Mangusts

Mongoose zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Herpestidae
Ģints
Herpesti
Zinātniskais nosaukums
Helogale Parvula

Mangustu saglabāšanas statuss:

Apdraudēts

Mongoose atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija

Mongoose Fakti

Galvenais laupījums
Žurkas, olas, kukaiņi
Dzīvotne
Atklātie meži un zāles līdzenumi
Plēsoņa
Vanagi, čūskas, šakālis
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
4
Dzīvesveids
  • Banda
Mīļākais ēdiens
Žurkas
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Izmērs svārstās no 1 līdz 3 pēdām!

Mangustu fizikālās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
20 jūdzes stundā
Mūžs
10-15 gadi
Svars
0,3–4 kg (0,7–8,8 mārciņas)

Ātri un veikls, mangusts ir lietpratīgs mednieks, kurš baros gandrīz visu, ko vien var noķert.



Mangusts ir maza, gluda būtne (pēc izskata līdzīga a zebiekste ), kas klīst pa Āzijas un Āfrikas mežiem un līdzenumiem. Diezgan drosmīgā temperamenta dēļ mangusts tūkstošiem gadu ir bijis cilvēku mītu un stāstu priekšmets. Tomēr mangusta dzīve ir daudz sarežģītāka un interesantāka, nekā liecina šie mīti.



Mongoose Fakti

  • Mangusts, iespējams, ir vislabāk pazīstams ar ievērojamo spēju nogalināt čūskas , tāpat kā kobra. Zinātnieki uzskata, ka viņi ir izstrādājuši olbaltumvielu, kas nodrošina zināmu aizsardzību pret čūsku indi. Tomēr viņi nav pilnībā pasargāti no atkārtotiem čūsku kodumiem.
  • Senie ēģiptieši reizēm kopā ar saviem īpašniekiem kapos ievietoja mumificētus mangustus, jo viņi bija kopīgs mājdzīvnieks.
  • Indijas pelēkais mangusts ar nosaukumu Rikki-Tikki-Tavi tika iemūžināts Rudyard Kipling'sDžungļu grāmata.
  • Mangustiem ir horizontālas formas skolēni, kas līdzīgi aitām un zirgiem, lai palīdzētu izvairīties no plēsējiem.
  • Daudzviet mangusti tiek uzskatīti par invazīvām sugām, jo ​​tie apdraud vietējo putnu dzīvi, tostarp aizsargājamās un apdraudēta sugas.

Mongoose zinātniskais nosaukums

Mangusts ir sarunvalodas vai kopīgs termins līdzīgu sugu grupai, kas pieder vienīgi Herpestidae dzimtai. Zinātniskais nosaukums cēlies no grieķu vārda dzīvniekam, kurš staigā vai ložņājas uz visām četrām kājām. Mangusti ieņem to pašu kārtību - Carnivora - kā kaķi , lāči , suņi , roņi , un jenoti . Tie ir visciešāk saistīti ar tādām viverrīdām kā civets , geneti un linsangi. Tie ir nedaudz attālāk saistīti ar hiēna . Mangusts ir feliformia jeb a kaķis līdzīgs plēsējs.

Tiek uzskatīts, ka kādā brīdī tās evolūcijas sākumā šie dzīvnieki sadalījās divās dažādās apakšģimenēs: Herpestinae un Mungotinae. Trešā apakšgrupa, ko sauc par Galidiinae, savulaik tika klasificēta kopā ar pārējām divām. Endidēmiski Madagaskarai Galidiinae dažkārt bija pazīstama kā Madagaskaras mangusts par līdzīgu izskatu. Tomēr šī apakšgrupa tagad ir klasificēta Eupleridae ģimenē, nevis Herpestidae.

Joprojām dzīvo apmēram 34 mangustu sugas. Tas ietver 23 Herpestinae sugas un 11 Mungotinae sugas. Dažas izmirušas sugas ir zināmas arī no fosilā ieraksta. Mangustu sugas ir nevienmērīgi izplatītas visā ģimenē. Dažās ģintīs ir tikai viena suga. Herpestes ģintī tomēr ir apmēram 10 dzīvas sugas, tostarp labi pazīstamais Indijas pelēkais, ēģiptiešu un krabjus ēdošais mangusts.

Mongoose izskats

Šie dzīvnieki parasti ir slaida būtne ar iegarenu ķermeni, īsām kājām, plānu purnu un mazām noapaļotām ausīm. Mēteļa krāsa gandrīz vienmēr ir brūna, pelēka vai pat dzeltena, dažreiz tā ir iejaukta ar marķējumiem vai svītrām. Astei var būt arī unikāls gredzena raksts vai krāsa. Tā izskata dēļ daži cilvēki tos kļūdaini uzskata par zebiekste , kaut arī to tradicionālais diapazons reti pārklājas.

Mangusts dažādās sugās ir atšķirīgs. Šī dzīvnieka ķermenis var svārstīties no vidēji septiņām collām mazajam pundurmangustam līdz vidēji 25 collām masveida Ēģiptes mangustam, savukārt aste pievieno vēl sešas līdz 21 collas. Tas padara tipisko dzīvnieku apmēram mājas lielumā kaķis . Lielākā suga var būt arī līdz 11 mārciņām, kad tā ir pilnībā izaugusi.



mangusts - Herpestidae - mongoozes veids netīrumos

Mongoosa uzvedība

Smarža ir svarīga mangustu komunikācijas sastāvdaļa. To veicina lielu smaržu dziedzeru klātbūtne tūpļa tuvumā, ko viņi izmanto, lai signalizētu biedriem un apzīmētu savu teritoriju. Faktiski smaržas dziedzeris ir galvenā īpašība, kas šos dzīvniekus atdala no civetēm, genetiem un linsangiem. Mangusti (pareizā mongoozes daudzskaitlis) arī paļaujas uz balss signāliem, lai norādītu uz draudiem, sāktu uzmācību un nodotu citu kritisku informāciju citiem dalībniekiem. Viņiem ir iespaidīgs skaņu diapazons, lai sazinātos savā starpā, ieskaitot kliedzienus, rūcienus un ķiķināšanu. Katru skaņu pavada atšķirīgs uzvedības kopums.

Herpestidae ģimene kopumā demonstrē plašu sociālo struktūru un uzvedības klāstu. Kamēr dažas sugas plaukst vientuļībā vai mazās kopās, citas sugas dzīvo kolonijās līdz 50 īpatņiem. Labi pazīstamais surikāts , piemēram, (kuru slavēja TV šovs) dzīvo lielās kooperatīvās grupās ar izteiktu sociālo hierarhiju. Personas dažkārt ir atbildīgas par specializētiem uzdevumiem, piemēram, sardzes pienākumiem, medībām un bērnu aizsardzību. Kolonija dzīvo vai nomirst, pamatojoties uz katra atsevišķa locekļa rīcību.

Konkrētais sugas sociālais izvietojums var būt saistīts ar tās fizisko izmēru un dzīvnieka tipu. Lielākais un fiziski vairāk iebiedējošais ēģiptiešu mangusts ir vientuļš mednieks, savukārt mazākais pundurmangusts ir sabiedriskāka būtne, kas aizkavē plēsējus, apvienojoties lielās grupās. Atsevišķi indivīds ir neaizsargāts. Bet pat mazākus dzīvniekus var būt grūti nogalināt, ja tie ir daļa no iepakojuma.

Mongoose mazais izmērs slēpj diezgan drosmīgu attieksmi. Radība spēj noturēties pret bīstamiem plēsējiem, kas ir daudz lielāki vai agresīvāki par sevi. Spēja nogalināt čūskas (pat indīgas sugas!) Ir tikai viens piemērs. Šie dzīvnieki dažreiz var arī izvairīties no nāvējošiem plēsoņām vai izliekt to ar iespaidīgu ātrumu un veiklību. Dažas sugas var palaist vidēji 20 jūdzes stundā.

Šie dzīvnieki ir visaktīvākie dienas laikā, kamēr viņi medī un socializējas. Viņi mēdz nakšņot savā blīvajā miegā. Mangusti var būt diezgan inteliģenti un rotaļīgi, it īpaši sociālajos apstākļos.

Mongoose Biotops

Mangusts ir vecās pasaules dzīvnieks, kas galvenokārt plaukst karstos vai tropiskos apgabalos. Vislielākās populācijas atrodamas Subsahāras reģionā un Āfrikas austrumos, ieskaitot lielāko daļu Mungotinae sugu un dažas Herpestinae sugas. Tās ir diezgan izplatītas arī garā teritorijas posmā Āzijas dienvidos, sākot no Ķīnas līdz Tuvajiem Austrumiem. Citas izplatītas vietas ir Ibērijas dienvidu daļa, Indonēzija un Borneo.

Tie galvenokārt ir sauszemes zīdītāji, kas klīst pa zemi. Viņi dzīvo dažādos klimatiskajos apstākļos un biotopos, tostarp tropu mežos, tuksnešos, savannās un zālājos. Tomēr ir daži ievērojami izņēmumi. Dažas sugas, piemēram, krabjus ēdošais mangusts, ir daļēji ūdens un lielu daļu savas dzīves pavada ūdenī un ap to. Viņi ir diezgan lietpratīgi, peldoties ar tīkliem starp cipariem. Citas sugas apdzīvo kokus, bez piepūles pārvietojoties starp zariem. Turpretī sauszemes mangusti ieraujas zemē ar lielajiem nevelkamajiem nagiem. Viņi lielu daļu laika pavada sarežģītajā tuneļu sistēmā, kuru viņi ir izveidojuši.

Mangustu diēta

Šie dzīvnieki ir oportūnistiski plēsēji, kuri barojas ar ļoti dažādiem dažādiem ēdieniem, neatkarīgi no tā, vai tie ir dzīvi vai miruši. Tie var ietvert mazus rāpuļus putni un zīdītāji, abinieki, kukaiņi , tārpi un krabji . Tomēr dažas sugas papildinās uzturu ar augļiem, dārzeņiem, saknēm, riekstiem un sēklām. Ja izdevība radīsies, tad dzīvnieks nozags vai pārtiek no citas radības nogalināšanas.

Gudrs dzīvnieks, mangusti ir iemācījušies sagraut čaumalas, riekstus vai olas pret akmeņiem, lai tās atvērtu. Tas var dauzīt objektu tieši pret cietu virsmu vai mest objektu no attāluma. Šī taktika tiek nodota no paaudzes paaudzē, kas var būt transmisīvas kultūras veids.

Mongoozes daudzveidīgā aukslēja var būt problēma citām sugām, un dažos apgabalos tās tiek uzskatītas par invazīvu sugu.



Mongoose plēsēji un draudi

Mangustam savvaļā ir tikai daži dabiski plēsēji, piemēram, vanagi un lielie kaķi . Lielāki mangusti var novērst plēsējus ar milzīgu fizisko izmēru, bet jo īpaši mazākas sugas ir neaizsargātas pret plēsēju plēsējiem. Arī mangustam dažkārt draud indīgi čūskas , bet pateicoties savai veiklībai un ātrumam, mangusts ir vairāk nekā spēle baisajam rāpulim. Tā milzīgā pielāgošanās spēja tai uzplaukt daudzos dažādos ģeogrāfiskos reģionos visā Āzijā un Āfrikā. Tomēr dažu veidu mangustiem pašlaik samazinās biotopa zaudēšana cilvēku iejaukšanās dēļ. Viņiem ir nepieciešams pietiekami daudz vietas urbumiem un sociālajiem pasākumiem.

19. un 20. gadsimtā cilvēku kolonisti visā pasaulē ieviesa mongoozes, īpaši vairākās okeāna salās, piemēram, Havaju salās, lai palīdzētu kaitēkļu apkarošanā plantācijās un fermās. Kaut arī mangustiem šis uzdevums reti izdevās, tam bija neparedzētas sekas, jo liela daļa vietējo savvaļas dzīvnieku, tostarp daudzas unikālas putnu sugas, tika novirzītas līdz izmiršanas robežai. Šī iemesla dēļ mangusti tiek uzskatīti par vienu no visaugstākajām invazīvajām sugām pasaulē, un ir veikti daži pasākumi, lai iznīcinātu vai ierobežotu mangustu populācijas cittautiešu teritorijās.

Mangustu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Mangožu reprodukcija dažādās sugās ir ļoti atšķirīga, jo tā bieži atspoguļo to sociālo struktūru. Vientuļie mangusti tiekas tikai regulāri, lai vairotos, parasti reizi gadā. Jaunos mazuļus var audzināt viens vai abi vecāki. No otras puses, lielām kolonijām parasti ir dominējošs iepakojuma dalībnieks ar gandrīz ekskluzīvām vaislas tiesībām uz vairākām mātītēm - vai dažreiz ir viens vīriešu un sieviešu dominējošais pāris.

Kad pārošanās ir pabeigta, sieviete dzemdēs dažus mēnešus pēc apaugļošanās. Viņa var dzemdēt metienu jebkur no viena līdz sešiem mazuļiem vienlaikus. Mangusti mazuļiem ir tendence pieaugt samērā ātri. Pēc atšķiršanas mazuļi vēl vairākus mēnešus paliks atkarīgi no vecākiem. Lai kucēns pilnībā nobriestu, var paiet no sešiem mēnešiem līdz diviem gadiem.

Starp sociālajām mangustu sugām mazuļus kolonijā ieved jau no agras bērnības. Barojoties, vairāki dalībnieki paliks aiz muguras, lai aizsargātu jauniešus. Dažās kolonijās kucēns izvēlēsies konkrētu pieaugušo, lai nodrošinātu regulāru uzturu un uzmanību. Indivīdi var pat izveidot saites uz mūžu ar kolonijas vai bara ģimenes un / vai kolēģiem.

Mūža ilgums ir ļoti atkarīgs no sugas, taču tipisks mangusts savvaļā var dzīvot apmēram 10 gadus un, iespējams, divreiz vairāk kā nebrīvē.

Mangustu populācija

Lai gan precīzu populācijas skaitu ir grūti noteikt, šķiet, ka daudzām mongožu sugām visā pasaulē ir laba veselība. Indijas pelēkais mangusts, iespējams, ir visizplatītākā suga. Tas parasti sastopams visā Indijas subkontinentā un Irānas dienvidos vienā nepārtrauktā diapazonā.

Saskaņā ar Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN) Apdraudēto sugu sarkanais saraksts - Libērijas mangusts ir vienīgā suga, kas atbilst neaizsargātības statusam, savukārt vairāki citi mangustu veidi ir gandrīz draudēja . Tomēr Madagaskaras mangusts, kaut arī tas nav īsts mangusts, savā dzimtajā vidē ir apdraudēts, jo vairākas sugas ir nonākušas apdraudētajā statusā. Biotopu zudums būs jāpārtrauc vai jāatceļ, lai dažas sugas atkal atgrieztos iepriekšējā līmenī.

Skatīt visus 40 dzīvnieki, kas sākas ar M

Interesanti Raksti