Ūdris

Ūdra zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Mustelidae
Ģints
Luters
Zinātniskais nosaukums
Luters Kanadensis

Ūdra aizsardzības statuss:

Netālu no draudiem

Ūdra atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Centrālamerika
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika
Okeānija
Dienvidamerika

Ūdra fakti

Galvenais laupījums
Zivis, krabji, vardes
Dzīvotne
Upes krasti, ezeri un strauti
Plēsoņa
Putni, lapsa, vilki
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
3
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Zivis
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Visā pasaulē ir 13 dažādas sugas

Ūdra fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
7 jūdzes stundā
Mūžs
15-25 gadi
Svars
5-15kg (10-30lbs)

'Milzu ūdri ir slaveni pļāpātāji'




Tāpat kā daudzi cilvēki, arī šeit ir milzu ūdri, kas tiek uzskatīti par savas sugas pļāpātājiem. Lai arī viņi nevar veidot vārdus, viņiem ir vārdu krājums, kas sastāv no 22 atpazīstamiem trokšņiem. Katrs troksnis tiek izmantots dažāda veida situāciju risināšanai. Tā milzu ūdri efektīvi sazinās savā starpā.



5 ūdru fakti

  • Ūdra biezā kažokāda palīdz viņiem peldēt ūdenī
  • Ūdri bieži izmanto akmeņus, lai saplaisātu atvērtu ēdienu
  • Ūdens tēviņš iekož mātīti, kad tās vairojas
  • Ēšanas un atpūtas laikā ūdri bieži turas rokās

Ūdru zinātniskais nosaukums

Ūdru taksonomija tos izvirza kā L Canadensis sugas. Ūdra zinātniskais nosaukums ir Carnivora, un ūdrs ir tā vispārpieņemtais nosaukums. Tas pieder zebiekstu dzimtai un tās apakšdzimta ir Lutrinae. Klasifikācija, uz kuru tā attiecas, ir Mammalia.

Kopumā ir 13 dažādas ūdru sugas. Kaut arī milzis ir vislielākais, tā polārais pretstats ir mazais nags. Divas no ūdru sugām ir ūdensdzīvnieki, kas pazīstami kā jūras ūdrs un jūras ūdrs. Pārējās 11 sugas ir upju ūdri.

Pirmo reizi ūdrus sauca 1913. gadā. Tie tika iekļauti Kalifornijā sastopamo savvaļas dzīvnieku sarakstā. Vairāk nekā gadsimta laikā ūdrus mēdz dēvēt par sauszemes ūdriem, nevis upju ūdriem.

Ūdru izskats un izturēšanās

Ūdri ir pazīstami kā slaidas un īsas. Viņiem ir muskuļots kakls un īsas kājas. Viņu garās plakanās astes un četras kājas ar pēdām palīdz peldēt ātrāk. Viņiem ir īsi deguni un ausis, un kažokāda ir brūna, mīksta un bieza. Viņu ārējā kažokāda atšķiras brūnā tonī, zemāk esošā kažokāda ir gaišāka. Divas kažokādas kārtas uztur siltumu un sausumu. Katrā ķermeņa kvadrātcollā viņiem var būt pat viens miljons matu.

Mazākais no šī dzīvnieka sver sešas mārciņas (vai astoņas reizes vairāk nekā vidējā zupas bundža), un kā lielākais no šķirnes, jūras ūdri sver 99 mārciņas (vai 10 reizes vairāk nekā vidējais kaķis). Tipiskais ūdrs ir starp divas un sešas pēdas garas. Salīdzinājumam, pilna izmēra gulta ir 10 pēdas gara.

Klusā okeāna dienvidos ir sastopami pasaulē mazākie ūdri Chungungos. Līdz šim pasaulē lielākais ūdrs tika atrasts Meinas ūdenstilpē Big Fish. Lai gan vairums ūdru ir vidēji 40 collas (vai puse no Maikla Džordana auguma), šis bija 76 collas garš, padarot to aptuveni tikpat garu kā Maikls Džordans.

Ūdriem patīk būt kopā. Viņi dzīvo kā ģimenes, kas sastāv no mātes un viņas pēcnācējiem. Kad viņi neēd un neguļ, viņus var redzēt spēlējamies un viņi bieži izvēlas upes krastu, lai pārvērstos par savu bīdāmo dēli.

Ūdeļu grupas, kas atrodas ūdenī, sauc par plostu. Kad viņi atrodas grupā, bet ir ārpus ūdens, tos var saukt par ieeju, muldēšanu vai ložu. Pieaugušie ūdri var kļūt aizsargājoši, ja viņiem šķiet, ka viņu pēcnācēji tiek apdraudēti.



Ūdris sēž uz klints

Ūdra dzīvotne

Pasaulē ir daudz vietu, kur dzīvo ūdri. Viņi dod priekšroku mitram biotopam un bieži dzīvo mājās piekrastēs, ezeros, okeānos un saldūdens upēs. Lielākā daļa izvēlas dzīvot bedrēs, kuras ceļ bebri un citi līdzīgi dzīvnieki. Šie blīvumi atrodas pazemē, un tajos ir dažādas iekšējās kameras, kas uztur sausu.

Runājot par jūras ūdriem, ūdens ir viņu vēlamais biotops, nevis zeme. Viņi ierodas mājās Kalifornijas centrā, kā arī Aļaskā un Krievijas Klusā okeāna piekrastē. Ūdri bieži atkāpsies milzu brūnaļģu mežos prom no krasta.

Ūdru diēta

Ūdri kā plēsēji ēd diētu, kas sastāv no gaļas. Dažādiem ūdru veidiem ir atšķirīga diēta. Jūras dzīvnieki ir vēlamā jūras ūdru izvēle. Tas nozīmē, ka viņi ēd gliemežus, mīdijas un krabjus, kā arī cita veida jūras dzīvniekus. Jūras ūdrs apēdīs aptuveni 25% no svara. jūras dzīvniekiem dienā. Upes ūdriem ir atšķirīga diēta. Viņi dod priekšroku putniem un maziem zīdītājiem. Viņu uzturu galvenokārt veido zivis, vardes, vēži un krabji

Plēsēji un draudi

Vislielākais ūdru drauds ir cilvēki, jo viņu medības ir izplatīta nodarbe. Tas ir tik izplatīts, ka dažu sugu dēļ tas ir ievērojami samazinājies. Cilvēki jau ilgu laiku ir medījuši šos dzīvniekus. Kad viņi sāka, tika izmantoti paštaisīti ieroči un bultas. Kad viņu nogalināšana kļuva populārāka, mednieki sāka likt slazdus un šaut tajos iekritušos ūdrus. Mūsdienās lielākā daļa slazdu izmanto tikai ūdra noķeršanu.

Komerciālie zvejnieki jau ilgu laiku ir medījuši šo dzīvnieku. Iemesls ir tāds, ka dabiskā ūdra uzturs nozīmē, ka zvejniekiem ir mazāk jāķer jūras dzīvnieki. Daži zvejnieki tos ķer bez nozīmes, jo ūdri iekļūst viņu zvejas tīklā.

Apdraud arī sauszemes un ūdens plēsēji. Koijoti rada viņiem briesmas un tā arī dara Ērgļi . Dažās pasaules daļās ūdens lauvas ir ūdru drauds. Vēl viens būtisks drauds ir vaļi-slepkavas un haizivis. Teritorijās ar purvājiem vēl viens drauds ir krokodili un aligatori . Tos, kas dzīvo savvaļā, bieži medī bobcats .

Sakarā ar daudzajiem ūdru plēsējiem ir vairākas sugas, kurām draud izmiršana. Tas notiek biotopa zaudēšanas dēļ, un gaisa / ūdens piesārņojums tos negatīvi ietekmē. IUCN Sarkanajā sarakstā ir iekļauti ūdens ūdri apdraudēto dzīvnieku sarakstā.

Āzijā ūdru pastāvēšana tiek apdraudēta to nelegālās tirdzniecības dēļ. Vienīgie ūdru veidi, kuriem nav izzušanas draudi, ir tie, kas dzīvo Ziemeļamerikas ūdeņos.



Reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Kad ūdrs ir vecumā no diviem līdz trim gadiem, viņi ir pietiekami veci, lai vairotos. Tie, kas atrodas dažādos pasaules reģionos, pārojas dažādu iemeslu dēļ. Ideālos apstākļos reproduktīvās sezonas laikā viņi var vairoties vairākas reizes. Šie apstākļi ir pārtikas pārpilnība un ērta vieta pavairošanai.

Ziemeļamerikas ūdri pārojas no vēlas līdz ziemai un līdz pavasara sezonas sākumam. Ne visi ūdri vairojas vienādi. Dažām šķirnēm mazuļu piedzimšana prasa ilgāku laiku nekā citām. Kad olšūna tiek apaugļota grūtniecei ūdram, notiek kaut kas, ko sauc par aizkavētu implantāciju. Tas nozīmē, ka olšūna nepiesaistīsies mātes dzemdē, kamēr vide nav piemērota ūdra dzemdībām. Tie ir ūdri, kas ir stāvoklī no 63 līdz 65 dienām pirms dzemdībām.

Kad vīrietis ir gatavs atražot, viņš meklēs sievietes pavadoni. Vīrieši un sievietes parasti neaug kopā. Vienīgais izņēmums ir tas, ka zīdaiņu vecumā vīrietis paliks pie savas mātes.

Dažos gadījumos mātītes varēs atkal vairoties tūlīt pēc dzemdībām. Tomēr tā nav izplatīta prakse. Sievietes drīzāk baro savus bērnus līdz pilngadībai, pirms viņiem ir vairāk. Ja māte zaudē vienu no zīdaiņiem, viņa, iespējams, nevēlas gaidīt, lai atkal pavairotos. Viņa var izvēlēties to darīt uzreiz. Vienīgais izņēmums ir tas, ja ūdra māte dzīvo vidē, kas nav stresa.

Pārošanās sezonā tēviņi dodas uz turieni, kur viņi zina, ka mātītes būs. Vīrietis nevar pāroties ar sievieti, kamēr viņa to neapstiprina. Dažreiz vīrietis atradīs citu sievieti, ja uzskata, ka kāds neapstiprinās.

Ja ūdra sieviete vēlas pāroties ar konkrētu tēviņu, viņa grozīsies un rotaļās ar viņiem. Spēlējot kopā, tiek atbrīvots reprodukcijai nepieciešamais sieviešu hormons. Dažreiz vīrietis iekož savas sievietes pavadoņa degunu, ja viņš vēlas ar viņu vairoties.

Šīs darbības tiek veiktas uz sausas zemes, bet ūdri pārojas ūdenī. Kad zīdaiņi ir ieņemti, ūdra māte ir stāvoklī dažāda laika, saskaņā ar viņas sugu. Īsākā grūtniecība ir 60 dienas, bet garākā - deviņi mēneši.

Kad viņi piedzims, mamma dzemdēs no viena līdz sešiem mazuļiem. Ja viņiem ir dzemdības ūdenī, tas notiek uz brūnaļģēm. Zīdaiņi var piedzimt arī ūdra ūdenī. Kamēr jaunie mazuļi nav sasnieguši mēnesi, viņi tos nevar redzēt. Viņi ir atkarīgi no mātes. Kucēns neatstās savu midzeni, kamēr nebūs redzams. Pēc tam, kad viņi iegūs spēju redzēt, māte iemācīs viņiem peldēties ūdenī.

Noteikti ūdru mazuļu veidi piedzimst ar augošiem zobiem un visu kažokādu. Kad viņi piedzimst, viņu vidējais svars ir piecas unces, apmēram tāds pats kā beisbols.

Četru mēnešu vecumā mazuļi var sākt ēst cietu pārtiku. Tas ir tad, kad viņi sāk mācīties medīt. Kucēni ir tik trausli, ka 32% no viņiem neizdzīvos līdz pirmajai dzimšanas dienai. Pat pieaugušu ūdru sievietes ne vienmēr izdzīvo pietiekami ilgi, lai varētu pāroties.

Ja ūdrs tiek turēts nebrīvē, viņš var sasniegt 15 līdz 20 gadu vecumu. Tiem, kas dzīvo savvaļā, ir daudz īsāks mūžs. Tiem, kas dzīvo ūdenī, vidējais dzīves ilgums ir no astoņiem līdz deviņiem gadiem.

Bērnu ūdrus papildus mazuļiem sauc arī par pātagām un komplektiem.

Ūdru populācija

Ūdeņu ūdru skaits ir samazinājies. Iepriekšējo 45 gadu laikā iedzīvotāju skaits ir samazinājies līdz mazāk nekā pusei no tā, kas bija. Tomēr pēdējās divās desmitgadēs Dienviddakotā ir palielinājies iedzīvotāju skaits. Laikā no 1998. līdz 2000. gadam Lielajā Siou tika ievietoti 34 ūdri. Kopš 2006. gada, kad pēdējo reizi tas tika skaitīts, Dienviddakotā bija 100 iedzīvotāju.

Skatīt visus 10 dzīvnieki, kas sākas ar O

Interesanti Raksti