Viltus slepkava

Viltus slepkavu vaļu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Artiodactyla
Ģimene
Delphinidae
Ģints
Pseidorka
Zinātniskais nosaukums
Pseudorca crassidens

Viltus slepkavu vaļu saglabāšanas statuss:

Netālu no draudiem

Viltus slepkavas vaļu atrašanās vieta:

Okeāns

Viltus slepkavas vaļu izklaides fakts:

Viltus vaļu slepkava izskatās kā krustojums starp delfīnu un orku!

Viltus vaļu slepkavas fakti

Medījums
Zivis, kalmāri un jūras zīdītāji
Grupas uzvedība
  • Zem
Jautrs fakts
Viltus vaļu slepkava izskatās kā krustojums starp delfīnu un orku!
Paredzamais iedzīvotāju skaits
Nezināms
Lielākais drauds
Konkurence ar cilvēkiem par pārtiku
Visizcilākā iezīme
Daudzpusīgais vokalizācija
Citi vārdi)
Blackfish vai viltus pilots
Grūtniecības periods
Līdz 16 mēnešiem
Ūdens tips
  • Sāls
Dzīvotne
Piekrastes un dziļūdens reģioni
Plēsoņa
Haizivis un vaļi-slepkavas
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
1
Tips
Zīdītājs
Parastais nosaukums
Viltus slepkava

Viltus vaļu slepkavas fiziskās īpašības

Krāsa
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Āda
Maksimālais ātrums
18 jūdzes stundā
Mūžs
Apmēram 60 gadus
Svars
Līdz 4000 mārciņām
Garums
Līdz 20 pēdām

Viltus slepkava ir ātrs un veikls peldētājs, plēsēja virsotne un ļoti inteliģents un sabiedrisks dzīvnieks.



Nosaukums acīmredzami rodas no orku un viltus vaļu slepkavību līdzības. Līdz 1862. gadam agrīnie taksonomisti abas sugas klasificēja vienā ģintī. Neskatoties uz nosaukumu, šo sugu dažreiz kļūdaini uzskata par pudeļu deguna delfīns vai īsspuru pilots. Tagad tā ir apdraudēta noteiktās diapazona daļās.



5 neticami viltus vaļu slepkavu fakti!

  • Viltus slepkava ir ļoti sabiedriska suga, kas veido pākstis līdz 500 dalībniekiem, no kuriem daži var ietvert okeāna delfīnus. Šīs pākstis dažreiz medību laikā sadalās mazākās grupās, kas ir apmēram 10 līdz 30.
  • Viltus slepkavam ir daudzveidīgs balss klāsts, kas ietver svilpes, čīkstēšanu un pulsējošu troksni. Lai gan nav pilnīgi skaidrs, ko viņi saka, šīs sugas rīcībā ir tik daudz dažādu skaņu, ka eksperti ir ieteikuši, ka tai jābūt sarežģītai saziņas formai. Tas ir daudz daudzveidīgāks, teiksim, nekā cilvēku skaņas.
  • Viens no pārsteidzošākajiem tās izlūkošanas faktiem ir tas, ka viltus slepkava valis brauc ar kuģi pēc papildu ātruma un faktiski izlec pār modrību. Ļoti nedaudzi citi dzīvnieki veic šo lēciena kustību kuģa modē.
  • Liels skaits viltus vaļu slepkavu dažreiz nejauši nokļūst pludmalēs, iespējams, medot pārtiku. Tas var radīt ļoti drūmu skatu.
  • Viltus slepkava vaļa dažreiz izķers ēdienu tieši no makšķerēšanas auklām. Tomēr ir zināms arī piedāvāt ēdienu nirējiem.

Viltus slepkavas vaļu zinātniskais nosaukums

The zinātniskais nosaukums no šiem dzīvniekiem ir Pseudorca crassidens. Pseidorka acīmredzami nozīmē pseido (vai nepatiesu) orku, savukārt crassidens latīņu valodā nozīmē biezu zobu. Viltus slepkava ir vienīgais pašlaik dzīvojošais tās ģints pārstāvis (lai gan no fosilajiem datiem ir zināmas vēl divas sugas). Tas pieder Delphinidae dzimtai, padarot to cieši saistītu ar okeāna delfīniem un orkām.

Acīmredzot, kā vaļveidīgais, tas līdz galam ir zīdītāju veids, jo tas dzemdē dzīvus jaunus un ražo pienu. Vaļveidīgie faktiski attīstījās no nagiem, kas radīja nagus pirms aptuveni 50 miljoniem gadu. Agrīns vaļveidīgo sencis, iespējams, izskatījās pēc mūsdienu briežiem līdzīgā čevrotaina, bet nīlzirgi ir tuvākais dzīvojošais radinieks.



Viltus slepkavas vaļa izskats

Šie dzīvnieki patiesībā izskatās mazliet kā krustojums starp a delfīns (ar diezgan gludu, ergonomisku korpusu) un a zobenvalis (noapaļotās galvas dēļ bez knābja). Neskatoties uz to, jūs, iespējams, nekļūdīsities par orku. Viltus slepkavam ir daudz mazāka muguras spura un izteikta izliekta kupris uz pleznām. Orka melnbaltās krāsas vietā viltus slepkavam ir melns vai tumši pelēks krāsojums ar baltas krāsas svītru gar sānu. Tas padara to vairāk līdzīgu okeāna delfīnam.

Šīs sugas tēviņš mēra līdz 20 pēdām garš un 3000 vai 4000 mārciņu svars, savukārt mātīte mēra nedaudz mazāk briesmīgas 16 pēdas. Tas ir aptuveni pikaps.

Viltus vaļi slepkavas peld kopā
Viltus vaļi slepkavas peld kopā

Viltus vaļu slepkavu izplatība, populācija un biotops

Šiem dzīvniekiem ir patiesi masīva teritorija, kas apbur visus kontinentus, izņemot Antarktīdu. Sakarā ar priekšroku mēreniem un siltiem tropu ūdeņiem, šai sugai ir dabiska izplatība, kas stiepjas ap Āfrikas, Indijas, Klusā okeāna Āzijas reģiona (ieskaitot Austrāliju un Jaunzēlandi), Amerikas Klusā okeāna piekrasti līdz Havaju salām, Karību jūras reģionam. Jūra un Vidusjūra. Tas ir atrasts arī tik tālu uz ziemeļiem kā Ziemeļjūra ap Lielbritāniju un Norvēģiju, Ķīnu un Japānu, kā arī Klusā okeāna reģiona Kanādu un Aļasku. Viņi parasti ienirst apmēram 2000 pēdu, meklējot pārtiku, bet kā zīdītājam tam laiku pa laikam jānāk gaisā.



Precīzi iedzīvotāju skaitļi nav zināmi, taču dažos reģionos, piemēram, Ķīnā un Japānā, novērotas vietējās populācijas zemajos desmitos tūkstošu. Neskatoties uz plašo diapazonu, šī suga patiesībā ir gandrīz draudēja . Vislielākie draudi tās izdzīvošanai ir upuru izsīkšana, ievainojumi vai nāve, kas rodas neto sapīšanās rezultātā, un vides piesārņojums. Lai gan Amerikas Savienotās Valstis ir aizliegušas daudzas kaitīgas ķīmiskas vielas, piesārņojums joprojām var pārvietoties pa pasaules straumēm no citiem reģioniem. Tā kā šī suga aizņem barības ķēdes augšdaļu, tā tiek pakļauta toksīniem, kas uzkrājas zemākā līmenī.

Viltus slepkavu vaļu plēsēji un plēsēji

Tāpat kā daudzi delfīni, arī šie dzīvnieki barojas gandrīz vienīgi ar zivīm, kalmāriem un mazākā mērā arī jūras zīdītājiem, piemēram, roņiem un jūras lauvām. Daži no visizplatītākajiem zivju upuriem ir dzeltenspuru tunzivis, asari, lasis un dzeltenā astīte. Viltus slepkava valis uzbruks medījumiem, noķerot tos mutē, jo tas peld ar lielu ātrumu. Tad tas satricinās upuri līdz nāvei un ar asajiem zobiem nolobīs ādu.

Viltus slepkavam savvaļā ir maz dabisko plēsēju, izņemot varbūt haizivis un citus vaļus, bet teļi lielākoties ir neaizsargāti un daudz vairāk pakļauti uzbrukumiem. Viņi paļaujas uz savas mātes un visas grupas aizsardzību. Cilvēki dažreiz medī viltus vaļus slepkavas, bet ne īpaši lielā skaitā vai rūpnieciskā mērogā.

Viltus slepkavu vaļu reprodukcija un dzīves ilgums

Tāpat kā daudziem citiem vaļveidīgajiem, arī viltus slepkavam ir diezgan sarežģīts reproduktīvais cikls, kas saistīts ar ilgu nobriešanu un attīstības laiku. Vaislas sezona ilgst visu gadu, bet, šķiet, ir visaugstākā ziemas beigās vai agrā pavasarī, šajā laikā gan vīriešiem, gan sievietēm būs vairāki pārošanās partneri. Pēc kopēšanas sieviete uzņemas ilgu un grūtu grūtniecību, kas ilgst līdz 16 mēnešiem. Tad nav pārsteigums, ka viņa vienlaikus saražo tikai vienu teļu un nav apaugļojusies apmēram septiņus gadus.

Jaunais teļš iznāk no dzemdes ar spēju pats peldēt. Tomēr tas paliks kopā ar māti līdz diviem gadiem, kamēr tas saņem aizsardzību, aizbildnību, barības vielas no piena un vērtīgas izdzīvošanas prasmes. Mātīšu nobriešana prasa apmēram astoņus līdz 11 gadus, tēviņiem - astoņus līdz 10 gadus. Šis attīstības laiks viņus nosaka ilgam un veiksmīgam mūžam, kas parasti savvaļā ilgst apmēram 60 gadus. Sievietes menopauzi sāk piedzīvot no 44 līdz 55 gadu vecumam.

Viltus vaļu slepkavas makšķerēšanā un kulinārijā

Viltus slepkava tiek reti medīts pēc pārtikas vai citiem resursiem, izņemot dažus ievērojamus izņēmumus. Dažos japāņu ciematos cilvēki tos ar laivām baro līcī vai pludmalē, lai novērstu viņu aizbēgšanu. Cilvēki tropiskā Klusā okeāna reģiona austrumos var arī lietot gaļu.

Skatīt visu 26 dzīvnieki, kas sākas ar F

Interesanti Raksti