Makaronu pingvīns

Makaronu pingvīnu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Sphenisciformes
Ģimene
Spheniscidae
Ģints
Eudipi
Zinātniskais nosaukums
Eudyptes Chrysolophus

Makaronu pingvīnu aizsardzības statuss:

Netālu no draudiem

Makaronu pingvīns Atrašanās vieta:

Antarktīda
Okeāns

Makaronu pingvīnu fakti

Galvenais laupījums
Zivis, kalmāri, vēžveidīgie
Spārnu platums
80–100 cm (31–39 collas)
Dzīvotne
Jūras un ledus salas Sub-Antarktīdā
Plēsoņa
Leoparda zīmogs, vaļu slepkava
Diēta
Plēsējs
Dzīvesveids
  • Kolonija
Mīļākais ēdiens
Zivis
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
2
Sauklis
Pulcējies kolonijās, kurās ir līdz 100 000 dalībnieku!

Makaronu pingvīnu fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Dzeltens
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
22 jūdzes stundā
Mūžs
15-20 gadi
Svars
3,2–6,4 kg (7–14 mārciņas)

Karaļa izskata makaronu pingvīni okeānā var ienirt 200 pēdu dziļumā!



Makaronu pingvīni ir atrodami Antarktīdas un Sub-Antarktikas pussalā. Viņi ēd krilu, zivis, kalmārs , un daži vēžveidīgie. Šie putni dzīvo milzīgās grupās, kurās ietilpst simtiem tūkstošu pingvīnu. Tās ir melnbaltas ar spilgti oranžu cekulu vai spalvu kušķi uz galvas. Oficiālais makaronu pingvīnu aizsardzības statuss ir neaizsargāti .



5 makaronu pingvīnu fakti

  • Makaronu pingvīni var peldēt pat 15 jūdzes stundā.
  • Kamēr lielākā daļa pingvīnu klibo, makaronu pingvīni var staigāt, lēkt un kāpt.
  • Sieviešu makaronu pingvīni parasti dēj tikai divas olas un dažreiz pat izmet vienu, ja tā ir pārāk maza.
  • Šie putni savvaļā var nodzīvot pat 20 gadus.
  • Makaronu pingvīni norij sīkus akmentiņus, lai palīdzētu sagremot lobītas radības.

Makaronu pingvīnu zinātniskais nosaukums

Makaronu pingvīna zinātniskais nosaukums irEudyptes chrysolophus. Vārds eudyptes ir grieķu valodā nozīmē ‘labs nirējs’, un chrysolophus - ‘zelta’ un ‘cekuls’. Šis putns pieder pie Spheniscidae dzimtas un Aves šķiras.

Tā vispārpieņemtais nosaukums radās krāsaina cekula dēļ. 18. gadsimtā jūrnieki, kuri redzēja šo unikālo pingvīnu, sāka to dēvēt par makaroniem. Makaroni bija slengs vārds, ko lietoja kādam, kurš ģērbās bezgaumīgi, krāsaini. Putns viņiem atgādināja arī dziesmā “Yankee Doodle” esošo vīrieti, kurš “… iesprūda cepurē spalvu un nosauca to par makaroniem”.



Makaronu pingvīnu izskats

Šiem pingvīniem ir tradicionāls pingvīns izskatās baltas spalvas uz krūtīm, kā arī melnas spalvas uz muguras, kakla un galvas. Turklāt uz tā ir sarkans rēķins un oranžu spalvu cekuls. Šis pingvīns pēc izskata ir ļoti līdzīgs karaliskais pingvīns . Makaronu pingvīns ir viena no sešu pingvīnu grupas ar cekuliem, ieskaitot Fiordlandes cekulainais pingvīns , dienvidu rokhopera pingvīns , Snares pingvīns, Erect cekulains pingvīns un ziemeļu rokhopera pingvīns .

Puffins , auks un murre pēc izskata ir ļoti līdzīgi makaronu pingvīniem. Turklāt visi šie putni var peldēt un nirt. Tomēr puffins , auks un murre var lidot, bet makaronu pingvīni - nē.

Šie vidēja lieluma pingvīni aug 20 līdz 28 collas un sver vidēji 12 mārciņas. Uzziņai: 20 collu garš pingvīns ir tikai dažus centimetrus garāks par boulinga tapu, un 12 mārciņu pingvīns sver tādu pašu kā galonu krāsas bundžas.

Šie pingvīni daļu laika pavada okeānā. Viņiem ir nostiprinātas kājas, kas palīdz peldēt, kā arī aste, kas kalpo kā stūre, virzot viņus virzienā, kurā viņi vēlas iet. Kad makaronu pingvīni atrodas uz sauszemes, viņiem ir jāpārvietojas akmeņainā reljefā, smilšainos apgabalos un klintīs. Viņu kājas ar tīkliem dod viņiem iespēju arī lēkt vai staigāt pa slideniem akmeņiem.



Tomēr uz sauszemes makaronu pingvīnu redzējums nav pārāk labs. Bet šie putni ļoti labi redz, peldoties okeānā. Patiesībā viņi izmanto savu lielisko zemūdens redzamību, lai pamanītu plēsējus un izvairītos no tiem leoparda roņi un vaļi-slepkavas . Viņi var arī ienirt dziļi okeānā, lai izvairītos no dažiem plēsējiem.

Makaronu pingvīnu kauli ir cieti, nevis dobi, ļaujot tam, kad nepieciešams, ienirt dziļi okeānā. Turklāt šie putni var palikt zem ūdens 2 vai 3 minūtes, pirms viņiem ir jāuzstājas, lai ieelpotu. Viņiem ir tauku slānis, kas uztur siltumu Antarktikas klimatā, un spalvas ir veidotas tā, lai mitrums neuzsūktu ūdeni, lai, izejot no cietā ūdens, tās varētu izliet ūdenim.

Vai tu zināji? Pingvīniem ir iespēja uzpūst spalvas, ļaujot zem tām esošajam gaisam cirkulēt un radīt vairāk siltuma.

makaronu pingvīns - Eudyptes Chrysolophus - makaronu pingvīns pie ūdens malas

Makaronu pingvīnu uzvedība

Makaronu pingvīni dzīvo grupās, ko sauc par kolonijām. Dažās kolonijās ir vairāk nekā 100 000 pingvīnu. Dzīve lielās grupās ir vēl viens veids, kā šie putni tiek pasargāti no plēsējiem. Ja kolonijā iebruks roņi, lielākā daļa pingvīnu varēs no tās aizbēgt.

Šie pingvīni ir arī agresīvi un skaļi. Viņi sazinās ar riešanu, čivināšanu, čīkstēšanu un braišanu. Bieži vien vīriešu kārtas pingvīni cīnās savā starpā, bloķējot knābjus un plivinot savus spārnus, pārvietojoties viens otra teritorijā. Viņi nedraudzējas ar dīvainiem pingvīniem draudzīgi. Tātad, nereti ir redzams, ka pingvīns pārvietojas pa koloniju ar galvu iespiestu krūtīs. Šī poza sniedz ziņojumu, ka pingvīns nevēlas mijiedarboties vai cīnīties ar citiem apkārtējiem.

Jūs domājat, ka pingvīnam būtu grūti atrast savu ģimeni kolonijā, kurā ir tūkstošiem pingvīnu, kas pārvietojas un rada troksni. Bet, izrādās, tas nav izaicinājums. Lai atrastu ģimenes locekļus lielā kolonijā, pingvīni klausās viņu radinieku unikālās skaņas.

Makaronu pingvīnu biotops

Makaronu pingvīnu biotops sastāv no Antarktikas un Antarktikas salām. Konkrēti, daudzi ir sastopami Dienvidšetlendas salās, Folklendas salās, Krozetas salās un Dienvidsendviču salās.

Makaronu pingvīni vairojas sezonā, sākot no oktobra, migrē uz zemi, lai pievienotos lielai pingvīnu pāru kolonijai. Pēc olu ievietošanas novembrī vīriešu un sieviešu pāri ar zīdaiņiem uzturas sauszemē līdz aprīlim vai maijam. Pēc tam viņi atgriežas okeānā, līdz tas atkal vairojas.

Makaronu pingvīnu diēta

Ko ēd makaronu pingvīni? Šie pingvīni ir plēsēji, tāpēc viņi ēd jūras dzīvniekus, piemēram, krilus, mazas zivis, kalmārs un vēžveidīgie. Lai ēst krilu un citu jūras dzīvi ar cietu ārējo apvalku, makaronu pingvīni norij sīkus akmeņus, lai palīdzētu tiem sasmalcināt čaumalas, lai tās sagremotu. To dara arī citi pingvīni.

Lai gan makaronu pingvīni ēd dažādus upurus, krils ir viņu diētas galvenā sastāvdaļa. Faktiski zinātnieki uzskata, ka no visiem jūras putnu veidiem makaronu pingvīni apēd lielāko krila daudzumu. Viņi katru gadu apēd tonnu šo mazo radību. Lai uzzinātu, automašīna sver divas tonnas, tāpēc iedomājieties, cik tas būtu krils!

Makaronu pingvīnu plēsēji un draudi

Leoparda roņi un cita veida roņi kā arī slepkava vaļi ir makaronu pingvīnu plēsēji. Šīm radībām ir pietiekami daudz ātruma un spēka, lai sagūstītu makaronu pingvīnus, kamēr viņi peld peld okeānā vai mēģina no okeāna nokļūt akmeņainā pludmalē.

Makaronu pingvīnu dētās olas ir neaizsargātas arī pret jūras putniem, piemēram, petrelēm un skuām. Šī pingvīnu ligzda ir ļoti sekla, tāpēc olas ir īpaši redzamas šiem un citiem putniem, pārlidojot.

Cilvēki ir bīstami arī šiem pingvīniem. Viņi var sapīties zvejnieku tīklos, kuri tver citu veidu savvaļas dzīvniekus. Naftas piesārņojums okeāna ūdeņos ir vēl viens drauds makaronu pingvīnu veselībai un populācijai.

Šo pingvīnu oficiālais aizsardzības statuss ir Neaizsargāta . Zinātnieki uzskata, ka to skaits samazinās vides piesārņojuma dēļ.

Makaronu pingvīnu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Apmēram piecu vai sešu gadu vecumā vīriešu un sieviešu pingvīni pulcējas krastā kolonijā, lai vairotos. Parasti tas notiek oktobrī, kas Antarktīdā ir vasara. Pingvīnu tēviņi noliec galvu, pārvietojas no vienas puses uz otru un rej, lai piesaistītu sieviešu uzmanību. Ja tēviņš un sieviete pirms tam ir bijuši audzēšanas vietā, nākamreiz viņi meklēs vienu un to pašu partneri.

Mātīte novembra sākumā izdēj divas olšūnas. Gan vīrietis, gan sieviete vēro olšūnas, līdz tās izšķiļas 33 līdz 37 dienas vēlāk. Jaundzimušo bērnu svars ir tikai dažas unces.

Pingvīnu mazuļi ir pazīstami kā cāļi vai mazuļi. Viņiem piedzimstot nav visu spalvu, tāpēc pingvīnu vecākiem ir smagi jāstrādā, lai mazuļi būtu silti, līdz spalvas aug. Līdz vecumam viņi pārvietojas ļoti maz, bet var redzēt apkārt. Šie pingvīni nedzimst ar to, ka viņu oranžais / dzeltenais cekuls nokalst. Viņu cekuls pilnībā neattīstās, līdz pingvīnam ir 3 vai 4 gadi.

Pingvīna tēvs turpina aizsargāt mazuļus no jūras putniem un citiem plēsējiem, kamēr pingvīnu māte tos baro. Pingvīna māte baro mazuļus ar zivīm, kuras viņa ir sakošļājusi, lai viņi varētu viegli sagremot maltīti. Pēc 25 dienām makaronu pingvīna mazulis dodas palikt kopā ar citiem mazuļiem kolonijā, lai turpinātu augt vēl 60 līdz 70 dienas. Atrodoties prom no ligzdas, viņi uztur viens otru siltu un aizsargātu. Tajā laikā viņi ir gatavi iziet okeānā un medīt pārtiku.

Lielākā daļa makaronu pingvīnu savvaļā dzīvo līdz 20 gadu vecumam. Bet ir viens pingvīns, kurš ir uzstādījis rekordu, kuru pārspēt būs grūti! Mikijs dzīvo Pitsburgas zooloģiskajā dārzā un 2019. gadā apritēja 35 gadi. Viņa ir viena no vecākajām makaronu pingvīniem Amerikas Savienotajās Valstīs.

Makaronu pingvīnu populācija

Tiek lēsts, ka pasaulē dzīvo 11 miljoni makaronu pingvīnu. Diemžēl viņu iedzīvotāju skaits samazinās ūdens piesārņojuma un pārtikas avotu samazināšanās dēļ. To aizsardzības statuss saskaņā ar Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN) , ir Neaizsargāta . Pašlaik tiek veikta uzraudzība un aizsardzība, lai palīdzētu makaronu pingvīniem, taču varētu darīt vēl vairāk.

Skatīt visus 40 dzīvnieki, kas sākas ar M

Interesanti Raksti