alnis

Aļņu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Artiodactyla
Ģimene
Cervidae
Ģints
alnis
Zinātniskais nosaukums
Aļņu aļņi

Aļņu aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Aļņu atrašanās vieta:

Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika

Aļņu fakti

Galvenais laupījums
Zāle, Zari, Pondweed
Dzīvotne
Meža platības netālu no Arktikas tundras
Plēsoņa
Cilvēks, Lācis, Vilki
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Zāle
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Katru gadu atjauno milzīgos ragus!

Aļņu fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Tātad
Ādas tips
Mati
Maksimālais ātrums
20 jūdzes stundā
Mūžs
10-16 gadi
Svars
270–720 kg (600–1580 mārciņas)

'Lielākais no visām briežu sugām.'




Aļņi ir lielākie no briežu sugām un garākie zīdītāji Ziemeļamerikā. Atrasti ASV, Kanādā, Āzijā un Eiropā, pilnīgi pieauguši pieaugušie stāv sešas pēdas no zemes līdz plecam. Viņus atpazīst pēc garām sejām, uz zoda karājošiem purniem un zem rīkles šūpojošās ādas atloka. Aļņu tēviņi no viena gala līdz otram aug milzīgus ragus, kuru platums ir līdz sešām pēdām.



5 neticami aļņu fakti

  • Pieaugušais aļņu tēviņš sver no 1200 līdz 1800 mārciņām
  • Aļņu paredzamais dzīves ilgums savvaļā ir no 15 līdz 20 gadiem
  • Aļņi barojas ar sauszemes un ūdens augiem
  • Aļņu nagi darbojas kā sniega kurpes skarbā ziemas klimatā
  • Neskatoties uz to, ka aļņi izskatās neveikli, aļņi var skriet līdz 35 jūdzēm stundā

Aļņu zinātniskais nosaukums

Šie lielie dzīvnieki, kurus Amerikā parasti sauc par aļņiem, bet Eiropā un Āzijā - par alņiem, ir ar zinātnisko nosaukumu “Alces alces”. Kā zīdītāji tie pieder pie Artiodactyla, Cervidae ģimenes un Alces ģints.

Parastais nosaukums “aļņi” kļuva par atzītu angļu vārdu ne vēlāk kā 1606. gadā. Šis termins nāk no algonku valodas nosaukuma “mo-swa” vai “moosh” ar iespējamu vairāku citu valodu ietekmi.

Aļņu izskats un izturēšanās

Aļņi ir ļoti lieli, izturīgi un spēcīgi. Viņi stāv no naga līdz plecam tikpat augstu kā pilnīgi pieaudzis vīrietis, apmēram sešu pēdu augstumā. Viņu kauli ir lieli un ķermenis muskuļots. Mātītes ir mazākas par vīriešiem, parasti pieaugušo ķermeņa masa ir no 800 līdz 1200 mārciņām. Lai gan tie var izaugt lielāki, pieaugušie vīrieši vidēji svārstās no 1200 līdz 1600 mārciņām.

Šie dzīvnieki savvaļā savvaļas sezonā dzīvo ganāmpulkos, lai gan parasti tie ir vieni vai tālu no citiem ganāmpulka pārstāvjiem. Patiesībā tie ir visvairāk vientuļie un antisociālie savvaļas dzīvnieki ārpus vairošanās. Pārošanās sezonā tēviņi veido savus mātīšu ganāmpulkus, kurus sauc par “harēma ganāmpulkiem”. Tēviņi savā starpā cīnās par tiesībām pāroties ar harēmu.

Aļņu kažokāda ir gaiši brūna līdz tumši brūna, viegli tos maskējot savā apkārtnē. Šī kažokāda ir gara un bieza, un visi mati ir dobi, lai palīdzētu siltumam. Viņu kājas ir garas, un priekšējais pāris ir nedaudz garāks par aizmuguri. Tas nozīmē, ka aļņi izskatās ķengājoši un neveikli. Bet garākas priekšējās kājas palīdz viņiem pārvarēt meža gružus, piemēram, kritušus kokus un zarus.

Aļņu galva ir gara kā a zirgs , bet ir palielināts deguns un augšlūpa. Viņu ausis ir mazas, tāpat kā astes. Viņu smieklīgajam izskatam pievieno kuprveida izskatu, ko izraisa lieli un spēcīgi plecu muskuļi. Viņu rīkles rokās ir vaļīga āda, ko sauc par riekstu.

Lielie, platie un plakanie ragi padara aļņu izskatu vēl atšķirīgāku no citiem briežu dzimtas pārstāvjiem. Tikai vīriešiem ir šie ragi, kas pilnībā izauguši no četrām līdz sešām pēdām. Šie ragi sāk augt pavasara beigās vai vasaras sākumā, vispirms tos nosedz neskaidra āda, ko sauc par samtu. Samtā ir mazi asinsvadi, kas baro barības vielas bariem, lai palīdzētu viņiem izaugt. Kad ragi līdz vasaras beigām pārstāj augt, šie asinsvadi izžūst un samts sāk birst. Agrā rudenī aļņu ragi iegūst raksturīgu žāvēta kaula izskatu. Viņi sver līdz 40 mārciņām un ziemā nokrīt.

Aļņi visu dienu barojas. Viņi ir visaktīvākie rītausmā un krēslā. Lai gan viņi nevar redzēt ļoti labi, viņiem ir ārkārtēja oža. Arī šie lielie zīdītāji labi dzird. Viņi ir spēcīgi peldētāji no dažām nedēļām pēc piedzimšanas un var sasniegt peldēšanas ātrumu līdz sešām jūdzēm stundā. Aļņi pat pilnībā iegremdējas un vienlaikus paliek zem ūdens līdz 30 sekundēm.

Aļņi ir maigi un mierīgi paši savā dabiskajā vidē. Bet, ja viņu satrauc citi dzīvnieki vai cilvēki, viņi kļūst agresīvi. Šie zīdītāji ir ļoti teritoriāli un nevilcinoties uzlādē nevienu vai kaut ko citu, kas apdraud viņu telpu. Kaut arī aļņi izskatās neveikli un lēni, aļņi var viegli apsteigt cilvēkus. Cīņā pret vienu no viņu lielākajiem plēsējiem brūnais lācis , aļņi izvirza labu cīņu. Viņi pat dažreiz uzvar. Lai uzbruktu plēsoņai vai cilvēkam, aļņi vairākas reizes dauza kājas pret draudošo radību un izmanto ragus aizsardzībā.



Aļņu dzīvesvieta

Aļņi dzīvo visā Ziemeļamerikas, Eiropas un Āzijas aukstākajos ziemeļu reģionos, kur ik gadu ir sniega sega. Viņi nevar dzīvot temperatūrā, kas pārsniedz 80 grādus, jo viņi nesvīst. Pārtika, ko viņi ēd, gremošanas laikā rada daudz ķermeņa siltuma.

Reģioniem ir pasugas, no kurām katrai ir savi pielāgojumi savai videi. Ziemeļamerikas aļņi ietver Kanādas austrumu aļņus un ASV ziemeļaustrumus; ziemeļrietumu aļņi Kanādas vidienē, Ziemeļdakotā, Minesotā un Mičiganā; Aļaskas alnis Kanādas ziemeļrietumos un Aļaskas štats; un Širas aļņi no ASV un Kanādas klinšu kalniem.

Daži dzīvnieku eksperti Eiropā un Āzijā uzskata, ka aļņu ģimenē ir arī vairākas pasugas. Pie šīm neoficiālajām pasugām pieder Eiropas aļņi, Sibīrijas jakutu aļņi, uz rietumiem Sibīrijas Ussuri un austrumu Sibīrijas Kolima aļņi.

Katra aļņu pasuga atšķiras pēc ģeogrāfijas, lieluma, ragu īpašībām un kažokādas. Ķermeņa izmēri atšķiras lokalizēta uztura un apstākļu dēļ. Aļaskā un Sibīrijas austrumos ir vislielākie aļņi - buļļi vidēji sver 1300 mārciņas un līdz plecam ir līdz septiņu pēdu augsti. Vaiomingā un Mandžūrijā dzīvo mazākie aļņi ar buļļiem, kuru svars sasniedz tikai 770 mārciņas.

Aļņu diēta

Aļņi ir zālēdāji, kas ganās no rītausmas līdz krēslai. Viņi dienā apēd līdz 70 mārciņām veģetācijas. Viņu dzīvotni veido augiem bagāta vide, kurā barošanai ir pieejami krūmi. Dzīvnieki dod priekšroku krūmiem, kurus traucē meža ugunsgrēki, plūdi vai lavīnas. Vasarā aļņi barojas arī ar ūdens veģetāciju. Viņi brida ūdenī, lai sasniegtu šos augus, un pat nirst zem ūdens, lai tos sasniegtu. Šie lielie zīdītāji priecājas par minerālu laizīšanu.

Ziemā var atrast aļņus, kas ēd egli, ievu un citus skujkokus. Lai ēšanai tiktu cauri smagām sniega segām, aļņu ganāmpulki ievēro taku sistēmu, ko viņi mīd. Šīs takas veido “aļņu pagalmu”.

Vēlamais ēdiens viņu uzturā ir miza, lapas, zari, priežu čiekuri, koku pumpuri, krūmu pumpuri un ūdensrozes. Mīļākie ir vītola, apses un balzama egle. Ēdot, viņu ēdiens gremošanas ietvaros iziet cauri četrām vēdera kamerām. Pirmā kamera fermentē pārtiku, un pārējās trīs kameras iegūst barības vielas. Patīk govis , aļņi 'košļāt viņu cud'. Cud ir regurgitēts ēdiens, ko viņi košļāja uz noteiktu laiku pirms norīšanas.

Pārtika, kas ir indīga šiem citādi sātīgajiem dzīvniekiem, ir chokecherry, Eiropas īve un Japānas īve augi. Augi izrādās nāvējoši aļņiem, jo ​​augu šūnas satur gāzi cianīda. Dažu stundu laikā pēc šo augu ēšanas aļņi mirst. Diemžēl šie koki un krūmi ir kopīgi stādītiem dārziem, izmantojot aļņu teritoriju, piemēram, Aļaskā.

Aļņi dod priekšroku ēst no augiem galvas vai plecu līmenī, it īpaši ar galvu līdz 40 mārciņu ragu svara. Lai sasniegtu citus pārtikas līmeņus, viņi pieliecas pie priekšējiem ceļiem vai kā žirafe izplata kājas plaši viena no otras.

Aļņu plēsēji un draudi

Lielākie aļņu draudi ir lāči, vilki, cilvēki un ērces. Gan brūnos, gan melnos lāčus aļņi uztver kā ēdienreizes avotu, īpaši atnešanās laikā. Viens alnis šiem lielajiem plēsējiem nodrošina vairākas maltītes. Aļņi arī rada pievilcīgu bufeti vilku baram.

Lai aizsargātos pret plēsoņām, piemēram, lāčiem un vilkiem, aļņi var skriet līdz 35 jūdzēm stundā. Skriešana un lekt patērē maz aļņu enerģijas, bet ļoti daudz enerģijas viņu plēsējiem.

Kad dziļš sniegs klāj zemi, viņi nevar ātri skriet. Tas ir, kad viņi izmanto citu aizsardzības taktiku. Viņi atrod cietu zemi ar pēc iespējas mazāk sniega, piemēram, sasalušos ezeros vai zemes apgabalos, kur sniegs ir aizpūtis. Viņi arī dublējas pret kokiem blīviem mežiem, lai vilkus turētu prom no aizmugures. Ja viņiem jāsaskaras ar šiem dzīvniekiem vai bariem, viņi uzlādē savus plēsējus, spārdot kājas tā, lai varētu nogalināt vilkus un atstāt lāčus apmānītus.

Vēl viena aļņu aizsardzība pret plēsējiem notiek zema līmeņa ūdenstilpēs, nevis dziļos ūdeņos, kur vilki var labi peldēt. Vilki cenšas uzbrukt alnim seklākā ūdenī.

Cilvēki medī aļņus, bet bieži vien ir vajadzīgi vairāki šāvieni, lai vienu aļņu notriektu. Patiesībā daudzi mednieki Sibīrijā dod priekšroku pretoties grizlijam, nevis dusmīgam alnim.

Globālā sasilšana palielina ērču invāziju vietās, kur dzīvo aļņi. Siltākā ziemā ērču populācija palielinās. Šie mazie parazīti var iznīcināt aļņu ganāmpulku, novājinot tos asins zuduma dēļ. Daudzi aļņi katru gadu mirst no ērces izraisītas anēmijas. Mēģinot noberzt ērces no ķermeņa, daudzi aļņi ar matu izkrišanu plāksteros paliek. Šis izjauktais mētelis ziemā izraisa hipotermiju. Ņūhempšīrā biologi uzskata, ka aļņu populācija pēdējos 10 gados ir samazinājusies par 40 procentiem ērcēm un citiem līdzīgiem parazītiem.



Aļņu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Agrā rudenī aļņu tēviņi sāk veidot pārošanās gatavus sieviešu harēma ganāmpulkus. Šīs sievietes piesaista vīriešus, izmantojot spēcīgu smaržu un dziļus aicinājumus. Vīrieši dažkārt izaicina viens otru par tiesībām pāroties ar harēmu. Šīs problēmas ir saistītas ar viņu ragu izmantošanu kā draudu parādīšanu. Viņi arī cīņā var viens otru pagrūst. Bet cīņas parasti nenotiek ļoti nopietnas, jo ragi var aizķerties kopā, kā rezultātā abi buļļi iet bojā. Šo izaicinājumu beigās dominējošais alnis paliek kopā ar ganāmpulku un padevīgais cīņas zaudētājs aizskrien prom.

Aļņu mātītes pavasarī vai vasarā dzemdē vienu mazuli. Dažreiz aļņi var nest dvīņus vai pat trīnīšus. Bet lielākā daļa dzemdību ir tikai viens teļš. Teļi pirmajā dienā pieceļas kājās un dažu nedēļu laikā labi peld. Aptuveni sešu mēnešu vecumā teļi atradinās no mātēm. Bet viņi paliek kopā ar māti, kamēr nākamajā pārošanās sezonā viņai būs vēl viens teļš. Aļņi ļoti agresīvi aizsargā savus mazuļus. Patiesībā buļļu aļņi pat uzlādē cilvēkus vai citus draudus pārošanās periodā un pirms mazuļu dzimšanas.

Būt aļņu teļam ir bīstami. Lāči un vilki uzturā izmanto aļņu gaļu. Apmēram puse teļu mirst šo dzīvnieku uzbrukumu dēļ pirms sešu nedēļu vecuma. Četru līdz sešu gadu vecumā, ja viņi dzīvo tik ilgi, aļņu teļš ir pilnībā pieaudzis. Bet, kad viņi dzīvo pilnā apjomā, lielākā daļa izdzīvo līdz vecumam. Pieaugušie aļņi izdzīvo 95 procentus. Parasti savvaļā viņi dzīvo 15 līdz 20 gadus.

Aļņu populācija

Aļņi izrādās sirsnīgi radījumi. Tas uztur populāciju augstu. Tikai Kanādā ir no 500 000 līdz vienam miljonam aļņu. Ņūfaundlendā aļņi šajā teritorijā tika ievesti 1900. gados. Četri aļņi, kas tajā laikā bija ievietoti šajā reģionā, efektīvi reproducējās, un tagad no šiem sākotnējiem vecākiem ir vairāk nekā 150 000.

Amerikas Savienotajās Valstīs pastāv apmēram 300 000 aļņu. No tiem 200 000 dzīvo Aļaskā. Aļņi dzīvo arī Somijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Latvijā, Igaunijā, Polijā, Čehijā un Krievijā. Viņu aizsardzības statuss visā pasaulē tiek uzskatīts par vismazāk satraucošo un pieaugošo skaitu.

Skatīt visus 40 dzīvnieki, kas sākas ar M

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti