Gorilla kalns

Kalnu gorillas zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Primāti
Ģimene
Hominidae
Ģints
Gorilla
Zinātniskais nosaukums
Gorilla Berengei Berengei

Kalnu goriljas saglabāšanas statuss:

Apdraudēts

Gorilla kalns Atrašanās vieta:

Āfrika

Kalnu gorillas fakti

Galvenais laupījums
Lapas, sēklas, garšaugi
Dzīvotne
Tropu mežs un džungļi kalnu reģionos
Plēsoņa
Cilvēks, Leopards
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Sociālais
Mīļākais ēdiens
Lapas
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Kalnos atrastas izolētas populācijas!

Kalnu gorillas fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
Ādas tips
Mati
Maksimālais ātrums
25 jūdzes stundā
Mūžs
35-50 gadi
Svars
204–227 kg (450–500 mārciņas)

Liela, tomēr maiga, sīva, bet līdzjūtīga kalnu gorilla ir interesants galējību kontrasts.



Šie lielie smagie milži dzīvo dziļi mākoņu mežos Āfrikas centrālajā daļā. Kalnu gorillām piemīt ļoti inteliģents un bagāta emocionālā un sabiedriskā dzīve. Kā viens no tuvākajiem cilvēces radiniekiem viņi piedāvā aizraujošu ieskatu mūsu pašu evolūcijā un attīstībā. Neskatoties uz miermīlīgo pastāvēšanu, kalnu gorillas tagad apdraud cilvēku iejaukšanās un klimata pārmaiņas.



Kalnu gorillas fakti

  • Pamatojoties uz vienu genoma lieluma metriku, gorillām ir aptuveni 98,4 procenti tās pašas DNS ar cilvēkiem. Tas ir tikai nedaudz zemāks par 98,7 procentu līdzību starp šimpanzēm un cilvēkiem.
  • Atsevišķas kalnu gorillas var identificēt pēc deguna formas un rakstiem, tāpat kā cilvēkus var identificēt pēc pirkstu nospiedumiem. Divām gorillām nav vienādu modeļu.
  • Sakarā ar sudraba matu svītru pieaugušo kalnu gorillu aizmugurē, tos parasti sauc arī par sudraba muguriņām.
  • Kalnu gorillu mazuļi pirmajos divos vai trīs dzīves gados pieķeras mātei.
  • Smarža ir svarīgs gorillu komunikācijas aspekts. Smaržas var liecināt par tuvumā esošajiem plēsēju draudiem vai sieviešu reproduktīvo pieejamību.

Kalnu gorillas zinātniskais nosaukums

Kalnu gorillas zinātniskais nosaukums irGorilla beringei beringei. Tas faktiski ir viens no diviem austrumu gorilla - otrs ir austrumu zemienes gorilla vai Grauera gorilla. Lai arī tās ir vienas un tās pašas sugas, tās šķir ģeogrāfiskās izvēles un mēdz nemazināties.

Tuvākā radniecīgā dzīvā suga ir rietumu gorilla . Kādreiz tas tika klasificēts kā trešā pasuga austrumu gorillu grupā, taču ģenētiskā analīze atklāja pietiekami daudz atšķirību, lai attaisnotu atsevišķu sugu apzīmējumu.

Kalnu gorilla pieder tai pašai ģimenei,Hominidae, kā šimpanzes , orangutāni , un cilvēkiem , padarot to par mums mazliet attālāku brālēnu. Lai gan ir grūti norādīt precīzu datumu, cilvēku un gorillu kopīgie senči šķita šķelušies apmēram pirms deviņiem līdz desmit miljoniem gadu. Šis ir aptuvens laiks, kad gorillas un cilvēka evolūcijas līnijas atšķīrās.

Gorilla kalna izskats

Kalnu gorilla ir liels, drūms primāts ar garām rokām, plakanu degunu, iegarenu, gandrīz konusa formas galvu un lielu, pietūkušu vēderu. Mati ir gandrīz pilnīgi melnā vai brūnganā krāsā, bet vecākiem vīriešiem arī mugurā iet sudraba vai balta svītra. Pēdas, rokas, seja un krūtis ir pilnīgi kailas.

Salīdzinot ar cieši saistītajām austrumu zemienes pasugām, kalnu gorillai ir garāki mati, īsākas rokas un lielāks ķermeņa uzbūve. Tas viņiem ļauj dzīvot vēsākos apstākļos, kas naktīs dažkārt nokrītas zem sasalšanas līmeņa.

Tipiskā kalnu gorilla, stāvot uz divām kājām, ir aptuveni četras līdz sešas pēdas gara. Tas ir apmēram tipiska cilvēka lielums. Tomēr to masveida masas dēļ tie var svērt no 300 līdz 500 mārciņām. Gorillas tēviņš parasti ir lielāks par mātīti un sver līdz pat divreiz lielākam svaram. Kopumā kalnu gorilla ir otrs lielākais primāts pasaulē, aiz tikai cieši saistītās austrumu zemienes gorillas.



liels daudzums, gorilla, (Gorilla, beringei, beringei), atzīt, dēļ, liels daudzums, gorilla, pa, brush

Kalnu gorillas uzvedība

Kalnu gorillai ir unikāla pārvietošanās metode, kas pazīstama kā dūres. Tas nozīmē, ka tas staigā apkārt visām četrām ekstremitātēm, ar dūrēm saritinājies zemē. Tomēr tas spēj arī ierobežotu laiku staigāt uz divām kājām. Tās rokas ir ļoti izveicīgas un spējīgas satvert, plēst un vilkt ar precizitāti, kuru pārsniedz tikai cilvēki.

Tāpat kā citi lielie pērtiķi, arī kalnu gorilla tiek uzskatīta par vienu no inteliģentākajām radībām uz planētas. Tiek uzskatīts, ka viņi spēj sevi atspoguļot, izmantot rīkus un rūpīgi plānot. Intensīvi pētījumi par nebrīvē esošām gorillām, piemēram, labi pazīstamo ‘Koko’, atklāja, ka indivīdi var saprast un izvietot zīmju valodu ar zināmu prasmi. Viņi ir arī ļoti sabiedriskas būtnes, kas var pasmieties, skumt un attīstīt stipru pieķeršanos citiem. Viņu sociālā uzvedība ir sarežģīta un izsmalcināta. Kopšana ir svarīgs sociālās saiknes aspekts. Tas ne tikai neļauj gorillām atbrīvoties no netīrumiem un parazītiem, bet arī stiprina svarīgas attiecības lielākās grupas ietvaros.

Gorillas dzīvo nelielās grupās, ko sauc par karaspēku, kas dažreiz var pārsniegt 20 cilvēkus. Šīs grupas sastāv no viena dominējošā tēviņa, vairākām mātītēm un jaunajiem pēcnācējiem. Dominējošais vīrietis ir vecāks pieaugušais, kurš organizē un aizsargā visus locekļus. Viņam ir gandrīz ekskluzīvas audzēšanas tiesības ar sievietēm. Šī audzēšanas konfigurācija ir pazīstama kā harēms. Dažreiz grupu var pavadīt daži jaunāki vīrieši (parasti vadītāja dēls vai brāļi), taču viņi ir pakļauti dominējošajam tēviņam. Pakļautie vīrieši, visticamāk, izklīst no karaspēka, ja viņi nespēj sasniegt reproduktīvos panākumus. Viņi var iziet paši vai veidot pagaidu vecpuišu bakalaura grupas.

Gorillām lielākoties ir diezgan mierīga un maiga personība, taču, ja viņi uztver draudus, tad tēviņi var kļūt diezgan agresīvi, dauzot krūtis un izdarot drausmīgu rēcienu. Lai nodotu viņu sarežģītās vēlmes un emocijas, kalnu gorillām ir aptuveni 25 dažādi balsu veidi, kas izsaka visu, sākot no trauksmes līdz ziņkārībai. Tāpat kā cilvēkiem, ķermeņa poza un acu kontakts palīdz atvieglot saziņu.

Gorilla ir galvenokārt sauszemes radība, kas turas pie zemes, taču tai ir ierobežotas iespējas uzkāpt kokos, kas izturēs tās svaru. Mazāku izmēru dēļ jaunās gorillas ir nedaudz lietpratīgi koku kāpēji. Gan pieaugušie, gan bērni var gulēt ligzdās uz zemes vai kokos. Kalnu gorilla visaktīvāk darbojas dienā un guļ naktī. Tajā dienas laikā ir arī periodiski pārtraukumi atpūtai un spēles laikam. Kopumā visas vienas grupas diapazons var aptvert līdz 16 kvadrātjūdzēm.

Gorilla kalnu biotops

Kalnu gorilla apdzīvo ļoti šauru diapazonu Āfrikas vidienē. Galvenie iedzīvotāju centri atrodas Mgahinga Gorilla nacionālajā parkā un Bwindi necaurlaidīgajā nacionālajā parkā Ugandā, kā arī Vulkānu nacionālajā parkā Ruandā un Virunga nacionālajā parkā Kongo Demokrātiskajā Republikā. Kā norāda nosaukums, pasuga dod priekšroku mežainiem kalnu biotopu reģioniem no 8 000 līdz 13 000 pēdām uz augšu. Viņu izplatītākie biotopi ir lietus mežs, bambusa mežs, subalpu zālāji un jauktie meži.

Kalnu gorillas diēta

Kalnu gorillas mielojas ar vairākām dažādām garšīgām veģetācijām, ieskaitot saknes, augļus, ziedus, lapas un koku mizu. Lai gan lielākoties tie ir zālēdāji, ir zināms, ka viņi ēd kukaiņi ja apkārt nav citu ēdienu iespēju. Precīzs uztura sastāvs ir atkarīgs no pieejamo vietējo augu un koku daudzveidības.

Gorilas apmēram ceturtdaļu dienas pavada, ēdot līdz 75 mārciņām pārtikas. Ar garajām zarnām un unikālajiem molāriem tie ir īpaši pielāgoti ēšanas un augu vielas noārdīšanai. Gorillām ir arī svarīga loma sēklu izkliedēšanā apkārtējā vidē.



Kalnu gorillas plēsēji un draudi

Sakarā ar milzīgo lielumu un izturību, kalnu gorillai savvaļā ir maz dabisko plēsēju. Tikai tādi lieli dzīvnieki kā leopardi un krokodili ir zināms, ka viņi regulāri nogalina vientuļās gorillas, īpaši gorillu bērnus un zīdaiņus. Neviens plēsējs tomēr nav tik sīva, lai uzņemtu visu apvienoto karaspēku.

Tā kā dabisko plēsēju skaits ir maz, vislielākais drauds viņu izdzīvošanai ir bijusi cilvēku darbība, ieskaitot karadarbību, nelegālas medības un kalnrūpniecības, lauksaimniecības un rūpniecības dzīvotņu zaudēšanu. Lauksaimniecības prakses veids, kas pazīstams kā slīpsvītra un apdegums, kurā lauksaimnieki attīra zemi, nodedzinot veģetāciju, ir īpaši kaitīgs kalnu gorillas dzīvotnei. Tā kā cilvēki un gorillas ir tik līdzīgi, nereti slimības ciešā kontakta brīžos veic lēcienu starp sugām. Klimata pārmaiņas vēl vairāk saasinās draudus, ko rada mainīga vide, kurai gorillai būs jāpielāgojas.

Kalnu gorillu trauslās sociālās organizācijas dēļ galvenā vīrieša nāve var dziļi ietekmēt grupu un atšķetināt visu sociālo struktūru. Ja tūlīt nav pieejams piemērots līdera aizstājējs, grupa var pastāvīgi sadalīties.

Kalnu gorillas reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Gorilla reprodukcijai ir daudz kopīgu aspektu ar cilvēka reprodukciju. Sievietēm ir vienāds deviņu mēnešu grūtniecības periods. Viņi mēdz vienlaikus dzemdēt tikai vienu zīdaini. Un viņi var pāroties visu gadu, nevis vienu konkrētu sezonu. Tomēr atšķirībā no cilvēkiem gorillas var dzemdēt tikai reizi vairākos gados, ņemot vērā pēcnācēju garāku attīstības laiku un stresu uz mātes ķermeņa.

Salīdzinot ar nobriedušāku gorillu, jaundzimušais ir pārsteidzoši niecīgs. Tas no dzemdes sver tikai apmēram četras mārciņas. Kopš dzimšanas brīža jaundzimušais ir gandrīz neatdalāms no mātes, pie kuras viņš pieķersies pirmos divus vai trīs dzīves gadus. Tas ir arī par to, cik ilgs laiks nepieciešams arī bērna pilnīgai atšķiršanai.

Gandrīz visu atlikušo pusaudža gadu vecumu gorilla sāks apgūt vērtīgas komunikācijas un sociālās prasmes, bieži spēlējot spēles, piemēram, vajāšanas un cīņas. Māte ir galvenokārt atbildīga par kopšanu un kopšanu, taču visa karaspēka interesēs ir bērna audzināšana.

Vīriešu gorillas pieaugušo dzīvi sāk ar tīriem, melniem matiem. Šī īpašība viņiem ir izpelnījusies melnādaino vārdu. Tomēr viņiem apmēram 12 gadu vecumā uz muguras un gurniem mēdz veidoties sudraba matu svītra. Šie tēviņi ir pazīstami kā sudraba muguras. Viņi ļoti aizsargā savus reproduktīvos panākumus. Ja sieviete un viņas zīdainis pievienojas jaunai grupai, dominējošais tēvs var nogalināt bērnu, lai mudinātu mātīti atkal vairoties, lai viņš varētu sākt ražot pats savus bērnus.

Parasti paiet vismaz desmitgade, līdz indivīds sasniedz pilnīgu dzimumgatavību. Kopumā kalnu gorilla savvaļā var nodzīvot apmēram 35 gadus, taču ir dokumentēti dzīves ilgumi līdz 50 gadiem.

Kalnu gorillas populācija

Kādreiz kalnu gorillas bija nedaudz izplatītas visā Centrālāfrikas kalnos, taču kopš 20. gadsimta iedzīvotāju skaits ir strauji samazinājies. Pasaulē ir palicis aptuveni tūkstotis kalnu gorillu (un kopā aptuveni 5000 austrumu gorillu sugu pārstāvju). Puse no viņiem dzīvo Virungas mežos.

Pateicoties rūpīgiem saglabāšanas centieniem, kalnu gorillu skaitļi ir parādījuši uzlabošanās pazīmes pēc to skaita samazināšanās kritiski apdraudēta līmeņiem. The Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN) Sarkanajā sarakstā tie tagad ir uzskaitīti kā vienkārši apdraudēta . Tomēr viņiem joprojām pastāv risks zaudēt vietu iejaukšanās draudiem.

Stabilāks politiskais klimats reģionā dramatiski uzlabotu pasugu ilgtermiņa izdzīvošanas izredzes - un tādējādi arī mēģinājumi apturēt cilvēku iejaukšanos un malumedniecību reģionā. Āfrikas valdības ir sākušas aktīvāk iesaistīties vietējo sugu saglabāšanā, dodot viņiem cerību uz iespējamo nākotni.

Skatīt visus 40 dzīvnieki, kas sākas ar M

Interesanti Raksti