Leoparda zīmogs

Leoparda roņu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Felidae
Ģints
Hidrurga
Zinātniskais nosaukums
Hydrurga Leptonyx

Leoparda roņu aizsardzības statuss:

Netālu no draudiem

Leoparda zīmoga atrašanās vieta:

Antarktīda
Okeāns

Leoparda roņu fakti

Galvenais laupījums
Pingvīns, zivis, kalmāri
Dzīvotne
Dienvidu puslodes aukstie ūdeņi
Plēsoņa
Cilvēks, haizivis, vaļu slepkava
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Pingvīns
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Pasaulē agresīvākās roņu sugas!

Leoparda roņa fizikālās īpašības

Krāsa
  • Pelēks
  • Melns
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
18 jūdzes stundā
Mūžs
20-24 gadi
Svars
200–591 kg (440–3 300 mārciņas)

Neveikls uz sauszemes, bet graciozs jūrā, leoparda ronis ir smalki kvalificēts plēsējs, kas plaukst Antarktīdas cietajos ūdeņos.



Šai ļoti atšķirīgajai sugai ir virkne nepārprotamu pazīmju, kas palīdz tai izdzīvot savvaļā, ieskaitot taukus un pleznas. Tā kā ir maz dabisko plēsēju un daudz pārtikas, leoparda roņa ir pieradinājusi vienu no neviesmīlīgākajām vidēm uz planētas. Tomēr maz cilvēku ir redzējuši tādu tuvplānā, jo tiešs kontakts ar cilvēkiem ir reti sastopams un īslaicīgs. Tas ļāva leoparda roņveidīgajam pavairot planētas dienvidu galējību jūrās.



5 leoparda roņu fakti

  • Kaut arī leoparda roņu pleznās ir mazi nagi, patiesībā to lielie zobi ļauj nogalināt un patērēt lielāku laupījumu.
  • Leoparda roņi sajūt apkārtējo vidi ar īsajiem ūsām. Biologiem ir izdevies noteikt pēdējo roņa maltīti, analizējot ūsu ķīmisko sastāvu.
  • Šīm plombām trūkst ārējā auss atloka. Tā vietā viņiem ir vienkārša atvere abās galvas pusēs, kas ved uz auss kanālu.
  • Lai labāk tiktu galā ar ūdens spiedienu, leoparda roņi var sabrukt plaušās, pirms nirt zem ūdens.

Leoparda roņa zinātniskais nosaukums

Leoparda roņa zinātniskais nosaukums irHydrurga leptonyx. Hydrurga nozīmē ūdens strādnieks, un leptonyx grieķu valodā ir slaids vai mazs nags. Leoparda zīmogs ir vienīgā dzimtā dzīvojošā sugaHidrurga. Tas pieder arī pieFelidae, kas nozīmē bez auss vai patiesos zīmogus. Tas tos atšķir no ģimenes ausainajiem roņiemOtariidae. Leoparda zīmogs ir visciešāk saistīts ar Weddell zīmogu, crabeater zīmogu un Ross zīmogu, kas visi dzīvo Antarktīdā.

Šie roņi faktiski ir Carnivora veids - zīdītāju grupa, kurai kaķi , suņi , un lāči piederēt. Roņi iespējams, pirms aptuveni 50 miljoniem gadu atšķīrās no pārējām Carnivoras. Kopš tā laika viņi ir izstrādājuši īpašus pielāgojumus, lai tie atbilstu dzīvei ūdenī. Ietver arī lielāku roņu grupu - Pinnipeds jūras lauvas un valzirgus .

Leoparda roņa izskats

Leoparda roņi ir gari, gludi, gaļēdāji zīdītāji ar noapaļotu galvu, lielu purnu, lielām mutēm un pleznām uz visām četrām pēdām (kas aptver gan elkoņus, gan ceļus). Šo sugu, kas pārklāta ar plānu kažokādu, var identificēt pēc tumši pelēkas vai melnas krāsas uz galvas un muguras, kā arī ar baltu vai gaiši pelēku ap vēderu. Sugas raksturīgākā iezīme ir melni plankumi ap baltajām ķermeņa daļām. Šis modelis atgādina lielo kaķi, kuram tas ir nosaukts.

Šie roņi var sasniegt vairāk nekā 12 pēdas un sver vairāk nekā tūkstoš mārciņu. Tas ir apmēram tikpat smags kā flīģelis. Tas padara viņus par vienu no lielākajiem un iespaidīgākajiem roņiem pasaulē. Sievietes patiesībā atsver tēviņus ar ievērojamu starpību. Tas ir pretējs dažiem ērkšķiem, piemēram, ziloņu roņveidīgajam, kurā tēviņi ir lielāki nekā mātītes.



leoparda roņa (Hydrurga leptonyx) leoparda roņa uz ledus gabala

Leoparda zīmoga uzvedība

Leoparda roņi lielākoties ir vientuļi radījumi, kas dzīvo un medī paši. Viņu vienīgais ilgstošais kontakts ar citiem roņiem visa gada garumā ir pārošanās sezonā. Viņi bieži sacenšas savā starpā, lai iegūtu pārtiku, bet dažreiz viņi var sadarboties, lai nojauktu arī laupījumu. Neskatoties uz vientuļo raksturu, leoparda zīmogs tomēr ir ļoti balss suga. Lielajā izsaukumu repertuārā ir trilli, rej un vaidi (kas var atšķirties atkarībā no vecuma), lai palīdzētu viņiem izveidot teritoriju un piesaistīt potenciālos draugus. Šķiet, ka viņiem ir unikāla izturēšanās un rituāli, kas saistīti ar noteiktiem stilizētiem balsojumiem un skaņām.

Miljonu gadu evolūcijas laikā šie roņi ir ieguvuši īpašus pielāgojumus, lai palīdzētu tam tikt galā ar aukstās jūras vides skarbajām realitātēm. Biezais sūcēja slānis nodrošina īpašu izolāciju no ledus ūdeņiem. Viņu ķermenis ir veidots pēc iespējas vienmērīgāk, lai samazinātu pretestību jūrā. Viņu priekšējie pleznas, kas ir salīdzinoši lieli attiecībā pret ķermeņa lielumu, ļauj ūdenī stūrēt ar neticamu veiklību un precizitāti, savukārt aizmugurējie pleznas nodrošina ātrumu un kustību ar sānu gājienu. Tiek uzskatīts, ka peldoties, viņi īslaicīgi var pārvietoties līdz 25 jūdzēm stundā. Tomēr leoparda roņi uz zemes ir ļoti neveikli radījumi. Viņiem jāpiespiež sevi uz priekšu, raustoties uz vēdera un velkot ķermeni augšup.

Par laimi viņu apgrūtinošā pārvietošanās uz sauszemes daudz netraucē. Leoparda roņi lielāko daļu savas dzīves pavada ūdenī un ap to, ik pa laikam uz ledus atpūšoties, drošībai un vaislai. Tāpat kā vaļveidīgie, arī leoparda roņi var paiet daudz laika starp skābekļa ieelpām. Pirms nirt zem ūdens, roņi var sabrukt plaušās, lai tiktu galā ar ūdens spiedienu. Viņu asinīs, šķiet, ir arī augstāka skābekli uzglabājošu molekulu koncentrācija. Tomēr atšķirībā no daudziem citiem Pinniped, leoparda roņi īpaši dziļi vai ilgi nirst. Viņi parasti paliek dažu simtu pēdu attālumā no virsmas.

Lai gan leoparda roņu sugas nav rūpīgi izpētītas, parasti tiek saprasts, ka roņi (pat vientuļie sugas) ir rotaļīgas, gudras un zinātkāras radības. Šķiet, ka viņiem ir iedzimta spēja veikt ierobežotus uzdevumus un izpildīt komandas. Dažas sugas (ne vienmēr leoparda roņi) tiek turētas nebrīvē, lai izklaidētu un izglītotu cilvēkus par jūras dzīvi.

Leoparda roņu biotops

Leoparda roņi dzīvo tikai ap Antarktīdas ūdeņiem. Šī ir tā māja visu gadu. Tomēr suga ir novērota tik tālu kā Dienvidamerika, Austrālija, Jaunzēlande un Dienvidāfrika. Viņu dzīve ir saistīta ar uzticību ledus un tuvējām salām. Viņi var migrēt ap savu dabisko izplatību visa gada garumā, reaģējot uz ledus un medījumu klātbūtni.

Leoparda roņu diēta

Leoparda roņa diēta galvenokārt sastāv no zivis , kalmārs , vēžveidīgie, pingvīni (ieskaitot gentoos un imperatorus), jūras putnus un dažreiz pat citu roņu sugu mazuļus. Šie plēsēji ar asiem zobiem, nagiem un lieliem spēcīgiem žokļiem ir pamatoti izpelnījušies viena no niknākajiem jūras plēsējiem reputāciju. Tās ir arī viena no nedaudzajām roņu sugām, kas lieto citus siltasiņu dzīvniekus.

Krils, šķiet, ir leoparda roņu iecienīts ēdiens. Viņiem ir attīstījušies specializēti zobi, kas pārvietojoties var no apkārtējā ūdens izspiest sīkus upurus. Tomēr leoparda roņi oportūnistiski uzbruks un ēd visu, ko vien var atrast. Viņu uzturs var mainīties, pamatojoties uz gadalaikiem un pārtikas pieejamību. Lai noķertu izvairīgākus dzīvniekus, šie izveicīgie mednieki gaidīs laupījumu vai aizķersies un sagrābs tos tieši no ūdens apakšas. Dažreiz viņiem vispirms vajadzēs saplēst laupījumu, pirms tas ir pietiekami mazs, lai to varētu patērēt.



Leoparda roņu plēsēji un draudi

Leoparda roņa tiek uzskatīta par plēsoņu virsotni, kurai savvaļā ir maz citu dabisko plēsēju. Tomēr viens no tiem ir zobenvalis . Šīs gudrās radības medīs roņu vai nu atsevišķi, vai iepakojumos, ieviešot saprātīgas stratēģijas, lai tos stūrētu un patērētu. Ir arī ziņojumi, ka haizivis dažreiz var uzbrukt un patērēt leoparda roņus, taču reāls leoparda roņu plēsēju novērojums ir samērā reti.

Tā kā suga pasaules malās atrodas ekstremālā vidē, cilvēki viņiem nav būtisks drauds, izņemot gadījuma rakstura sapīšanos zvejas tīklos. Tomēr klimata pārmaiņas ilgtermiņā var radīt risku dzīvotnei, uz kuru suga balstās uz tās izdzīvošanu. Ja Antarktīdas ledus izkūst vai izklīst, tas izjauks roņu vairošanās modeļus.

Leoparda zīmoga reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Leoparda roņa reproduktīvie ieradumi biologiem joprojām ir kaut kas noslēpums. Tā kā Antarktīdas videi ir grūti piekļūt, reālā leoparda roņu pārošanās gandrīz nekad nav novērota tieši. Tomēr, pamatojoties uz kādu dokumentāciju, par sugas reproduktīvo uzvedību var secināt vairākus faktus.

Suga vairojas tikai reizi gadā ap decembri un janvāri. Tiek uzskatīts, ka leoparda roņu tēviņi veiks noteiktus balsojumus, lai piesaistītu un nostiprinātu draugus. Vīrieši bieži ir diezgan agresīvi un teritoriāli konkurencē par pareizajām mātītēm. Kad pāris ir savienojies pārī, faktiskais pārošanās process, iespējams, notiek ūdenī. Tomēr vīrietis neliekas pie bērna piedzimšanas. Parasti viņš aizgāja pēc pārošanās cikla beigām.

Leoparda roņu mātītēm ir ilgs grūsnības periods, kas ilgst apmēram oktobri vai novembri (apmēram desmit mēnešus). Jaundzimušo roņu sauc par kucēnu, un vienlaikus piedzimst tikai viens. Jaunā radība var sver vairāk nekā 60 mārciņas tieši no mātes dzemdes. Nākamo četru nedēļu laikā mātīte pati ir atbildīga par mazuļa audzināšanu un atšķiršanu. Lielāko daļu šī laika pavada ledus plātnēs, kur kucēns lielākoties ir drošībā no potenciālajiem plēsējiem. Kucēnam ātri jāiemācās peldēt un medīt, jo neilgi pēc atšķiršanas viņš sāks dzīvot pats. Tas ļauj mātītei atsākt pārošanos tieši savlaicīgi vairošanās sezonai.

Par leoparda roņa bērnības attīstību nav daudz zināms. Tomēr tiek uzskatīts, ka dzimumgatavības sasniegšana parasti prasa vairākus gadus. Ir zināms, ka leoparda roņa savvaļā dzīvo līdz 30 gadiem, taču vidējais dzīves ilgums varētu būt mazāks par šo.

Leoparda roņu populācija

Antarktikas reģiona apsekošanas grūtību dēļ ir grūti precīzi novērtēt, cik leoparda roņu ir dzīvi pasaulē. Saskaņā ar Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN) Sarkanais saraksts, leoparda roņa ir vismazāk bažas . IUCN apgalvo, ka savvaļā ir vismaz 35 000 īpatņu, taču tas var būt nepietiekams skaits. Dažās aplēsēs patiesie skaitļi pārsniedz 100 000 vai pat 200 000.

Atšķirībā no citām sugām, leoparda roņi nav tradicionāli medīti par taukiem un kažokādām, saudzējot to no strauja izsīkuma. Neskatoties uz to, pret medībām viņus aizsargā starptautiskas konvencijas. Tomēr Antarktikas jūras ledus zudums nākotnē var radīt potenciālus draudus, pārtraucot viņu audzēšanas uzvedību.

Skatīt visus 20 dzīvnieki, kas sākas ar L

Interesanti Raksti