Tamarīna pēda



Pied Tamarin zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Primāti
Ģimene
Callitrichidae
Ģints
Saguinus
Zinātniskais nosaukums
Saguinus bicolor

Pied Tamarin saglabāšanas statuss:

Kritiski apdraudēta

Pied Tamarin Atrašanās vieta:

Dienvidamerika

Pied Tamarin fakti

Galvenais laupījums
Augļi, kukaiņi, grauzēji
Atšķirīga iezīme
Mazs ķermeņa izmērs un gara, plāna aste
Dzīvotne
Zemienes tropu mežs
Plēsoņa
Vanagi, čūskas, savvaļas kaķi
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
2
Dzīvesveids
  • Karaspēks
Mīļākais ēdiens
Augļi
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Atrasts tikai vienā Brazīlijas apgabalā!

Pied Tamarin fizikālās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Tīkls
  • Melns
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
24 jūdzes stundā
Mūžs
8 - 15 gadi
Svars
220g - 900g (7.7oz - 32oz)
Garums
18 cm - 30 cm (7 collas - 12 collas)

'Viens no 25 visvairāk apdraudētajiem primātiem'



Pie tamarīni ir apdraudēti primāti ziemeļrietumos Brazīlija . Jodas izskata sugas, kurām ir stipras sociālās saites, iet arī ar Brazīlijas kailām sejām.



Primāti briesmās uzskaitiet pied tamarīnus kā vienu no 25 visvairāk apdraudētajiem primātiem. Turklāt saskaņā ar Starptautiskā dabas aizsardzības savienība sugas populācija trīs paaudzēs ir samazinājusies vairāk nekā par 80 procentiem, padarot šos tamarīnus Kritiski apdraudēta .

Pilsētu izplešanās un lauku paplašināšanās sugām ir ārkārtīgi postoša, un daudzas saglabāšanas grupas strādā, lai nodrošinātu tamarīna izdzīvošanu.



Neticami Pied Tamarin fakti!

  • Piedu tamarīni dzīvo tikai ierobežota lietus mežu kvadrantā Brazīlija . Tomēr dabas aizsardzības speciālistus satrauc tas, ka likumdevēji var upurēt aizsargājamās teritorijas par labu paplašināšanai.
  • Pied tamarīni ir Jaunā pasaule pērtiķiem - piecu primātu ģimeņu taksonomiskā grupa, kas sastopama Centrālamerikas, Dienvidamerikas un Meksikas tropiskajos reģionos.
  • Vislielākais drauds Brazīlijas kailās sejas tamarīniem ir dzīvotņu iznīcināšana, kas saistīta ar Manausu - rosīgu metropoli Amazones lietus mežu centrā.
  • Pīles tamarīni ir viena no vienīgajām sugām savā ģintī ar sejām bez matiem.

Pied Tamarin zinātniskais nosaukums

Saguinus bicolorir zinātniskais nosaukums par šiem tamarīniem. Saguinus ir portugāļu vārda “sagui” portformāts, kas tulkojumā nozīmē “mazs pērtiķis”, un latīņu sufiksu “inus”, kas nozīmē “vai attiecas uz to”. Bicolor attiecas uz dzīvnieka divu toņu kažokādu.

Sarunvalodā pieds nozīmē 'ir divas vai vairākas krāsas', un tamarīns apraksta marmosetes sugas - mazo pērtiķu - ģimeni. Lielākajai daļai ap pleciem un kaklu ir atšķirīgi kažokādu saišķi - papildus matainām sejām. Tomēr piedēkļaini tamarīni no krūmiem bez apmatojuma stāv atsevišķi no marmosetes iepakojuma.

Pied Tamarin izskatu un izturēšanos

Izskats

Šie tamarīni, kuru svars ir no 7 līdz 11 collām un kuru svars ir tikai aptuveni 430 grami - nedaudz mazāk par mārciņu, ir mazs, salīdzinot ar citiem primātiem. Tomēr tās ir vienas no lielākajām tamarīnu sugām - un tām ir proporcionāli lieli nagi!



Pied tamarīnu kakli un pleci ir vainagi pinkainā baltā kažokā. Bet no jostasvietas uz leju viņi neuzvelk mandeļu krāsas mēteļus.

Šīs tamarīnu melnās sejas bez matiem, lielas atšķirīgās ausis un apaļas acis veido ļoti 'Yoda-esque' izskatu.

Runājot par acīm, sugas mātītes var redzēt vairāk krāsu nekā vīrieši, jo pirmajiem patīk trichromatiskais redzējums, bet otrajiem - tikai dichromatiskais.

Kas attiecas uz pārējām to iezīmēm, šie tamarīni sporto plakanos degunus ar sāniski nāsīm un tiem ir 32 zobi. Turklāt naglu vietā nagi stiepās no pied Tamarins pirkstiem - izņemot lielo pirkstu.

Pied Tamarin (Saguinus Bicolor) - lecot no koka zara
Pieder tamarīna vai Saguinus bicolor lēciens uz zara

Uzvedība

Šie tamarīni ir sociālie dzīvnieki, kas dzīvo nelielās kooperatīvās grupās, kurās ir līdz 15 indivīdiem, bet lielākajai daļai ir no pieciem līdz septiņiem locekļiem.

Matriarhālu, polandru sugu, pied tamarīna kopas vada alfa sievietes, kas ir vienīgās cilts sievietes, kuras pārojas un dzemdē. Citām grupas sievietēm ir reproduktīvie instinkti, taču viņi sevi nomāc.

Pīrāgu tamarīni ir ļoti teritoriāli dzīvnieki, kas, lai brīdinātu draugus un nobiedētu ienaidniekus, izmanto ķermeņa valodu un augstus balsis. Reiz žurnālists, kas iegulstīts Amazones pētnieku lokā, aprakstīja mērkaķis Pļāpāšana izklausās kā vāroša tējkanna, kas dara morzes kodu.

Diennakts, dendrārie un četrkājainie Brazīlijas kailās sejas tamarīni savas dienas pavada, barojoties kokos, pārvietojoties visām četrām ekstremitātēm.

Turklāt, tāpat kā lielākā daļa primātu, arī šie tamarīni izmanto daudzpusīgu saziņas sistēmu, kas ietver smaržu marķējumus, ķermeņa valodu, kā arī virkni svilpes un čivināšanas. Kopšana ir viņu dzīves galvenā loma, un tai ir galvenā loma sociālā līdzsvara uzturēšanā.

Pied Tamarina biotops

Pīrāgu tamarīni dzīvo tikai vienā Brazīlijas reģionā Manausā un tās apkārtnē, Amazonasas štatā. Dienvidamerikas reālā Wakanda Manaus ir plaukstoša, augsto tehnoloģiju pilsēta, kas atrodas Amazones lietus mežu vidū.

Amazon, Cuieiras, Negro un Urubu upes iezīmē sugas vēsturisko reģionu. Sugas var atrast 27 jūdzes uz ziemeļiem no Manausas un līdz 62 jūdzes uz austrumiem.

Kailā seja pērtiķiem dod priekšroku zemienei lietus meži un parasti karājas augstumā starp 32 un 40 pēdām. Pašlaik dažādas saglabāšanas iniciatīvas aizsargā tamarīna dzīvotnes. Tomēr dabas aizsardzības speciālisti uztraucas par to, ka politiķi nojauc pašreizējo aizsardzību un, izskaužot teritorijas apdraudētās sugas.

Pied Tamarin diēta

Šie tamarīni ir visēdāji, kas bauda vīģes, ziedus, augļus, kukaiņi , zirnekļi , vardes , ķirzakas , un putns olas. Tomēr viņi dod priekšroku mieloties ar augiem un augļiem.

Zinātniekiem, kuri strādā ar šiem tamarīniem nebrīvē, ir bijušas grūtības izstrādāt ideālas diētas saviem cilvēkiem. Tā rezultātā daudzi no mazajiem pērtiķiem dzīvojot zooloģiskajos dārzos un laboratorijās, cīnās ar audzēšanu un reprodukciju. Tomēr, jo vairāk mēs uzzinām par uzturu, jo vairāk pētījumu veic pētnieki.

Pied Tamarin plēsēji un draudi

Mazi savvaļas kaķi, plēsīgi putni un čūskas ir tamarīnu dabiskie plēsēji. Suņi un kaķi cilvēki, kurus šajā reģionā ievieš cilvēki, uzbrūk arī mazajiem primātiem.

Pārtikas sacensības ir vēl viena liela galvassāpes pied tamarīniem. Sarkanās rokas Tamarīni ar zelta rokām arī aizņem to pašu teritoriju, ēd tos pašus ēdienus un, iespējams, izspiež pied Tamarīnus.

Bet galu galā dzīvotņu iznīcināšana ir šīs sugas galvenais drauds. Manausa, pilsēta pied Tamarins vēsturiskajā reģionā, paplašinās, tāpat kā apkārtējās lauksaimniecības zemes - un vienlaicīgā ceļu būve un tīrīšana iznīcina pērtiķu dabiskās mājas. Arī elektrotraumas pieaug.

Pied Tamarin reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Pavairošana

Šajās tamarīnu grupās vairojas tikai alfa sievietes, un viņas pārojas ar vairākiem tēviņiem. Grūtniecība ilgst no 140 līdz 170 dienām, 80 procenti dzimušo rada dvīņus, un lielāko daļu zīdaiņu rūpējas tētis. Mātes iestājas, kad mazulim ir nepieciešama aukle, bet pārējais tiek galā ar tēvu un citiem grupas locekļiem.

Zīdaiņi

Tamarīnu bērni nav neatkarīgi un turas pie vecākiem apmēram 21 dienu. Jaundzimušie galvenokārt turas pie saviem tēviem, izņemot gadījumus, kad ir laiks ēst, un viņi tiek nodoti mammai. Turklāt citi ceļojuma komplekta dalībnieki pārmaiņus nēsā un rūpējas par zīdaiņiem.

Kā sauc mazuļu piedevas tamarīnus? Patīk cilvēkiem , jauns pērtiķiem tiek saukti par “zīdaiņiem”.

Kad zīdaiņi sasniedz mēneša vecumu, viņi paši sāk mazliet izpētīt, bet joprojām pavada sešas līdz septiņas nedēļas, piesprādzējoties kādam citam.

Mātītes reproduktīvo briedumu sasniedz 18 mēnešus; vīriešiem tas prasa 20 mēnešus.

Mūžs

Savvaļā šie tamarīni parasti dzīvo 10 gadus. Gūstā daudzi izdzīvo līdz apmēram 19 gadiem.

Pied Tamarin iedzīvotāju skaits

Lai arī dabas aizsardzības speciālistiem nav stingras cerības uz atlikušo piedamarīnu skaitu, eksperti uzskata dzīvnieku par kritiski apdraudētu, jo viņu populācija pēdējo trīs paaudžu laikā ir samazinājusies vismaz par 80 procentiem.

Primatologi tagad galvenokārt piekrīt, ka šiem tamarīniem ir trīs pasugas:S.b. divkrāsains, S.b. ochraceus, un S.b. martinsi.Viņiem visiem ir nedaudz atšķirīga krāsa, bet viņi dzīvo vienā reģionā.

Pied Tamarins ASV Zooloģiskie dārzi

Pašlaik zoodārzos visā pasaulē dzīvo 170 tamarīni. Amerikas Savienotajās Valstīs:

Šis nav pilnīgs saraksts. Lai atrastu tuvumā esošo zooloģisko dārzu ar šiem tamarīniem, vērsieties meklētājprogrammā.

Skatīt visu 38 dzīvnieki, kas sākas ar P

Interesanti Raksti