Lakstīgala

Lakstīgalas zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Passeriformes
Ģimene
Muscicapidae
Ģints
Luscinia
Zinātniskais nosaukums
Luscinia Magarhynchos

Nightingale saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Nightingale atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Eirāzija
Eiropa

Lakstīgalas fakti

Galvenais laupījums
Augļi, rieksti, sēklas, kukaiņi
Atšķirīga iezīme
Mazs ķermeņa izmērs bez marķējumiem un plāns knābis
Spārnu platums
20 cm - 22 cm (7,9 collas - 9 collas)
Dzīvotne
Atklātie meži un biezokņi
Plēsoņa
Žurkas, kaķi, ķirzakas
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Augļi
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
3
Sauklis
Nosaukts vairāk nekā pirms 1000 gadiem!

Lakstīgalas fizikālās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Tātad
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
18 jūdzes stundā
Mūžs
1 - 3 gadi
Svars
15g - 22g (0,5oz - 0,7oz)
Garums
14 cm - 16,5 cm (5,5 collas - 6,5 collas)

Lakstīgala ir maza putnu suga, kas, domājams, formāli ir strazdu dzimtas pārstāvji. Lakstīgala bieži tiek sajaukta ar robinu, jo lakstīgala ir aptuveni tāda paša izmēra, un robin mātīte pēc izskata ir ļoti līdzīga lakstīgalai.



Lakstīgala ir rīta putns, un lakstīgalu bieži var dzirdēt rītausmā dziedam tā skaļu dziesmu. Pilsētās lakstīgala rītausmā dziedās vēl skaļāk, lai kompensētu papildu fona troksni.



Lakstīgala vasaras mēnešos dabiski vairojas Eiropas un Āzijas mežos, un lakstīgala ziemas laikā migrē uz Āfriku, uz siltāku klimatu. Lakstīgala pavasarī atkal atgriežas uz ziemeļiem, lai ligzdotu.

Tiek uzskatīts, ka lakstīgala ir nosaukta pirms vairāk nekā 1000 gadiem, ar terminu lakstīgala anglosakšu valodā tiek apzīmēta nakts dziesmu dziedātāja. Lakstīgala tika nosaukta tāpēc, ka lakstīgalu bieži dzird dziedam gan naktī, gan dienā. Tiek uzskatīts, ka tieši vientuļie (nepāra) vīriešu lakstīgalas, kas naktī dzied, mēģina piesaistīt pārinieku.



Lakstīgalas ir mazi putni, kuru vidējā pieaugušā lakstīgala ir aptuveni 15 cm augsta. Naktīnei ir vienkāršas brūnas spalvas, kas pārklāj tās ķermeni, un ir zināms, ka tai ir sarkanā puse.

Lakstīgalas ir visēdāji putni, kas barojas ar augļu, sēklu, kukaiņu un riekstu maisījumu. Lakstīgalu dabiskajā vidē ir daudz plēsēju, galvenokārt mazo izmēru dēļ. Lakstīgalas plēsēju vidū ir tādi zīdītāji kā žurkas, lapsas un kaķi, kā arī rāpuļi, piemēram, lielas ķirzakas un čūskas. Lakstīgalas medī arī lielie plēsīgie putni.

Lakstīgalas dzīvo biezos mežos un mežos Eiropā un Āzijā, izņemot tos, kas atrodas tālu ziemeļos. Neskatoties uz lielo lakstīgalu skaitu to dabiskajās dzīvotnēs, lakstīgalas bieži var būt grūti pamanāmas putniem. Lakstīgalas var viegli dzirdēt viņu skaļās dziedāšanas dēļ, taču tās bieži tiek paslēptas blīvā lapotnē, kas nav redzama.



Lakstīgalas pārojas pavasarī, un lakstīgalas mātīte blīvā biezoknī, kas atrodas tuvu zemei, izveido kausa formas ligzdu. Lakstīgalu ligzdas bieži ir ļoti paslēptas no ārpasaules, un tās veido zari, lapas un zāle. Lakstīgalas mātīte vienā sajūgā dēj no 2 līdz 5 olām, un lakstīgalas cāļi izšķiļas tikai pāris nedēļu inkubācijas periodā.

Lakstīgalas katru gadu veic milzīgus attālumus, lai migrētu starp ziemeļiem un dienvidiem. Lakstīgalas vidējais mūža ilgums ir aptuveni 2 gadi, lai gan ir zināms, ka daži lakstīgalu indivīdi (īpaši tie, kas atrodas nebrīvē) dzīvo daudz ilgāk.

Lakstīgalas tiek sauktas tāpēc, ka tās bieži dzied gan naktī, gan dienā. Nosaukums ir lietots jau krietni vairāk nekā 1000 gadus, ir ļoti atpazīstams pat anglosakšu formā - ‘nihtingale’. Tas nozīmē ‘nakts dziesmu meistare’. Pirmie rakstnieki pieņēma, ka sieviete dzied, kad patiesībā tā ir vīrietis. Dziesma ir skaļa, ar iespaidīgu svilpju, triku un gurguļu klāstu. Dziesma ir īpaši pamanāma naktī, jo maz citu putnu dzied. Tāpēc nosaukumā vairākās valodās ir iekļauta nakts.

Naktī regulāri dzied tikai nepārietie tēviņi, un nakts dziesma, visticamāk, kalpo, piesaistot biedru. Tiek uzskatīts, ka dziedāšana rītausmā stundas laikā pirms saullēkta ir svarīga putna teritorijas aizsardzībā. Lakstīgalas dzied vēl skaļāk pilsētā vai pilsētas tuvumā, lai pārvarētu fona troksni. Raksturīgākā dziesmas iezīme ir skaļš svilpes krescendo, kas nav atrodams strazda Nightingale dziesmā. Tam ir vardei līdzīgs trauksmes zvans.

Skatīt visus 12 dzīvnieki, kas sākas ar N

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Kristofers Perrins, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2009) Putnu enciklopēdija

Interesanti Raksti