Gārnis

Gārnis zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Ciconiiformes
Ģimene
Ardeidae
Zinātniskais nosaukums
Ardeidae

Gārņu aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Heron atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika
Okeānija

Gārnis fakti

Galvenais laupījums
Zivis, kukaiņi, moluski
Atšķirīga iezīme
Garas plānas kājas un smails knābis
Spārnu platums
150 cm - 195 cm (60 collas - 77 collas)
Dzīvotne
Mitrāju reģioni
Plēsoņa
Lapsa, ūdele, jenots
Diēta
Plēsējs
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Zivis
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
4
Sauklis
Apdzīvo mitrājus visā pasaulē!

Gārnis Fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
40 jūdzes stundā
Mūžs
15 - 20 gadi
Svars
1,5 kg - 3 kg (3,3 mārciņas - 6,6 mārciņas)
Augstums
85 cm - 140 cm (34 collas - 55 collas)

Gārnis ir liela putnu suga, kas apdzīvo mitrājus un apgabalus, kas atrodas tuvu ezeriem, dīķiem un upēm. Dažas gārņu sugas ir pazīstamas arī kā egrets un rūgtenes, nevis tās sauc par gārņiem.



Visā pasaulē mitrājos dzīvo 64 dažādas gārņu sugas. Gārņi parasti sastopami Eiropā un Ziemeļamerikā kopā ar mērenākiem Āfrikas, Āzijas un Austrālijas reģioniem. Gārni parasti sajauc ar kātu, kas ir vēl viena liela putnu suga, tomēr fakts, ka gārņi lido ar kaklu, nevis izstiepti, ir galvenās atšķirības starp gārņiem un kātiem.



Lielais zilais gārnis atradās apdzīvojošās Ziemeļamerikas daļās un tik tālu uz rietumiem kā Galapagu salas ir lielākā gārņu suga pasaulē un var izmērīt gandrīz metru augstu. Mazākā gārņa suga pasaulē ir zaļā gārnis, kura garums ir mazāks par 50 cm. Zaļais gārnis visbiežāk sastopams Ziemeļamerikā un Centrālamerikā un reizēm Havaju salās.

Visas 64 dažādas gārņu sugas ir ļoti līdzīgas pēc ķermeņa formas, bet ne pēc izmēra un krāsas. Visiem gārņiem ir gari smaili knābji, kas viņiem palīdz izķert zivis no ūdens, kā arī gari kakli un plānas, garas kājas, kas abas ir noderīgas gārnim, jo ​​tas dzīvo pie jūras. Gārniem ir arī milzīgi spārni, kas var būt gandrīz divreiz lielāki par gārņa ķermeni.



Gārnis ir gaļēdāju putnu suga, kur gārnis galvenokārt barojas ar zivīm. Gārņi upurē arī virkni citu mazu dzīvnieku, tostarp abiniekus, mīkstmiešus, čūskas, kukaiņus un pat mazus zīdītājus un putnus. Gārnis izmanto garu smailu knābi, lai izlaupītu upuri no ūdens vai no zemes.

Lielo izmēru dēļ gārniem mitrāju vidē ir maz dabisko plēsēju. Lapas, jenoti, ūdeles un zebieksti ir visbiežāk sastopamie plēsēji, jo tie galvenokārt medī gārņu un viņu mazuļu olas, nevis pašu pieaugušo gārni.

Ir zināms, ka dažas gārņu sugas vairojas kolonijās, bet vairums gārņu sugu pašas vairojas parasti mežos, tuvu ūdenim. Gārņi ligzdas būvē augstos kokos, lai olas būtu drošas no plēsējiem uz zemes. Gārņa ligzdu no sausām lapām un zariem uzbūvē gan tēviņš, gan mātīte. Gārnu mātīte vienā sajūgā izdēj vidēji 4 olas, kuras izšķiļas pēc apmēram 1 mēneša inkubācijas perioda. Gan gārņu tēviņš, gan mātītes mātīte palīdz inkubēt olas un baro sīkos gārņu cāļus. Gārņi dzīvo līdz 25 gadiem.

Gārni neuzskata par apdraudētiem vai apdraudētiem dzīvniekiem, lai gan ir izteiktas bažas par veselības apdraudējumu pasaules gārņu populācijām. Piesārņojums ir galvenais daudzu dzīvnieku populācijas samazināšanās faktors visā pasaulē, un piesārņojums ūdenī var postoši ietekmēt zivis, kuras ēd gārnis.



Skatīt visus 28 dzīvnieki, kas sākas ar H

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Kristofers Perrins, Oksfordas Universitātes apgāds (2009) Putnu enciklopēdija

Interesanti Raksti