas, kā arī pārtikas avotu.

Cilvēki citādi apdraud šos dzīvniekus. Dažreiz šie dzīvnieki tiek nozvejoti un pārdoti kā eksotiski mājdzīvnieki visā pasaulē. Šī ir vēl viena lieta, kas samazina viņu iedzīvotāju skaitu.

Pigmeju marmosetes oficiālais aizsardzības statuss ir Draudēja . Atbrīvojot kokus, viņu dzīvotne ir apdraudēta, taču, ja to varētu palēnināt, tas palīdzētu palielināt šī pērtiķa populāciju.

Ir likumi, kas aizliedz savvaļas dzīvnieku pirkšanu un pārdošanu kā mājdzīvniekus. Tas ietver pigmejas marmosetu. Šo likumu izpilde var palīdzēt saglabāt pigmeju marmosetus drošā dabiskajā vidē.

Pygmy Marmoset reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Šo marmosetu vairošanās sezona notiek visu gadu. Meklējot partneri, vīrietis ar savu smaržu atzīmēs teritoriju un sekos vienai mātītei visā teritorijā. Viens tēviņš un viena sieviete karaspēka šķirnē un pārējie grupas dalībnieki palīdz rūpēties par mazuļiem. Šis vīrietis un sieviete paliek kopā visu mūžu. Pigmijas marmosetes grūtniecības laiks ir apmēram 20 nedēļas. Parasti metienā ir divi dzīvi mazuļi. Retāk sievietei būs viens vai trīs bērni.

Jaundzimušais pigmijas marmosets sver 0,4 unces. Iedomājieties, kā jaundzimušais pigmijs ir aptuveni pieauguša cilvēka īkšķa izmērs!

Jaundzimušā pigmeja marmoseta pirmajās pāris nedēļās tas brauc tēva mugurā. Tas ir tēvs, kurš ir galvenais pigmijas marmosetes mazuļu kopējs. Kad ir pienācis laiks ēst, tēvs aizved mazuļus pie mātes, lai viņa varētu viņus auklēt.

Mazuļu pigmiju marmoseti sākt ēst kukaiņus un koku sulas apmēram 3 mēnešu vecumā. Citi karaspēkā māca zīdaiņiem, kā atrast ēdienu. Kad pigmeja marmozetes mazulim ir apmēram pusotrs vai 2 gadi, tas var pats par sevi izkļūt kā pieaugušais. Bet dažos gadījumos jaunieši paliek kopā ar karaspēku, lai palīdzētu audzināt citus mazuļus. Tas nozīmē, ka karaspēkā var būt vairāki brāļi un māsas.

Pigmijas marmosetes vidējais mūža ilgums ir 12 gadi. Protams, plēsēju skaits apgabalā, kur dzīvo pigmeja marmosets, noteikti var ietekmēt tā mūžu. Šie mazie pērtiķi vecumā var ciest no nepietiekama uztura, ja viņu vidē samazinās pārtikas produkti, ko viņi ēd.

Pigmeju marmozetu populācija

Pigmeju marmosetes aizsardzības statuss ir Draudēja . Precīza pigmeju marmosetu populācija nav skaidra, ņemot vērā to lielumu un spēju paslēpties nepieejamās vietās. Bet, pēc zinātnieku domām, vislielākā šo dzīvnieku koncentrācija dzīvo netālu no Amazon un Rio Negro upēm Dienvidamerikā. Viņu populācija, šķiet, turas stabili, jo tiek veikti daži centieni, lai samazinātu Amazones lietus mežu izciršanu.

Skatīt visu 38 dzīvnieki, kas sākas ar P

Interesanti Raksti