Numbat

Numbat zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Dasyuromorphia
Ģimene
Myrmecobiidae
Ģints
Myrmobobius
Zinātniskais nosaukums
Myrmecobius Fasciatus

Numbata saglabāšanas statuss:

Apdraudēts

Numbat atrašanās vieta:

Okeānija

Numbat fakti

Galvenais laupījums
Termīti, skudras, kukaiņi
Dzīvotne
Eikalipta meži un zālāji
Plēsoņa
Čūskas, lapsas, plēsīgie putni
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
4
Dzīvesveids
  • Sociāls
Mīļākais ēdiens
Termīti
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Savvaļā ir palikuši mazāk nekā 1000!

Numbata fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Tīkls
  • Melns
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
15 jūdzes stundā
Mūžs
4-8 gadi
Svars
280–550 g (9,9–19 oz)

'Numbāti katru dienu apēd līdz 20 000 termītu'



Nutat ir marsupial, kas dzīvo Austrālijas rietumos. Šis mazais zīdītājs izmanto savu garo, lipīgo mēli, lai notvertu termītus, kas dzīvo pazemē. Numbāti dzīvo dobos baļķos un urbumos. Viņi dienā medī termītus un naktīs guļ. Mūsdienās savvaļā dzīvo mazāk nekā 1000 numbātu.



Numbat Galvenie fakti

Vienīgais numbatu barības avots ir termīni

• Šie marsupials sazinās viens ar otru, radot maigu klikšķu troksni

• Numbatiem ir blāvi, tapām līdzīgi zobi, jo tie pirms to norīšanas nekošļājas

Numbat Zinātniskais nosaukums

Numbat ir šī dzīvnieka parastais nosaukums, taču to dažkārt dēvē par svītrainām skudrulāču vai valpurti. Tās zinātniskais nosaukums ir Myrmecobius fasciatus. Vārds myrmex nozīmē skudru, vārds bios - dzīvi un vārds fasciatus - svītrainu. Tas pieder Myrmecobiidae dzimtai, un tā klase ir Mammalia. Šim marsupialam ir divas pasugas. Viens ir Myrmecobius fasciatus rufus, kas tagad ir izmiris. Otrs ir pazīstams kā Myrmecobius fasciatus fasciatus.



Numbata izskats un izturēšanās

Nūja mētelis ir sarkanbrūna maisījums ar melnbaltām svītrām uz muguras un mazu melnu svītru pār visām tumšajām acīm. Tās ausis ir plānas un smailas. Tās plānais korpuss ir no 7 līdz 12 collas garš. 12 collu garš numbats ir tāda paša izmēra kā standarta lineāls. Numbāta kuplās astes garums ir no 4 līdz 8 collas. Daži cilvēki salīdzina numbāta astes izskatu ar austrumu pelēko vāveri. Pieaugušo vīriešu un sieviešu numbats sver nedaudz vairāk par vienu mārciņu. Iedomājieties divus kāmjus no lolojumdzīvnieku veikala, un jums ir pieaugušā sastindziņa kopējais svars. Tā garā deguna un mēles dēļ numbāti tiek salīdzināti ar skudru pātagotājiem, kuri barības nolūkos ēd arī tūkstošiem kukaiņu. Numbatiem nav asu zobu kā citiem plēsējiem. Tā vietā viņiem ir zobi, kas izskatās kā tapas ar blāvām malām. Numbāti košļājamos termītus nekošļāj, tāpēc viņiem nav nepieciešami asi zobi, kas varētu pārgriezt gaļu.

Brūngani sarkans numbāta mētelis palīdz tam iekļūt meža vidē, kad apkārt atrodas plēsēji. Viņu acis ir vērstas uz galvas sāniem, lai viņi varētu laikus saskatīt briesmas, lai meklētu aizsardzību baļķa iekšpusē vai urbumā. Numbāti ir ātri un, izmantojot garos nagus, var sašūpot koku, lai satvertu mizu un aizbēgtu no plēsēja. Patiesībā numbāti var pārvietoties līdz 20 jūdzēm stundā, kad viņiem tas kaut kur ātri jāpaveic!

Pieaugušie numbāti ir vientuļi dzīvnieki. Tas galvenokārt ir saistīts ar faktu, ka enerģijas līmeņa uzturēšanai viņiem ir jāēd daudz termītu. Dzīvot vienatnē nozīmē, ka viņiem nav jākonkurē ar uztura grupu ar uzturu. Viena no retajām reizēm, kad jūs kopā redzēsit nūtus, ir vairošanās sezonā. Tāpat mazuļu mazuļi kādu laiku dzīvo kopā, līdz ir gatavi pamest savu ligzdu un doties ceļā paši. Ja nejūtnieki kādreiz izvēlas pulcēties kopā, grupu sauc par koloniju vai mākoni.

Parasti numbāti nav agresīvi dzīvnieki. Viņi ir modri un gatavi sasalt vai skriet pēc pirmajām briesmu pazīmēm. Tomēr divi vīrieši var izrādīt agresiju viens pret otru, sacenšoties par mātīti vairošanās sezonā.

Numbats staigā pa zemi

Numbata biotops

Kādreiz numbāti dzīvoja Austrālijas dienvidos, kā arī Jaundienvidvelsā un Viktorijā. Tagad, viņu teritorijā atrodas Austrālijas rietumu dienvidrietumu daļā Eikalipta mežos. Dryandra Woodlands, kas atrodas netālu no Narrogin un Perupas dabas rezervāts blakus Manjinup, ir divas vietas, kur jūs redzēsiet numbātus. Eikalipta mežos ir lielas koku grupas, taču ir pietiekami daudz vietas, lai saules gaisma varētu filtrēties, lai sasildītu zemi. Tas ir svarīgi, jo termīti nekļūst aktīvi, ja zeme ir auksta. Šajos mežos klimats ir sauss un mērens.

Numbat diēta

Ko ēd numbāti? Uztura diētā ietilpst tikai termīti. Ja viņiem gadās ēst skudru vai cita veida kukaiņus, tas ir tāpēc, ka pārkāpējs kukainis bija ceļā, kad numbāta mēle satvēra termītus pazemē. Numbāti dienā apēd 20 000 termītu. Kad numbat apēd 20 000 termītu, tas pārtikā apēd desmito daļu sava svara.

Numbati ir aktīvi, kad darbojas termīti. Tātad vasarā, kad saule no rīta sasilda zemi, maisot termītus, nejūtīgie tos meklēs. Ziemā, kad pusdienlaikā saule ir viskarstākā, termīti ir aktīvi, tāpat kā numbāti. Numbati izmanto smaržu, lai atrastu termītus pazemē. Daži zinātnieki arī uzskata, ka numbāti, ejot gar meža grīdu, var sajust termītu darbības vibrācijas. Numbati saņem ūdens daudzumu no termītiem, kurus viņi ēd. Tas viņiem ir palīdzējis pielāgoties sausajai videi, kurā viņi dzīvo.



Numbat plēsēji un draudi

Kā jūs, iespējams, uzminējāt, numbātos ir daudz plēsēju. Tos apēd plēsīgie putni apgabalā, piemēram, piekūni , ķīļveida ērgļi un kakla zvirbuļi. Viņi arī ir paklāju pitonu, goannu un citu rāpuļu upuri. Lapsas un savvaļas kaķi medī arī numbātus.

Numbru dzīvesvietu apdraud cilvēki, kas būvē mājas un paplašina lauksaimniecības zemes. Nocērtot un noņemot kokus no vietas, kur dzīvo nudāti, tiek atņemta viņu pajumte, kā arī pārtikas avots. Buša ugunsgrēki iznīcina arī kokus, kas atņem patvērumu no numbātiem.

Nūtātu populācija svārstās ap 1000. Tas ir saistīts ar visiem viņu plēsējiem, kā arī ar vides draudiem. The numbat oficiālais aizsardzības statuss ir Apdraudēts . Tas viņus ir iekļāvis Starptautiskās Dabas aizsardzības savienības (IUCN) Sarkanajā sarakstā. Numbāti ir aizsargāti saskaņā ar Austrālijas likumiem. Tātad ir sodi, ja kāds tiek pieķerts viņu medībās vai notveršanā kāda iemesla dēļ.

Par laimi, ir svētnīcas, kurās cilvēki rūpējas par numbātiem, lai palielinātu kopējo iedzīvotāju skaitu. Divas no šīm svētnīcām ir Skotijas rezervāts un Yookamurra rezervāts Austrālijā.

Reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Numbāta pārošanās sezona ilgst no decembra līdz janvārim. Nutat tēviņš izmanto smirdošu vielu no krūšu dziedzera, lai apzīmētu apaļkokus savā teritorijā, lai sievietes zinātu, ka tās meklē sev partneri. Šajā laikā numbat pārojas ar vairākām mātītēm. Nestāta grūtniecības laiks ir tikai 14 dienas. Šis ir viens no īsākajiem grūsnības periodiem jebkuram zīdītājam. Sievietes nutat dzemdē dzīvus 4 mazuļus, kuru katrs svars ir mazāks par vienu mārciņu.

Pēc piedzimšanas nejutīgie mazuļi piesaista sevi mātei, lai barotu. Viņa nēsā tos uz krūtīm līdz apmēram 6 mēnešu vecumam. Nomāta mātei ir nelielas ādas krokas uz krūtīm, lai pasargātu mazuļus, pārvietojoties pa kokiem un virs zemes. Lai mazuļi būtu silti, ādas kroku iekšpusē ir pat mazi matiņi, kurus sauc par aizsargmatiem. Šīs ādas krokas ir kaut kādas līdzīgas ķengura maisiņa numbat versijai. Vēl viena nejutīga mazuļa adaptācija attiecas uz tā degunu. Nejutīgajam kucēnam ir plakans, īss deguns, kas ļauj to vairākus mēnešus viegli barot. Pēc kucēna sasniegšanas līdz brīdim, kad tas sāk ēst termītus, attīstās garais, smailais deguns, kas redzams pieaugušiem numbātiem. Kad mazuļiem ir seši mēneši, māte tos daļēji atrauj no ķermeņa, jo tie tagad ir pārāk smagi, lai tos varētu nēsāt līdzi. Viņa atstāj mazuļus dobā baļķī vai bedrē, kur katru dienu apmeklēs, lai tos auklētu. Kad viņiem ir 8 vai 9 mēneši, mazuļi uz laiku atstāj urbumu, lai praktizētu termītu sagūstīšanu. Kad sastindzis kucēns sasniedz 1 gadu vecumu, tas atstāj urbumu, lai atrastu māju un pats sāktu dzīvi. Skatiet šeit attēlu Numbat kucēns

Savvaļas neņāti vīrieši un sievietes dzīvo vidēji 5 gadus. Numbāti, kas dzīvo aizsargātu dzīvi svētnīcā, dažreiz var dzīvot 8 gadus. Nomāta dzīvi var saīsināt, kad tas ir ievainots, un ievainojums tiek inficēts. Arī šie marsupials ir neaizsargāti pret parazītiem, kas var izraisīt slimības.

Populācija

Kopējais numbātu skaits ir mazāks par 1000. Oficiālais numbat statuss ir: Apdraudēts. Tagad numbāti ir aizsargājama suga, taču populācijas skaits joprojām samazinās. Tomēr tiek veikti pasākumi, lai palielinātu numbātu daudzumu Austrālijā. Pertas zooloģiskais dārzs audzē numbātus un atbrīvo jauniešus savvaļā. Ir arī aizsargājamās teritorijas, piemēram, Mt. Gibsonas savvaļas dzīvnieku patversme, kurā nejūtnieki var vairoties un palikt pasargāti no plēsējiem, tostarp lapsām un savvaļas kaķiem.

Skatīt visus 12 dzīvnieki, kas sākas ar N

Interesanti Raksti