Moorhen

Maurena zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Gruiformes
Ģimene
Rallidae
Ģints
Gallinula
Zinātniskais nosaukums
Gallinula

Moorhen Conservation Status:

Vismazāk rūpes

Moorhen Atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Centrālamerika
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika
Okeānija
Dienvidamerika

Moorhen fakti

Galvenais laupījums
Kukaiņi, grauzēji, ogas
Atšķirīga iezīme
Maza noapaļota galva un smails knābis
Spārnu platums
50 cm - 80 cm (20 collas - 31 collas)
Dzīvotne
Purvi, mitrāji un dīķi
Plēsoņa
Lapsas, suņi, jenoti
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Saime
Mīļākais ēdiens
Kukaiņi
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
7
Sauklis
Pārtiek no ūdens kukaiņiem un ūdens zirnekļiem!

Moorhena fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
22 jūdzes stundā
Mūžs
1 - 3 gadi
Svars
70g - 400g (2,5oz - 14oz)
Garums
25 cm - 38 cm (10 collas - 15 collas)

Tauriņi var staigāt pa ūdens augiem dīķos un ezeros.




Parastais purvs, saukts arī par kopējo galinulu, ir sastopams visā pasaulē, gandrīz visās vietās, izņemot polāros reģionus un tropiskos džungļus. Šie putni ir melni ar izteikti dzeltenām kājām un sarkanu knābi ar vairogu, kas stiepjas no knābjiem augšup starp acīm un uz pieres. Atšķirībā no vairuma ūdensputnu, purviem nav ar kāju pēdām, kas palīdzētu peldēt. Viņi sačukstēsies, ja jutīsies apdraudēti, bet citādi viņiem būs izteikts, grumbu skaņas zvans, ko viņi izmanto, lai sazinātos savā starpā. Moorhens ir sliežu dzimtas pārstāvji, kurā ietilpst daudz dažādu purva putnu sugu.



5 Moorhen fakti

• Tauras bieži ligzdo vietās, kur cilvēki bieži apmeklē, piemēram, parkos.

• Nepilngadīgo tauru sejās nav koši sarkanu vairogu.

• Moorhens var lidot, taču viņi tajā nav pārāk labi un vienlaikus veiks tikai nelielus attālumus.

• Tauras ēdīs citu putnu olas, ja varēs pie tām nokļūt.

• Iepriekšējās inkubācijas jaunās mātes bieži palīdz rūpēties par vecāku jaunajiem mazuļiem.

Maurena zinātniskais nosaukums

Parastā purva zinātniskais nosaukums ir Gallinula chloropus. Šis nosaukums nāk no latīņu vārda Gallinula, kas nozīmē mazu vistu vai vistu, un grieķu vārda chloropus, kas nozīmē zaļu vai dzeltenu (khloros) pēdu (pous).

Pastāv vairākas purva pasugas. Tā kā tos var būt grūti noteikt, pamatojoties uz bieži vien smalkām fiziskām atšķirībām, tos parasti apraksta pēc to atrašanās vietas.



  • Eirāzijas Moorhen, G. C. Chloropus, kas sastopams Ziemeļrietumos līdz Ziemeļāfrikai un Centrālajai Sibīrijai, arī mitros apgabalos Dienvidāzijā, Japānā un Centrālajā Malaizijā, Šrilankā, Kanāriju salās, Azoru salās, Madeirā un Kaboverdes salās.
  • Ziemeļamerikas Maurens, G. C. Kačinnans, atrodams Kanādas dienvidaustrumos uz dienvidiem līdz ASV, bet ne Lielo līdzenumu reģionā, arī Panamas rietumos, Galapagu salās un Bermudu salās.
  • Dienvidamerikas Maurens, G. C. Galeata, atrodams Gajānas, Trinidadā un Brazīlijas, Argentīnas un Urugvajas daļās.
  • Indijas un Klusā okeāna reģiona Moorhen G. C. Orientalis, atrodams Andamanu salās, Seišelu salās, Malaizijas dienvidos, Indonēzijā, Filipīnās un Palau.
  • Barbadosa Morēna, G. C. Barbadensis, sastopama tikai Barbadosā.
  • Āfrikas Maurens, G. C. Meridionalis, atrasts Subsahāras Āfrikā.
  • Madagaskaras Moorhen, G. C. Pyrrhorrhoa, atrodami Madagaskaras, Reinjonas un Maurīcijas salās.
  • Andu Morens, G. C. Garmani, atrasts Andos no Peru līdz Argentīnas ziemeļrietumiem.
  • Havajietis Morens, G. C. Sandvicensis, sastopams tikai Havaju salās.
  • Antillean Moorhen, G. C. Cerceris, atrodami Antiļu salās (nevis Trinidadā vai Barbadosā) un Floridas dienvidos.
  • Subandean Moorhen, G. C. Pauxilla, atrasts Panamas austrumos līdz Peru ziemeļrietumiem.
  • Mariana Moorhen, G. C. Guami, atrasta Marianas ziemeļu salās.

Moorhena izskats un izturēšanās

Purvs galvenokārt ir no kokogles pelēkas līdz melnai, bet tā spārnu spalvām mēdz būt brūngana izskats. Gar katra spārna aizmugurējām malām ir balta josla, un tās aizmugurē var būt arī mazi balti pleķi. Pieaugušajiem putniem ir spilgti sarkans knābis, kas stiepjas uz augšu starp acīm, lai izveidotu vairogu. Knābja punkts ir dzeltens. Tā kājas lielākoties ir spilgti dzeltenas, un tai ir gari, smaili pirksti bez siksnām.

Šis putns aug apmēram no 10 līdz 15 collām (25 līdz 38 cm) un sver no 2,5 un 14 unces (70 līdz 400 g), apmēram tikpat svara kā zupas bundža. Tauriņu spārnu platums ir no 20 līdz 31 collām (50 līdz 80 cm), kas ir nedaudz vairāk par divu viens otram sakrauto boulinga tapu augstumu. Viņi ir apmēram tikpat lieli kā vārna. Ir zināms, ka viņi lido tikpat ātri kā 35 jūdzes stundā (35 km / h), taču šo ātrumu viņi nespēj noturēt ļoti ilgi.

Moorhens lielākoties dzīvo grupās, ko sauc par ganāmpulkiem. Kaut arī šie ganāmpulki var būt lieli, tauras bieži dzīvo nelielās grupās, kurās ir tikai daži putni. Vaislas sezonā viņi dzīvo ap citiem sava veida cilvēkiem, bet nedaudz atdalīsies no citiem, lai pieprasītu ligzdošanas teritoriju.



Kaut arī peldoties, tos var viegli pamanīt, vāveres mēdz būt diezgan kautrīgas un, kad vien varēs, izvairīsies no cilvēkiem. Viņi nav agresīvi, izņemot vairošanās periodā, un tad viņi savā starpā ķildosies par ligzdām, kā arī sīvi aizsargās savus mazuļus. Kad vien iespējams, viņi izvairās no kontakta ar cilvēkiem.

Moorhen stāv ūdenī

Moorhena dzīvotne

Moorhens var atrasties lielākajā daļā pasaules, izņemot džungļus un polāros reģionus. Viņiem jābūt ūdenim, tāpēc tie ir sastopami tikai vietās, kur ūdens ir pietiekami daudz, lai purvi varētu izdzīvot. Parasti viņiem nepieciešams ūdens, kas ir pietiekami dziļš, lai varētu peldēties, kas arī nodrošina vietu ligzdošanai un iespēju aizbēgt no ienaidniekiem.

Aukstākos reģionos purvi pirms vairošanās sezonas migrēs uz mērenākiem apgabaliem. Parasti tos var atrast vai nu drosmīgi peldot atklātā ūdenī, vai arī paslēpušies nezālēs dīķu un līkumu malās. Viņi veido ligzdas gar ūdens malām, blīvā veģetācijā, kas viņiem piedāvā labu patvērumu.

Maurena diēta

Tauras ir visēdāji un ēd dažādas augu un dzīvnieku vielas. Viņi ēd daudz dažādu mazu ūdens radību, piemēram, gliemežus, mazas vardes un zivis, kā arī sauszemes dzīvniekus, tostarp grauzējus un ķirzakas. Viņi ēd arī kukaiņus un tārpus, kā arī ir zināms, ka viņi ēd citu putnu olas. Turklāt purvāji ēd daudzus augus, kas aug ūdenī vai tā tuvumā, ieskaitot augļus, ogas un sēklas.

Moorhen plēsēji un draudi

Purvs saskaras ar daudzām cilvēku izraisītām vides problēmām, tostarp piesārņojumu un biotopa zaudēšanu. Neskatoties uz to, parastais purvs ir izrādījies ļoti pielāgojams un turpina plaukt daudzās dažādās vidēs, pat parkos un citās vietās, kur cilvēki bieži apmeklē. Šis putns ir iekļauts kā vismazāk bažas pēc Starptautiskā dabas aizsardzības savienība (IUCN), kas nozīmē, ka viņi pastāv pietiekamā skaitā, lai uzturētu viņu populāciju, un tiem nav būtisku vides apdraudējumu.

Tomēr ne visas purvu sugas plaukst. Havaju salu statuss ir neskaidrs, jo to ir upurējusi mangusts . Vēl viena satraucoša suga ir Mariana purvs. IUCN, kā arī citas aizsardzības organizācijas to uzskata par apdraudētu biotopa zaudēšanas dēļ. Tiek ņemts vērā arī Indijas un Klusā okeāna tīreļi apdraudēta , visticamāk tāpēc, ka vietējais cilvēki medīt šo putnu barībai.

Lielākajā daļā purvs ir iecienīts laupījums dažādiem plēsējiem. Daži no dzīvniekiem, kas upurē tīreļus, ir lapsas , koijoti , jenoti , dingo , un suņi .

Moorhen reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Pavasarī jebkur no marta vidus līdz maija vidum, atkarībā no klimata, sāk mātītes. Šajā laikā tīreļa tēviņš peldēs pret mātīti ar knābi iemērc ūdenī. Ja viņa viņu pieņem, viņi turpinās grauzt viens otra spalvas, pirms kopīgi strādās, lai izveidotu lielu ligzdu slēptā vietā nezālēs vai sukā. Viņi abi nikni aizstāvēs ligzdu no jebkādiem draudiem, ieskaitot citus putnus, kuri varētu vēlēties nozagt savu vietu.

Mātīte parasti dēj septiņas vai astoņas olšūnas, un tēviņš un sieviete pēc kārtas inkubē olas, līdz tās izšķiļas, kas prasa apmēram trīs nedēļas. Kad mazuļi izšķiļas, abi vecāki kopīgi rūpējas par viņiem, pārmaiņus baro un aizsargā. Zīdaiņiem nepieciešamas apmēram 40 līdz 50 dienas, lai pilnībā izlidotu un spētu lidot.

Ja zīdaiņiem kaut kādā veidā draud, viņi drošības labad var pieķerties viena vecāka ķermenim. Pēc tam pieaugušais aizlidos prom no teritorijas, kurā pastāv draudi, pārvadājot mazuļus drošībā.

Jaunie putni bieži kādu laiku uzturas vecāku tuvumā, pat palīdzot rūpēties par nākamo mazuļu grupu, kad tie ir izšķīlušies. Kad putni būs seksuāli nobrieduši, parasti līdz gada vecumam viņi sapārosies un izveidos paši savas ģimenes.

Moorhens nav ļoti ilgs mūžs. Parasti viņi dzīvo no viena līdz trim gadiem, bet viņi var dzīvot arī ilgāk. Vecākais pietauvotais purvs bija daļa no grupas studijas Luiziānā 1940. gadā. Zināms, ka tajā laikā, kad viņu atguva, viņš bija gandrīz 10 gadus vecs, un viņa grupa tika pārbaudīta.

Moorhen populācija

Purvu kopējā populācija ir stabila un tiek uzskatīts, ka tā ir miljonos. Purvju kopums plaukst un viņu skaits ir nemainīgs. Tie ir uzskaitīti kā sugas vismazāk bažas pēc IUCN . Tomēr tas neattiecas uz visām purvu pasugām.

Dažu pasugu, piemēram, Havaju salu, Marianas un Indijas-Klusā okeāna purvu, ir daudz mazāk. Neskatoties uz centieniem tos aizsargāt, katrā no šīm mazākajām putnu grupām ir ne vairāk kā daži simti īpatņu. Visi šie trīs veidi ir uzskaitīti kā apdraudēti, un šīs sugas var neizdzīvot, jo to skaits ir tik mazs.

Skatīt visus 40 dzīvnieki, kas sākas ar M

Interesanti Raksti