Hoopoe

Amatu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Bucerotiformes
Ģimene
Upupidae
Ģints
Upupa

Kurpju saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Hoopoe atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Eiropa

Hoopoe Fun fakts:

Hoopoe ģints ir vienīgais dzīvais tās ģimenes loceklis!

Amata fakti

Vārds Jauns
Cāļi vai izšķīlušies mazuļi
Grupas uzvedība
  • Lielākoties vientuļnieks
Jautrs fakts
Hoopoe ģints ir vienīgais dzīvais tās ģimenes loceklis!
Paredzamais iedzīvotāju skaits
5-10 miljoni
Visizcilākā iezīme
Spalvu cekuls uz galvas
Spārnu platums
44 cm - 48 cm (17 collas - 19 collas)
Dzīvotne
Meži, līdzenumi un savannas
Plēsoņa
Kaķi un lieli plēsīgie putni
Diēta
Visēdājs
Mīļākais ēdiens
Skudras, sienāži, vaboles, sīklietas un citi kukaiņi
Parastais nosaukums
Hoopoe
Atrašanās vieta
Eiropa, Āzija un Āfrika
Sauklis
Apdullinošs putns ar smirdošu veidu, kā atbaidīt plēsējus!
Grupa
Putni

Amata fiziskās īpašības

Ādas tips
Spalvas
Mūžs
Apmēram 10 gadus savvaļā
Svars
46g - 89g (1,6oz - 3,1oz)
Garums
25 cm - 32 cm (10 collas - 12,6 collas)
Dzimumgatavības vecums
Daži mēneši

Loka ir zemes barības putnu ģints ar masīvu galvas cekulu un neparastu krāsu shēmu.



Šis putns ir izplatīts skats lielākajā daļā Eiropas, Āzijas un Āfrikas. Savācoties savvaļā, riņķis var būt patiesi iespaidīgs skats, neskatoties uz tā mazāko izmēru. Tās spalvu cekuls, kas atgādina lielu mohoku, neapšaubāmi ir tā, kas visvairāk piesaista uzmanību. Tas kalpo kā svarīgs vizuālās attēlošanas un saziņas rīks savvaļā.



5 neticami klupu fakti

  • Hoope ir bijusi nozīmīga loma daudzu kultūru folklorā visā cilvēces vēsturē. Tas ir minēts dažādās reliģiskajās grāmatās, Ēģiptes hieroglifos, grieķu lugās un ķīniešu tekstos.
  • Pēc ebreju tradīcijas ķibele lika karalim Salamānam satikties ar Šebas karalieni. Pašlaik tas ir Izraēlas nacionālais putns.
  • Cilpas uzsūc saules starus, izplatoties uz aizmuguri pa zemi.
  • Tāpat kā skunkss, ķepiņa var izstarot patiesi pretīgas ķīmiskas vielas, lai novērstu draudus.
  • Cilpas apdzīvo jau esošās dabisko vai mākslīgo vertikālo virsmu caurumus un plaisas.

Amata zinātniskais nosaukums

Hoope ģints zinātniskais nosaukums ir Upupa. Nosaukums iegūts no putna unikālās vokalizācijas. Loka taksonomiskā klasifikācija ir dažu strīdu priekšmets. Tagad parasti tiek uzskatīts, ka ģintī ir trīs dzīvas sugas: Āfrikas stīpiņa (Āfrikas Upupa), Eirāzijas stīpiņa (Upupa epops), un Madagaskaras stīpiņa (Upupa marginatuz).



Āfrikas un Madagaskaras riņķi ​​kādreiz tika uzskatīti par Eirāzijas riņķu pasugām, taču fizisko un vokālo atšķirību dēļ tie tika atdalīti viens no otra un izveidoja savas unikālās sugas (lai gan daži taksonomisti tos joprojām var klasificēt). Ceturtā suga, Sv. Helēnas stīpiņa, iespējams, kādā brīdī 16. gadsimtā izzuda.



Upupa ir vienīgā Upupidae dzimtas dzīvā ģints, tāpēc ir tikai daži citi līdzīgi putni. Attālāk tas ir saistīts ar koka rievām, ragu un zemes sliekšņiem, kas visi ir vienas un tās pašas kārtas daļa.

Kurpju izskats un izturēšanās

Loka ir mazs vai vidēja izmēra putns, kura izmērs ir no 10 līdz 12,6 collas garš un līdz trīs unces svars - vai apmēram grāmatas izmērs. Tam ir melni un balti svītraini spārni, garš un plāns knābis, īsas kājas un sārts apspalvojums ap visu pārējo ķermeni.



Varbūt tā atšķirīgākā iezīme ir spilgti ornamentēts cekuls galvas augšdaļā. Cekuls ir sarkanā vai oranžā krāsā ar baltiem plankumiem un melniem galiem. Crest spalvām ir svarīga loma putna noskaņojuma paziņošanā citiem dzīvniekiem. Kad putns ir mierīgs un atvieglots, spalvas stingri balstās pret galvu. Bet, kad putns kļūst satraukts vai satraukts, tad spalvas var pacelt, lai tas izskatās lielāks nekā tas ir.



Hoopiem ir daudz citu aizraujošu īpašību. Piemēram, viņi klapē spārnus ļoti nepastāvīgā un nevienmērīgā kustībā, kas gandrīz līdzinās tauriņam vairāk nekā citi putni. Viņi sitīs savu laupījumu pret virsmu, lai to nogalinātu un noņemtu visas nesagremojamās daļas. Dzīvnieks var arī ražot ķīmiskas vielas un eļļas, izmantojot specializētus dziedzerus, kuriem ir nepatīkama smaka, lai atturētu plēsējus.



Izņemot pārošanos un bērnu audzināšanu, riņķi ​​ir lielākoties vientuļi radījumi, kuri dod priekšroku medībām un lopbarībai paši. Viņiem ir tikai pamata zvanu kopa, kas saistīta ar brīdinājumiem, pārošanos, uzmākšanos un barošanu. Tomēr to, ko viņi zaudē skaitļos, kompensē vairāki aizsardzības mehāniķi. Viena no vissvarīgākajām aizsargierīcēm (izņemot iepriekš minētās ķīmiskās vielas) ir dzīvnieka spēcīgā pārrāvums, kas var darboties kā bīstams ierocis pret plēsējiem vai savas sugas pārstāvjiem. Cīnoties par teritoriju vai biedriem, tēviņi (un dažreiz pat sievietes) var iesaistīties brutālā gaisa divcīņā, kas var atstāt vienu smagi ievainotu vai sabojātu.



Hoopu sezonālās kustības var diezgan atšķirties atkarībā no to atrašanās vietas. Eiropas un Āzijas mērenā reģiona riņķi ​​ziemas mēnešos pēc vairošanās parasti migrē uz Āfriku vai Āzijas dienvidiem. Turpretī Āfrikas rati lielākoties visu gadu paliek vienā un tajā pašā teritorijā, lai gan tie var klīst starp vietējiem apgabaliem, meklējot bagātīgus pārtikas avotus vai reaģējot uz sezonālu lietu. Pieaugušie parasti sāk molt pēc vairošanās sezonas un turpina procesu pēc migrācijas uz ziemu.



stīpiņa (Upupa) stīpiņa uz zara

Hoopoe biotops

Hoope ir plašs diapazons lielākajā daļā Eirāzijas un Āfrikas kontinentu, izņemot Sibīrijas, Sahāras un citu daļēji atkritumu klimatu. Āfrikas rievu diapazons sniedzas pāri lielākajai daļai Āfrikas dienvidu puses no Kongo. Madagaskaras riņķis gandrīz tikai aprobežojas ar Madagaskaras salu.



Eirāzijas riepa ir neapšaubāmi visizplatītākā suga. Tajā ir septiņas atšķirīgas pasugas, kas sadalītas pa ģeogrāfiskajiem reģioniem. Epops pasugas stiepjas no Spānijas rietumos līdz Klusajam okeānam austrumos un līdz Indijas robežām. Saturata pasuga sastopama Japānā un Ķīnas dienvidos. Ceylonensis galvenokārt apdzīvo Indijas subkontinentu. Longirostris dzīvo visā Dienvidaustrumu Āzijā. Galvenie, senegalensis un waibeli pasugas apdzīvo dažādas Āfrikas centrālās un austrumu daļas.



Hoopes parasti dod priekšroku mežiem, savannām un zālājiem visā šo reģionu mērenajos un tropiskajos apgabalos. Viņiem ir nepieciešams daudz brīvas vietas ar retu veģetāciju un kokiem, klintīm vai sienām, kurās dzīvot. Lai gan lielākā daļa putnu sugu savus sarežģītos ligzdus veido zaros, to vietā ir apmierināts ar sīkām plaisām.

Hoopoe diēta

Visēdāju stīpiņu diēta sastāv no daudziem dažādiem pārtikas produktiem, tostarp zirnekļiem, sēklām, augļiem un pat maziem ķirzakas un vardes . Loka visizplatītākie ēdieni tomēr ir kukaiņi, piemēram vaboles , cikādes, sīklietas, siseņi, sienāži , skudras , termīti , un spāres.



Putns barosies pa zemi un mēģinās no netīrumiem izrakt ēdienu. Ja tas nevar atrast pārtiku uz zemes, tad tas no lidojošajiem kukaiņiem izraidīs gaisu. Spēcīgie muskuļi ap knābi ļauj tam atvērt muti, zondējot ēdienu zemē. Barības iegūšanas process ietver daudz darba; tas nepārtraukti apgāž katru mazo akmeni vai lapu, meklējot mazus ēdiena kumosus.

Kurpju plēsēji un draudi

Lokā savvaļā ir tikai daži dabiski plēsēji, tostarp kaķi un lieli gaļēdāji putni . Cilvēki tradicionāli nav bijuši nozīmīgi draudi stīpas izdzīvošanai.



Tā kā putns galvenokārt ēd kaitēkļus, kurus lielākoties uzskata par kaitinošiem cilvēkiem un mūsu kultivētajām kultūrām, daudzās valstīs stīpiņa tiek paplašināta. Pateicoties ļoti vienkāršām vides vajadzībām un daudzveidīgam uzturam, tas labi palīdz arī pielāgoties dažādām ekosistēmām un situācijām. Tomēr medības un biotopu zaudēšana dažkārt var radīt zināmu stresu konkrētām stīpiņu pasugām.

Cūku pavairošana, zīdaiņi un dzīves ilgums

Cirvis ir monogāmas radības, kas vairošanās sezonas laikā pārojas tikai ar vienu citu putnu. Tēviņi mēģinās uzmākties sievietei, atnesot viņai kukaiņu dāvanu, ar kuru baroties. Kā jau iepriekš minēts, viņi savstarpēji sīvi konkurēs par biedriem. Pēc tam, kad viņi ir nodrošinājuši partneri, stīpas pārojas visu parasto vairošanās sezonu.

Mātītes vienlaikus var ievietot līdz 12 olām. Sajūga izmērs ir lielāks ziemeļu sugām un mazāks ar sugām, kas atrodas tuvāk ekvatoram. Mātītes parasti ražo vienu olu dienā tik daudz dienu, cik nepieciešams, un pēc tam tūlīt sāks tās inkubēt. Inkubācijas periods ilgst 15 līdz 18 dienas, tāpēc cāļi izšķiļas dažādos laikos. Sievietes ir atbildīgas par olu inkubāciju, un vīrieši savāc lielāko daļu pārtikas.

Pēc olu ievietošanas mātīte sāks izdalīt kaitīgu smaržu saturošu vielu, kas ir līdzīga puvušai gaļai, un berzēs ķīmisko vielu savā apspalvojumā un visā cālī. Tiek uzskatīts, ka šī viela attur plēsējus un potenciāli iznīcina parazītus un kaitīgās baktērijas. Šī sekrēcija turpināsies, kamēr cāļi atstās ligzdu. Tomēr cāļi nav gluži neaizsargāti, ja tiek atstāti paši. Drīz pēc izšķilšanās viņi ātri attīstīs spēju izšļakstīt izkārnījumus pie draudoša dzīvnieka. Viņi arī izsvītros ar saviem rēķiniem, vienlaikus izdodot svilpošu skaņu, lai aizbaidītu plēsējus.

Cāļi parasti piedzimst ar pūkainu baltu dūnu, kas aptver visu ķermeni. Viņi mēnesī iegūs pilnu spalvu komplektu savā dzīvē. Tipisks loku dzīves ilgums ir aptuveni 10 gadi savvaļā.

Kurpju populācija

Kurpju skaits joprojām ir stabils un plaši izplatīts lielākajā daļā vietējo biotopu. Saskaņā ar Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN) Sarkanajā sarakstā ir jāpievērš uzmanība aizsargplēves aizsardzības statusam vismazāk bažas . Tiek lēsts, ka visā pasaulē var dzīvot pieci līdz 10 miljoni apavu. Tomēr parastā Eirāzijas apļa populācijas skaits var nedaudz samazināties.

Tā kā katra pasuga ir plaši izplatīta visā pasaulē, tā var nonākt pilnīgi atšķirīgās situācijās un spiedienā.

Bieži uzdotie jautājumi par apavu

Kas ir stīpiņa?

Loka ir vidēja izmēra putnu veids, kuram uz galvas ir plāns rēķins un liels spalvu cekuls. Tā īpašo īpašību dēļ ir grūti salīdzināt stīpiņu ar jebkuru citu ģinti vai sugu. Neskatoties uz plašo izplatību lielākajā daļā Eirāzijas un Āfrikas, putns, iespējams, nav tik labi pazīstams kā daudzi citi parastie putni.

Ir stīpas plēsēji , zālēdāji vai visēdāji ?

Cirvi ir visēdāji, kas galvenokārt ēd kukaiņus, bet ēdīs arī zirnekļus, sēklas, augļus un pat mazus ķirzakas un vardes .

Vai stīpiņa ir dzenis?

Lai gan tie izskatās nedaudz virspusēji līdzīgi, dzeņi un riņķi ​​faktiski ir daļa no pilnīgi atšķirīgiem pasūtījumiem. Dzenis ir daļa no Piciformes kārtas, bet ķauķis - no Bucerotiformes kārtas. Tas padara viņus ļoti tālu savstarpēji saistītus. Tas ir gandrīz kā primātu salīdzināšana ar felidiem (kaķiem).

Vai stīpas ir reti sastopamas?

Kurpes ir ļoti izplatītas Eiropā, Āzijā un Āfrikā, taču cilvēki ar dažām sugām vai pasugām var saskarties reti.

Kā attīstījās stīpas?

Sakarā ar ierobežoto fosiliju skaitu, bumbuļa attīstība nav labi izprotama. Tomēr cieši saistītā koka riepa (kas aizņem citu ģimeni) pārakmeņojušās atliekas aizsākās miljoniem gadu. Paleontologi ir atraduši arī pārakmeņojušos agrīnam stīpām līdzīga putna Messelirrisor paliekas, kas Vidus eocēna laikā pirms aptuveni 37 līdz 49 miljoniem gadu dzīvoja Viduseiropas mežos.

Vai eksistē zilās cekulainās stīpas

Nē, cekula standarta krāsa gandrīz vienmēr ir rozā vai sarkanīgi oranža. Zili cekulaini varianti nepastāv.

Skatīt visus 28 dzīvnieki, kas sākas ar H

Avoti

    Interesanti Raksti