Narwhal

Narwhal zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Cetacea
Ģimene
Monodontidae
Ģints
Monodons
Zinātniskais nosaukums
Monodon monoceros

Narwhal saglabāšanas statuss:

Netālu no draudiem

Narwhal izklaides fakts:

Dzīvo un medī ledus Arktikā!

Narwhal fakti

Galvenais laupījums
Kalmāri, mencas, paltuss un vēžveidīgie
Jaunā vārds
Teļi
Grupas uzvedība
  • Grupa
Jautrs fakts
Dzīvo un medī ledus Arktikā!
Paredzamais iedzīvotāju skaits
Vairāk nekā 100 000 nobriedušu cilvēku
Lielākais drauds
Medības un klimata izmaiņas
Visizcilākā iezīme
Ievērojams ilknis
Citi vārdi)
Narwhale vai narwal
Metiena lielums
Viens vai divi
Dzīvotne
Jūras vide
Plēsoņa
Haizivis, vaļi-slepkavas, cilvēki, polārlāči un valzirgi
Diēta
Plēsējs
Dzīvesveids
  • Grupa
Parastais nosaukums
Narwhal
Atrašanās vieta
Arktikas un Atlantijas okeāni
Grupa
Zīdītāji

Narvalas fizikālās īpašības

Krāsa
  • Pelēks
  • Zils
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Āda
Maksimālais ātrums
42,5 jūdzes stundā
Mūžs
Līdz 50 gadiem
Svars
800 kg - 1 600 kg (1800 mārciņas - 3 500 mārciņas)
Garums
4m - 6m (13ft - 20ft), izņemot brosmi
Dzimumgatavības vecums
Līdz deviņiem gadiem

Ar savu masīvo ilkni narvals pamatoti izpelnījies jūras vienradža segvārdu.

Narvali, meklējot upuri, klīst pa Ziemeļu Ledus okeāna un Ziemeļatlantijas aukstajiem ūdeņiem. Reizēm tie nokļūst skābekļa piegādei lielākās grupās, ļaujot tūristiem un citiem garāmgājējiem uzņemt valdzinošu skatu. Cilvēki tos tradicionāli ir medījuši pēc milzīgajiem resursiem, taču šai sugai vēl nedraud izzušana.



3 neticami Narwhal fakti!

  • Sugas nosaukums cēlies no senkandu valodas vārda nar, kas nozīmē līķis. Šī ir atsauce uz dzīvnieka bālo ādu. Alternatīvs sugas nosaukums ir narvale vai narvals.
  • Narvālam ir bijusi nozīmīga loma inuītu, vikingu, kā arī skotu un angļu kultūrās. Tika uzskatīts, ka tā rags satur maģiskas īpašības un dziedina. Vikingi veidoja ilkņus kausos, pieņemot, ka tie var efektīvi apturēt indi.
  • Nebrīvē narvaliem klājas ļoti slikti. Visi mēģinājumi viņus sagūstīt ir noveduši pie narvala mirstības mēnešos, tāpēc zinātnieki nav varējuši tos izpētīt tuvplānā un personīgi, lai izprastu viņu ieradumus un uzvedību.

Narwhal zinātniskais nosaukums

The zinātniskais nosaukums no narvala ir Monodon monoceros. Tas izriet no grieķu valodas vārda, kas nozīmē vienu zobu, vienu ragu. Šī suga ir vienīgais pašlaik dzīvojošais ģints pārstāvis. Tādējādi termins narvals tehniski var attiekties vai nu uz sugu, vai ģints. Tas pieder arī Monodontidae dzimtai. Vienīgais cits dzīvais ģimenes loceklis ir beluga valis. Attālāk tas ir saistīts ar visiem citiem vaļiem, delfīniem un vaļveidīgajiem.



Narwhal izskats un izturēšanās

Narvals būtībā atgādina mazu vaļu. Tomēr tas ir tikai mazs, salīdzinot ar citiem vaļveidīgajiem. Saskaņā ar jebkuru citu standartu narvals faktiski ir liels jūras zīdītājs, kura ķermeņa izmērs ir no 13 līdz 20 pēdām un brosme ir apmēram 10 pēdas. Tas sver arī patiesi impozējošas 1,5 tonnas. Tas padara to gandrīz par autobusa garumu un automašīnas svaru.

Narvalam raksturīgs izcils ilknis uz galvaskausa, apgriezti pleznas un muguras grēda, nevis īsta spura aizmugurē. Katra muguras grēda ir pilnībā unikāla indivīdam, kas palīdz zinātniekiem tos īsumā identificēt. Narvali visā dzīves laikā maina krāsu. Viņi dzimšanas brīdī sākas ar tumši zilu vai pelēku krāsu, un pēc tam vecumā viņi ap baltu raibu rakstu ap vēderu un sāniem. Daži vecāki narvali pēc izskata ir gandrīz pilnībā balti.



Ar biezu taukvielu slāni narvals ir ļoti pielāgots dzīvei ziemeļu saldajos ūdeņos. Tās fiziskās īpašības, tostarp spēja laktātam, apliecina faktu, ka narvāls ir tīri zīdītājs. Specializēts hemoglobīns asinīs ļauj tam palikt zem ūdens ļoti ilgu laiku, taču tam laiku pa laikam ir jāatrodas, lai no gaisa iegūtu skābekli.

Narvale dzīvo un ceļo lielās pākstīs līdz 20 vai 25 indivīdiem, lai gan dažās pākstīs var būt tikai daži narvali. Migrācijas sezonā šīs pākstis saplūst, veidojot simtiem vai pat tūkstošiem cilvēku grupu. Kad tie ir sasnieguši galamērķi, pākstis pēc tam sadalās savās mazākās grupās un iet katrs atsevišķi. Citi viņu sociālās dzīves aspekti nav ļoti labi izprotami. Šķiet, ka grupām nav īpašas organizācijas attiecībā uz vecumu, dzimumu vai ģimenes attiecībām, tāpēc nav pilnīgi skaidrs, kā tās veidojas. Viņi sazinās ar citiem un apkopo informāciju par apkārtējo vidi, tostarp upura atrašanās vietu, izmantojot dažādus svilpienus, klikšķus un sitienus, ko rada gaisa kustība starp kamerām netālu no trieciena cauruma.

Narwhal, vīriešu kārtas Monodon monoceros, kas peld ar okeānu
Narwhal, vīriešu kārtas Monodon monoceros, kas peld ar okeānu

Narvals Tusks

Narvalas ziloņkaula spirālveida ilknis ir patiesi iespaidīgs instruments. Ar gandrīz 10 miljoniem nervu galu tas ir lielisks maņu orgāns, kas var apkopot informāciju par ūdens spiedienu, temperatūru un sāļumu. Šis rags faktiski attīstās no liela zoba un pēc tam izvirzās caur galvaskausa augšējo lūpu pa kreisi, radot tam vienradža izskatu. Interesanti, ka narvalam ir divi zobi. Lielākajai daļai indivīdu otrais zobs parasti paliek neattīstīts, taču ļoti retos gadījumos ir zināms, ka no galvaskausa tas izaug par otro ilkni.



Brosmes mērķis vēl nav zināms. Tomēr zinātnieki ir pieņēmuši, ka tam varētu būt nozīmīga loma narvala pārošanās rituālā. Narvali arī nodarbojas ar praksi, kas pazīstama kā ilknis, kurā viens bullis berzē savu ilkni pret citu buļļu. Tas var būt saistīts vai nu ar sociālo dominanci, vai ar sensoro informāciju. Maz ticams, ka tas iesaistīsies pārtikas savākšanā vai aizsardzībā, jo brosmes vīrietis ir tik daudz lielāks nekā brosle.

Narvalas biotops

Tā kā, iespējams, ziemeļu visvairāk vaļveidīgo suga pasaulē, narvale apdzīvo Kanādas, Grenlandes, Krievijas un Norvēģijas aukstos ūdeņus. Tas katru gadu migrē ap Atlantijas un Ziemeļu Ledus okeāniem, vasarā dodot priekšroku bez ledus piekrastes ūdeņiem un ziemā dziļākiem ledus ūdeņiem. Narvals dzīvo dažādos dziļumos atkarībā no tā, ko viņš dara. Medībās tas var ienirt gandrīz 3000 pēdu zem ūdens, meklējot pārtiku. Bet migrējot, tā dod priekšroku palikt seklāku ūdens daļu tuvumā.

Narwhal diēta

Narvalam ir diezgan specializēta diēta, kas sastāv no kalmāriem, garnelēm, mencām, paltusiem un citām zivju sugām. Uzturs ir ļoti atšķirīgs atkarībā no gadalaika. Vasarā tas var gandrīz nemaz ēst, tā vietā paļaujoties uz tauku krājumiem.

Narvalas plēsēji un draudi

Lielā izmēra un galējā ziemeļu biotopa dēļ savvaļā narvalam ir tikai daži dabiski plēsēji, piemēram, vaļi-slepkavas , haizivis un cilvēkiem . Retāk to medī polārlāči un valzirgus , kas, kā zināms, nogalina narvālus, kuri iesprūst seklos ūdens baseinos netālu no ledus, nespējot kustēties. Lai izvairītos no medījuma, narvals meklē mierinājumu un aizsardzību lielākās grupās. Pieaugušie spēj izvērsties smagā cīņā, tāpēc plēsēji, visticamāk, mērķēs uz jauniem, slimiem un veciem cilvēkiem. Krāsojums piedāvā arī maskēšanās pakāpi. Kad narvāls ir redzams no apakšas, baltais kuņģis saplūst ar seklāku ūdeni. Skatoties no augšas, tumšā mugura saplūst ar dziļāko ūdeni zemāk.

Invalīti medīja narvalu daudzus tūkstošus gadu. Gandrīz katra narvala daļa tiek izmantota. Tauki un eļļa ir piemēroti apgaismojumam un ēdiena gatavošanai. Gaļa ir lielisks C vitamīna avots, kuru citādi ir grūti iegūt Arktikā. Un ilkņi tiek izmantoti šķēpu un harpūnu veidošanai. Prakse joprojām tiek saglabāta daudzās Arktikas vietās.

Rūpnieciska mēroga medības 19. un 20. gadsimtā neapdraudēja narvalu tikpat lielā mērā kā daudzas citas vaļu sugas, taču tas izraisīja to skaita samazināšanos no maksimuma. Medības tomēr nav vienīgais drauds. Narvalam draud arī piesārņojuma (īpaši metāla piesārņojuma) un klimata pārmaiņu riski. Siltumā okeāni ne tikai apdraud narvala dabisko dzīvotni, bet arī paver okeānus plašākai cilvēku darbībai, piemēram, naftas izmantošanai un kuģošanai.

Narwhal reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Šīs sugas novērošanas grūtību dēļ narvala reprodukcijas cikls ir slikti izprasts. Pamatojoties uz ierobežotiem datiem, tiek uzskatīts, ka dominējošajiem vīriešiem vairošanās periodā no marta līdz maijam var būt vairākas sievietes. Kā minēts iepriekš, brosmes tēviņš var kalpot divējādam mērķim - piesaistīt draugus un cīnīties ar konkurentiem.

Pēc 14 mēnešu grūtniecības perioda Narwhale sieviete nākamajā vasarā rada vienu vai divus bērnus. Šie jaunie teļi vispirms piedzimst asti, un paredzams, ka viņi sāks peldēt tūlīt no dzemdes. Turpmāko 20 mēnešu laikā teļš saņems aizsardzību un aprūpi, kā arī apgūs vērtīgas sociālās un izdzīvošanas prasmes no mātes un grupas. Nav pilnīgi skaidrs, kāda ir tēva loma teļa audzināšanā. Tā kā vīrieši un sievietes mēdz ceļot kopā kā grupa, tiek uzskatīts, ka tēvs patiešām iegulda mazuļus.

Narvaliem ir ļoti ilgs un stabils dzīves ilgums. Tiek lēsts, ka viņi savvaļā var nodzīvot līdz 50 gadiem. Dzimumgatavības vecums nav īsti zināms, bet vīriešiem tas, iespējams, aizņems deviņus gadus. Mātīte vidēji tiek ieņemta ik pēc diviem līdz trim gadiem, kas nodrošina pastāvīgu jaunu teļu piegādi.

Narvalas iedzīvotāji

Saskaņā ar IUCN Sarkanais saraksts , kas izseko datus par dažādu sugu aizsardzības statusu savvaļā, visā pasaulē ir palikuši aptuveni 123 000 nobriedušu narvalu indivīdu. IUCN to uzskaita kā sugas, kas rada vismazākās bažas, kas nozīmē, ka populācijas skaita uzlabošanai nav nepieciešami īpaši aizsardzības pasākumi, taču citas organizācijas, piemēram, Pasaules Dabas fonds, uzskata, ka tā ir gandrīz apdraudēta. Tādi draudi kā klimata pārmaiņas nākotnē var samazināt iedzīvotāju skaitu.

Skatīt visus 12 dzīvnieki, kas sākas ar N

Interesanti Raksti