Haucējs Pērtiķis

Hauera pērtiķu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Primāti
Ģimene
Atelidae
Ģints
Alouatta
Zinātniskais nosaukums
Alouatta

Auļojošo pērtiķu saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Howler Monkey atrašanās vieta:

Centrālamerika
Dienvidamerika

Auļojošo pērtiķu fakti

Galvenais laupījums
Augļi, rieksti, sēklas
Dzīvotne
Lietus meži un blīvi džungļi
Plēsoņa
Jaguārs, Čūskas, Putni
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Karaspēks
Mīļākais ēdiens
Augļi
Tips
Zīdītājs
Sauklis
80% laika pavada atpūtai!

Auļojošo pērtiķu fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Melns
  • Tātad
Ādas tips
Mati
Maksimālais ātrums
18 jūdzes stundā
Mūžs
15-20 gadi
Svars
3-9kg (6,6-20lbs)

Lielākais Jaunās pasaules mērkaķis



Auļojošais pērtiķis ir amerikāņu pērtiķis, kas pazīstams ar rēcošo saucienu. Šis gaudojums dzirdams līdz trim jūdzēm. Dzīvojot Centrālajā un Dienvidamerikā, šie pērtiķi sasniedz 16 līdz 28 collu garumu. Viņu astes vēl 20 vai 30 collas. Šobrīd suga kopumā nav apdraudēta. Bet viņi dzīvo pastāvīgi zaudēto biotopu un cilvēku malumedniecības draudos.



3 neticami kliedzošo pērtiķu fakti

  • Auļojošajiem pērtiķiem ir trīs krāsu redze, tāpat kā cilvēkiem!
  • Auļojošo pērtiķu astes ir pat piecas reizes garākas par viņu ķermeņiem!
  • Kaucoša pērtiķa miza izklausās biedējoši, taču viņi reti cīnās.

Auļojošā pērtiķa zinātniskais nosaukums

Auļojošā pērtiķa zinātniskais nosaukums ir Alouatta palliata. Šis ir jauns latīņu un franču vīrišķais lietvārds. Tas nozīmē: 'Tropu amerikāņu gaudojošais pērtiķis ar asti, ko izmanto, lai šūpotos cauri kokiem un ēst augļus.'

Ir 15 kliedzošo pērtiķu sugas. Viņu suga ir daļa no Atelidae ģimenes. Citi Atelidae brālēni ir zirnekļpērtiķi, vilnas pērtiķi un vilnas zirnekļpērtiķi. Visi šīs ģimenes pērtiķi dzīvo Dienvidamerikā un Centrālamerikā.

Auļojošo pērtiķu pasugās ietilpst Kolumbijas sarkanais gaudotājs, Amazones melnais gaudotājs, Maranhao Brazīlijas sarkanā pērkona pērtiķis un Jukatanas melnā gaudojošā pērtiķa Gvatemalā, Belizā un Meksikas dienvidos.

Auļojošā pērtiķa izskats un izturēšanās

Auļojošie pērtiķi ir lielāki nekā visi pārējie Jaunās pasaules pērtiķi. Kaucējiem ir platas nāsis, kas atveras no sāniem. Viņu čaulās nav spilventiņu, kā to dara citi Jaunās pasaules pērtiķi.

Viena no viņu vissvarīgākajām iezīmēm ir astes. Viņi izmanto šo asti kā piekto roku. Viņu aste satver zarus, palīdz šūpoties kokos un tur ēdienu. Auļojošajiem pērtiķiem ir arī gari, biezi mati ar bārdu. Šie mati uz viņu galvas un sejas ir brūni, melni vai sarkani. Sarkanā krāsa ir viņu visizplatītākā krāsa, kas ir daļa no sarkanajiem gaudotājiem.



Kaucējs Pērtiķis

Auļojošie pērtiķi lielāko daļu savas dzīves pavada kokos. Tur viņi šūpojas no zara uz zaru un ēd sev vēlamo lapu diētu.

Auļojošo pērtiķu grupās parasti ietilpst līdz 15 pieaugušiem vīriešiem un sievietēm. Zinātnieki sauc savu grupu par “trupu”. Viens alfa tēviņš pārņem kontroli pār trupu. Kad jauni vīrieši un sievietes sasniedz briedumu, grupa viņus izspiež paši. Pēc tam vientuļais pērtiķis klīst pa džungļiem vai pat starp cilvēkiem un zirnekļpērtiķiem, līdz atrod citu trupu, kas vēlas viņus uzņemt.

Auļojošo pērtiķu kaucieni ir ļoti biedējoši, īpaši cilvēkiem vai dzīvniekiem, kuri tos dzird pirmo reizi. Bet šie pērtiķi faktiski ir nekaitīgi. Viņi ir mierīgi lapu ēdāji, kas gaudo, lai tikai sarunātos savā starpā. Lai nepieļautu plēsējus, piemēram, cilvēkus, kuri pārāk tuvojas savai trupai, viņi urin no galvas. Nekad nevajadzētu stāvēt zem gaudojošajiem pērtiķiem kokos!

Kā jau iepriekš teikts, gaudotāju pērtiķu trupām ir dominējošs tēviņš. Bet viņiem ir arī dominējošā sieviete. Tēviņš ir visas grupas priekšnieks. Sieviete palīdz viņam uzturēt visus kārtībā. Reti trupas dalībnieki cīnās savā starpā, kaut arī lielākajai daļai ir kašķīgs noskaņojums. Viņi turas cieši kopā un uzmanās viens no otra. Dažreiz īss spļāviens var izraisīt traumas, piemēram, kad vīrietis un sieviete cīnās viens ar otru. Trupēs parasti ir viens vīrietis katrām četrām sievietēm.

Tā kā auļojošie pērtiķi 80 procentus savas dzīves pavada atpūtai, tiek uzskatīts, ka viņi ir slinkākie pērtiķi pasaulē. Šie zīdītāji apkārt cilvēkiem nerīkojas agresīvi, bet nebrīvē viņi nedzīvo labi. Lielākā daļa nebrīvē gaudojošo pērtiķu pārtrauc ēst, jo viņiem pietrūkst savas grupas. Tas apgrūtina viņu dzīvības uzturēšanu. Tas ir, izņemot melno gaudojošo pērtiķi. Melnie gaudotāji ir maiga pasuga, kas padara labu mājdzīvnieku.

Kaucējs Pērtiķis Kauc

Auļojošie pērtiķi rada dziļu, zemu skaņu, kas ir skaļāka nekā gandrīz visi pārējie sauszemes dzīvnieki. Skaņa ceļo trīs jūdzes, tēviņš ir skaļāks par sievietēm. Viņi izdara savu gaudošanas skaņu, ievelkot gaisu kaklā caur dobumu viņu lielizmēra hipoīda kaulā.

Auļošana ir kritiska viņu sociālās uzvedības sastāvdaļa. Trupa tēviņi zvana katru rītu un nakti. Viņi arī zvana dienas laikā, lai “aprunātos” ar citiem trupas dalībniekiem. Zvani var likt citiem trupas dalībniekiem vairāk vietas izvietot kokos. Citi zvani liek grupai tuvoties. Vēl citi paziņo par netālu esošo iebrucēju vai brīdina citu grupas dalībnieku turēties prom no sava biedra.

Auļojošo pērtiķu dzīvotne

Auļotāji galvenokārt dzīvo tropiskajā Meksikā, pārējā Centrālamerikā un Dienvidamerikā. Viņi dzīvo mākoņu mežos, lietus mežos un tropiskos sausos mežos.

Auļojošajiem pērtiķiem ir liela un svarīga loma lietus mežu ekosistēmā. Kad mežā dzīvo vairāk gaudotāju, arī vairāk putnu. Tas notiek tāpēc, ka koki dod vairāk lapu un augļu, kad gaudojošie pērtiķi barojas ar tiem. Tā kā katram kokam ir vairāk lapu un augļu, seko vairāk kukaiņu. Kukaiņu bagātība var barot vairāk putnu.



Auļojošo pērtiķu diēta

Auļojošie pērtiķi ir vienīgie Jaunās pasaules dzīvnieki, kas pazīstami kā folivori. Tas nozīmē, ka viņi ēd galvenokārt lapas. Tomēr viņi neēd tikai nevienu lapu. No katra koka viņi nolasa tikai labākās lapas. Labākās lapas ir tās, kurās ir visvairāk olbaltumvielu un citu uzturvielu.

Auļojošie pērtiķi mīl augļus. Bet zirnekļpērtiķi tos apēd daudz ātrāk. Zirnekļpērtiķi lielāko daļu augļu nozog, pirms pie viņiem var nokļūt gaudojošie pērtiķi. Līdztekus augļiem Hauera pērtiķiem patīk arī zagt olas no vistām, kad viņi dzīvo tuvu cilvēkiem.

Dažreiz gaudotāji ēd augus ar toksīniem. Tas var padarīt visu viņu trupu slimu. Bieži vien tas nogalina visu grupu.

Plēsēji un draudi

Galvenie draudi gaudojošajiem pērtiķiem ir cilvēki. Cilvēki iznīcina mežus, kur dzīvo pērtiķi. Viņi gāž kokus, lai izveidotu fermas vai pārdotu koksni no gaudojošo pērtiķu dzīvesvietas. Daudzi cilvēki Centrālajā un Dienvidamerikā arī labprāt ēd gaudotāju gaļu. Auļojošie pērtiķi necieš lielu cīņu ap cilvēkiem, tāpēc tie ir viegls laupījums. Cilvēki arī zog daudz gaudotāju prom no savām trupām zooloģiskajiem dārziem vai citiem, kuri vēlas tos kā mājdzīvniekus. Daudzi nebrīvē gaudojošie gaudotāji mirst.

Viens no visbriesmīgākajiem draudiem gaudojošajiem pērtiķiem ir elektroinstalācija. Lielajā Kostarikas daļā gaudotāji iet bojā uz strāvas vadiem gar ceļiem. Pērtiķi mēģina izmantot vadus, lai sasniegtu citus kokus. Viņi mirst arī uz transformatoriem, kuriem nav vāku.

Auļojošo pērtiķu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Auļojošo pērtiķu reprodukcija

Sievietēm gaudotājām pirmie bērni ir pirms četru gadu vecuma. Grūtniecība ilgst sešus mēnešus. Lielākā daļa dzemdību ir vienlaicīgi ar vienu bērnu. Tāpat kā cilvēkiem, gaudotājiem ir bērni jebkurā gadalaikā.

Zīdaiņi

Tā kā mātēm vienlaikus ir tikai viens bērns, viņas ļoti rūpējas par saviem mazuļiem. Šie bērni aug ļoti ātri. Mātes par viņiem rūpējas pirmo gadu, dodot viņiem visu pārtiku, mīlestību un mācības, kas nepieciešamas, lai izdzīvotu paši.

Apmēram gadu veciem jauniem gaudotājiem jāatstāj sava trupa. Viņi tiek izmesti no grupas, lai atrastu jaunu. Šajā periodā jaunie gaudotāji pēta mežu. Viņi meklē citu trupu, kur viņus uzņemt, un visu laiku izskatās ļoti skumji un vientuļi. Daudzi mēģina pievienoties cilvēkiem kā savai jaunajai trupai. Citi mēģina sasaistīties ar zirnekļpērtiķiem. Bet drīz visiem jaunajiem gaudojošajiem pērtiķiem jāatrod savs veids, kā viņus pieņemt.

Mūžs

Mazajās grupās un dzīvojot augstu kokos, lielākā daļa gaudojošo pērtiķu dzīvo laimīgu dzīvi no 10 līdz 25 gadiem.

Auļojošo pērtiķu populācija

Zinātnieki uzskata, ka kliedzošie pērtiķi nav apdraudēti. Bet cilvēki turpina iznīcināt savu dzīvotni, tāpēc tas var ātri mainīties. Kopumā savvaļā paliek apmēram 100 000 visu pasugu gaudoņu.

Kolumbijas sarkanajā gaudotājā ir vislielākais iedzīvotāju skaits starp visiem 15 gaudotāju veidiem. Brazīlijas Maranhao sarkanpiedziņas pērtiķi ir ļoti apdraudēti, kā tas ir bijis kopš 1996. gada. Viņi ir medīti un cieš no pazaudēta biotopa, kas nodara kaitējumu viņu populācijai. Ekologi 2008. gadā saskaitīja tikai aptuveni 2500 Maranhao sarkanroku. Kopš 2003. gada ekologi ir iekļāvuši apdraudētajos arī Jukatanas melnos gaudotājus Gvatemalā, Meksikā un Belizā.

Skatīt visus 28 dzīvnieki, kas sākas ar H

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti