Grouse



Grouse zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Galliformes
Ģimene
Phasianidae
Ģints
Tetraoninae
Zinātniskais nosaukums
Tetraoninae

Grouse saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Grouse atrašanās vieta:

Eiropa

Grouse fakti

Galvenais laupījums
Kukaiņi, rieksti, sēklas, ogas
Atšķirīga iezīme
Garās astes spalvas un spalvainās kājas un pirksti
Spārnu platums
45 cm - 101 cm (22 collas - 40 collas)
Dzīvotne
Mežs, krūmāji un zālāji
Plēsoņa
Lapsa, lūši, plēsīgie putni
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Saime
Mīļākais ēdiens
Kukaiņi
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
8
Sauklis
Spalvainās kājas un pirksti!

Grouse fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Dzeltens
  • Tīkls
  • Zils
  • Melns
  • Balta
  • Zaļš
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
6 jūdzes stundā
Mūžs
1 - 10 gadi
Svars
0,3 kg - 6,5 kg (0,6 mārciņas - 14 mārciņas)
Garums
31 cm - 95 cm (12 collas - 37 collas)

Putnu suga ar spalvām uz nāsīm, kājām un kājām!



Putraimi ir vidēja izmēra, drukni putni, kas dzīvo ziemeļu puslodē. Viņu spalvas ļoti līdzinās viņu dzīvotnei. Šis apspalvojums viņiem nodrošina maskēšanos un palīdz izdzīvot. Putraimi ir cieši saistīti ar vistām, tītariem un fazāniem. Aptuveni astoņi miljoni no šiem kalnu medījamajiem putniem katru gadu tiek nomedīti pēc barības vai sporta viņu zālāja un meža biotopā.



Galvenie Grouse fakti

  • Putraimiem ir nāsīs, kājās un pēdās spalvas
  • Vistas mātīte sver apmēram uz pusi mazāk nekā gailis
  • Katru gadu likumīgās medībās tiek nogalināti apmēram astoņi miljoni rubeņu

Grouse zinātniskais nosaukums

Grouses ir daļa no Galliformes kārtas un Phasianidae dzimtas. Putna zinātniskais nosaukums ir Tetraoninae. Šis nosaukums cēlies no latīņu vārda tetrao-, kas nozīmē “sava veida putns” un -idae, no sengrieķu termina “izskats”.

Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā ir apmēram 10 rubeņu sugas. To skaitā ir zilā rubeņa, egles rubeņi, raibie rubeņi, rupjie rubeņi un salvijas rubeņi. Iekļauti arī lielākie un mazākie prēriju cāļi, vītolu pīrāgs, klints pīrāgs un baltās astes pīlis.

Grouse izskats un izturēšanās

Putraimi ir putni putni, kas galvenokārt plaukst uz zemes, kur tie ligzdo augstās zālēs un citos zemes segumos. Viņi var satricināt gaisā nelielus attālumus, kad satraucas un lai izvairītos no plēsējiem. Viņu brūnās, pelēkās un sarkanās spalvas pasargā putnus no laika apstākļiem un maskē tos apkārtnē. Spalvas aug pāri nāsīm, kājām un pirkstiem, lai palīdzētu viņiem saglabāt siltumu un pārvietoties pa sniegu. Putniem ir arī biezi kakli, garas kājas un īsi, āķaini knābji.

Lielākā daļa rubeņu aug tikai līdz 30 centimetriem. Bet Eiropas un Āzijas meža rubeņi var izaugt pat 100 centimetrus. Lielākā Ziemeļamerikas rubeņa ir gudrā rubeņa, kura augšana bieži ir līdz 62 līdz 70 centimetriem. Tas ir mazāks par zosīm un apmēram tikpat liels kā vistas gaļa. Vīrieši pieaugušā vecumā parasti ir divreiz lielāki nekā sievietes.

Meža rubeņi dzīvo galvenokārt vieni un kopā ar saviem cāļiem. Vistu ligzdu ar olām vai cāļu grupu sauc par sajūgu. Prēriju rubeņi ir sabiedriskāki un neiebilst, ka satiekas savā starpā. Rudenī un ziemā arktiskie un tundrās mītošie rubeņi veido līdz 100 putnu ganāmpulkus. Lielākā daļa vīriešu pārojas ar vairākām mātītēm, izņemot vītolu rubeņus, kuriem vienlaikus ir nepieciešams tikai viens palīgs.



Grouse biotops

Ziemeļamerikā lielākajā daļā biotopu dzīvo viens vai vairāki rubeņu veidi. Amerikas Savienotajās Valstīs viņi dzīvo visur, sākot no Aļaskas subarktiskajiem reģioniem līdz Teksasas prērijām. Grauzēji dzīvo tundrā, virsājos, zālājos, mērenā un boreālajā mežā. Dažas rubeņu sugas dzīvo arī Eiropā un Āzijā. Šo putnu ģimeni sauc arī par augstienes savvaļas putniem, jo ​​tie nedzīvo mitrāju savvaļas putnu, piemēram, pīļu un zosu, ūdeņainajos biotopos.

Atkarībā no tā, kur viņi dzīvo, rubeņi parasti ligzdo augstās zālēs vai mežu grīdā. Putni, kas dzīvo sniegotos reģionos, nirst un ieraujas zem sniega, lai dzīvotu. Viņu ķermeņa siltums palīdz viņiem izveidot labi iesaiņotu, iglu līdzīgu patvērumu, kas paliek siltāks par ārējo gaisu.

Rubeņu tēviņš parasti uztur teritoriju no 10 līdz 50 akriem. Viņi nevēlas citus tēviņus. Rubeņu mātīte klīst apmēram 100 hektāru platībā. Mātītes neiebilst pret citiem rubeņiem tajā pašā zemē.

Grouses galvenokārt nav migrējošas. Tas nozīmē, ka viņi visu gadu dzīvo vienā dzīvotnē. Bet ptarmigan vai sniega rubeņi ziemā ziemeļu ziemeļrietumos vai zemākos augstumos no viņu siltās sezonas arktiskās dzīvotnes.

Putraimi tiek plaši medīti par gaļu. Ziemeļamerikā un Eiropā ir ierasta prakse, ka mednieku grupas audzē rubeņus, dodot putniem zemi, lai zeltu. Šie daļēji aizsargātie biotopi nodrošina vietu medniekiem, lai medību laikā izsekotu un “izskalotu” atsevišķus nobriedušus putnus.

Grouse diēta

Grouse ir visēdāji. Viņi ēd galvenokārt veģetāciju, bet dažreiz barojas ar kukaiņiem, zirnekļiem, tārpiem, ķirzakām, čūskām, olām, gliemežiem vai maziem grauzējiem. Viņu vēlamie ēdieni ir zāles, augļi, ogas, rieksti, dzinumi, ziedi un sēklas, kas tiek barotas no meža grīdas vai citiem biotopiem. Viņi mīl arī ziemas vīnogas, ziemciešu, ābolus un āboliņus.

Dažas rubeņu sugas labprāt ēd mūžzaļās koku skujas. Daudzi meži dod viņiem bezgalīgu daudzumu šo adatu, kuras citi radījumi ignorē. Gudrais rubeņš ziemā ēd tikai zeltīti un patversmes zem tā. Siltajos mēnešos salvija ir arī galvenā viņu uztura sastāvdaļa.

Putraimi reizēm mērķtiecīgi ēd smiltis vai citu putraimu. Tas viņiem palīdz sagremot dažus neapstrādātus augus, kurus viņi ēd.

Rupjie plēsēji un draudi

Putraimi plaukst skarbās ziemās, kur to nedara daudzi citi putni. Viņiem ir arī kupli, gaļīgi ķermeņi, kas ir lieliska maltīte cilvēkiem un dzīvniekiem. Tas padara putnus pievilcīgus daudziem četrkājainajiem plēsējiem. To skaitā ir lapsas, vilki, savvaļas kaķi un lūši. Lielie plēsīgie putni ēd arī rubeņus, un čūskas - olas.

Cilvēki vien Amerikā katru gadu medī apmēram astoņus miljonus rubeņu. Par laimi, daudzas no šīm medībām notiek zemēs, kur lauksaimnieki inkubē rubeņus, lai pievienotu vairāk iedzīvotāju. Savvaļā rubeņiem ir lieli sajūgi, kas katrai mātei nozīmē daudz olu un cāļu. Tas palīdz medniekiem neizraisīt putnu izmiršanu.

Globusa sasilšana un dzīvotņu zaudēšana ir lielākais drauds rubeņiem. Globālā sasilšana izraisa temperatūras izmaiņas, kas ietekmē šos putnus. Agrs pavasara laiks, ārkārtējs karstums un stiprs lietus var nogalināt inkubatorus un visas populācijas. Agrs pavasaris rada problēmas ar augu ciklu, tāpēc viņu pārtikas apgāde agri beidzas.

Biotopu zaudēšana notiek, kad cilvēki būvē pilsētas, kur kādreiz ir bijuši meži, prērijas vai zālāji. Tas putnus izstumj no dabiskajām zemēm un uz mazāk piemērotām vietām, kur viņi nevar uzplaukt. Lauksaimniecība un meža ugunsgrēki arī atņem viņu dzīvotni.

Zinātnieki strādā pie veidiem, kā palīdzēt rubeņiem saglabāt savu dzīvotni. Viens no lielākajiem veidiem, kā viņiem palīdzēt, ir tas, kā mēs saglabājam mežus un ataugam kokus.



Grouse reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Visu sugu rubeņu tēviņš, izņemot vienu palīgu ar vairākām mātītēm vienlaikus. Tikai vītolu rubeņiem sezonā ir viens palīgs. Lai sacenstos par saviem biedriem, rubeņu tēviņi katru pavasari rītausmā un krēslā veic izbraukuma demonstrācijas. Viņi dejo un pļāpā, pūka spalvas un bungo spārnus uz kritušiem baļķiem. Zirgu rubeņu tēviņi un prēriju cāļi uzpūš spilgtas krāsas kakla gaisa maisiņu, lai parādītos arī sievietēm. Dažreiz vīrieši cīnās, lai sacenstos par mātītēm.

Mātītes ligzdas būvē zemē. Viņi atrod dabisku iegremdēšanos zemes virsmā, ko pasargā zemes segums, piemēram, zāles vai salvija. Viņi izklāj šo ligzdu ar augu materiāliem, piemēram, lapām un zariem.

Apmēram nedēļu pēc pārošanās rubeņu mātīte sāk dēt olas, kas izskatās kā mazākas vistu olas. Viņa uzliek tikai vienu katrai vai divām dienām. Zaudētās vai salauztās olas viņa var aizstāt ar jaunām. Kad viņa ir pabeigta, viņai ir sajūgs no piecām līdz 12 olām. Ja viss izdosies, katrs no tiem izšķiļas 21 līdz 28 dienas vēlāk.

Cāļi atstāj ligzdu tūlīt pēc izšķilšanās. Rubeņa māte sargā savu perējumu. Māte pasargā jauniešus no plēsējiem un citiem draudiem. Viņa aizved viņus uz labām vietām pārtikas meklēšanai, kur cāļiem jāatrod savs augu vai kukaiņu ēdiens. Vītolu tēviņš palīdz saviem biedriem aizsargāt savus mazuļus. Bet citām sugām tēviņi par mazuļiem nerūpējas.

Kad cāļiem ir divas nedēļas vecs, viņiem ir spārni un tie var lidot mazos sprādzienos. Bet viņi uzturas ligzdā un ap savu māti, līdz rudenī sasniegs pieaugušo lielumu un svaru. Tas ir apmēram 12 nedēļu vecumā.

Grouse pirmo reizi var pāroties, kad viņiem ir daži gadi. Lielākā daļa Ziemeļamerikas rubeņu dzīvo septiņus vai astoņus gadus savvaļā. Daži dzīvo tik ilgi, cik 11 gadus. Bet aukstais laiks un slimības katru gadu var nogalināt pat trīs no katriem četriem rubeņiem.

Grouse populācija

Katru sezonu un gadu no gada rubeņu skaits pasaulē ļoti atšķiras. Skarbās ziemas, nelabvēlīgie gadalaiki vai slimības var izraisīt iedzīvotāju skaita samazināšanos par tūkstošiem. Pēc katras medību sezonas putnu ir par miljoniem mazāk nekā tikai iepriekšējos mēnešos. Bet rubeņi labi atlec. Viņu sajūgā ir daudz olu, un viņi var ligzdot otrreiz pārošanās sezonā, ja tiek pazaudēts pirmais olu komplekts.

Ziemeļamerikā vienā jūdzē zemes ir apmēram 15 rubeņu. Zirgu rubeņi ir visneaizsargātākie pret dzīvotņu zaudēšanu Amerikā. Mūsdienās ASV ir tikai astoņi miljoni gudro rubeņu. Kaut arī gudrais rubeņš nav uzskaitīts kā apdraudēts, tas ir gandrīz draudēja ' sugas. 2019. gadā Trampa administrācijas rīkojums atvēra gudro rubeņu dzīvotni ASV rietumos naftas urbšanai. Šī darbība apdraud miljoniem Sage Grouse dzīvotni, un daudzi zinātnieki sagaida, ka urbšana izraisīs salvijas rubeņa aiziešanu izmiris .

Skatīt visu 46 dzīvnieki, kas sākas ar G

Interesanti Raksti