Pelikāns

Pelikāna zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Pelecaniformes
Ģimene
Pelecanidae
Ģints
Pelekāns
Zinātniskais nosaukums
Pelecanus Occidentalis

Pelikana aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Pelican atrašanās vieta:

Okeāns

Pelikāna fakti

Galvenais laupījums
Zivis, krabji, bruņurupuči
Atšķirīga iezīme
Maisiņš, kas karājas knābja apakšpusē, un redze ir laba
Spārnu platums
183 cm - 350 cm (72 collas - 138 collas)
Dzīvotne
Sausās salas un piekrastes ūdeņi
Plēsoņa
Cilvēks, kaķis, koijots
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Saime
Mīļākais ēdiens
Zivis
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
6
Sauklis
Spārnu platums var sasniegt 3 metrus!

Pelikana fiziskās īpašības

Krāsa
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
40 jūdzes stundā
Mūžs
16 - 23 gadi
Svars
2,7 kg - 15 kg (6 mārciņas - 33 mārciņas)
Augstums
106 cm - 183 cm (42 collas - 72 collas)

Pelikāns ir liels putns, kas ir vislabāk pazīstams ar maisiņu, kas pelikānam ir knābī, un kuru pelikāns izmanto, lai izķertu zivis, ja ūdens. Pelikāns ir sastopams laukos visā pasaulē, dzīvo netālu no ūdens un blīvi apdzīvotām zvejas vietām.



Brūnais jūras pelikāns ir viena no lielākajām pelikānu sugām, un vīriešu kārtas pelikāni bieži pamet ganāmpulku, lai medītu vienatnē jūrā. Brūnais pelikāns ir īpaši ievērojams ar spēju no milzīga augstuma nolaisties līdz okeāna virsmai, lai noķertu zivis.



Pelikāns parasti ir milzīgs putns, un dažām sugām spārnu platums ir krietni virs 3 metriem. Citas pelikāna sugas ir daudz mazākas, taču šīs mazākās pelikānu sugas mēdz dzīvot uz sauszemes, nevis pavadīt savu dzīvi jūrā.

Katrā pasaules kontinentā, izņemot Antarktīdu, ir astoņas dažādas pelikāņu sugas. Pelikāni mēdz dot priekšroku mērenākam un siltākam klimatam, nevis aukstākam, un tāpēc pelikāni visbiežāk atrodas tuvāk Ekvatoram.



Neskatoties uz to, ka pelikāni ir visēdāji putni, pelikāni galvenokārt barojas ar zivīm, vēžveidīgajiem, piemēram, garnelēm un krabjiem, nelielām bruņurupuču un kalmāru sugām. Pelikāns izmanto knābja maisiņu, lai samērcētu ar ūdeni pilnu muti, un pēc tam izvelk ūdeni no knābja, atstājot pārtiku (piemēram, zivis), lai pelikāns varētu ēst.

Vaislas sezonā pelikāni ligzdo kolonijās, un vairošanās parasti sākas ar vīriešu kārtas pelikāņu grupu, kas vajā vienu pelikānu. Pelikāna pirts var notikt uz sauszemes, gaisā vai uz ūdens. Pelikāna tēviņš vāc materiālus ligzdas izveidošanai, ko sieviete pelikāna izmanto, lai izveidotu ligzdu vai nu uz zemes, vai kokā atkarībā no pelikāna sugas.

Pelikāna mātīte vidēji izliek sajūga izmēru - 2 olas, kuras inkubēt palīdz gan pelikana mātīte, gan vīriešu kārtas pelikāns. Pēc apmēram mēneša inkubācijas perioda pelikāņu cāļi izšķiļas no olām, bet bieži vien no diviem izdzīvos tikai viens pelikāna cālis. Pelikāna mātīte baro savus mazuļus līdz apmēram 3 mēnešu vecumam, lai gan pelikāņu mazuļi parasti spēj staigāt un peldēt apmēram 2 mēnešu vecumā.



Ņemot vērā to lielo izmēru, pelikāņu dabiskajā vidē ir maz plēsēju. Savvaļas suņi, piemēram, koijoti, ir vieni no galvenajiem pelikāna plēsējiem kopā ar kaķiem un cilvēkiem, kuri medī pelikānu pēc savas gaļas un spalvām.

Pelikāni apdzīvo teritorijas visā pasaulē, parasti lielos ganāmpulkos, kuros ir vairāk nekā 100 putnu. Pelikāni šajās kopienās atpūšas un ligzdo kopā, bet bieži medī un barojas vieni, izņemot sievietes, kuras baro pelikānus, barojot savus pelikāņu cāļus. Ir zināms, ka pelikāņu cāļi pulcējas mazās grupās vecāku kopīgajā ligzdošanas vietā.

Skatīt visu 38 dzīvnieki, kas sākas ar P

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Kristofers Perrins, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2009) Putnu enciklopēdija

Interesanti Raksti