Fazāns

Fazānu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Galliformes
Ģimene
Phasianidae
Ģints
Fazāns
Zinātniskais nosaukums
Phasianus Colchicus

Fazānu aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Fazāna atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Centrālamerika
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika
Okeānija
Dienvidamerika

Fazāna fakti

Galvenais laupījums
Kukaiņi, ogas, sēklas
Atšķirīga iezīme
Spilgtas krāsas spalvas un tēviņa garā aste
Spārnu platums
71 cm - 86 cm (28 collas - 34 collas)
Dzīvotne
Zālāji, lauki un mitrāji
Plēsoņa
Lapsa, suns, cilvēks
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Kukaiņi
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
10
Sauklis
Mātītes vienā sajūgā izdēj no 8 līdz 12 olas!

Fazāna fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Dzeltens
  • Tīkls
  • Melns
  • Tātad
  • Zaļš
  • apelsīns
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
18 jūdzes stundā
Mūžs
7 - 10 gadi
Svars
0,9 kg - 1,5 kg (1,9 mārciņas - 3,3 mārciņas)
Garums
53 cm - 84 cm (21 collas - 33 collas)

Fazāni ir krāšņi medījami putni, kuriem raksturīga skaista apspalvojums un garas, spēcīgas kājas. Tiek lēsts, ka ir 49 fazānu sugas, bet parastais fazāns, zelta fazāns, Rīvsa fazāns un sudraba fazāns ir daži no vispazīstamākajiem veidiem. Putns nāk no Āzijas, un tas tika nogādāts Amerikas Savienotajās Valstīs 1880. gados. Fazāni spēj lidot, taču viņi ir neveikli un dod priekšroku atrasties uz zemes. Tas ir Dienviddakotas štata putns.



5 fazāna fakti

• Fazāniem nepatīk lidot

• Putnu sugai ir gara krāšņa aste

• Zelta fazāni ir spilgtas krāsas un satriecoši

• Fazāni mazgājas putekļos

• Fazāni garšo pēc vistas, bet tiem ir nedaudz saldāka garša



Fazāna zinātniskais nosaukums

Parastā fazāna zinātniskais nosaukums ir Phasianus colchicus, un putns ir Phasianidae ģimenē. Putns ir arī Aves klasē. Tās sugas nosaukums ir colchicus, kas ir latīņu vārds, kas nozīmē “no Colchis”. Agrāk Kolhisa bija valsts, kas atradās pie Melnās jūras. Šodien tā ir Gruzijas valsts. Alternatīvs parastā fazāna nosaukums ir fazāns ar gredzenu kaklu. Ir aptuveni 30 šo putnu pasugas. Putnu pasugas var identificēt pēc tēviņu apspalvojuma. Jo īpaši jūs meklējat baltu gredzenu putna kaklā vai tā trūkumu. Putna ģints nosaukums ir no latīņu vārda “phasianus”.

Fazāna izskats un izturēšanās

Vīriešu un sieviešu fazāni izskatās ļoti atšķirīgi. Putnu tēviņiem, kurus dēvē arī par gaiļiem un gaiļiem, to sejās ir redzamas dinamiskas sarkanas maskas. Viņu sejas ieskauj mirdzoši zaļas spalvas, kas atrodas viņu galvas sānos. Mātītes parasti nav izrotātas un parasti ir gaiši brūnas nokrāsas. Mātīšu pamatkrāsa neļauj tām vairāk maskēties no plēsējiem. Gan vīriešiem, gan sievietēm ir garas, smailas astes. Putna aste bieži ir puse no putna kopējā garuma. Kad fazāns uzskata sevi par briesmām, tas izdos rupju krākšanu. Putniem ir arī spēcīgi kāju muskuļi, kas viņiem palīdz aizbēgt no plēsējiem.

Pieauguša putna garums ir no 21 līdz 34 collas. Putnu spārnu garums ir no 28 collām līdz 34 collām, un tie sver no 2 līdz 3 mārciņām. Kad runa ir par ceļošanu no vienas vietas uz otru, šie putni dod priekšroku staigāt vai skriet. Viņi nav lēni. Patiesībā putni var skriet līdz 10 jūdzēm stundā. Ja jums vajadzētu nobiedēt vienu, tas var izlauzties no slēptuves un lidot gaisā ar ātrumu līdz 50 jūdzēm stundā.

Zelta fazāns, ko dēvē arī par ķīniešu fazānu, ir satriecošs putns. Tāpat kā parastie fazāni, arī vīrieši un sievietes ir atšķirīgi pēc izskata. Tēviņu garums ir no 35 līdz 41 collas, un astes veido vairāk nekā pusi no putna kopējā garuma. Mātītes ir nedaudz mazākas par tēviņiem. To izmērs ir no 23 līdz 31 collas garš. Sievietes aste ir apmēram puse no viņas garuma. Šāda veida fazāna spārnu garums ir aptuveni 27 collas. Šāda veida fazāns sver apmēram 1 mārciņu.

Gaiļiem ir spilgta krāsa, kas ietver zelta ķemmi, kas nokrāsota ar sarkanu. Šī krāsošana sākas viņu galvas galā un gar kaklu. Putnam ir spilgti sarkans apakškārts, gaiši brūna, gara joslu aste un tumši spārni. Viņu muguras lejasdaļa ir zeltaina, bet augšdaļa ir zaļa. Tēviņiem ir spilgti dzeltenas acis. Viņu kakls, seja un zods ir rūsas krāsā, savukārt važas, āda, knābis, kājas un kājas ir dzeltenas.

Sievietes nav tik spilgtas krāsas. Mātītēm ir plankumainas brūnas spalvas, kā arī gaiši brūnas sejas, krūtis, rīkles un spārni. Viņu kājas ir gaiši dzeltenas. Arī zelta fazānu sievietes ir mazāk pūkainas nekā vīrieši.

Putnu sugām nav sviedru dziedzeru. Ja viņiem kļūst pārāk karsti, viņi elsos tāpat kā suņi, lai izvadītu jebkādu papildu ķermeņa siltumu. Tāpat kā citiem radījumiem, ieskaitot cilvēkus, arī šiem putniem nepatīk būt ārā sliktos laika apstākļos. Tā vietā, lai izietu ārā, putni vairākas dienas paliks uzturēšanās vietās, neēdot.

Šie putni nemigrē. Jūs varētu atrast putnus, kas karājas atsevišķi vai mazās grupās. Vīrieši, veidojot vairošanās teritorijas, var būt agresīvi. Lai novērstu netīrumus, eļļu, atmirušās ādas šūnas un vecās spalvas, viņi sev piešķirs putekļu vannas.



Fazāns, kas stāv zālē

Fazāna biotops

Šie putni dzīvo dažādos biotopos, sākot no jūras līmeņa līdz 11 000 pēdu augstiem kalnu apgabaliem. Putni dzīvo zālājos, tuksnešos un mežos. Neskatoties uz to, ka putni var pielāgoties dažādiem biotopiem, konkrētām aktivitātēm dod priekšroku noteikta veida videi. Piemēram, pavasarī un vasarā viņi dīgst blīvos krūmos un kokos. Kad pienāk kritiens, putni pārvietojas uz lauku laukiem, mežainiem mitrājiem un nezāļu vietām. Agrīnās ligzdošanas laikā putni meklē patvērumu gar žoga līnijām, grāvjiem un zālāju ceļmalām. Kad veģetācija pavasarī sāk augt arvien blīvāka un augstāka, fazāni ligzdošanas aktivitātes pārceļ uz lucernas laukiem un siena laukiem. Šie putni ligzdo uz zemes, bet naktī putni klejo koku zaros.

Zelta fazāna dzimtene ir Rietumu un Centrālās Ķīnas kalnu apgabali. Cilvēki šo fazānu tipu Lielbritānijā ieviesa apmēram pirms 100 gadiem.

Fazānu diēta

Gredzena kakla fazāna diēta mainās atkarībā no gadalaika. Ziemas laikā putni ēd saknes, ogas, graudus un sēklas. Kad pienāk vasara, viņi grauž kukaiņus, zirnekļus un svaigus zaļus dzinumus. Ja viņus audzē pārtikai vai sportam, tad 50 cāļu uzturēšanai 6 nedēļu laikā ir nepieciešamas apmēram 100 mārciņas barības, kas ir apmēram tikpat smags kā ķengurs. Pirmo sešu nedēļu laikā šis daudzums ir aptuveni 2 mārciņas barības katram putnam. Tā kā putni sasniedz 6 nedēļu līdz 20 nedēļu vecumu, katram putnam katru nedēļu būs jāēd apmēram 1 mārciņa barības.

Kaut arī fazāni savvaļā var ēst sliekas, nedodiet saviem putniem tārpus, ja audzējat fazānus. Tārpi var apdraudēt veselību, jo tie var pārnēsāt vairāku kaitīgu parazītu olšūnas.

Fazānu plēsēji un draudi

Dzīvnieki, kas medī jaunos fazānus, ietver pūces , lapsas un vanagi kamēr skunks un jenoti patīk baroties ar fazāna olām. Pūces un vanagi ziemas laikā var viegli mērķēt uz putniem, jo ​​sniegs samazina fazāna spēju paslēpties. Kamēr fazāni pašlaik nav pakļauti riskam izmirst , putnu populācija samazinās no biotopu zuduma un pārmērīgas cilvēku medības. Faktiski savos dabiskajos biotopos mednieki ir izraisījuši putnu tuvu izmiršanai. Cilvēki ir atbildīgi par dzīvotņu iznīcināšanu un olu savākšanu.

Fazāniem draud arī putnu gripa, kas ir slimība, kas skar mājas putnus un savvaļas putnus. Kad putns inficējas ar šo slimību, viņi to var izplatīt citiem no siekalām, izkārnījumiem un deguna izdalījumiem.



Fazānu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Fazāni parasti sāk savu pārošanās rituālu marta beigās, un tas sasniedz maksimumu maijā. Šajā laikā fazāni vīrieši pretendē uz savām teritorijām. To lielums atšķiras no vairākiem akriem līdz platībām, kuru izmērs ir puse vai vairāk. Lai pievilinātu mātīti, gailis vārdzinās un satvers. Ja viņa teritorijā ienāks cits vīrietis, viņš uzbruks. Arī putnu tēviņš strauji sitīs spārnus, parādot vistai, ka viņš ir spēcīgs un varens. Tāpēc arī viņa pēcnācēji būs spēcīgi un spēcīgi.

Gredzena kakla fazāni ligzdas veido zem dzīvžoga vai blīvā segumā. Viņi izklāj ligzdas ar lapām un zāli. Dažreiz putnu mātītes ligzdo ligzdā, kuru cits putns ir pametis. Fazāni tēviņi ir poligināli, un tiem bieži ir harēms, kurā ietilpst vairākas putnu mātītes.

Fazāni ražo no astoņām līdz 15 olām. Viņiem var būt pat 18 olšūnas, bet vairumā gadījumu to ir no 10 līdz 12. Fazāna olas ir olīvu krāsas, un putnu mātītes tās dēj divu līdz trīs nedēļu periodā no aprīļa līdz jūnijam. Fazāniem inkubācijas laiks ir aptuveni 22 līdz 27 dienas. Kad fazānu mazuļi ir izšķīlušies, viņi dažas nedēļas paliks pie mātes. Tomēr viņi pamet ligzdu tikai dažu stundu vecumā. Cāļi dzimst ar atvērtām acīm. Tie ir arī pārklāti ar dūnām.

Tāpat kā citus putnus, arī fazānu mazuļus sauc par cāļiem. Pēc izšķilšanās cāļi ātri aug. Viņi spēj lidot, kad viņiem ir tikai 12 līdz 14 dienas. Cāļi izskatās kā pieauguši fazāni, kad tie ir sasnieguši 15 nedēļu vecumu. Cāļi ēdīs tādas pašas lietas kā pieaugušie. Viņi pusdieno uz augļiem, graudiem un lapām kopā ar kāpuriem, sienāžiem un citiem kukaiņiem.

Fazāni ir plēsīgs putns, un kā tāds viņiem jāsaskaras ar galvenajiem mirstības avotiem, kas sākas no brīža, kad viņi atrodas olšūnā ligzdā. Vieglas ziemas laikā aizsargājošā dzīvotnē fazāniem ir 95% izdzīvošanas rādītājs, bet smagas ziemas laikā putniem izdzīvošanas rādītājs ir 50%. Ja ziema ir viegla un putni atrodas sliktā vidē, to izdzīvošanas līmenis ir 80%. Ja viņiem ir skarba ziema sliktā dzīvotnē, viņu izdzīvošanas rādītājs ir tikai 20%. Savvaļā fazāni dzīvo no 1 līdz 2 gadiem. Kad viņi tiek turēti nebrīvē, viņi dzīvo 18 gadus.

Fazānu populācija

Fazānu populācija daudzviet samazinās. 60. un 70. gados vairāk nekā 250 000 mednieku katru gadu dažas reizes nogalināja vairāk nekā miljonu no viņiem tikai Ilinoisa . Izmaiņas lauksaimniecībā un to, kā cilvēki izmanto zemi, izraisīja lielu fazānu skaita samazināšanos. 2000. gadā aptuveni 59 000 mednieku nogalināja aptuveni 157 000 putnu. No 2017. līdz 2018. gada medību sezonai aptuveni 12 500 mednieku novāca gandrīz 34 000 savvaļas putnu.

Fazānu populācija katrā valstī ir atšķirīga. 2018. gadā Aiova ziņoja par labāku putnu skaitu. Pēc aptaujas fazānu novērtēšanas grupa ziņoja, ka viņi ik pēc 30 jūdzēm atrod vidēji 21 putnu. Tajā gadā valsts lēsa, ka tai ir 250 000 līdz 300 000 gaiļu.

Skatīt visu 38 dzīvnieki, kas sākas ar P

Interesanti Raksti