Polārlācis

Polārā lāča zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Ursidae
Ģints
Ursus
Zinātniskais nosaukums
polārlācis

Baltā lāča aizsardzības statuss:

Neaizsargāta

Polārā lāča atrašanās vieta:

Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika
Okeāns

Polārā lāča izklaides fakts:

Var izzust nākamo 30 gadu laikā!

Polārā lāča fakti

Medījums
Roņi, valzirgi, jūras putni
Vārds Jauns
Cub
Grupas uzvedība
  • Vientuļnieks
Jautrs fakts
Var izzust nākamo 30 gadu laikā!
Paredzamais iedzīvotāju skaits
20 000 - 25 000
Lielākais drauds
Globālā sasilšana
Visizcilākā iezīme
Dzidra, ne balta kažokāda un melna āda
Citi vārdi)
Nanuuq
Grūtniecības periods
6 - 9 mēneši
Ūdens tips
Sālsūdens
Dzīvotne
Piekrastes ledus lauki un peldošs ledus
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
2
Dzīvesveids
  • Diennakts
Parastais nosaukums
Polārlācis
Sugu skaits
1
Atrašanās vieta
Arktiskais okeāns
Sauklis
Var izzust nākamo 30 gadu laikā!
Grupa
Zīdītājs

Polārā lāča fiziskās īpašības

Krāsa
  • Dzeltens
  • Balta
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
25 jūdzes stundā
Mūžs
20 - 30 gadi
Svars
150 kg - 600 kg (330 mārciņas - 1332 mārciņas)
Garums
2–2,5 m (6,5–8,3 pēdas)
Dzimumgatavības vecums
3 - 5 gadi
Zīdīšanas vecums
2 - 3 gadi

Polārā lāča klasifikācija un evolūcija

Polārais lācis ir liela lāču suga, kas sastopama apledojuma laukos Ziemeļu Ledus okeānā. Tā ir lielākā lāču suga pasaulē (izņemot Aļaskā atrastos Kodiak brūnos lāčus, kas var sasniegt līdzīgus izmērus). Tēviņi bieži sver aptuveni 600 kg. Domājams, ka tas ir cieši saistīts ar Brūno lāci, Polārlāču nosaukums faktiski nozīmē “Jūras lācis”, jo ir zināms, ka viņi ne tikai daudz laika pavada tuvu krastam, bet ir arī spēcīgi un spējīgi peldētāji, kuri ir pamanīti līdz 100 jūdzēm no tuvākā ledus vai zemes. Tomēr globālā sasilšana viņus postoši ietekmē, jo ledus, uz kuru viņi tik ļoti paļaujas, ātri pazūd un ir novedis pie tā, ka Polārais lācis kļūst par spēcīgu klimata pārmaiņu seku simbolu. Polārā lāča populācijas ir kritušas arī pāri Ziemeļu Ledus okeānam medību, piesārņojuma un naftas un gāzes urbumu dēļ, kā rezultātā tās ir iekļautas apdraudēto sugu sarakstā.



Polārā lāča anatomija un izskats

Pieaugušo polārlāču garums parasti pārsniedz divus metrus un svars ir aptuveni puse tonnas. Sievietes tomēr ir daudz vieglākas nekā viņu vīriešu kārtas kolēģi, kuru svars ir gandrīz divreiz lielāks. Baltie lāči ir vieni no nedaudzajiem lielajiem zīdītājiem, kas sastopami tik naidīgos apstākļos, un ir labi pielāgojušies savai dzīvei uz ledus. Viņu kažokāda ir bieza un blīva, un to veido silts pavilns ar garākiem aizsargmatiem augšpusē, kas ir dzidras, dobas caurules, kas aiztur siltumu no saules un pārnes to tieši uz melno ādu, kas pēc tam absorbē gaidīto siltumu. Polārajam lācim ir spēcīgs un muskuļots ķermenis ar platām priekšējām ķepām, kas palīdz, bradājot ūdenī, un kažokādu kāju apakšā, kas ne tikai palīdz tos sasildīt, bet arī dod Polārajam lācim papildu saķeri, pārvietojoties pa apkārtni. ledus. Viņiem ir ļoti gari kakli, salīdzinot ar citām lāču sugām, kas ļauj peldoties peldēt, palikt virs ūdens. Viņiem ir arī vairāk iegareni purni un mazākas ausis nekā viņu radiniekiem.



Polārā lāča izplatība un biotops

Baltie lāči sastopami ledainajās piekrastēs, kas ieskauj Ziemeļpolu un līdz dienvidiem līdz Hadsona līcim. Apmēram 60% polārlāču ir sastopami Kanādas ziemeļos, bet pārējie indivīdi ir izplatīti visā Grenlandē, Aļaskā, Svalbārā un Krievijā, kur tie parasti atrodas samērā tuvu okeānam, klīstot lielos attālumos pāri ledus laukiem. Polārlāču populācija visā to dabiskajā areālā ir krasi samazinājusies, un vislielākais drauds šim milzīgajam plēsējam ir globālā sasilšana. Kaut arī polārie lāči ir pieraduši pie sezonālajām izmaiņām polārajā lokā, vasaras ledus kušana gadu no gada notiek agrāk un mežonīgāk, kas nozīmē, ka ledus lāčiem ir mazāk laika medīt uz ledus, pirms tas pazūd. Viņu nedrošos biotopus nopietni ietekmē arī cilvēku iejaukšanās medību, apmetņu audzēšanas un ķīmisko piesārņotāju noplūdes veidā.

Polārā lāča uzvedība un dzīvesveids

Polārais lācis ir vientuļš dzīvnieks, kurš spēj skriet ne tikai ar ātrumu līdz 25 mph, bet tā spēcīgā spēja peldēt ar ātrumu 6 mph padara to par patiesi virsotnes plēsēju savā vidē. Šie daļēji ūdens zīdītāji var medīt gan uz ledus, gan ūdenī, un ir zināms, ka viņi, meklējot barību, peld lielus attālumus pāri atklātam okeānam. Leduslāči spēj ienirt zem ūdens, lai noķertu savu upuri, ko viņi dara, paturot acis vaļā un aizturot elpu līdz divām minūtēm. Uz sauszemes viņi mēdz medīt, izmantojot divus galvenos paņēmienus: viņi vai nu kāti, pēc tam vajā savu laupījumu, vai sēž gaidot blakus elpošanas caurumam līdz pat daudzām stundām, pirms aizlīmē Roņu, kad tas parādās. Plombu ēšana ir vitāli svarīga Polārlāča izdzīvošanai, jo viņi spēj to nodrošināt ar lielu enerģiju saturošu maltīti. Īsās Arktikas vasaras laikā ledus lāči ir spiesti virzīties tālāk uz ziemeļiem, jo ​​ledus atkāpjas, kad viņiem jābarojas ar citiem dzīvniekiem tālāk iekšzemē.



Polārā lāča pavairošana un dzīves cikli

Polārajiem lāčiem ir tendence vairoties pavasarī no aprīļa līdz maijam, un grūtniecības laiks pēc tam ievērojami atšķiras (atkarībā no mātītes veselības) kavētās implantācijas perioda dēļ. Pēc 9 mēnešiem vēlāk mātīte dzemdē no 1 līdz 4 mazuļus urbumā, kuru viņa izrakt sniegā vai zemē. Jaundzimušo mazuļu svars ir nedaudz virs puskilograma, tie ir bez matiem un neredz. Sievietes tuvojas rudens beigām rudens beigās un kopā ar mazuļiem neiznāk, kamēr skarbie ziemas apstākļi nav pārvērtušies par pavasari. Lai gan Polārlāča mazuļi sāk ēst cietu pārtiku, kad viņiem ir apmēram 5 mēneši, viņi netiek atšķirti, kamēr nav sasnieguši divus līdz trīs gadus. Ir zināms, ka mazuļi parasti spēlē-cīnās ar citiem mazuļiem, kas ietver cīņas un vajāšanu, kā arī zobu atlaišanu un pat viens otra sakodienu, taču neradot kaitējumu. Šīs spēles ir ļoti svarīgas, lai Polārlāča mazuļi iemācītos cīnīties un tāpēc veiksmīgi aizstāvēties, tiklīdz viņi pamet māti un dzīvo paši.

Polārā lāča diēta un laupījums

Polārais lācis ir lielākais plēsējs zīdītājs uz sauszemes, un viņam regulāri jāmedī, lai nodrošinātu, ka tas ir labi barots un uztur siltumizolējošu tauku slāni. Gredzenoto roņu āda un tauki veido lielāko daļu Polārlāču diētas, jo tie bieži atstāj atlikušo gaļu, kas ir svarīgs pārtikas avots citiem dzīvniekiem, piemēram, Arktikas lapsām. Kaut arī roņi ir viņu galvenais pārtikas avots, polārlāči ēd arī putnus, ogas, zivis un ziemeļbriežus (īpaši sarežģītākos vasaras mēnešos) kopā ar ik pa laikam valzirgiem. Lielu jūras zīdītāju, tostarp roņu, valzirgu un pat vaļu, līķi nodrošina arī regulāru barības avotu Polārlāčiem, kuriem ir tik laba oža, ka viņi tos spēj nošņākt no ievērojama attāluma. Ir zināms arī, ka polārie lāči ielaužas pazemes roņu bedrēs, lai medītu mazuļus viņu iekšienē.

Polārlāča plēsēji un draudi

Sakarā ar to, ka Polārais lācis ir milzīgs un mežonīgs plēsējs, apkārtējā vidē nav tādu dzīvnieku, kas tos medītu. Viņiem parasti ir vislielākās nepatikšanas ar citiem polārlāčiem, un sievietes sirsnīgi pasargās savus mazuļus no tēviņiem, kuri, iespējams, mēģina viņiem kaitēt. Cilvēki tomēr neapšaubāmi ir vislielākie draudi sarūkošajam Polārlāča populācijas skaitam, jo ​​viņi tos alkatīgi medīja no ierašanās Ziemeļu Ledus okeānā 1600. gados līdz 1970. gadu vidum, kad stājās spēkā starptautiski medību aizliegumi. Līdztekus ledus laukiem, kas ir izšķiroši Polārā lāča izdzīvošanai, ko izraisa klimata pārmaiņas, tos lielā mērā ietekmē arī naftas un gāzes urbšana, palielināta kuģošanas aktivitāte un augošo rūpniecisko ķīmisko vielu līmenis, kas piesārņo ūdeni. Polārajam lācim ir salīdzinoši lēns reprodukcijas ātrums, kas nozīmē, ka populācijas ne tikai strauji sarūk, bet arī nepieaug pietiekami ātri, lai uzturētu sevi. Daži eksperti apgalvo, ka nākamajos 30 gados Polārais lācis varētu būt izmiris no savvaļas.



Polārais lācis Interesanti fakti un funkcijas

Pirms skarbo ziemas apstākļu pilnīgas iestāšanās, Polārlāču mātītes sniega vietā izrok sev urbumu, kur viņi pārziemo šajos naidīgajos mēnešos (un kur dzemdē savus mazuļus), un parādās tikai pavasarī. Ir zināms, ka šie blīvumi ir līdz četrdesmit grādiem siltāki nekā ārpuse, bet vīrieši, šķiet, dod priekšroku aktīvai darbībai visu gadu. Polārajiem lāčiem zem ādas ir putuplasta slānis, kura biezums var sasniegt 4 collas un kas palīdz tos sasildīt. Viņi faktiski ir tik labi izolēti, ka Polārlāčiem lielāko daļu laika ir jākustas lēnām, lai tie nepārkarst. Polārlāči vasarā izmet kažokādu, kas nozīmē, ka rudens sākumā tie šķiet visbaltākie. Līdz pavasarim viņu mēteļi, šķiet, ir vairāk dzeltenā krāsā, kas, domājams, daļēji ir saistīts ar roņu ādās atrodamajām eļļām.

Baltā lāča attiecības ar cilvēkiem

Pirms 1600. gadiem, kad Eiropas, Krievijas un Amerikas mednieki ieradās Ziemeļu polārā loka sirdī, tikai vietējie cilvēki par viņiem kaut ko tiešām zināja. Polārlāči tika nežēlīgi medīti līdz 1973. gadam, kad starptautisks nolīgums izbeidza šādas nekontrolētas medības. Pat šodien vietējiem cilvēkiem joprojām ir atļauts medīt Polārlāci tradicionālai lietošanai, taču lielākais drauds Polārlāčiem ir strauji kūstošais ledus plaukts. Tiek uzskatīts, ka cilvēku izraisītā globālā sasilšana to tik ātri samazina, ka daži apgalvo, ka viņu Hudzonas līča dienvidu robežai līdz 2080. gadam vispār nebūs ledus. Ir zināms, ka polārlāči ir agresīvi pret cilvēkiem, par kuriem joprojām ziņots par uzbrukumiem, tostarp jaunākais un slavenākais incidents Svalbārā, kad viņu nometnē Polārlācis uzbruka vairākiem pusaudžiem un viņu ekspedīcijas vadītājiem.

Baltā lāča aizsardzības statuss un dzīve šodien

Mūsdienās Polārlācis ir iekļauts IUCN Sarkanajā sarakstā kā suga, kas dabiskā vidē ir neaizsargāta. Lai gan starptautiski medību aizliegumi ir kavējuši tik augstu medību līmeni, ziemeļu polārā loka saglabāšanas centieni izrādās grūti ar vienu lietu, kas Polārlācim faktiski jāizdzīvo, katru gadu pazūdot vairāk. Palielināts rūpnieciskās darbības līmenis viņu dabiskajā vidē izraisa arī viņu atlikušo biotopu kvalitātes pasliktināšanos. Tiek lēsts, ka klīst 20 000 - 25 000 polārlāču, kas atrodas netālu no Ziemeļpola, un lielākā daļa no tiem ir sastopami Kanādas ziemeļos.

Skatīt visu 38 dzīvnieki, kas sākas ar P

Kā teikt Polārlācis ...
BulgāruBaltais Lācis
ČehuLeduslācis
DāņuPolārlācis
VācuLedus lācis
AngļuPolārlācis
EsperantoTukša urso
SpāņuPolārlācis
IgauņuPolārlācis
FrančuBaltais Lācis
SomuPolārlācis
Ebreju valodāpolārlācis
HorvātuPolārlācis
IndonēziešuPolārlācis
Itāļu valodaPolārlācis
ĶīniešuPolārlācis
MalajiešuPolārlācis
HolandiešuPolārlācis
AngļuPolārlācis
Poļupolārlācis
PortugāļuPolārlācis
AngļuUrs polārs
ZviedruPolārlācis
TurkuKutup ledus
JapāņuHokkyo lācis
UngāruPolārlācis
Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija
  8. Informācija par polārlāci, pieejama šeit: http://www.fws.gov/home/feature/2008/polarbear012308/polarbearspromo.html
  9. Polāro lāču fakti, pieejami šeit: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/polar-bear/
  10. Baltā lāča draudi, pieejami šeit: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/22823/0

Interesanti Raksti