Šakāls

Šakāļu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Canidae
Ģints
Canis
Zinātniskais nosaukums
aureus

Šakālu aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Šakāla atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Eiropa

Šakāla fakti

Galvenais laupījums
Antilope, rāpuļi, kukaiņi
Dzīvotne
Zāles līdzenumi un sausi meži
Plēsoņa
Hiēna, Leopards, Ērgļi
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
5
Dzīvesveids
  • Komplekts
Mīļākais ēdiens
Antilope
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Var uzturēt ātrumu 16 km / h!

Šakāla fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
20 jūdzes stundā
Mūžs
8-15 gadi
Svars
6,8–11 kg (15–24 mārciņas)

Šakāli sazinās ar sava bara locekļiem, izmantojot ņaudēšanu, rūcienus, rēcienus un pat skaņas.



Šakāļi dzīvo mājās dažādās Āfrikas daļās, kā arī Eiropas valstīs, piemēram, Grieķijā, Rumānijā, Itālijā un Bulgārijā kopā ar citām. Viņi ir visēdāji, kas ēd gan augus, gan gaļu. Vīrieša un sievietes šakāļi ir monogāmi, kas nozīmē, ka viņi paliek kopā visu mūžu, un pāris kopā audzina savus mazuļus. Šie ilkņi savvaļā var nodzīvot līdz 12 gadiem.



5 neticami šakāļu fakti!


• Šaļi nebrīvē var dzīvot 16 gadus.

• Šakāli medī pa pāriem, nevis meklē vien laupījumu.

• Šakāļu grupu dažreiz sauc par baru vai cilti.

• Šakāļiem metienā parasti ir no diviem līdz četriem mazuļiem.

• Šīs radības ir ilkņi, kuru radinieki ir koijoti , lapsas , un vilki .

Šakāla zinātniskais nosaukums

Parastā šakāļa zinātniskais nosaukums iraureus. Vārds Canis ir latīņu suns, un aureus nozīmē zeltainu. Tātad ir jēga, ka cits parastā šakāļa nosaukums ir zelta šakālis. Tās ģimene ir Canidae, un tā klase ir Mammalia.

Līdztekus parastajam šakālim ir divas citas sugas, tostarp sāniski svītrainais šakālis un melnādainais šakālis. Vienīgā atšķirība starp šīm trim sugām ir to kažoka krāsa un īpašais biotops, kurā viņi labprātāk dzīvo.



Šakāla izskats un izturēšanās

Parastajam šakālim ir mētelis, kas ir dzeltenā, brūnā un zelta maisījums. Šakāla mēteļa izskats, mainoties gadalaikiem, var kļūt tumšāks vai gaišāks. Ja jums ir suns, jūs varat pamanīt, ka tā kažoks kļūst biezāks vai nedaudz mainās krāsa atkarībā no gadalaika. Līdzīgs process notiek ar šiem dzīvniekiem.

Šim dzīvniekam ir garš slaids deguns, lielas ausis un pat kupla aste, kas padara to ļoti līdzīgu lapsai. Atcerieties, ka lapsas un šakāļi ir tuvi radinieki! Šakāļiem ir četras slaidas kājas, apgriezts korpuss un tumšas acis, kas vienmēr seko apkārtnei.

Šakāls ir aptuveni 16 collas garš no pleca un sver no 11 līdz 26 mārciņām. Ja jūs uzliekat vienu zīmuli numur divi virs otra, tad jūs skatāties apmēram parastā šakāļa augstumā. Alternatīvi, 26 mārciņu šakāļa svars ir aptuveni tāds pats kā vidēja lieluma taksim.

Šie ilkņi ir ātri skrējēji, ātrākais šakāļa ātrums ir 40 jūdzes stundā. Viņi var darboties īsos milzīga ātruma pārrāvumos vai ilgākus laika periodus ar mazāku ātruma ātrumu. Šis ātrums palīdz viņiem noķert upuri un var pasargāt viņus no dažiem plēsējiem.

Viņu mēteļa krāsa palīdz tai saplūst ar tās teritoriju. Padomājiet tikai par to, cik viegli parastais šakālis pazustu gaiši brūnajā zālē Āfrikas savannā! Šī maskēšanās palīdz to aizsargāt, ja šajā jomā atrodas plēsēji.

Šakāls, kurš staigā viens, visticamāk, aizbēg no draudu, savukārt liela daļa šakāļu var nostāties uz plēsēja. Šakāļu bars var pat pārspēt a leopards vai a hiēna . Vismaz liela paka var plēsēju padzīt.

Ir zināms, ka šie ilkņi aizsargā savu teritoriju, izmantojot savus asos zobus un nagus, lai padzītu visus iebrucējus. Šakāla sīva tās teritorijas aizsardzība ir raksturīga iezīme, kas tam līdzīga vilks , lapsa , un koijots brālēni. Tas aizsargā ne tikai savas mājas, bet arī visus apkārtnes mazuļus.

Šakāli dzīvo grupās, kuru skaits var būt no 10 līdz 30. Tos sauc par bariem vai ciltīm. Šie dzīvnieki parasti ir kautrīgi un cenšas palikt ārpus redzesloka, sedzoties augstā zālē, iežu spraugās vai aiz kokiem. Vienīgā reize, kad viņi izrāda agresiju, ir tad, kad viņu teritoriju apdraud iebrucējs.

Viena no interesantākajām lietām par šiem dzīvniekiem ir viņu saziņas forma. Īsāk sakot, šakāļu pasaulē ne visi gaudošana, ņurdēšana un rēcieni ir līdzīgi. Pakas vai cilts locekļiem ir unikālas skaņas, kuras viņi izdara, lai nodotu ziņojumu pārējai viņu ģimenei. Visiem šakāļu iepakojumiem ir savas skaņas, tāpēc apkārtnes ģimenes nesaņem jauktas ziņas!

Viena gaudošanas skaņa var nozīmēt, ka šakālis ir nogalinājis laupījumu un vēlas, lai visi ģimenes locekļi ēd. Skanoša skaņa var brīdināt citus bara dalībniekus, ka šajā apgabalā ir plēsējs. Tiek teikts, ka sāniski svītrainais šakālis izdod pūkai līdzīgu dungošanas skaņu. Šī unikālā skaņa Ugandā ir izpelnījusies iesauku ‘o loo’.

šakālis (Canis aureus) šakālis staigā pa smiltīm

Šakāla dzīvotne

Šie dzīvnieki dzīvo Āfrikā un dažās Eiropas valstīs. Āfrikā tie atrodas kontinenta rietumu un centrālajā daļā Senegālā, Nigērijā un Dienvidsudānā. Viņi dzīvo arī tālāk uz dienvidiem Zambijā un Zimbabvē.

Konkrētais biotopa veids, kurā dzīvo šakālis, atšķiras atkarībā no tā, kuru no trim sugām skatāties. Parastie vai zelta šakāļi dzīvo savannās un tuksnešos, savukārt sāniski svītrainie šakāļi dod priekšroku mitrākiem biotopiem, piemēram, purviem, krūmājiem un pat kalniem. Melnādainais šakālis dzīvo mežos un savannās. Lai gan reģioni ir atšķirīgi, visas trīs sugas var atrast Āfrikā.

Šo ilkņu garās kājas un izturīgās kājas ļauj medību laikā ērti pārvietoties pa garajiem zemes gabaliem. Viņu ķepas iztur karstumu, kā arī raupju sausu zemi. Lai atrastu upuri, viņi vairāk izmanto dzirdes un ožas sajūtu nekā redzi. Viņi aktīvi darbojas krēslas un rītausmas laikā. Tas ir tāpēc, lai viņi varētu izvairīties no pārvietošanās dienas karstākajā daļā. Tāpat kā pieradinātie suņi, viņi dienā daudz guļ.

Šakālu diēta

Ko ēd šie ilkņi? Šie ilkņi ir visēdāji, kas ēd putnus, ogas, augus, truši , vardes, augļi, čūskas un mazas antilopes . Daži zinātnieki sauc šakāļus par oportūnistiskiem barotājiem. Tas nozīmē, ka viņi var nozagt gaļas pārpalikumus no cita dzīvnieka nogalināta upura. Viņi izmanto iespēju ēst vienmēr, kad atrod ēdienu, pat ja viņi to nemedīja un nenogalināja.

Parasti šie ilkņi medī pa pāriem. Tas ir tāpēc, lai viņi varētu strādāt kopā, lai slazdotu un noņemtu savu upuri. Lai gan viņiem ir asi zobi, šīs radības ir mazas, tāpēc tas palīdz diviem šakāļiem sadarboties medību laikā - it īpaši, ja viņi dodas pēc lielāka laupījuma.



Šakālu plēsēji un draudi

Šiem ilkņiem ir daži plēsēji, ieskaitot Ērgļi , leopardi , un hiēnas . Visiem šiem plēsējiem ir liels ātrums, spēks vai abi, tāpēc ir diezgan viegli sagūstīt jaunu šakāli. Tas nav nekas neparasts, ja ērglis lido lejā un notver kucēnu, kurš spēlē ārpus tās bedres.

Dažreiz, kad viņu pārtikas avotu ir maz, šie dzīvnieki nokļūst zemnieka īpašumā, lai nogalinātu mājlopus. Dažus šakāļus šā iemesla dēļ nošauj lauksaimnieki. Vēl viens cilvēku drauds viņiem ir dzīvotnes zudums zemes attīstības un apbūves dēļ.

Šo dzīvnieku oficiālais aizsardzības statuss saskaņā ar Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN) , ir vismazāk bažas . Faktiski tiek uzskatīts, ka viņu iedzīvotāju skaits pieaug.

Šakālu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Šim suņiem visā dzīves laikā ir tikai viens palīgs. Parastā šakāļa pārošanās sezona ilgst no oktobra līdz martam. Grūtniecības periods ir no 57 līdz 70 dienām. Koijoti , lapsas , un vilki grūtniecības laiks ir aptuveni tāds pats dienu skaits.

Vīrietis un sieviete strādā kopā, lai atrastu vai izveidotu pazemes bedri, kurā dzims bērni. Sieviete dzemdē dzīvus divus līdz četrus zīdaiņus, kurus sauc arī mazuļi . Jaundzimušo mazuļu svars ir mazāks par mārciņu. Viņi ir dzimuši akli un baro no mātes, kā arī patērē nelielu daudzumu mīksta pārtikas. Desmit dienu vecumā mazuļiem atveras acis, un pēc diviem mēnešiem viņi sāk ēst cietu barību.

Tā kā viņi ir tik mazi, mazuļi ir neaizsargāti pret uzbrukumiem Ērgļi , leopardi , un hiēnas . Patiesībā daudzi no šiem mazuļiem neizdzīvo līdz 14 nedēļu vecumam. Lai aizsargātu savus mazuļus, māte ik pēc dažām nedēļām pārvieto metienu uz dažādiem pazemes ūdenstilpnēm. Tas padara plēsoņu izaicinājumu uzņemt un palikt pie mazuļu smaržas.

Gan māte, gan tēvs rūpējas par mazuļiem, kas māca medīt, kad viņi ir apmēram sešus mēnešus veci. Kucēns var pamest vecākus 11 mēnešu vecumā, lai pats izsistu. Vai arī tā var palikt pie vecākiem, lai palīdzētu aprūpēt citus mazuļus citos metienos.

Savvaļā dzīvojošie šakāļi dzīvo vecumā no 10 līdz 12 gadiem. Savvaļas šakāļi ir neaizsargāti pret daudzām tām pašām slimībām, ar kurām var saskarties suns. Piemēram, viņi var saslimt ar trakumsērgu. Arī šakālim, kas ir vecs vai ievainots, visticamāk mērķē plēsējs nekā jauns, vesels dzīvnieks.

Protams, šie ilkņi, par kuriem labi rūpējas zooloģiskajā dārzā vai savvaļas dzīvnieku rezervātā, var dzīvot ilgāk, līdz 16 gadu vecumam.

Šakaļu populācija

Parasto šakāļu populācija Indijā ir vairāk nekā 80 000. Tomēr zinātnieki nav pārliecināti par šo dzīvnieku populāciju Āfrikā.

Tiek uzskatīts, ka šīs šakāļu sugas populācija palielinās. Tās oficiālais aizsardzības statuss ir vismazāk bažas .

Skatīt visus 9 dzīvnieki, kas sākas ar Dž

Interesanti Raksti