Kivi

Kivi zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Struthioniformes
Ģimene
Apterygidae
Ģints
Apteryx
Zinātniskais nosaukums
Apteryx australis

Kivi aizsardzības statuss:

Netālu no draudiem

Kivi atrašanās vieta:

Okeānija

Kivi fakti

Galvenais laupījums
Tārpi, zirnekļi, kukaiņi, augļi
Atšķirīga iezīme
Apaļš ķermenis un gari, asi un taisni knābji
Spārnu platums
40 cm - 60 cm (15,7 collas - 23,6 collas)
Dzīvotne
Meži un blīvi meži
Plēsoņa
Lapsas, Suņi, Kaķi
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Tārpi
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
5
Sauklis
Atrodams tikai Jaunzēlandes mežos!

Kivi fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Balta
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
12 jūdzes stundā
Mūžs
8 - 12 gadi
Svars
1,3 kg - 3,3 kg (2,6 mārciņas - 7,3 mārciņas)
Augstums
25 cm - 45 cm (9,8 collas - 17 collas)

Kivi ir brūns, izplūdis, bezlidojuma putns, kura dzimtene ir Jaunzēlandes meži un džungļi. Pēdējos gados kivi ir kļuvis apdraudēts, galvenokārt pateicoties plēsējiem, piemēram, suņiem, kaķiem, žurkām, seskiem un zebiekstēm, kuri medī kivi un ēd tās olas. Kivi ir gandrīz bezpalīdzīgi pret šiem eksotiskajiem draudiem, un ir daudz atbalsta organizāciju kivi, kas īsteno saglabāšanas projektus, lai mēģinātu aizsargāt atlikušos kivi iedzīvotājus. Lielāko no šiem kivi saglabāšanas projektiem vada Jaunzēlandes banka.



Ir daudz dažādu kivi sugu, taču tās visas var atrast tikai apdzīvojot Jaunzēlandes mežus. Tiek uzskatīts, ka šīs salu valsts neticamā daudzveidība ir saistīta ar tās agro atdalīšanos no Austrālijas un pārējiem kontinentiem pirms miljoniem gadu, pateicoties tektonisko plākšņu pārvietošanai.



Kivi ir Jaunzēlandes nacionālais putns un ikona. Patiesībā Jaunzēlandes pamatiedzīvotājus bieži sauc arī par kivi. Kivi parādās arī uz daudziem karogiem un simboliem visā salās.

Kivi olas sver apmēram vienu mārciņu, kas ir 450 g. Kivi knābis ir apmēram vienas trešdaļas kivi ķermeņa izmērs. Kivi izmanto savu garo knābi, lai meklētu pārtiku uz zemes lapotnes.



Kivi ir visēdāji dzīvnieki un ēd dažādus gan augus, gan dzīvniekus. Kivi galvenokārt medī tārpus, kukaiņus un zirnekļus, bet ēd arī augļus un ogas, parasti tās, kas nokritušas līdz meža grīdai.

Tiek uzskatīts, ka kivi ir saistīts ar strausu un emu, padarot kivi par mazāko šīs putnu ģimenes pārstāvi. Tāpat kā lielāki brālēni, kivi nespēj lidot sava mazā spārnu laiduma un lielā svara dēļ. Tāpēc kivi savu dzīvi pavada, barojoties uz meža grīdas.

Kaut arī kivi parasti ir vientuļi dzīvnieki, ir zināms, ka kivi daļu savas dzīves dzīvo divatā. Šie kivi pāri pārojas tikai savā starpā, un ir zināms, ka kivi ir lielāka par kivi tēviņiem, kas nozīmē, ka kivi sieviete parasti ir dominējošais putns.



Pirms tādu dzīvnieku kā kaķi un suņi ieviešanas kivi ļoti daudz klejoja pa Jaunzēlandi, jo tur bez cilvēkiem nebija dabisku plēsēju. Tā kā cilvēki tur apmetās kopā ar saviem mājdzīvniekiem, kivi skaits strauji samazinājās. Mūsdienās tiek uzskatīts, ka savvaļā ir palikuši tikai aptuveni 200 kivi.

Kivi ir ļoti klejotāji putni, kas nozīmē, ka ir zināms, ka viņi daudz pārvietojas, nevis uzturas vienā vietā. Kivi dienā izrakt urbumus, kuros viņi naktīs guļ, pēc tam pārvietojas uz citu vietu un nākamajā dienā uzbūvē jaunu urbumu. Vienīgais izņēmums ir gadījums, kad kivi ligzdo, lai dētu olas. Kivi mātīte vienā sajūgā izdēj vidēji piecas olas, kuru izšķilšanās prasa gandrīz 3 mēnešus. Kivi vīrietis ir tas, kurš lielāko daļu laika inkubē olas.

Skatīt visus 13 dzīvnieki, kas sākas ar K

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Kristofers Perrins, Oksfordas Universitātes apgāds (2009) Putnu enciklopēdija

Interesanti Raksti