Zaļā bišu ēdāja

Zaļo bišu ēdāju zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Coraciiformes
Ģimene
Meropidae
Ģints
Merops
Zinātniskais nosaukums
Merops Orientalis

Zaļo bišu ēdāju aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Zaļo bišu ēdājs Atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Eirāzija

Zaļo bišu ēdāju fakti

Galvenais laupījums
Medus bite, Bites, Lidojošie kukaiņi
Atšķirīga iezīme
Garš izliekts knābis un koši zaļa apspalvojums
Spārnu platums
29 cm - 30 cm (11,4 collas - 11,8 collas)
Dzīvotne
Zālāji un atklāti meži
Plēsoņa
Ērgļi, stārķi, raptori
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
4
Sauklis
Galvenokārt ēd medus bites!

Zaļo bišu ēdāju fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Dzeltens
  • Zils
  • Melns
  • Balta
  • Zaļš
  • apelsīns
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
26 jūdzes stundā
Mūžs
12 - 18 gadi
Svars
15g - 20g (0.5oz - 0.7oz)
Augstums
16 cm - 18 cm (6,2 collas - 7 collas)

Zaļais bišu ēdājs (pazīstams arī kā mazais zaļais bišu ēdājs) ir maza bišu putnu suga, kas sastopama visā Āfrikas un Āzijas daļā. Zaļā bišu ēdāja ir viena no 26 bišu ēdāju sugām, putnu grupa, kas galvenokārt sastopama visā Āfrikā un Āzijas daļās un Tuvajos Austrumos.



Zaļā bišu ēdāja sastopama ganībās un atklātos mežos gan Āfrikas, gan Āzijas kontinentos, un tā ir plaši izplatīta visā Subsahāras Āfrikā no Senegālas un Gambijas līdz Etiopijai, Nīlas ielejai, Arābijas rietumos un Āzijā, no Indijas līdz Vjetnamai . Āzijā zaļo bišu ēdāju parasti novēro līdzenuma līdzenumos, bet šos krāsainos pakaišu putnus Himalajos dažkārt var atrast līdz 6000 pēdām.



Zaļais bišu ēdājs ir maza izmēra putns, kurš reti izaug garāks par 18 cm. Zaļais bišu ēdājs ir viegli atšķirams putns spilgti zaļā apspalvojuma un pievilcīgo garo astes spalvu dēļ. Zaļajam bišu ēdājam ir arī garš, bet ass un šaurs melns knābis, kas ir ideāli piemērots lidojošu kukaiņu ķeršanai.

Zināms, ka zaļais bišu ēdājs no rītiem ir lēns iesācējs, un to var atrast saspiestu blakus viens otram ar rēķiniem, kas iespiesti mugurā labi pēc saullēkta. Zināms arī, ka zaļais bišu ēdājs smiltīs peldēties biežāk nekā citas bišu ēdāju sugas, un dažreiz peldēsies ūdenī, lidojuma laikā iemērcot ūdenī. Zaļo bišu ēdāji parasti tiek novēroti nelielās grupās un bieži kopīgi uzturas lielā skaitā līdz 300 putniem.



Tāpat kā citas bišu ēdāju sugas, zaļā bišu ēdāja galvenokārt barojas ar kukaiņiem. Vairāk nekā 80% zaļo bišu ēdāju uztura veido medus bites, bet pārējo galvenokārt veido citas bišu sugas, kā arī daudzas lidojošo kukaiņu sugas. Zaļais bišu ēdājs ir visēdājs dzīvnieks un ēdīs augļus un ogas kopā ar zemē dzīvojošiem kukaiņiem, kad būs jāpapildina uzturs.

Zaļā bišu ēdāja mazā izmēra un krāsainā izskata dēļ tas ir daudzu plēsēju mērķis visā tā dabiskajā areālā. Lielāki plēsīgie putni ir galvenie zaļā bišu ēdāja plēsēji kopā ar mazākiem zīdītājiem un rāpuļiem, kas upurē gan putnus, gan to olas.

Zaļie bišu ēdāji no maija līdz jūnijam ligzdo smilšainajos krastos izraktajos tuneļos. Mātītes izdēj vidēji 5 mazas, spīdīgas, baltas olas, kuras divas nedēļas inkubē gan vaislas pāris, gan citi, kas ieradušies palīdzēt. Zaļos bites ēdošos cāļus vecāki kopj līdz brīdim, kad tie sasniedz mēneša vecumu, līdz tie aizbēg (atstāj ligzdu).



Mūsdienās zaļā bišu ēdāja ir klasificēta kā suga, kurai vismazāk draud savvaļas tūlītēja izzušana. Tomēr gan viņu vietējo dzīvotņu, gan bišu populācijas skaita samazināšanās visā pasaulē varētu radīt postošas ​​sekas šim mazajam putnam.

Skatīt visu 46 dzīvnieki, kas sākas ar G

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Kristofers Perrins, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2009) Putnu enciklopēdija

Interesanti Raksti