Purva varde

Purva vardes zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Abinieki
Pasūtījums
Anura
Ģimene
Ranidae
Ģints
Pelofilaks
Zinātniskais nosaukums
Pelophylax Ridibundus

Purva vardes aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Purva varde Atrašanās vieta:

Eiropa

Purva vardes fakti

Galvenais laupījums
Kukaiņi, kodes, zirnekļi
Atšķirīga iezīme
Liela galva un garas aizmugurējās kājas
Dzīvotne
Dīķi, ezeri un upes
Plēsoņa
Zivis, krupji, putni
Diēta
Plēsējs
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Kukaiņi
Tips
Abinieks
Vidējais sajūga izmērs
1000
Sauklis
Ir spilgti zaļa āda!

Purva vardes fizikālās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Dzeltens
  • Melns
  • Balta
  • Zaļš
Ādas tips
Caurlaidīgs
Maksimālais ātrums
5 jūdzes stundā
Mūžs
5 - 10 gadi
Svars
12 g - 15 g (0,4oz - 0,5oz)
Garums
12 cm - 17 cm (4,7 collas - 7 collas)

Purva varde ir vidēja, diezgan krāsaina vardes suga, kas dabiski sastopama Eiropā. Purva varde ir cieši saistīta ar ēdamo vardi un baseina vardi, kuras visas trīs pieder “zaļo varžu” dzimtai (parastā varde pieder brūno varžu dzimtai).



Purva varde ir lielākā īstā varde, kuras dzimtene ir Eiropa, un tā sastopama dziļos dīķos, ezeros, upēs un ap straumēm visā kontinentā. Purva vardes areāls ir plašāks, nekā tas bija kādreiz, jo purva varde ir sastopama arī dažās Āzijas un Krievijas daļās un pat dažos Ķīnas un Pakistānas apgabalos.



Purva varde ir ļoti ūdens vardes suga, un tā ir labi pielāgojusies ūdenim. Tāpat kā citām vardēm, arī purva vardes kāju pirksti ir sieti, lai palīdzētu purva vardei peldēties un sarunās par slidenajiem krastiem. Purva vardes acis ir arī virs galvas, kas nozīmē, ka tās var skatīties uz ūdens virsmu, kamēr purva vardes ķermenis ir droši iegremdēts.

Purva vardes bieži ir viegli identificējamas to spilgti zaļās krāsas ādas un garo aizmugurējo kāju dēļ. Purva vardes bieži ir vidēja izmēra vardes, kuru sievietes bieži izaug līdz 17 cm garas. Purva varžu tēviņš bieži ir daudz mazāks, varbūt divas trešdaļas no purva sieviešu mātītes lieluma.



Tāpat kā daudziem citiem abiniekiem, purva varde ir plēsēja, kas nozīmē, ka tā ēd tikai citus dzīvniekus, lai izdzīvotu. Purva vardes galvenokārt barojas ar maziem bezmugurkaulniekiem ūdenī, pie tā vai tā tuvumā, ieskaitot dažādas kukaiņu, zirnekļu un kodes sugas.

Salīdzinoši nelielais purva vardes izmērs un viegli pamanāmā zaļā āda nozīmē, ka purva vardei dabiskajā vidē ir vairāki plēsēji. Putni, lieli krupji, zivis, zīdītāji un ķirzakas visi upurē purva vardi.

Purva vardes mēdz vairoties agrā pavasarī, kad pārošanās notiek mierīgos, seklos ūdens baseinos. Purva vardes mātīte ir aptuveni 1000 olu lipīgā kopā, kas peld uz ūdens virsmas, kas pazīstama kā varde. Pēc tam, kad purva vardes kurkuļi ir izveidojušies, tie nonāk ūdenī, kur tie ir pilnībā ūdens, līdz tie metamorfējas pieaugušās purva vardēs un spēj atstāt ūdeni.



Lai gan purva vardes populācijai nav tiešas izzušanas briesmas, tā ir pakļauta paaugstinātam apdraudējumam, galvenokārt mežu izciršanas un dabisko dzīvotņu piesārņojuma dēļ.

Skatīt visus 40 dzīvnieki, kas sākas ar M

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija

Interesanti Raksti